69-årig har været sygeplejerske i fem årtier

Den 1. januar kunne Vivi Hansen fejre 50-års jubilæum som sygeplejerske på Sygehus Sønderjylland i Sønderborg. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den danske sygepleje har sammen med resten af samfundet ændret sig igennem det seneste halve århundrede. Vivi Hansen har set det hele fra første parket.

I en af de fire hovedbygninger på Sygehus Sønderjylland i Sønderborg gør Vivi Hansen sig klar til at tage imod næste patient. Det har hun gjort i intet mindre end 50 år. 

- Jeg synes, det lyder længere, end jeg har følt det, siger hun, da TV SYD møder hende på kræftafdelingen, hvor hun har været sygeplejerske de seneste mange år.

- Det er en stor ting for rigtig mange andre, men for mig er tiden jo bare gået stille og roligt, så det er ikke noget vildt for mig. 

Jeg nyder hver eneste dag, jeg går på arbejde, så hvorfor skal jeg gå på pension?

Vivi Hansen

Sygeplejen igennem en livstid

Vivi Hansen begyndte som sygeplejerskeelev den 1. januar 1974. Det var samme år, som Richard Nixon trådte tilbage som præsident i USA på grund af Watergate Skandalen, den første VW Golf bliver solgt, og benzinprisen var for første gang over to kroner per liter. 

Lige siden dengang har Vivi Hansen oplevet den danske sygepleje ændre sig i takt med, at først computeren, internettet og andre teknoliger vandt frem. 

Alligevel er den største forskel fra dengang til i dag en ganske anden.

- Da jeg startede, gik vi stuegang med lægerne, hvor min primære opgave var at holde lægens viskestykke, så han kunne tørre sine hænder efter hver patient, siger Vivi Hansen og fortæller, hvordan de blev set på som lægens assistenter.

- I dag har vi medbestemmelse, og vi udfører et arbejde, som bunder i en anderkendt faglighed, siger hun. 

Kernen er den samme

Selvom Vivi Hansens hverdag i dag ligger langt fra den, hun havde i 70’erne, så har kernen i hendes arbejde ikke ændret sig så meget. 

- Vi har lige modtaget nye retningslinjer, som vi skal være opmærksomme på, og det er jo lidt pudsigt, at det stort set er de samme som for 50 år siden bare med andre ord, siger Vivi Hansen og fortsætter:

- Vores kerneopgave er jo den samme som dengang. Behandling og pleje af vores patienter. 

Vivi Hansen er ikke i tvivl om, at de mange teknologier som internet, pc og mobiler har hjulpet sygeplejerskerne til at have mere tid hos patienten. 

- Før vi havde computere, skulle vi skrive alting ned i hånden på vores kontor. Men nu kan vi udfylde patientjournalerne ude på stuerne med patienten, så de også har en større mulighed for at følge med i, hvad vi noterer. 

En særlig dag

Den første fredag i 2024 blev Vivi Hansen fejret af sine tidligere og nuværende kollegaer. 

- Det var en rigtig fin dag, siger Vivi Hansen, inden hendes stemme knækker kortvarigt. 

- Jeg bliver lidt berørt, men det er kun fordi, jeg fik så mange søde ting at vide, siger hun. 

Mange kollegaer og familiemedlemmer havde gaver med til Vivi Hansens jubilæumsreception. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Men der er grund til at fejre Vivi Hansens store dag. Ikke bare fordi det er de færreste, der når at være på arbejdsmarkedet i 50 år, men også fordi Vivi Hansen er en stor ressource for kræftafdelingen. 

- Der kan nærmest ikke opstå en situation på afdelingen, som Vivi ikke har prøvet før, så det er en stor hjælp at have hende på afdelingen, siger Gitta Hansen. Hun er oversygeplejerske på kræftafdelingen. 

Gitta Hansen er oversygeplejerske på kræftafdelingen, og er dermed ansvarlig for patienternes pleje. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Også Marianne Christiansen og Hanne Skivild, som hver dag arbejder sammen med Vivi Hansen er enige. 

- Hun er jo en rollemodel på den måde, at hun er patientens mand, så hun altid forsøger at gøre det bedste for vores patienter, siger Marianne Christiansen.

- Og så er det bare en stor bedrift at have 50-års jubilæum, siger Hanne Skivild. 

Hanne Skivild og Marianne Christiansen nyder at arbejde sammen med Vivi Hansen. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Livet efter sygeplejen

For den 69-årige Vivi Hansen er det stadig ikke i udsigt, at hun skal på pension. For hun holder for meget af at gå på arbejde. Hun har også et bud på, hvad der skal til for, at flere fortsætter i arbejdet. 

- Hvis man får medbestemmelse i sin hverdag og anerkendelse for sit arbejde, så tror jeg, rigtig mange gerne vil udskyde pensionen. Men er man presset i hverdagen, og føler man ikke, man kan udfolde sin faglighed, så er der nok mange, der stopper - også inden pensionen, siger hun. 

Hun glæder sig over, at sygepleje i dag bliver set på som et selvstændigt og individuelt erhverv.

- Vi er blevet en anerkendt profession med fagligheden i centrum, siger hun. 

Samtidig ved hun godt, at hun ikke kan fortsætte på arbejdet for evigt, men indtil videre glæder hun sig over, at hun stadig kan og vil arbejde. 

Og da hun blev spurgt af en kollega for nyligt, hvornår hun havde tænkt sig at gå på pension og nyde livet faldt svaret med det samme:

- Nyde livet? Det gør jeg hver eneste dag. 

Stor uddannelsesinstitution lukker afdeling

Direktør i AMU Syd Asbjørn Nielsen. Foto: AMU Syd
A
Udgivet

AMU SYD samler alle uddannelser i Kolding og lukker kursuscentret Snepsgård syd for Ribe.

Plastmageruddannelsen udfases grundet faldende interesse, men kurser inden for plast, herunder plastsvejsning, fortsætter i Kolding. Uddannelser inden for gartnerområdet flytter også til Kolding.

Det skriver AMU Syd i en pressemeddelelse.

Direktør Asbjørn Nielsen forklarer, at beslutningen om at samle aktiviteterne i Kolding er nødvendig for at sikre en sund drift.

- Vi skal sikre en sund drift – både på uddannelser og bygninger. Og da interessen for at blive plastmager har været faldende gennem en årrække, er det besluttet ikke at optage flere elever fremover. Vi sørger selvfølgelig for, at de igangværende elever kan færdiggøre deres uddannelse,” fortæller Asbjørn Nielsen.

Tip os

Har du oplevet noget i forbindelse med emnet, som du gerne vil dele?

Så hører TV SYD gerne fra dig. Skriv til os på tvsyd@tvsyd.dk

Det er helt uforpligtende, og vi behandler dit tip fortroligt.

Husk at tilføje dit navn og telefonnummer, så vi kan komme i kontakt med dig.

Der vil forekomme få afskedigelser som følge af omstruktureringen. Samtidig justeres organisationen, så ansvaret for salg af kurser og uddannelser overgår til de enkelte uddannelseschefer, mens strategi, kommunikation og markedsføring samles i en stabsfunktion.

- Desværre kan vi ikke helt undgå afskedigelser, men der er tale om ganske få. Det er vi selvfølgelig rigtig kede af, men det er den rigtige beslutning, da vi skal sikre, at vi også står stærkt som uddannelsessted i fremtiden, siger Asbjørn Nielsen.

Snepsgård, en stor ejendom med værksteder, 63 hektar jord og et skolehjem med 80 værelser, sættes til salg. Nielsen forventer, at ejendommen vil være attraktiv på markedet.

Ultraløber sikrer sig billet til VM efter næsten 41 timers løb

David Stoltenborg har i fire år dyrket løbedisciplinen backyard ultra. Han holder lige nu den nordiske rekord i disciplinen. Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Udgivet

Kunne du forestille dig at løbe 275 kilometer nonstop i næsten 41 timer? Det er lige præcis det, David Stoltenborg elsker, og som han netop har gjort.

David Stoltenborg har netop taget sejren i Backyard World Team Championship i ultraløb, hvor han løb 275 kilometer på knap 41 timer.

– Det gik stille og roligt for mig. Jeg kunne faktisk have fortsat, siger David Stoltenborg som på trods af en mindre hofteskade var spændt på, om han ville få mange kriser undervejs.

Men han endte som sidste mand på ruten, da modstanderne udgik af løbet, og det sikrede ham sejren.

- Det var helt vildt fedt at vinde, men det var samtidig antiklimatisk, fordi jeg sagtens kunne have fortsat et par timer endnu, siger David Stoltenborg.

David Stoltenborg har i fire år dyrket løbedisciplinen backyard ultra. Han holder lige nu den nordiske rekord i disciplinen. Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD

Ved et Backyard World Team Championship løb skal deltagerne løbe en rute i kuperet terræn på cirka 6,7 kilometer. Det skal deltagerne gøre på under en time, for efter 60 minutter begynder en ny omgang på 6,7 kilometer.

- Det betyder, at hvis man løber 6,7 kilometer på 47 minutter, så har du omkring 13 minutter til enten at få lidt mad, få en lur, skifte sko eller tøj. Det er muligheden for at restituere, siger David Stoltenborg.

Tennessee

Med sejren i hus har David Stoltenborg kvalificeret sig til verdensmesterskabet i USA, hvor de bedste ultraløbere fra hvert land skal dyste.

- Det er en sværere rute, vi skal løbe, siger David Stoltenborg, som kan se frem til 35 grader i dagtimerne, kuperet terræn og ulve i skovene om natten.

På trods af de mange nye parametre at tage højde for ser David Stoltenborg frem til løbet.

- Det er også med ærefrygt. Nu har jeg prøvet løbet en gang før, så det er klart en fordel for mig, siger David Stoltenborg.

Indtil turen går over Atlanten, sørger David Stoltenborg for at få spist så meget som muligt.

David Stoltenborg havde god energi under hele løbet, og kunne godt have fortsat efter de 41 timer.

- Jeg forbrænder omkring 700 kalorier i timen, når jeg løber. Derfor er det virkelig vigtigt, at jeg i mellemtiden får spist en masse, siger David Stoltenborg.

Det er de samme regler, der gør sig gældende ved verdensmesterskabet i USA. Hver deltager skal løbe omkring 6,7 kilometer på under en timer, indtil der kun er en løber tilbage.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.