Kommune tilbød krisehjælp efter voldssag på plejehjem – men der var ingen hjælp at få

Den voldsomme hændelse fandt sted på plejehjemmet Kongebrocentret i Christiansfeld 9. december sidste år. Billedet er fotomanipuleret. Ambulancen på billedet har ikke nødvendigvis holdt foran plejecentret. Grafik: Lasse Lund Hansen
Udgivet

Familien til en mand på plejehjemmet Kongebrocentret i Christiansfeld blev tilbudt krisehjælp i medierne, men blev efterfølgende afvist.

Det lød godt, da Kolding Kommune sidste år meldte ud, at en 74-årig mand og hans pårørende ville blive tilbudt krisehjælp oven på en voldsom hændelse på plejehjemmet Kongebrocentret i Christiansfeld.

Min søster sagde, at kommunen jo havde sagt i medierne, at begge familier ville blive tilbudt krisehjælp, men hun fik at vide, at det kunne vi ikke få

Søn til den 74-årige mand

Den 74-årige mand, der var beboer på plejehjemmet og lider af demens, forvildede sig om morgenen den 9. december ind i en anden beboers lejlighed. Her boede en 99-årig kvinde, og da hun ville have ham ud af sit hjem, udøvede den 74-årige mand ifølge anklageskriftet vold mod hende.

Kvinden fik brud på hofte, skulder og næsen og blev samme dag opereret for sine skader. Dagen efter fandt en laborant på Kolding Sygehus hende død.

Gå til egen læge

Efter hændelsen udtalte Kolding Kommunes senior-, sundheds- og fritidsdirektør Annette Lund sig til nyhedsbureauet Ritzau og oplyste, at ”man fra kommunens side yder krisehjælp til både beboere og medarbejdere på plejehjemmet, til den 74-årige mand og til parternes pårørende.”

Der er kommet et forventningspres om, at man tilbyder krisehjælp, og det gør nogle gange, at kommunerne er lidt for hurtige på aftrækkeren

Berith Bro, formand, Dansk Krise- og Katastrofepsykologisk Selskab

Men da børnene til den 74-årige bad om krisehjælp til deres mor – den 74-årige mands hustru – blev de noget forbavsede. 

- Plejehjemspersonalet spurgte, om ikke vi selv havde en forsikring, der dækkede det. Min søster sagde, at kommunen jo havde sagt i medierne, at begge familier ville blive tilbudt krisehjælp, men hun fik at vide, at det kunne vi ikke få, og at vi kunne gå til egen læge, fortæller den ene af sønnerne til den 74-årige mand.

Det siger eksperten:

Sten Schamburg-Müller er professor ved juridisk institut på Syddansk Universitet og blandt andet ekspert i offentlige ytringer.

Han siger om sagen:

En kommune har som enhver anden forvaltning en forpligtelse på blandt andet saglighed og rigtighed. Det betyder, at en kommune ikke bør stille ydelser i sigte, som den ikke kan levere.

Gør kommunen det, er det selvfølgelig kritisabelt og ikke i overensstemmelse med god forvaltningsskik.

Hans bror stod tidligere på året frem og fortalte om sin oplevelse af hændelsen til TV SYD, men han og søsteren ønsker ikke deres navne i medierne.

Den 17. december – otte dage efter hændelsen – skrev familien til sundhedsdirektøren for at sikre sig, at der ikke var tale om en misforståelse, men den var god nok. 

Indgangen til plejehjemmet Kongebrocentret i Christiansfeld hvor både den 74-årige mand og den 99-årige kvinde boede sidste år. Foto: Kristina Højer Nørgaard, TV SYD

Der var ingen krisehjælp at hente fra kommunen. Annette Lund svarede den 18. december således:

Vedrørende krisehjælp til pårørende, så er det korrekt, at jeg til avisen har udtalt, at vi også tager hånd om krisehjælp til de pårørende.

Jeg kan forstå, at (navn på Annette Lunds kollega, red.) har rådgivet din mor til at kontakte hendes egen læge, da det er den vej krisehjælp kan bevilges til pårørende.

Det er altså egen læge, I skal kontakte. 

Det koster penge

Da den 74-åriges hustru henvendte sig til egen læge, fik hun ifølge sønnen oplyst, at der var tre måneders ventetid på at komme til psykolog, hvilket ikke var brugbart i forhold til den krise, hun stod i i december, og hun opgav derfor at få hjælp.

Formand for Dansk Krise- og Katastrofepsykologisk Selskab, Berith Bro, at der er kommet et forventningspres om, at man som kommune tilbyder krisehjælp. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Berith Bro, der er krisepsykolog og formand for Dansk Krise- og Katastrofepsykologisk Selskab, fortæller, at der kan være god grund til at få krisehjælp som pårørende umiddelbart efter, en hændelse er sket.

-  Formålet med krisehjælp er, at man strukturerer oplevelsen og går den igennem, så man får bedre greb om den og bedre kan strukturere følelserne, siger hun og tilføjer, at man ikke behøver at være involveret i selve hændelsen for at være påvirket af den.

- Der har tidligere været fokus på de involverede, men man fandt ud af, at dem, der stod i kredsen lige bagved, ofte var mere traumatiserede, fortæller hun.

Jeg tror slet ikke, jeg må, eller der er lovhjemmel til, at vi yder krisehjælp til pårørende

Annette Lund, senior-, sundheds- og fritidsdirektør, Kolding Kommune

Berith Bro har set flere eksempler på kommuner, der i medierne siger, at de vil tilbyde krisehjælp til borgerne i forskellige situationer, hvor det bagefter går op for dem, at det både er en stor og dyr opgave.

 - Der er kommet et forventningspres om, at man tilbyder krisehjælp, og det gør nogle gange, at kommunerne er lidt for hurtige på aftrækkeren, men det er altså ikke i orden, hvis man ikke har styr på, hvad man kan tilbyde og ikke tilbyde, siger hun.

- Kolding Kommune kunne godt have valgt at tilbyde krisehjælp til familierne i den her sag. Så skulle de bare betale nogen for det, tilføjer hun.

Direktør: - Jeg udtrykte mig uklart

Kolding Kommunes senior-, sundheds- og fritidsdirektør Annette Lund siger til TV SYD, at det aldrig var hendes intention at stille familierne til de involverede parter kommunal krisehjælp i udsigt.

- Jeg har ikke udtrykt mig klart nok. Det, jeg mente, var, at vi ville sørge for at henvise de pårørende til krisehjælp. Jeg tror slet ikke, jeg må, eller der er lovhjemmel til, at vi yder krisehjælp til pårørende, siger hun.

Ifølge Annette Lund selv fik hun udtrykt sig 'uklart' i medierne, og det beklager hun. Foto: Troels Sørensen Foto: Troels Sørensen

Men kan du forstå, at familien til den 74-årige har opfattet det som om, den kunne få hjælp hos jer?

- Ja, det kan jeg sagtens forstå. Vi stod nærmest selv i en krisetilstand, og jeg kan kun beklage, at jeg ikke fik udtrykt mig klart nok, siger Annette Lund.

Den 74-årige mand blev 11. december varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling. Han er tiltalt for legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter under særdeles skærpende omstændigheder med døden til følge.

Retssagen mod ham begynder mandag den 21. oktober. I grundlovsforhøret sidste år nægtede han sig gennem sin forsvarer skyldig i anklagerne.

Her er det ikke tilladt at snakke om spil

Holdet mødes flere gange ugentligt, hvor der er plads til det meste - bare ikke snak om betting.
Udgivet

Hos FC Haderslev 6100 har de lavet en ny regel, der skal hjælpe spillere ud af spilleafhængighed, og undgå at andre kommer dertil.

Udefra set er fodboldtræningen hos FC Haderslev 6100 præcis som alle andre steder. Men når døren bliver lukket til omklædningsrummet, sker der noget.

- Omklædningsrummet er jo egentligt lidt hemmeligt, men vi snakker om alt fra kærester/koner, til hvad folk har lavet i byen i weekenderne, eller hvad man laver på arbejde. Så meget hverdagsting, siger Martin Hedeager Jensen.

Her virker det måske stadig ikke så anderledes, men spørger man spillerne på holdet, så er snakken her noget helt andet end den, de har haft i tidligere klubber. Der har det nemlig handlet meget om betting.

- Normalt når man kommer ind fra træning, så er der altid nogen, der lige skal tjekke telefonen for at se om den ene oddskupon er gået hjem, eller om den ikke er. Eller om man skal lave en ny eller høre nogle råd fra nogle af de andre. Det har jeg ikke hørt på et eneste tidspunkt hernede, siger han.

Klubben har indgået et samarbejde med Center for Ludomani for at stoppe snakke om betting i klubben, og for at hjælpe dem som skulle være blevet afhængige af at spille.

Martin Hedeager Jensen har selv spillet en smule, men har oplevet flere, der har brugt store summer på at spille. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Store fristelser

Det kan begynde i det små, men ender som store problemer, når unge mennesker spiller på fodboldkampe eller andet sport. Og det er ikke svært at komme i gang, og fristelserne er mange.

- Før i tiden havde Danske Spil rimelig meget monopol på det, men nu kan man bare tage sin telefon frem, og så er der 20 forskellige udbydere, hvor man kan spille på alt fra finsk volleyball til ishockey i USA. Det bliver bare større og større, og vi frygter desværre, at det ikke er et problem, der går væk lige med det samme, siger Magnus Winterskov Møller, næstformand i klubben.

Derfor oplever de det også som et problem, når der bliver snakket om betting, for der skal ikke meget til, før man kommer ud på en glidebane.

Som næstforman i klubben er Magnus Winterskov Møller ikke bange for at sige, at de gerne går forrest. Også når det kommer til nye regler i omklædningsrummet. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

- Det er vores klare opfattelse, at det er et problem. Det er rigtig nemt at lægge ti kroner, hundrede kroner eller tusind kroner på en kamp. Det kan godt være mange penge, og det kan være rigtig svært, hvis man først har tabt nogle penge, og man så gerne vil vinde dem tilbage igen, siger han.

Martin Hedeager Jensen har selv spillet lidt, men han har også delt omklædningsrum med nogle af dem, der har vundet og tabt store summer på betting. Men det er ikke det eneste sted, man bliver mødt af betting.

- Op til en fodboldkamp er der jo typisk et hav af betting-reklamer, og det er der også i pausen. Så det er jo let at blive fristet af idéen om at tjene nogle hurtige penge, hvis man føler, man har lidt forstand på fodbold eller anden sport, siger han.

Holdet mødes flere gange ugentligt, hvor fokus skal ligge på alt andet end betting. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Brug for klare rammer

Hos Center for Ludomani oplever de en stor sammenhæng mellem sport og betting, og de ser det især i perioder, hvor der er meget sport på programmet.

- Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark elsker sport og at gamble. Man kunne se det så sent som i sommers, hvor vi havde en intens sportssommer. Vi har svært ved ikke at sige fodbold og sport uden at sige betting, siger Chani Yavin, forebyggelseskonsulent hos Center for Ludomani.

I tal fra Danske Spil kunne de se en fordobling af danskere, der havde lagt et bet i de første uger af sommeren. Ikke alle kan nødvendigvis kontrollere disse spil, og flere børn og unge, der egentlig ikke er gamle nok til at spille, har udviklet en afhængighed.

- Vi kigger ind i nogle ret bekymrende tal, hvor hver tiende dansker har pengespilsproblemer i en eller anden varierende grad. Det er på tide, man tager det alvorligt. Man skal ikke forbyde spil, men vi skal lave nogle rammer, der gør det trygt og sikre, at man kan spille ansvarligt, siger hun.

Det kan være ændringer i bettingfirmaers markedsføring og funktioner som velkomstbonusser og cashback, der fastholder folk i spil.

Kendetegn ved ludomani

Hos Center for Ludomani har de oplevet en stigning i antallet af unge under 30 år, der søger hjælp hos dem. I 2009 fyldte de 18 procent i statistikkerne, og i 2023 udgør de 46 procent.

Der findes forskellige kendetegn, og folk reagerer forskelligt, men der er en række kendetegn, som Center for Ludomani fremhæver.

Fysiske kendetegn – Hjertebanken, stress, hovedpine, indre uro, svedeture, mave- og muskelsmerter, nedsat immunforsvar.

Psykiske kendetegn – Søvnproblemer, koncentrationsbesvær, rastløshed, humørsvingninger, angst, depression, selvmordstanker.

Adfærdsmæssige kendetegn – aftalebrud, forklaringsproblemer, social isolation, kritisk og irritabel adfærd, manglende overblik, ubeslutsom og uengageret, mentalt fraværende, impulsiv.

Spilleafhængige er stærkt optaget af spil, praler af gevinsterne uden at nævne tabene, kan finde på at lyve om deres deltagelse i spil mv.

De ser mange fordele i et samarbejde med en fodboldklub som FCH 6100, hvor de kan komme ud til børn og unge med viden om ludomani.

- Det er vigtigt for os at samarbejde med forskellige parter, så vi lykkes med at komme ud med viden, men også at udstyre nøglepersoner som trænere og forældre med værktøjer til at kunne spotte tegn på uhensigtsmæssig spilleadfærd, men også vide hvor man kan søge hjælp, siger hun.

Hos Center for Ludomani tilbyder de gratis og anonym rådgivning og behandling til både spilafhængige og pårørende.

Det nye samarbejde betyder, at klubben har haft besøg af Center for Ludomani, og at der bliver lavet en ny spillerpolitik. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Mere fokus på sporten

Udover ønsket om at hjælpe unge mennesker, der spiller for meget, får klubben også noget tilbage. Når der er mindre fokus på betting og penge, bliver der et større fokus på fodbolden, der spilles på banen.

- Jeg synes det er så fint. Jeg føler, at man er mere til stede, og at folk ikke sidder og kigger ned i telefonen, men snakker om alle mulige andre ting, siger Martin Hedeager Jensen.

De håber, at flere klubber hopper med på deres vogn, så der kan komme et større fokus på de potentielle problmer med betting.

Politiet efterforsker menneskeudnyttelse i sag, hvor børn rev livsfarligt tag ned

Fotoarkiv. Foto: Arbejdstilsynet
Udgivet

Under tilsynsbesøg blev børn set, mens de nedrev asbestholdige tagplader. En alvorlig sag, som politiet nu efterforsker.

Syd- og Sønderjyllands Politi efterforsker nu sagen om børn, der ulovligt har arbejdet på Snogbæk Nederbyvej 16 ved Sønderborg, hvor de har nedrevet asbestholdige eternittagplader. 

Det skriver de i en pressemeddelelse.

Den 19 september besøgte Arbejdstilsynet adressen Snogbæk Nederby 16 ved Sønderborg. Her opdagede de, at to mindreårige på henholdsvis 14 og 15 år hjalp til med at fjerne det asbestholdige tag på den 550 kvadratmeter store lade helt uden opsyn eller lovpligtige værnemidler.

Efter tilsynsbesøget udstedte Arbejdstilsynet 14 strakspåbud for at stoppe det farlige og ulovlige arbejde, hvorefter sagen blev anmeldt til politiet. 

Virksomheden bag nedtagningen af tagpladerne er LM Multiservices, som er fra Hørve på Sjælland. De mange stumper af asbestholdige bølgetagplader har, ifølge Arbejdstilsynet, medført en forurening af jorden på adressen.

- Der er tale om en alvorlig sag både i forhold til arbejdet med asbestholdige materialer og medarbejdernes alder, og vi er netop nu ved at danne os et overblik over den. Vi gennemgår allerførst det materiale, som vi har modtaget fra Arbejdstilsynet om tilsynsbesøget, og det materiale, vi har modtaget fra Midt- og Vestsjællands Politi, hvor børnene og det pågældende firma er bosiddende, lyder det fra vicepolitiinspektør Jan Rasmussen ved Syd- og Sønderjyllands Politi. 

Efterforsker også menneskeudnyttelse

Politiet oplyser i pressemeddelelsen, at de modtog anmeldelsen den 10. oktober, og at efterforskningen forventes at tage flere uger, da de har mistanke om, der kan være tale om flere overtrædelser: 

- Vi efterforsker bredt, herunder om der også kan være en overtrædelse af straffelovens bestemmelser om menneskeudnyttelse. Her skal efterforskningen vise, om børnene er blevet rekrutteret til at arbejde under åbenlyst urimelige forhold, som det er formuleret i loven, udtaler Jan Rasmussen. 

Selvom både nedbrydningsfirmaet LM Multiservice og de implicerede børn holder til på Sjælland, så er det Syd- og Sønderjyllands Politi, der står for efterforskningen i samarbejde med Midt- og Vestsjællands Politi. 

Tip os

Har du oplevet noget i forbindelse med emnet, som du gerne vil dele?

Så hører TV SYD gerne fra dig. Skriv til os på tvsyd@tvsyd.dk

Det er helt uforpligtende, og vi behandler dit tip fortroligt.

Husk at tilføje dit navn og telefonnummer, så vi kan komme i kontakt med dig.

Tema

Asbestsagen

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com