Trods faldende besøgstal fastholder museumschef entrépris
Der har i gennemsnit været ti procent færre gæster på museet Kongernes Jelling, siden de indførte entrépris i maj.
Det har altid været gratis at blive klogere på, hvem Harald Blåtand og Thyra Danebod var på museet Kongernes Jelling. Siden maj i år har gæsterne dog skullet finde pungen frem.
En billet koster 120 kroner for en voksen i perioden fra den 1. maj til den 31. oktober. De resterende måneder falder prisen til 60 kroner.
En nødvendighed, mener museumschef og leder Morten Teilmann-Jørgensen.
- Vi kan bare se, hvis vi kigger på andre museer omkring os, at vi ikke på samme måde har haft midler til at markedsføre og forny os i samme grad, som vi ønsker, siger Morten Teilmann-Jørgensen, og understreger samtidig, at det er gratis at komme ind for folk under 18 år.
Der er generelt to hovedårsager til, at der kræves betaling for at besøge Kongernes Jelling.
Den ene er at få turisterne til at betale for det slid, de er skyld i rundt om monumentområdet. Den anden er at få råd til at reparere Kongernes Jelling og opbygge nye og bedre udstillinger.
- Jeg har syntes, at det var ærgerligt, at folk besøgte os gratis og slider lidt på kulturarven, for så at køre videre til den næste by og lægge nogle penge, siger Morten Teilmann-Jørgensen.
Det skønnes, at der vil være entréindtægter på 3-4 millioner kroner årligt.
Gæsterne forsvinder
Der har været ti procent færre besøgende denne juli sammenlignet med gennemsnittet af besøgstallene for de sidste fem somre.
- Vi kan ikke entydigt sige, at det er på grund af entreprisen, at vores besøgstal i juli er lavere i år. Det kan der jo være forskellige årsager til, siger Morten Teilmann-Jørgensen.
Museumschefen er heller ikke bekymret for de ti procent færre gæster.
- Efter cirka tre år har vi en forventning om, at antallet af besøgende er tilbage på det samme niveau og måske endda højere, da vi jo fornyer museet og laver en ny udstilling, siger Morten Teilmann-Jørgensen.
Den nye udstilling:
Pengene Kongernes Jelling tjener på entreindtægter investeret i en ny udstilling, som åbner i 2026.
Forventningen er, at museet skal bruge 20 millioner kroner til den nye udstilling, hvoraf halvdelen kommer fra entreindtægterne, og de sidste ti millioner fås igennem fondsmidler.
Den nye udstilling giver museet 900 kvadratmeter at boltre sig på. Blandt andet skal proprietærgård Anesminde renoveres og gøres til en del af Kongernes Jelling.
Derudover er ambitionen at gøre den nye udstilling mere interaktiv, så gæsterne kan røre og interagere mere med udstillingen.
Entréindtægterne på 3-4 millioner kroner er af et forsigtighedsgrundlag regnet ud fra et antal gæster, der er en tredjedel lavere end nu, og at 60 procent af gæsterne er under 18 år.
- Jeg er glad for, at vi har indført en entrépris. Det betyder meget for os, at vi kan lave museet om til en større oplevelse, end det er i dag, siger Morten Teilmann-Jørgensen og fortsætter:
- Og så synes jeg også, at vi stadigvæk er billigere end mange andre museer.
I 2023 lagde 218.145 gæster vejen forbi Kongernes Jelling. I 2022 var antallet af gæster ifølge dørtælleren cirka 188.000.
Fri adgang til kulturarv
Det står helt specifikt i samarbejdsaftalen med Nationalmuseet og Vejle Kommune om driften af Kongernes Jelling, at der skal være gratis adgang til kulturarven:
”Det anførte driftstilskud bevilges under forudsætning af, at der ikke bliver opkrævet adgangsentré.”
Et princip formanden for kultur- og idrætsudvalget, Dan Arnløv Jørgensen (K), har stået fast på.
- Den aftale er omkring 14 år gammel. Vi revurderer jo hele tiden om de aftaler giver mening, og i tilfældet med Kongernes Jelling, så gav den aftale ikke mening længere, siger Dan Arnløv Jørgensen, og fortsætter:
- Jeg mener stadig, at kultur skal være gratis, men Kongernes Jelling er en særlig case, da folk nærmest har stået klar med pungen for at betale entré, og så er jeg så meget jyde, at så skal de da have lov til det.
Det er netop det, Morten Teilmann-Jørgensen har oplevet.
- Jeg har godt kunnet lide at stå i entréen og fortælle folk, som har taget pungen frem, at de ikke skal betale, for virkeligheden er, at mange af dem som besøger os, forventer, at det koster noget at komme ind.
- Specielt i højsæsonen er størstedelen af gæsterne fra udlandet, faktisk omkring 60 procent, og jeg synes det er fair, at de ligger en skilling for at blive klogere på den danske kulturarv, siger Morten Teilmann-Jørgensen.
Samtidig forventer museumschefen, at gæsterne bliver længere, når de åbner for den nye udstilling og museet udvides, og at gæsterne dermed får mere for pengene.