Play

Forhandlere sender nødråb til Dan Jørgensen: Vi løber tør for træpiller til vinter

Forhandlere af træpiller er bekymrede: Vi kan løbe tør for træpiller til vinter. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
F
Af Mikkel Walentin, Mortensen Steffen Neupert og Frank Bisgaard Winther
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV 2 Nyheder

Er situationen så alvorlig, som branchen siger, bliver Europa nødt til at indføre rationering på træpiller, vurderer professor.

Danmark risikerer til vinter helt at løbe tør for træpiller til opvarmning af 100.000 private hjem.

Sådan lyder advarslen fra Associationen Dansk Biobrændsel (ADB), der er brancheforening for en række af Danmarks største importører af biomasse, der til sammen står for salget af cirka 40 procent af det danske træpilleforbrug.

- Vi ser ind i, at nogle kommer til at fryse. Det er lidt uhyggeligt, at det skal være på den måde, men jeg kan ikke se, at det kan være anderledes, siger formand Henrik Nørbo Mosegaard til TV 2.

Det har torsdag fået organisationen til at sende et bekymringsbrev, som TV 2 er i besiddelse af, til blandt andre klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Skal danskere med pillefyr undgå en akut mangel på brændsel, skal der nemlig handles hurtigt, lyder det i brevet.

Problemet er også, at jeg har svært ved at se nogen åbenlyse løsninger

Henrik Nørbo Mosegaard, formand for Associationen Dansk Biobrændsel

Klima-, energi- og forsyningsministeriet bekræfter til TV 2, at de har modtaget brevet.

Allerede en mangelvare

Gennem de seneste dage har TV 2 kunne fortælle, hvordan mange danskere kæmper med de i forvejen skyhøje priser på træpiller.

En af dem er Niels Jensen fra Vendsyssel, som opvarmer sit hus med pillefyr. Men hans beholder til træpiller står i øjeblikket tom, fordi pillerne simpelthen er blevet for dyre.

Hvis Niels Jensen skal fylde sin beholder, vil det med de nuværende priser koste ham 51.000 kroner årligt. Sidste år gav han 18.000 kroner.

- Jeg ved ikke, om vi er nødt til at "fryse ihjel" den kommende vinter, for jeg får simpelthen ikke råd til at fylde piller på fyret. Måske er vi i yderste tilfælde nødt til at flytte, men økonomisk set er det heller ikke en mulighed, vi har, sagde Niels Jensen onsdag til TV 2.

Ifølge Henrik Nørbo Mosegaard skyldes de høje priser, at hans medlemmer har svært ved at købe store nok mængder hjem. Flere steder må de arbejde hårdt for at undgå hamstring.

Men ifølge virksomhederne, der importerer og sælger træpillerne til folk som Niels Jensen, står vi overfor en situation, der er langt mere alvorlig end som så:

- Status i øjeblikket er en mangelsituation. Men det kan godt eskalere, advarer Henrik Nørbo Mosegaard.

Risiko for kamp om træpiller

Allerede i 2021 fik en tør og vindstille sommer prisen på el produceret fra kul og gas til at stige - og henover vinteren steg efterspørgslen på træpiller, fortæller Henrik Nørbo Mosegaard.

Situationen blev kun værre i februar, da Rusland, som er en af de største leverandører af biomasse til Europa, invaderede Ukraine.

Det har ifølge Associationen Dansk Biobrændsel skabt en mangel på mindst 7,2 millioner ton træpiller på tværs af Europa, hvilket svarer til mere end det dobbelte af hele Danmarks træpilleforbrug i 2020.

Så mange træpiller bruger Danmark

Ifølge de seneste tal fra Energistyrelsen importerede Danmark i 2020 cirka 2,6 millioner ton træpiller, mens kun 116.000 ton blev produceret herhjemme.

Størstedelen af træpillerne bruges til kraft- og varmeværker, men omkring 860.000 ton går til opvarmning af private hjem og i landbruget. Det svarer, ifølge ADB, til cirka 100.000 husstande.

Mens størstedelen af den danske import kommer fra Estland og Letland, stod Rusland også for knap en ottendedel i 2020.

Men som om det ikke var slemt nok, er en af Danmarks vigtigste kilder til biomasse nu også begyndt at halte.

I takt med at byggebranchen så småt taber fart, er savværker på tværs af Europa nemlig begyndt at producere mindre tømmer, fortæller Henrik Nørbo Mosegaard:

- Det er jo savsmuld og andre restprodukter fra de her savværker, vi bruger til træpiller. Hvis de producerer mindre, er der mindre savsmuld, og så kommer der færre træpiller.

Derfor risikerer Danmark også en situation, hvor man må kæmpe om alt for få træpiller med resten af Europa. Her er det dem, der er villige til at betale mest, der vinder.

Jeg mener, man skal tage det meget alvorligt. Ikke bare i Danmark, men i hele Europa

Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet

Det kan skabe en spiral, hvor priserne eksploderer, uden at der kan blive produceret flere træpiller.

- Dem, der først panikker, er også dem, der først er villige til at betale mere. Og så ryger varerne hen til dem, siger han.

Danskere med eget pillefyr rammes først

Ifølge Henrik Nørbo Mosegaard er de store forsyningsselskaber normalt gode til at sikre forsyning af træpiller.

Derfor er man hos Associationen Dansk Biobrændsel ikke videre nervøs for de danske fjernvarmekunder, selvom en del af deres varme også kommer fra afbrændingen af træpiller.

I stedet er det de cirka 100.000 danskere, der opvarmer deres hjem med et privat pillefyr, der kan ende i en alvorlig klemme.

Bliver der ikke gjort noget, er "det mest realistiske" nemlig, at vi løber helt tør for træpiller til private i Danmark, lyder det fra formanden:

- Problemet er, at pillerne simpelthen ikke er der.

Spørger man Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, lyder ADB’s bekymring "realistisk".

- Jeg mener, man skal tage det meget alvorligt. Ikke bare i Danmark, men i hele Europa, siger han til TV 2.

Allerede i marts foreslog professoren i et notat sammen med Ingeniørforeningen IDA at oprette et nationalt beredskab, som på tværs af myndigheder, virksomheder og organisationer kan håndtere forsyningskriser.

Men ifølge Brian Vad Mathiesen kan det blive nødvendigt simpelthen at rationere træpillerne.

- Er situationen så alvorlig, som branchen siger, skal Europa rationere, så vi er sikre på, at der kommer noget til alle, siger han.

- Jeg har svært ved at se nogen åbenlyse løsninger

I brevet til ministeren foreslår ADB selv at øge adgangen til træpiller ved midlertidigt at slække på de bæredygtighedskrav til biomasse, som blev indført i 2021.

For biomasse, der importeres til Danmark, er der blandt andet en række krav til genrejsning af skov, biodiversitet og vilkår for arbejdere i produktionen.

Men hvor mange flere træpiller, det ville give det danske marked adgang til, har Henrik Nørbo Mosegaard ikke svaret på.

Samtidig er en lempelse af kravene "absolut ikke noget", som Associationen Dansk Biobrændsel ønsker.

Derfor nævner direktøren overfor TV 2 også muligheden for så vidt muligt at pålægge kraftvarmeværker at fyre med kul i stedet for træpiller. Men det vil være svært at administrere, understreger han:

- Problemet er også, at jeg har svært ved at se nogen åbenlyse løsninger. Hvis de nemme løsninger havde været der, havde vi taget dem, siger Henrik Nørbo Mosegaard.

TV 2 har uden held forsøgt at få et interview med Dan Jørgensen, hvor vi ville have spurgt, om han deler bekymringen hos Dansk Biobrændsel, og hvilke løsninger han forestiller sig på problemet.

Klima-, energi- og forsyningsministeriet har i stedet sendt et skriftligt svar, hvor de - udover at bekræfte modtagelsen af brevet - skriver:

- Deres bekymring er vi opmærksomme på, og vi er i gang med at undersøge det nærmere. Vi tager selvfølgelig også fat i Dansk Biobrændsel.

Forhold dig roligt og nyd oplevelsen, hvis du ser en ulv

Foto: Heidi Birgitte Ida Dalgaard Clemmesen
Udgivet

I 2012 var det en sensation, da der blev set en ulv, nu er der flere end 50, og de dukker op flere steder. Det bedste, man kan gøre, er at forholde sig roligt, hvis du pludselig står overfor én.

Bevar roen, hav respekt og observer på afstand. Sådan lyder grundopskriften, hvis du en dag skulle stå overfor en ulv i det fri.

- Hvis man kan finde ro i det, skal man også føle sig lidt heldig, for det er ikke det mest almindelige at se en ulv tæt på, siger Kim Skalborg Simonsen, biolog hos Givskud Zoo.

Ifølge Kim Skalborg Sørensen, der er biolog hos Givskud Zoo, er der ingen grund til at blive bange eller gå i panik, for ulvene har slet ikke lyst til at møde os mennesker. Video: Heidi Birgitte Ida Dalgaard Clemmesen, tvSyd

Der er ingen grund til at blive bange eller gå i panik, for ulvene har slet ikke lyst til at møde os mennesker.

I Oksbøl har de netop spottet ulve i et boligkvarter, men det er hverken unormalt eller farligt.

- Det er ikke et sted, de er søgt hen, det er fordi, de ikke har en indbygget GPS. De har færdes i området i løbet af aftenen, og så har de taget en vej, der var energibesparende, siger Kent Olsen, Videnskabelig chef og seniorforsker ved Naturhistorisk Museum, Aarhus.

Find roen og føl dig heldig

Løber man ind i en ulv, så skal man holde afstand til den, men man må også godt tage sig tid til at nyde synet.

- Al viden og statistik viser, at de ikke ser os som mad, at de ikke har nogen direkte interesse i os, og at det langt overvejende vil være ulven, der synes, at vi er de mest farlige og skynde sig væk, siger Kim Skalborg Simonsen, biolog hos Givskud Zoo.

Og så er det faktisk ikke en dum idé at hive kameraet frem og forevige dit møde med en ulv.

- Det er en god idé at tage en video af det møde, så vi får dokumentation for hændelserne og ulvens adfærd. Vi ser altid, at de vender om og går væk, og det er deres naturlige og ønskelige adfærd, siger Kent Olsen.

Han opfordrer til, at man ikke følger efter dyret eller er decideret opsøgende, da ulvene af sig selv nok skal søge væk.

- Det er en klar opfordring, at man ikke sætter sig i sin bil og kører efter dem. Det er simpelthen ikke i ulvenes interesse, og de har ikke brug for hjælp til at finde ud af byen igen. Man tvinger ulvene til at tage nogle uhensigtsmæssige beslutninger, hvor man gør mere skade end gavn, siger han.

Ulvene i Oksbøl har formentlig været hvalpe fra et kendt ulvepar i området, og de har lige nu ramt teenage-alderen, hvilket gør, at de begynder at strejfe rundt alene eller i søskendegrupper, og derfor kan ende steder som i byerne.

Ikke naturligt

Når ulvene kommer ind i byerne, er det altså ikke planlagt, men fordi de tilfældigt ender der. For eksempel fordi de ikke kender området så godt.

- Vi har gentagne gange oplevet det i Jylland, og det er ikke usædvanligt, at ulvene følger naturlige ledelinjer i landskabet og lader sig guide ind i nærheden at mindre byer eller anden infrastruktur, siger Kent Olsen.

Oksbøl ligger med meget natur, og derfor er der ikke langt fra skov til by, hvis ulvene spotter en vej eller sti, der er let for dem at bruge.

- Vi skal som mennesker gøre, som vi hidtil har gjort. Vi behøver ikke ændre vores adfærd, siger han.

Han har set nogle videoer, hvor ulvene løber i galop, har halen mellem benene og ørene bagud, hvilket viser, at ulvene er stressede og gør alt, hvad de kan for at komme væk fra den situation, de uforvarende er endt i i villakvarteret i udkanten af Oksbøl.

Møder man en ulv, og man har en hund eller et barn med, er der heller ingen grund til stor bekymring, men man kan tage sine forholdsregler.

- Står man med en lille hund, kan man tage den ind til sig, for den kan godt være mere interessant, end vi er. Det er lidt det samme med børn, de skal ikke løbe hen til den, men stå lige så stille og kigge på ulven, så kan der ikke ske noget som helst. Det ville være yderst usædvanligt, siger Kim Skalborg Simonsen, biolog hos Givskud Zoo.

Store hvalpekuld

I 2024 blev der født 38 hvalpe, og man antager, at de fleste stadig er i live. Derudover estimerer Naturhistorisk Museum i Aarhus, at der er mellem 22 og 42 voksne ulve i Danmark.

- De føder hvalpe hvert år, så når et par har fundet sammen og har fået hvalpe første gang, kører det som en småkagefabrik, siger Kent Olsen.

Derfor vil vi kunne forvente, at ulvebestanden stiger over de kommende år, men kurven vil også flade ud igen.

- Ulve regulerer deres kuldstørrelse i forhold til, hvor meget arbejde der skal lægges i at finde føde til hvalpene. Derfor ser vi relativt mange eksempler i Danmark, hvor parret får otte hvalpe og ikke de gennemsnitlige fem til seks hvalpe, siger seniorforskeren.

Der er lige nu god plads til at få hvalpe, og hvis der ikke er en overdødelighed, så regner de med, at bestanden vokser med omtrent 30 procent om året.

- Det vil vare, indtil de bedsteegnede levesteder er fyldte. Så forventer vi, at vækstraten kommer til at falde, og det varer nogle år endnu, siger han.

Ejner var fanget mellem to forsikringsselskaber - nu er der en løsning på vej

Ejner Vinter ser frem til, at folkepensionen ikke ender op i skadesomkostninger efter en mangelfuld tildækning af tag. Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD
Udgivet

Ejner Vinter blev fanget mellem to forsikringsselskaber, men nu er der nyt i sagen, hvor håndværkernes forsikring tilbyder hjælp.

Siden nytårsaften har Ejner Vinter kæmpet en kamp for sit hus og sit ve og vel. Det gamle asbesttag var pillet af huset, og et lag af plast skulle sikre mod regnen. Dog lod nytårsstormen hånt om plastikken, hvilket resulterede i store vandskader i de følgende regnvejrsdage.

Siden da har Ejner Vinter været fanget mellem forsikringsselskaber. Hans eget, Tryg Forsikring, mente ikke, at selskabet skulle dække skaden, og indtil nu, mente håndværkernes forsikringsselskab, Købstædernes Forsikring, heller ikke, at de havde erstatningspligten.

Mandag eftermiddag, 20 dage efter stormen, fik Ejner Vinter dog hjælpen sendt til indbakken.

"Ud fra de oplysninger, vi har fået, kan vi anerkende erstatningspligten, og vi vil betale skaden - med forbehold for kravets størrelse og indhold." Sådan skriver Købstædernes Forsikring til Ejner Vinter.

- Det var en ganske dejlig besked. Men jeg må sige, at den har været længe undervejs. Jeg frygter, at ikke alle har viljen til at kæmpe sådan en kamp, fortæller Ejner Vinter.

Han kan i øjeblikket kigge på drivvåde vægge. Det håber han, der snart kommer en ende på.

- Jeg vil sige, at der er faldet en sten fra mit hjerte. Nu sker der noget. Men nu må vi se, hvor meget der bliver dækket. Jeg håber, at vi får løst problemet, så vi mere eller mindre alle mand slipper af med problemet, siger han.

Købstædernes Forsikring tilbyder betaling

Efter tvSyd lavede optagelserne med Ejner Vinter, har Købstædernes Forsikring haft en af deres taksatorer ude og besigtige skaderne. De har konkluderet, at deres kundes indsats har været mangelfuld, og at de dermed påtager sig erstatningspligten.

- Vi har lavet en ny, samlet vurdering. Ud fra den første beskrivelse fra vores kunde, fandt vi ikke noget kritisabelt. Alligevel havde vi fredag en mand ude og kigge på ejendommen. Ud fra de nye oplysninger har vi kigget på sagen igen og har til formiddag konkluderet, at vi har erstatningspligten, forklarer Morten Fruergaard, der er skadesdirektør hos Købstædernes Forsikring.

Desuden har forsikringsselskabet ros til Ejner Vinter, som de mener, har gjort alt hvad han kunne i situationen. De 20 dages slid går derfor ikke ubemærket hen.

- Der er ingen tvivl om, at det har været lang tid at gå i de forhold. Vi har ventet på svar fra eksterne kilder og fra vores kunde. Derfor har det været ude af vores kontrol. Jeg ville dog ønske, at vi havde været derude tidligere, fortæller Morten Fruergaard.

Hvad angår forsikringsselskabets forbehold overfor kravets størrelse og indhold, så er det en standard skrivelse, fortæller Morten Fruergaard.

- Han vil blive stillet, som hvis skaden ikke var sket. Altså beror det på en konkret vurdering, som vi nu skal have lavet, forklarer han.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com