Flere dages løb i verdens mest fjendtlige terræn – sådan fuldfører atleter ultraløb

David Stoltenborg har i fire år dyrket løbedisciplinen backyard ultra. Han holder lige nu den nordiske rekord i disciplinen. Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kunne du forestille dig at løbe uafbrudt i fire døgn? Eller måske løbe syv maratoner på syv dage, på syv kontinenter? Så skal du prøve kræfter med ultraløb.

Et maraton. 42 kilometers løb i stiv arm. 

Noget, som de fleste ville mene, er en yderst flot præsentation. Men maratonet har en storebror, som de færreste taler om, og som kan få selv garvede løbere til at ryste i løbeskoene. 

Ultraløbet tager maratonets distance til nye højder bogstavlig talt.

Her løber man hundredevis af kilometer gennem noget af klodens mest fjendtlige terræn.

Jeg skal løbe i 103 timer. Det er cirka 700 kilometer. Så er jeg verdensmester og har sat verdensrekord. Det er målet.

David Stoltenborg

David løber det, der hedder Backyard Ultra. Det er blot en ud af mange forskellige former for ultraløb.

- Så længe, du kan klare at komme i mål hver time, så er du med til næste runde. Og når du ikke kan det mere, så er du ude. Og så er det bare at fortsætte til last man standing, forklarer David Stoltenborg, der er ultraløber fra Egtved.

David Stoltenborg fik i 2017 øjnene op for ultraløb. Siden har han løbet adskillige løb for landsholdet. Foto: Privatfoto

Som udgangspunkt er et ultraløb et løb, der er længere end maratondistancens klassiske 42 kilometer. De kan være alt imellem 50 og svimlende 200 kilometer. 

Og de bliver stadig længere.

For at det ikke bliver for nemt, er der selvfølgelig også en masse benspænd. 

Nogle ultraløb har fastlagt tidsrammer, hvor det handler om at se, hvor langt du kan løbe alt imellem 6 og 72 timer. Andre løb vare over flere dage, hvor løberne skal tilbagelægge en bestemt distance hver dag. Det er nærmest kun fantasien, som sætte grænser for formen.

Og nå ja - løbene så finder de sted i både Afrikas bagende sol, den bidende kulde på Antarktis og USA's mørke skove. Altid langt væk fra asfalten.

Forberedelse er vigtigt

Det er dog vigtigt at have styr på grundformen, inden man kaster sig ud i et ultraløb.

- Hvis man forbereder og bygger det stille og roligt op, er der næsten ingen grænser for, hvad kroppen kan tåle. Det er næsten mere usundt ikke at bruge sin krop, fortæller Jens Bojsen-Møller, der er lektor på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet

- Det tager mange år, og det er selvfølgelig ikke alle mennesker, der kan opnå det, siger han.

Her kan du se hvordan det ser ud, når man dyrker ultraløb i skoven.

Og det er noget David Stoltenborg tager alvorligt.

På en god uge løber han måske 100 kilometer, derudover tager han et par ture med god hældning på løbebåndet, en omgang styrketræning, og så topper han den lige af med en lang tur på jernhesten.

David Stoltenborg har deltaget i fire verdensmesterskaber, og han har store planer for det femte. Foto: Privatfoto

Hvordan løber man ultraløb?

Men hvordan i alverden kan man overskue at skulle løbe så mange kilometer? 

Det har David Stoltenborg et par gode tips og tricks til.

- Du bryder det ned. Man tager en runde eller 100 kilometer af gangen. Når du bliver presset, så er det bare hen til næste hjørne eller næste træ, forklarer han og fortsætter:

- Du forsøger at tænke på noget andet. Jeg tager musik i ørerne, og går dybt ned i sangene for at tænke på andre ting end ømheden og smerten.

Han har selvfølgelig også gode råd til, hvad man gør, hvis smerterne skulle presse sig på. Så man eventuelt prøve med klassiske Panodiler, og ellers kan smerten løbes væk. 

Kriser og forhindringer vil dog under alle omstændigheder komme, men det er en del af oplevelsen.

Sådan kan udsigten også se ud, når man er ultraløber. Foto: Privatfoto

- Der kommer nogle kriser, men når du kommer igennem dem, så ved du, at der venter en god periode på den anden side. Så kommer der måske en endnu dybere krise, men så finder du også en måde at håndtere det på. Det handler meget om at udfordre sig selv både mentalt og fysisk, forklarer han.

Langvarige konsekvenser

Men skaderne er nu ikke noget at spøge med, hvis man spørger lektoren ved Syddansk Universitet.

- Hvis man ikke træner op ordentligt, kan man få halvakutte slidskader, fordi man laver den samme bevægelse igen og igen, siger han.

Hvis man som kvinde kaster sig ud i en ekstremsport som ultraløb, er det også nogle bivirkninger, man skal være opmærksom på.

- Homoncyklussen kan så i stå. Det kan have negativeffekt på kalkindholdet i knoglerne. Så kvinder, der træner meget, kan få ekstremt slidte knogler, når de kommer op i alderen, siger Jens Bojsen-Møller.

Et hav af ultraløb

Der findes et hav af forskellige typer af ultraløb. Den ene mere frygtindgydende end den anden. Du kan se et lille udpluk nedenfor.

1. MARATHON DES SABLES

Ultramaratonløbet "ørkenløbet" foregår i Saharas ørken. Deltagerne skal løbe 254 km (156 mil) på 6 dage. Løbet omfatter skiftende niveauer med daglige etaper, der kan være op til 86,2 km lange. Samtidigt skal løberne selv bære, hvad de har brug for - undtagen vand. Dette klarer de ved temperaturforhold på op til over 48 grader for ikke at nævne sandstorme og fugt. Der deltager ca. 1.000 løbere hvert år.

2. HARDROCK 100 ENDURANCE RUN

Ultramaratonløbet kaldes "en test med løbere mod bjerge" og afholdes i det sydlige Colorado. Løbet omfatter ca. 160 km cirkelløb i bjergene med et meget ujævnt terræn. Højdeforskellen udgør i gennemsnit mere end 20 km (66.100 fod). Højdesyge, minusgrader og hurtigt skiftende vejr er bare et par af de udfordringer, som løberne udsættes for. Løbet skal også gennemføres inden for maksimalt 48 timer.

3. SPARTATHLON

Dette årlige langdistanceløb på 250 km (153 mil) fra Athen til Sparta i Grækenland varer 36 timer. Her er hastighed det vigtigste. Der er 75 depoter på turen. Hvis du ikke overholder tiden, bliver du diskvalificeret.

4. THE BARKLEY MARATHON

Udtrykket SKØR er vist ikke nok til at beskrive dette løb. Det finder sted i Frozen Head State Park i Tennessee, USA. Løberne løber ca. 160 km (100 mil) i en umarkeret cirkel på 32 km (20 mil). Løberne har 60 timer til at gennemføre de 5 cirkler (på hver 12 timer), som løbet består af. Der er ingen hjælp at få undtagen 2 vanddepoter på ruten. Som om dette ikke var hårdt nok, så stiger og falder ruten med 36.576 km (120.000 fod), hvilket svarer til at bestige Mount Everest – to gange. Der er også et par ekstra finurligheder ved løbet: Løberne skal også finde op til 10 bøger og rive den side ud, som svarer til deres startnummer, som bevis på at de har løbet omgangen. Løbet er hidtil kun blevet gennemført af 15 løbere, selv om 800 personer har deltaget.

Kilde: intersport.dk

Går efter guldet

I maj slog David Stoltenborg den nordiske rekord i backyard ultra. Her gennemførte han løbet på 73 timer, hvor han tilbagelagde 486 kilometer, men det er ikke nok for løbeentusiasten. 

Til VM i efteråret går han efter den helt store titel.

- Jeg skal løbe i 103 timer. Det er cirka 700 kilometer. Så er jeg verdensmester og har sat verdensrekord. Det er målet.

- Løbe 103 timer. Er det ikke kedeligt?

- Det er meget kedeligt, hvis du gør det på asfalt. Men vi er ude i naturen og løber i terræn, trail og højdemeter, forklarer han og fortsætter:

- Og så er der altid nogen at snakke med.

Til sammenligning svarer 103 timer til at løbe i lidt over 4 dage, så David Stoltenborg er ikke i tvivl om, hvad der skal ske, når målet er nået.

- Jeg skal nok sove, griner han.

Han kæmper for at bryde tabu efter selv at have været syg

August Skovgaard er i dag kræftfri. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD
Udgivet

Den 26. oktober har de sidste fire år været en dag, som står meget klart i August Skovgaards erindring.

For fire år siden kunne August Skovgaard mærke en unaturlig kugle på sin ene testikel.

Derfor opsøgte han sin læge, og svaret kom præcis den 26. oktober 2020.

- Så fik jeg at vide, at det var kræft, siger August Skovgaard.

Det var en tung besked at modtage.

- Det var virkelig en hård omgang. Jeg var i choktilstand og var bare nødt til at tage tingene en dag ad gangen, siger August Skovgaard.

August Skovgaard var syg i fire måneder, hvor han blandt andet fik to operationer og kemobehandlinger.

#hvadfandensigermanlige

Knap 140 elever fra Vejle Idrætshøjskole satser på at slå rekorden, når der i uge 43 skal samles penge ind til Knæk Cancer. Eleverne har i ugens løb fokus på at bryde tabuer og tale højt om det, som mange ikke tør.

Derfor er hashtagget #hvadfandensigermanlige opstået.

Nøgletal for kræft:

  • 83 procent af alle danskere med en kræftdiagnose overlever deres sygdom i mindst et år.

  • To ud af tre danskere med en kræftdiagnose overlever deres sygdom i fem år eller mere.

De hyppigste kræftformer hos kvinder i 2022:

  • Brystkræft: 5.155

  • Lunge (inkl. luftrør): 2.693

  • Tyktarm: 1.670

  • Modermærke: 1.565

  • Anden hudkræft: 2.412

De hyppigste kræftformer hos mænd i 2022:

  • Prostata: 4.704

  • Lunge (inkl. luftrør): 2.489

  • Tyktarm: 1.526

  • Modermærke: 1.473

  • Anden hudkræft: 2.871

Kilde: Kræftens bekæmpelse

- Det er jo det helt store spørgsmål: Hvad skal man sige, når en, man kender, er syg med kræft?, siger August Skovgaard, og fortsætter:

- Man kan ikke rigtig sige noget forkert, men det er bare meget rarere, hvis folk spørger ind til det og har lyst til at lytte, i stedet for at blive berøringsangste.

Selv har August Skovgaard brugt sit netværk og sin familie til at snakke om at være syg, hvilket har hjulpet ham rigtig meget.

- Jeg har specielt haft nogle gode samtaler med min lillebror, siger August Skovgaard.

Kræftfri

I dag er August Skovgaard kræftfri.

- Lige efter, at jeg var rask, var jeg stadig meget påvirket og især bange for at blive syg igen, siger August Skovgaard, som i dag sommetider stadig kan mærke frygten for, at sygdommen vender tilbage.

- Jeg har det godt i dag, siger August Skovgaard, og fortsætter:

- Det at være syg har formet mig som person, og modgangen har givet mig noget godt med i livet. Det sætter livet i perspektiv på en god måde.

De næste 12 år skal han til kontrol for at sikre, at kræften ikke vender tilbage.

Karina Adsbøl retter skarp kritik mod lukningen af AMU Syd

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Udgivet

Lukningen af AMU Syds afdeling i Ribe har fået folketingspolitiker Karina Adsbøl (DD) i det røde felt.

– Det her strider jo direkte imod ambitionen om, at vi skal have uddannelsesmuligheder og tilbud i hele landet, sådan starter Børne- og undervisningsordfører Karina Adsbøl (DD) i sit skriftlige svar til TV SYD.

Hun beskriver blandt andet de konsekvenser, hun mener, det vil få for virksomheder og de mennesker uden for de største byer, der har en ambition om at dygtiggøre sig eller få en stærkere tilknytning til arbejdsmarkedet.

– Man kan sagtens centralisere og effektivisere alt muligt, men det går jo udover alle dem, der ikke bor i de største byer. Vi har allerede en stor skævvridning i forhold til uddannelsestilbud, og det her skubber endnu mere i den retning, skriver Karina Adsbøl (DD).

Til slut slår hun fast, at hun vil bringe kritikken til ministerens bord:

– For det her er på mange måder et skridt i den forkerte retning, uddyber hun.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.