Politisk flertal vil have asylcenter ud af Sandvad
Et flertal af politikerne i Vejle Kommune vil ikke forlænge lejeaftalen med Udlændingestyrelsen om Center Sandvad.
Det kan blive for en kort stund, at 13 flygtninge, hvoraf flere med mulig mord og sædelighedsforbrydelser på samvittigheden, rykker ind på asylcenteret i Sandvad.
Lejekontrakten om asylcenteret mellem Vejle Kommune og Udlændingestyrelsen står nemlig til at udløbe den 31. oktober 2022. Det fortæller Vejle Kommunes borgmester, Jens Ejner Christensen (V).
Styrelsen opsagde i foråret aftalen mellem parterne, men fortrød efterfølgende. Den 27. august anmodede man så om en forlængelse af lejekontrakten.
Men styrelsen skal ikke regne med, at aftalen bliver forlænget.
- Med de nuværende oplysninger vi har om de flygtninge, der står til at komme til Sandvad, og med den frustration, det har skabt i lokalområdet, så har jeg svært ved at forestille mig, at der er nogen af politikerne i Vejle Kommunes økonomiudvalg, der har lyst til at forlænge den aftale, der udløber om et år, siger Jens Ejner Christensen.
Og TV SYDs rundringning viser, at borgmesteren har ret.
Fire ud af fem partier i økonomiudvalget (Konservative, Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti) mener nemlig, at en forlængelse af lejeaftalen ikke står lige for.
Det femte parti, Socialistisk Folkeparti, har det dog ikke været muligt at få fat på.
Det har heller ikke været muligt at træffe Liberal Borgerlistes Anja Daugaard.
Skal lejeaftalen forlænges?
Venstre:
Borgmester Jens Ejner Christensen (V) fortæller, at han ikke er klar til at forlænge lejeaftalen med Udlændingestyrelsen, som det ser ud nu.
Han efterlyser derfor flere svar fra Udlændingestyrelsen. Blandt andet hvorfor at de flygtninge, der muligvis flytter ind på Center Sandvad, bor for sig selv ude i en skov på nuværende tidspunkt, men efter sigende også skulle være mennesker, der ikke blander sig i lokalsamfundet.
- Så var det måske bedre at finde et sted til dem, hvor de ikke bor i en meget lille landsby og lige overfor en legeplads, siger Jens Ejner Christensen.
Derfor har Vejle Kommune også undersøgt, om det er juridisk muligt at opsige aftalen nu, så den udløber tidligere end oktober næste år.
Det er dog ikke muligt, så det betyder, at den eneste, der kan gøre noget ved situationen, det er ministeren. Det betyder også, at Udlændingestyrelsen har ret til at ændre sammensætningen på Centret i Sandvad.
Konservative:
Ligesom borgmesteren er Konservative Dan Arnløv Jørgensen ikke klar til at forlænge lejeaftalen med Udlændingestyrelsen, som det ser ud nu.
Derfor har den konservative politiker skrevet en mail til økonomiudvalget med et forslag om ikke at forlænge kontrakten med Udlændingestyrelsen.
- Det er alene på baggrund af den usikkerhed, der er, og at Udlændingestyrelsen ikke kan give nogle ordentlige svar. Den bagvedliggende logik er, at hvis vi ikke gør det (forlænger lejekontrakten, red.), så har de kun omkring ti måneder at bruge centret i, og så kan man håbe på, at de ikke kommer overhovedet, siger han.
Dan Arnløv Jørgensen (C) har også mistet tilliden til styrelsen.
- Jeg har set de breve, der er sendt - dem fik jeg tilsendt i lørdags under sagsindsigt, og der kan ikke være nogen tvivl om, at de ikke skrev det, de siger - eller antyder nu. Der stod psykisk sårbare personer - så har de i hvert fald glemt noget, er der meget, der tyder på.
Hvad skal der til for, at I ombestemmer jer?
- Tillid er jo noget, der er vigtigt, før man indgår en aftale. Og så længe, de kommunikerer på den måde, de gør, så er der ikke tillid. I min verden er løbet kørt.
Socialdemokratiet:
Martin Sikær (A) vil heller ikke forlænge kontrakten:
- Nej, det synes jeg ikke. Og tror jeg faktisk, der er stor, bred enighed om det i Vejle Byråd. Fakta er jo stadigvæk, at det er "hvis'er", og "vi tror rigtigt mange ting", men vi kan ikke rigtigt få nogle fakta på bordet.
Han fortæller, at byrådspolitikerne i Vejle Kommune forsøger at få hjælp for fra deres partifæller på Christiansborg.
- Vi har en lokalbefolkning ude i Sandvad, som med rette er rigtigt bekymrede, og de er bekymrede på baggrund af en Ekstra Bladet-artikel. Det er ikke rart at have nogle borgere her i kommunen, der er ramt af det, siger Martin Sikær (A).
Dansk Folkeparti:
Kenneth Fredslund Petersen (O) mener, at hele forløbet i Sandvad ikke har været kønt, og borgerne er blevet taget som gidsler.
- Vi kommer til at stemme mod en forlængelse, uanset hvad Udlændingestyrelsen får fremstillet af forslag. Udlændingestyrelsen har opsagt vores aftale, og sådan skal det forblive, siger han.
- Det giver stof til eftertanke, så jeg forstår fuldt ud et ”nej tak”, som borgerne i Sandvad giver Udlændingestyrelsen, for styrelsen skulle have spillet med mere åbne kort.
Radikale Venstre:
Radikale Venstres Torben Elsig-Pedersen (B) har endnu ikke besluttet sig. Han efterlyser nogle klare svar fra Udlændingestyrelsen, før han kan tage stilling til spørgsmål om en eventuel forlængelse.
- Det eneste, jeg kan forholde mig til, er det, jeg har læst og set i medierne. Jeg kan godt forstå, at man kan blive bekymret, men jeg synes, at vi skal have mere substans, før vi tager stilling til det her spørgsmål. Jeg siger i hvert fald ikke nej til en forlængelse på baggrund af en avisartikel i Ekstra Bladet, siger han.
Mens Torben Elsig-Pedersen efterlyser fakta, minder han om retsprincippet om, at man er fri, efter man har udstået sin straf.
- Det er også nogle borgere, der har udstået deres straf, som jeg forstår det, så et eller andet sted skal de jo bo. Vi er jo vant til som borgere at bo blandt tidligere dømte rundt om i hele samfundet, siger Torben Elsig-Pedersen (B).
Er mord og sædelighedsforbrydelser ikke i den hårdere ende af kriminalitets-skalaen?
- Der er mange principper på spil, og jeg kan godt forstå, at man som borger ikke tænker på de principper, som det første, og at man bliver bange. Det er også derfor, vi skal have noget ordentligt fakta og en ordentlig dialog, siger han.
Løsgænger:
Vejle Kommunes eneste løsgænger, Kim Hesel, mener ikke, at kommunen skal forlænge aftalen.
- Hvis det er mordere og voldtægtsforbrydere, så hører de ikke hjemme i så lille et samfund. Jeg kan ikke se, at en løsning kan blive god – særligt ikke når borgerne ikke en gang er blevet informeret omkring det, siger Kim Hesel.
Han har dog et alternativt bud på, hvordan en eventuel forlængelse kan se ud.
Hvis man laver en forlængelse, mener politikeren, at man kan lave en klausul i aftalen, så det er forudbestemt, hvilken type af flygtninge der må bo på asylcenteret.
Uro i flere uger
De seneste uger har stemningen været rødglødende i landsbyen Sandvad mellem Jelling og Tørring.
Det skyldes, at Ekstra Bladet den 29. oktober kunne erfare, at der inden for få uger vil være 13 nye flygtninge på Center Sandvad, hvoraf flere er dømt for mord og sædelighedsforbrydelser.
Sidenhen har der været afholdt et borgermøde i byen, hvor Udlændingestyrelsen, Røde Kors, Vejle Kommune og folketingspolitikere deltog.
Her blev Udlændingestyrelsen spurgt, om de kunne garantere, at der ikke ville komme kriminelle og sædelighedsforbrydere til Sandvad. Men denne garanti kunne vicedirektør Grith Poulsen ikke give.