55-årig lagde liv og økonomi om for at arbejde i upopulært fag
55-årige Lene Matthiesen er alderspræsident i sin klasse på sygeplejerskeuddannelsen. Under coronaen fik hun lyst til at prøve noget nyt i sit liv.
55-årige Lene Matthiesen er alderspræsident i sin klasse på sygeplejerskeuddannelsen i Vejle.
Hun kunne være mor til sine studiekammerater, der gennemsnitligt er 30 år yngre end Lene.
Det er ikke kun hendes alder, som gør, at hun skiller sig ud. For med sin ansøgning til sygeplejerskeuddannelsen går hun imod en statistik, der nærmest er i frit fald.
46 procent færre søgte nemlig ind på sygeplejerskeuddannelsen i Vejle, da der var ansøgningsfrist 15. marts i år, sammenlignet med sidste år.
- Under coronapandemien fik jeg tid til at tænke, og så fik jeg lyst til at prøve noget helt nyt. Men jeg vidste ikke, hvad det skulle være. Det skulle være noget, hvor det er muligt at få et job i min alder og så noget, hvor jeg kunne bruge mit omsorgsgen, siger Lene.
Jeg joker nok mere selv med min alder, end de unge gør
Lene Matthiesen, sygeplejerskestuderende
Hun har tidligere arbejdet som laboratorietekniker og biblioteksassistent.
På trods af aldersforskellen er det helt naturligt for hende at gå stuegang sammen med sine medstuderende.
Vel at mærke stuegang i de øvelseslokaler på UCL Vejle som er indrettet som sygehusafdelinger med dukker som patienter.
- Det er ikke noget, jeg tænker over i det daglige. Jeg joker nok mere selv med min alder, end de unge gør. Men jeg tror egentlig bare, jeg skal stoppe med det, for det er slet ikke nødvendigt.
I frokostpauserne falder snakken blandt de unge ofte på weekendens eskapader i nattelivet. Og her har Lene svært ved at tale med.
Men så finder de til gengæld fælles fodslag på andre områder, som Lene siger.
Det handler i første omgang om det faglige, men også om deres fritidsaktiviteter. Lene Matthiesen er aktiv med både vandring, mountainbike og havsvømning.
Efter grundige overvejelser med sin mand, besluttede hun sig for at sende sin ansøgning afsted, og så begyndte hun i februar 2021.
Der er faktisk mange ting, man sagtens kan undvære
Lene Matthiesen, sygeplejerskestuderende
Måtte kigge budgettet igennem
Inden da måtte hun dog lige overveje, hvordan økonomien kunne holde til, at hun pludselig skulle på SU.
Det indebar, at der nogle steder skulle skæres ned på forbruget.
- Der er faktisk mange ting, man sagtens kan undvære. Blandt andet tøj. Man vil jo gerne have noget nyt tøj, når det er forår. Men hvis det gamle tøj ikke fejler noget, så kan man jo sagtens gå mere i det.
Og hvad forbruget angår, så erkender Lene Matthiesen da også, at det nok mest er hende, der har måttet skære ned.
- Vi har lavet en konto til mig og en til min mand. Og så har vi en fælles konto. Den portion penge, der bliver sat over på min konto, det er det, jeg må bruge på mig selv, siger Lene.
Blå bog - Lene Matthiesen
- 55 år
- Født i Odense og opvokset i Strib, hvor hun nu bor med sin mand og søn på 19 år
- Tidligere arbejdet som laboratorietekniker i Aarhus og som biblioteksassistent hos Middelfart Bibliotek
- I fritiden vandrer og cykler hun og dyrker havsvømning. Derudover tager hun til koncerter, strikker og passer haven
Næsten halvt så mange ansøgere
Interessen for sygeplejefaget styrtdykker. For selvom uddannelsen som sygeplejerske er en af de største uddannelsen målt på optagne studerende, så falder ansøgertallet.
På sygeplejerskeuddannelsen på UCL i Vejle er ansøgertallet til kvote 2 (førsteprioritet) faldet med 46 procent fra 2021 til 2022.
Og det har måske en naturlig forklaring.
- Sygeplejerskekonflikten i sommeren 2021 har formentlig givet udslag i ansøgertallet. Vi kan ikke se nogen anden forklaring, end at det skulle være derfor, siger Jens Mejer, rektor for UCL.
Sammenligner man med tal fra 2018, så lyder faldet på hele 58 procent.
Dén udvikling tager rektor Jens Mejer alvorligt.
- Det bliver en fælles opgave for sundhedssektoren og uddannelserne at styrke professionens attraktivitet i de unges perspektiv, siger rektoren.
Og manglen på sygeplejersker er også til at tage at føle på ude hos patienterne.
I efteråret 2021 lavede Berlingske en kortlægning af sygeplejerskemanglen, som kom frem til, at der på dét tidspunkt var 4.700 ubesatte sygeplejerskestillinger.
Det lyder til, at man går på kompromis med sine egne værdier ude på arbejdspladserne, fordi der er så travlt
Lene Matthiesen, sygeplejerskestuderende
Og i december 2021 stod en sygeplejerske fra Kolding Sygehus frem og fortalte, at manglen går ud over patientsikkerheden.
Dén melding blev bakket op af professor ved Dansk Center for Sundhedsøkonomi, Syddansk Universitet, Kim Rose Olsen, da Dansk Sygeplejeråd i januar 2021 holdt politisk høring.
- Afdelinger, der over en længere årrække har problemer med sygeplejerskebemandingen, har længere indlæggelsestid og højere dødelighed, sagde Kim Rose Olsen dengang.
Selvom sygeplejerskekonflikten ikke direkte bekymrede Lene Matthiesen, så påvirker de bagvedliggende årsager til konflikten hende.
- Jeg er bekymret for, om der bliver ved med at være folk, der har lyst til at give så meget af sig selv, som sygeplejerfaget fortjener. Det lyder til, at man går på kompromis med sine egne værdier ude på arbejdspladserne, fordi der er så travlt, siger hun.
Med et stærkt omsorgsgen er tanken om ikke at kunne yde den nødvendige hjælp til alle ikke rar for hende.
- Men det skal ikke spænde ben for mig. Det er vigtigt for syge mennesker, at vi giver dem en professionel og omsorgsfuld sygepleje, men jeg synes, den er ved at blive løbet lidt over ende, selvom vi siger, vi har et velfærdssamfund.
Det giver noget god dynamik på uddannelsen, at der kommer nogen med en helt anden baggrund
Jens Mejer, rektor, UCL
Studerende med anden baggrund
På trods af faldende ansøgertal så kommer en del af ansøgerne fra en anden baggrund.
Eksempelvis kommer der hvert år op til 80 studerende med en SOSU-uddannelse på CV'et.
- Dem er vi ret glade for, fordi de i forvejen kender til sundhedsvæsenet, siger Jens Mejer, rektor på UCL.
Men Jens Mejer ser også studerende på uddannelsen, der kommer med en helt anden baggrund som 55-årige Lene Matthiesen.
- Jeg er altid glad, når studerende som Lene søger ind på uddannelsen, for det giver noget god dynamik på uddannelsen, at der kommer nogen med en helt anden baggrund, siger rektoren.
- Smid fortøjningerne!
I starten var Lene Matthiesen ikke sikker på, om hun ville medvirke i denne artikel. Hun synes ikke selv, hun har mere på hjerte end alle mulige andre.
Når hun alligevel er med, er det fordi, hun håber, at hun kan inspirere andre.
Måske skal man bare tage springet - det er ikke så farligt
Lene Matthiesen, sygeplejerskestuderende
Både til at tage sygeplejerskeuddannelsen, men også til at skifte retning i livet hvis man føler, at man har brug for luftforandring.
- Det er da rigtig dejligt, hvis jeg kan være en inspiration for andre og vise, at det ikke er så farligt at smide fortøjningerne og gøre noget helt nyt i sit liv.
Hun forestiller sig, at jævnaldrende og folk, der er ældre end hende, har svært ved at gøre noget radikalt anderledes i livet.
- Mange i min alder vil nok være tilbageholdne. Der må være mange derude, der har drømme, men så er der noget, der holder dem tilbage. Måske skal man bare tage springet - det er ikke så farligt. Man vokser bare, og det åbner ens verden, når man kommer ud.