"Tørrer du ikke bare røv på gamle?": Fem SOSU-studerende fortæller, hvorfor faget er meget mere end fordommene
Fordommene om SOSU-faget er mange, men ifølge fem studerende er faget meget mere, end hvad folk måske tror.
Der er mangel på SOSU-assistenter og -hjælpere. I de kommende år vil dén mangel blive mere og mere akut.
I 2028 anslår fagforbundet FOA, at vi kommer til at mangle 41.000 varme hænder i ældreplejen, hvis vi skal opretholde det nuværende niveau.
SOSU-skolerne har svært ved at tiltrække studerende, og det skyldes måske de mange fordomme, der er forbundet med faget.
Her fortæller fem unge syd- og sønderjyder om de fordomme, de har mødt, fordi de har valgt en SOSU-uddannelse.
Ny TV SYD-serie: 'Hjemmehjælperne'
I TV SYD-serien 'Hjemmehjælperne' følger vi i 12 afsnit fire SOSU'ers arbejde i Kolding Kommune. Serien sendes hver lørdag klokken 19.30 på TV SYD - første gang 20. februar.
Du kan dog allerede nu se de første fem afsnit ved at klikke her.
Mathias Bundgaard
Mathias er 16 år og under uddannelse til at blive SOSU-assistent i Esbjerg. Han har særligt mødt fordomme, der relaterer sig til hans køn.
- Mine kammerater var skeptiske i starten og kaldte mig bøsse. Jeg grinede af det og spurgte, hvad de selv ville efter gymnasiet. De andre ved ikke, hvad de vil, men det gør jeg. De er bare blevet rådet til at gøre det.
Mine kammerater var skeptiske i starten og kaldte mig bøsse.
Mathias Bundgaard, SOSU-studerende, Esbjerg
Han har godt hørt om, at der er mangel på varme hænder, og at dén mangel kun vil stige i fremtiden. Derfor føler han også et ansvar over for den ældre generation.
- Jeg synes, at ældre er så hyggelige at snakke med. Hos den købmand, jeg arbejder ved, kommer der mange ældre, og de er flinke, søde og rare og spørger tit ind til en. Jeg ville ønske, at jeg kunne gøre det samme for dem.
Men det er ikke den eneste grund til, at han er startet på SOSU-uddannelsen. For med uddannelsen håber han også at være bedre stillet, hvis han engang vil have en anden uddannelse.
- Jeg er begyndt på SOSU-skolen for at videreuddanne mig til noget andet. Den giver andre muligheder, hvis jeg vil ind til politiet eller blive ambulanceredder.
Emma Albertsen
Emma er 22 år og studerer til SOSU-assistent i Fredericia. Hun er selv en af dem, der har haft fordomme om SOSU-faget.
- Jeg har også selv haft nogle fordomme, men man bliver jo klogere, jo mere man lærer om det. Folk forbinder det med at tørre røv. Det gør man også, men det er også så meget andet.
For hende handler det om de mennesker, hvis hverdag man som SOSU-assistent kan være med til at ændre.
Det er et stærkt undervurderet fag.
Emma Albertsen, SOSU-studerende, Fredericia
- Det er mennesker, man har med at gøre. De skal trives, og man skal være opmærksom på, hvordan de har det. Det, at vi kommer, kan være deres højdepunkt i løbet af dagen. Det er et stærkt undervurderet fag.
Også Emma Albertsen vil bruge uddannelsen som springbræt til at tage uddannelsen som ambulanceassistent. Men hun er endnu ikke afklaret om, hvorvidt hun kunne finde på at blive i SOSU-faget.
Chikumbi Namumba
Chikumbi er 21 år og studerer til SOSU-assistent i Fredericia.
- Folk spørger, hvorfor jeg gider det job, og hvorfor jeg gider at bruge tid på ældre mennesker. Men jeg nyder det, og jeg har det godt, når jeg skal på arbejde. Man kommer så tæt på de mennesker, og man får skabt en forbindelse med dem.
Folk spørger, hvorfor jeg gider det job.
Chikumbi Namumba, SOSU-studerende, Fredericia
Chikumbi er født i Zambia, men er opvokset i Danmark. Hun har også hørt fordomme på grund af sin hudfarve.
- Folk siger, at det er typisk afrikanere at arbejde i hjemmeplejen. Jeg tænker, om det er fordi, folk tænker, at vi ikke er kloge nok. Det gør lidt ondt.
Hun har valgt uddannelsen som SOSU-assistent, fordi hun altid har haft en drøm om at blive jordemoder. Så hun håber, at hun med erfaringen fra ældreplejen kan komme ind på drømmestudiet engang.
Camilla Jørgensen
Camilla er 19 år og studerer til SOSU-assistent i Vejle. Hun har - udover den mest sejlivede fordom - også hørt andre.
- Der var mange, der sagde, at det er jeg alt for klog til. Jeg har også hørt, at vi ikke laver en skid, og at vi bare er kommunalt ansatte, og at det ikke er lige så fint.
Der er så mange andre ting ved faget.
Camilla Jørgensen, SOSU-studerende, Vejle
Som en del af studiet er hun også ude og holde foredrag på folkeskoler om, hvordan det er at studere til SOSU-assistent. Det er særligt her, hun har hørt fordommene, som hun har forsøgt at nuancere over for de unge.
Men hun kan ikke se sig selv fri for, at hun også selv har været i deres sko.
- Jeg havde også selv lidt de fordomme, da jeg startede, så jeg var faktisk lidt påpasselig med at starte på uddannelsen. Men det er ikke nogen fordomme, der burde være der. Der er så mange andre ting ved faget, og vi har en vigtig funktion i samfundet.
Sif Ellund Nielsen
Sif på 19 år studerer til SOSU-assistent i Esbjerg. Hun har også mærket fordommene om SOSU-faget fra sine omgivelser.
- Jeg har venner, der siger “du tørrer jo bare røv” og “du laver jo ikke noget”. Jeg har også hørt fordomme om, at vi kun arbejder på plejehjem. Men det gør vi jo ikke kun. Vi er også i psykiatrien og på sygehuse. Men det tror jeg ikke, at folk ved.
Jeg har venner, der siger “du tørrer jo bare røv” og “du laver jo ikke noget”.
Sif Ellund Nielsen, SOSU-studerende, Esbjerg
Men for Sif Ellund Nielsen er SOSU-faget meget mere end fordommene. For hende giver faget hende en faglighed, som hun vægter højt. Uddannelsen skal nemlig bruges som et springbræt til at blive sygeplejerske.
- Jeg håber, jeg kan komme ud og få noget erfaring som SOSU-assistent et halvt års tid, inden jeg søger ind på sygeplejerskeuddannelsen. Men jeg tager det, som det kommer. Hvis jeg til den tid hellere vil fortsætte som SOSU-assistent, så gør jeg det.
I øjeblikket kan du se serien 'Hjemmehjælperne' hver lørdag klokken 19.30 på TV SYD. Her følger vi fire SOSU'ers arbejde i Kolding Kommune.