Restaurantejere klarede sig gennem finanskrise og corona, men efter 18 år er det slut
I 2008 slog ægteparret Christian og Pia Bind dørene op til Restaurant Bind, opkaldt efter deres efternavn, men lørdag aften serverer de restaurantens sidste måltid.
- Godaften og velkommen til.
Sådan siger Pia Bind til alle gæster, hun modtager i døren til Restaurant Bind. Men det er snart slut.
Lørdag aften tager ejerne Christian og Pia Bind imod deres sidste gæster.
- Vi har da kriller i maven. Det er jo klart efter så mange år, at man skal sige farvel, siger Pia.
I køkkenet kan man finde Pia Binds mand, Christian Bind, der også kan mærke at 18 års arbejde nærmere sig sin slutning.
- Jeg har ondt i maven, fortæller kokken.
Tid til at holde weekend
Ægteparret overtog restauranten i 2006 og to år senere kunne de byde de første gæster velkommen til fransk inspireret mad - en cuisine, som Christian Bind kender rigtig godt, da han er opvokset i Alsace i Frankrig og er uddannet kok i hjemlandet.
- Vi har altid kunne få et godt måltid franskinspireret gourmetmad, siger Peter Nielsen, der er stamgæst.
Det var en drengedrøm for Christian Bind at få sit eget sted, hvor han kunne servere den franske mad.
- Det har været en oplevelse. Vi har været igennem en finanskrise, vi har haft corona og vi kom godt igennem alt, og det er så dejligt, siger kokken.
Men nu er det tid til at kokken, og fruen skal nyde deres tid på en anden måde.
- Vi glæder os sådan til at have fri om aftenen og have fri i weekender. Det har vi jo ikke prøvet. Christian startede som kok som 14-årig, fortæller Pia Bind.
Sønderjysk kærlighed
Den sønderjyske restaurant ligger ud til Flensborg Fjord og er blevet et ikonisk sted at spise i Sønderjylland.
- Vi ville herned en sidste gang, fordi det er en del af Sønderjylland, en del af området. Når man sådan mærker efter nu, så kan jeg godt mærke, det berører mig, fordi vi har været meget glade for at være her, siger Susanne Lundgaard Nielsen, der er kommet på restauranten siden den åbnede i 2008.
Susanne Lundgaard Nielsen og hendes mand har valgt at nyde deres sidste måltid i restauranten med en seks retters menu, og hun er ikke i tvivl om, at de går derfra en madoplevelse rigere.
- For mig er det altid fantastisk, fordi man skal aldrig overveje, om man tager herned, fordi man ved, at man aldrig bliver skuffet i forhold til mad og til bare det at være her. Hele atmosfæren, siger Susanne Lundgaard Nielsen
Vemodig afsked
De sidste par måneder har restauranten været fuldt booket med gæster, der skulle nå at have et sidste måltid.
- Det var en fornøjelse, og det har været en fornøjelse at følge ham, og vi har et lidt vemodigt stik i hjertet i aften, fordi det er sidste gang vi spiser her, siger stamgæsten Peter Nielsen.
Ude i køkkenet har kokken et øjeblik til at se tilbage på de sidste 18 år i huset med udsigten til fjorden.
- Vi har haft 18 fantastiske år med gode kunder, loyale gæster og supergodt personale, så det har været så dejligt. Men det klart, at det bliver lidt tomt for mig, men det tager vi på et andet tidspunkt, siger Christian Bind.
Det hele rundes af lørdag, hvor kokkene Michel Michaud, Francis Cardenau, Jean Louis Lieffroy og selvfølgelig Christian Bind vil servere mad til de sidste 73 gæster.
- Nu må vi bare give det det sidste hug og slutte på toppen og koncentrere os om det, vi laver nu, afslutter kokken.
I det nye år åbner Paul Proffitt sin nye Restaurant Pearl i Restaurant Binds gamle lokaler.