Sami vil leve i fred, men krigen i Gaza har fået hans PTSD til at bryde ud igen
Selv om krigen i Gaza for os danskere synes langt væk, så oplever mange af de cirka 24.000 palæstinensere i Danmark som en daglig kamp med frygten for, at familiemedlemmer og venner dør.
Mine forældre…., siger han men stopper så op.
Sami Salha prøver at sluge spyttet og kæmper med at holde tårerne tilbage.
Han holder hånden op for at sige: ”Det er okay, jeg skal bare lige have en lille pause”.
Hans forældre bor i Jabalia-lejren i det nordlige Gaza. Hvor den 40-årige IT-specialist selv kommer fra. Hver dag står nerverne på højkant. Vil israelerne bombe lejren?
Det er jo ikke den almindelige israeler, der ønsker krig. Jeg ønsker heller ikke krig men kun fred for os alle
Sami Salha, IT-specialist, Brørup
Sygemeldt med PTSD
Krigen i Gaza rammer også her i et stille villakvarter i Brørup, hvor det største problem næppe er frygten for, at en bombe rammer her. Vi er i det fredelige Danmark.
Men der er alt andet end ro i Sami Salhas hoved. Hans PTSD (Post Traumatisk Syndrom Desease) er brudt ud igen.
- Min psykolog i Kolding har sendt mig til en specialafdeling på OUH (Odense Universitets Hospital, red.). Der skal jeg snart over, siger han.
En sygemelding har været sendt afsted til arbejdsgiveren i Billund. Han har været væk i tre uger, men er nu tilbage.
- Min chef er en god mand og har hjulpet mig, siger IT-specialisten.
Palæstinensere i Danmark
Der er ca. 24.000 palæstinensere i Danmark
I modsætning til andre indvandrergrupper i Danmark, findes der ikke et officielt tal for danskere af palæstinensisk herkomst. Det skyldes, at Palæstina ikke er en officiel stat med territorium og statsborgerskab.
De fleste dansk-palæstinensere er kommet hertil som flygtninge fra borgerkrigen i Libanon og krigene i de palæstinensiske flygtningelejre i 1980'erne.
UNICEF: - En bølge af akut underernæring i Gaza.
Den igangværende konflikt i Gaza-striben, der har varet i snart 20 uger, har betydet, at mad og rent vand er blevet en mangel i området, mens at flere sygdomme til gengæld spreder sig. Begge dele går ud over kvinder og børns ernæring og immunitet og har resulteret i en bølge af akut underernæring.
Den nye analyse konstaterer, at situationen er særlig ekstrem i den nordlige del af Gaza-striben, som har været næsten fuldstændig afskåret fra nødhjælp i ugevis. Ernæringsundersøgelser udført steder hvor børn og kvinder søger tilflugt og på sundhedscentre i den nordlige Gaza-stribe viste, at 15,6 procent - eller 1 ud af 6 børn under 2 år - er akut underernærede.
Af disse lider næsten 3 procent af livstruende underernæringi, som sætter små børn i størst risiko for komplikationer og død, medmindre de får akut behandling. Da data i undersøgelsen er indsamlet i januar, er situationen sandsynligvis reelt mere alvorlig i dag.
Kilde: UNICEF via Ritzau 20. februar 2024
Som en sten i hjertet
Og Døden kommer stadig til ham. Nu gennem tv'et på hans kontor. Det viser den arabiske nyhedskanal Al Jazeera hele tiden. Han vil vide besked, men frygter samtidig for, hvad han får at vide.
Han spenderer også masser af penge på at få kontakt med familie og venner. Hvordan går det?
- Jeg vil bare vide, om de stadig er i live, siger han.
I Jabalia-lejren, hvor hans forældre bor, slår et missil ned.
- Beboerne i seks af teltene dør eller bliver såret. 150 i alt. Mange af dem børn. Det føles som en stor sten i mit hjerte. Jeg kan ikke rumme mere smerte, siger han og ryster på hovedet.
- Kan du godt finde ud af, ikke at hade israelerne?
- Ja, det er jo ikke den almindelige israeler, der ønsker krig. Jeg ønsker jo heller ikke krig, men kun fred for os alle, siger han.