Lene har brugt otte år på at få ulovligt fjernet dige tilbage
I 2015 blev et beskyttet dige fjernet ulovligt. Lige siden har Lene Visbech Andersen arbejdet for at få det reetableret, men trods et påbud til lodsejeren er det endnu ikke sket.
Hun har en tyk bunke dokumenter liggende foran sig. Det er mailkorrespondancer med politikere og embedsfolk, og de vidner om en otte år lang kamp for at få et beskyttet dige genopført.
Lene Visbech Andersen bor omkring en kilometer fra det dige, der i 2015 blev fjernet ulovligt.
Diget lå ved Taps lidt udenfor Christiansfeld og var beskyttet af museumsloven, og derfor var det ulovligt, da lodsejeren fjernede det.
- Der bliver fjernet så mange diger og læhegn rundt omkring. Så dur det altså ikke, at man også tager dem, der er beskyttede. Derfor blev jeg nødt til at gøre noget, fortæller Lene Visbech Andersen.
- Politikerne snakker igen og igen om klima og bæredygtighed og biodiversitet, alt imens alt natur bliver fjernet. Jeg forstår det simpelthen ikke.
Et dige af kulturhistorisk værdi
Hun gjorde derfor Kolding Kommune opmærksom på sagen i håb om at få det fjernede dige reetableret samme sted.
Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der står for kortlægningen af hvilke diger, der er beskyttede efter museumsloven. Derfor var det også styrelsen, der i 2018 gav den pågældende lodsejer et påbud om at gendanne det 229 meter lange dige.
Jeg synes, det er lidt mærkværdigt, at nu går pressen ind i sagen, og så sker der noget nu
Lene Visbech Andersen
Det skete blandt andet på baggrund af en udtalelse fra Museum Sønderjylland om, at diget havde kulturhistorisk værdi. Men på trods af at diget er fjernet ulovligt og på trods af museets vurdering, er der stadig ikke sket noget i sagen.
I 2019 satte Kolding Kommune nemlig sagen i bero, fordi de i gang med at kortlægge de beskyttede diger i området. Det projekt er dog aldrig blevet til noget. Imens venter styrelsen stadig på grønt lys fra Kolding Kommune, der har valgt at prioritere andre ting.
- Vi har netop vedtaget en biodiversitetsstrategi, hvor vi forsøger at forbedre naturværdierne og skabe flere af dem. Det betyder, at der er nogle områder, man nedprioriterer, og her har vi så nedprioriteret nogle af de ældre digesager, siger Søren Mikael Brandt-Møller, der er skov- og landskabsingeniør i Kolding Kommune.
Afgørelse på vej
Lodsejeren tilbød i 2017 at rejse et erstatningsdige et andet sted. Kommunen har spurgt forskellige myndigheder til råds om reglerne på området, men ikke fået noget svar.
I stedet har kommunen gennemgået lignende sager. Nu vil de på den baggrund forsøge at afslutte de i alt 10 sager, der i flere år har ventet på en afgørelse. Herunder den sag som Lene Visbech Andersen har spurgt til.
- Jeg træffer en afgørelse i sagen inden for tre måneder, siger Søren Mikael Brandt-Møller.
Det siger lodsejeren:
TV SYD har flere gange kontaktet lodsejeren, der har fjernet det beskyttede dige, men han er ikke vendt tilbage.
I et svar til kommunen i 2017 er hans argumenter for at fjerne det 229 meter lange dige:
Det var ikke et dige, vi fjernede, men alene et skamferet læhegn.
Læhegnet var beskåret voldsomt med slagleklipper af den tidligere ejer og var derfor ikke en god biotop i forhold til bier og andre bestøvende insekter, da læhegnet primært bestod af hyld og vrietorn.
Vi tilbyder at etablere ca. 370 meter dige/vold (25-30 cm) i cirka tre meters bredde på mark 11 (matr.nr. 55b, Torning, Tyrstrup). Læhegnet kommer til at bestå af fire rækker buske/træer, der er egnede for bier og andre bestøvende insekter.
Hvorfor sker det lige nu?
- Et nærliggende spørgsmål er selvfølgelig, om det er fordi, jeg snakker med TV SYD. Nu er det Lenes sag, der kommer øverst i bunken, men lige under ligger nogle, som vi tager umiddelbart bagefter. Netop fordi vi er blevet klar over, hvordan vi skal håndtere det her med erstatningsdiger, siger Søren Mikael Brandt-Møller.
Lene Visbech Andersen ser frem til at få en afslutning på sagen her otte år efter, at det hele begyndte.
- Jeg har været igennem mange politikere, to borgmestre, museumsinspektører, Danmarks Naturfredningsforening og fuldmægtige i Slots- og Kulturstyrelsen. Jeg synes, det er lidt mærkværdigt, at der først sker noget nu, hvor pressen går ind i sagen. Nu håber jeg bare, at afgørelsen falder ud til det, som jeg gerne vil, nemlig at diget skal retableres, siger hun.