Ejer af asbestfirma frasiger sig ansvaret — man kan ikke kende forskel på en 12-årig og en 22-årig
Ejer af virksomhed anklaget for ulovligt børnearbejde med asbest skyder skylden på underleverandør, som tilsyneladende ikke findes.
Luini Joe Mammen, hvis virksomhed har fået 14 strakspåbud af Arbejdstilsynet i en sag, hvor børn har arbejdet ulovligt med asbest, afviser at tage ansvar for de alvorlige brud på arbejdsmiljøloven.
Det gør han i et interview med TV 2.
- Jeg har hyret en underleverandør til at arbejde for mig. Hvad de så har gjort på byggepladsen, er ikke noget, jeg kan svare på, lyder det.
Et fatamorgana
TV 2 har ikke kunnet finde dokumentation på, at den underleverandør, som Luini Joe Mammen henviser til, rent faktisk eksisterer.
Han har over for TV 2 oplyst et syv-cifret CVR-nummer på den navngivne underleverandør. Et CVR-nummer har altid otte cifre.
Intet CVR-nummer, ingen virksomhed
Alle virksomheder har et CVR-nummer, som bruges til at identificere sig over for offentlige myndigheder.
Luini Joe Mammen har over for TV 2 oplyst et syv-cifret CVR-nummer på den underleverandør, som ifølge ham bærer ansvaret for arbejdet med de mindreårige.
Men et CVR-nummer har altid otte cifre. Det forklarer Joseph Favilla, senior revisor hos Stadsrevisionen.dk, der har forsøgt at finde frem til underleverandøren.
- Jeg finder ikke noget, når jeg søger på CVR-nummeret. Der kommer heller ikke nogen resultater på firmanavnet, siger han.
Hvordan kan det være?
- Det er kort og godt, fordi der ikke findes en virksomhed med det her CVR-nummer eller en virksomhed med det her navn, siger han.
Luini Joe Mammen har ikke fremsendt yderligere dokumentation, der kan bekræfte, at den pågældende underleverandør findes.
I Arbejdstilsynets rapport nævnes udelukkende Luini Joe Mammen og hans virksomhed, LM Multiservices.
Vi kan ikke finde dokumentation for, at den underleverandør, du nævner, eksisterer. Hvordan forklarer du det?
- Det nægter jeg at svare på, siger Luini Joe Mammen.
14 strakspåbud
Ifølge Arbejdstilsynet har LM Multiservices hvervet to børn i alderen 14 til 15 år, som har udført ulovligt arbejde og arbejdet med farlige stoffer og materialer.
Det er ifølge Arbejdstilsynet sket uden brug af sikkerhedsforanstaltninger på en landejendom i Sønderborg Kommune.
Selv hvis denne underleverandør skulle eksistere, har du vel et ansvar som entreprenør for at sikre, at den lever op til lovgivningen?
- Nej, det vil jeg ikke mene, siger Luini Joe Mammen.
Han siger også, at LM Multiservices ikke til at starte med vidste, at der var tale om en opgave, der havde med asbest at gøre.
Flere børn involveret
LM Multiservices har adresse i Hørve, der ligger i Odsherred Kommune.
Foruden de to børn på 14 og 15 år har borgmester i Odsherred Kommune Karina Vincentz (Nyt Odsherred) viden om, at i alt seks unge i alderen mellem 12 og 16 år har arbejdet for LM Multiservices.
Det sagde hun tidligere tirsdag. Ifølge borgmesteren har mindst tre af de seks børn arbejdet med det sundhedsskadelige materiale asbest.
Ejeren af grunden, hvor det farlige asbestarbejde foregik, Nick Horup har for første gang udtalt sig til TV SYD i sagen, hvor han giver sin version af historien. Læs det her: