Demonstrerende Sandvad-borgere foran Christiansborg: - Han kiggede ikke engang på os
Indbyggerne i Sandvad ønsker ikke at være nabo til et specielt asylcenter, hvor beboerne måske er dømt for alvorlig kriminalitet.
- Mattias Tesfaye, Sandvad siger nej!
Det er slagsangen, som 55 personer fra Sandvad onsdag råbte fra Christiansborg Slotsplads for at gøre opmærksom på sig selv - og for at få udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (A) til at reagere.
Folk fra Sandvad er utilfredse med, at beboerne, der snart flytter ind på Sandvad Centret, måske er tidligere kriminelle.
Derfor drog 25 procent af Sandvads indbyggere, i alt 55 personer, i en fyldt bus mod hovedstaden med et hav af bannere, slagsange, tudehorn og megafoner med et klart formål in mente.
- Vi skal have det her bremset, siger Kirsten Paugan, der er formand for beboerforeningen Sandvad.
Tilbage i august måned fik beboerne og Vejle Kommune at vide, at centeret skulle tage imod asylansøgere med særlige behov. Men i en række artikler bragt af Ekstra Bladet har der været rejst tvivl om, hvorvidt kriminelle også skulle huses i centeret. Og det er der, at beboerne i Sandvad siger nej.
- Vores frygt består selvfølgelig i, at det her er et helt nyoprettet center, som bliver kaldt et specialcenter. Det vil sige, at det kan være alle typer af kriminelle, der kommer derind, og det har jo skabt en mega utryghed. Vi er simpelthen bange for, at vi ikke kan gå frit omkring i vores lille landsbysamfund, siger hun.
Mattias Tesfaye siger nej til dialogmøde
Beboere i Sandvad har flere gange forsøgt at få udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye fra Socialdemokratiet til at komme på et visit i den lille landsby uden for Vejle, men det har endnu ikke været muligt, men at Sandvad borgerne kommer til København har gjort indtryk hos ministeren.
- Det gør selvfølgelig indtryk på mig, at der er folk, der er påvirket af de her beslutninger, der træffes af Udlændingestyrelsen, og som også gerne vil følge den politiske debat omkring beslutningen, siger han.
Han kiggede overhovedet ikke på os
Kirsten Paugan, Formand for Sandvad beboerforening
Mattias Tesfaye ønsker dog ikke at deltage i et dialogmøde med Sandvad-beboerne.
Vil du tage til dialogmøde i Sandvad?
- Nej, jeg synes det ville være den forkerte måde at gøre det på. Her er det Udlændingestyrelsen, der har truffet en beslutning, og det er derfor også dem, som kommer til at forklare beslutningen, og det er dem, som er i dialog med borgerne, svarer han.
Sandvad borgerne har dog haft besøg af vicedirektør i Udlændingestyrelsen Grith Poulsen til et beboermøde.
Under borgermødet blev Grith Poulsen spurgt, om der ville komme morddømte eller dømte sædelighedsforbrydere til centeret i Sandvad.
- Det kan jeg sige helt klart, at det kan jeg bestemt ikke garantere. Det kan jeg heller ikke garantere, at dine naboer heller ikke er, svarede hun dengang.
Han kiggede ikke på os
Under onsdagens hasteforespørgsel i Folketingsalen sad folkene fra Sandvad på tilskuerrækkerne. Selvom nogle af politikerne, som havde indkaldt ministeren til mødet, gentagende gange pegede op på borgerne under mødet, så var der ikke meget opmærksomhed til dem fra Mattias Tesfaye.
- Han kiggede overhovedet ikke på os. Han rettede aldrig blikket mod os, fortæller Kirsten Paugan, og uddyber
- Så synes jeg, at der bliver langt til Christiansborg. Det siger jo meget om, at man vil beskytte sig selv eller ikke vil forholde sig til det, siger hun.
Efter hasteforespørgsel i Folketingssalen har Kirsten Paugan en klar opfordring til udlændinge- og integrationsministeren.
- Få nu lige hørt ad om det her stadig er en god idé i de ti måneder, for Udlændingestyrelsen har jo opsagt aftalen. Jeg vil også bede ham om, at gå tilbage til hans styrelse og spørge endnu gang, om de synes at dialogen har været god, siger hun og uddyber.
- Vi synes, at Mattias Tesfaye skal tage det her som en ministeropgave, og det er en opgave, der ligger på hans skrivebord, siger hun.