Familie rejser 10.000 kilometer for at bygge sivbåd i landsby
Den dansk-bolivianske sivbåd skal blive et kunstværk, der sætter fokus på de stigende have.
Der er godt 10.000 kilometer mellem Titicaca-søen i Bolivia og landsbyen Ho ved Blåvand.
Men der er ikke langt fra den håndværksteknik, som familien Esteban bruger, når de laver traditionelle bolivianske sivbåde, til teknikken bag de stråtækte hustage i Danmark.
For os er det en glæde at vise vores kunst og kultur til Europa og verden
Juan Carlos Arratia Esteban, bådbygger, Bolivia
Og det er netop derfor, familien er rejst fra Bolivia til Ho - for at lave et kunstværk, der bygger bro mellem de to håndværkstraditioner.
- Vi vil gerne vise de kreative traditioner fra Bolivia, hvor vi laver både som denne. For os er det en glæde at vise vores kunst og kultur til Europa og verden, siger Juan Carlos Arratia Esteban.
Når familien Esteban har lavet skroget, kommer to danske tækkere og laver et tag med vinduer på siderne - med en teknik som familien allerede kender.
- Da vi gik tur her i Ho, så vi tage, der havde hjørner, som er lavet med samme teknik som den, vi bruger, siger han.
Når det lige netop er familien Esteban, der har fået opgaven, er det fordi, de er nogle af de eneste i verden, der kan lave de bolivianske sivbåde, der kan dateres 7000 år tilbage.
Og byggeteknikken er nedarvet gennem generationer. Det var således også Juan Carlos' bedstefar, der var med til at lave den sivbåd, som den norske eventyrer Thor Heyerdahl sejlede over Atlanten med i 1970.
Italesætter klimaforandringer
Kunstværket, der hedder 'Husbåd til Ho', er støttet af Statens Kunstfond og Varde Kommune med henholdsvis en million kroner og 400.000 kroner.
I første omgang skal båden udstilles i Ho, og hvis de nødvendige myndigheder tillader det, håber kunstneren, britiske Simon Starling, og Varde Kommune, at båden kan søsættes, så det kan opleves i det rette element.
Og det er lige netop vandet, som kunstværket kredser om. For det spiller en stadigt større rolle som en konsekvens af klimaforandringerne.
På Vestkysten har havet altid været en dominerende naturkraft, og kunstneren kalder det en slags ark, der skal stå klar til at lade det stigende havvand tage den på havet.
- Mange af de værker, jeg laver, er på forskellige måder forbundne til miljøet. Her er der en virkelighed med stigende havvand. Forudsigelserne for havvandstigningerne de næste 100 år er ret forfærdelige. Og det vil gøre livet i de her lavtliggende områder ret hårde i fremtiden, siger den britiske kunstner Simon Starling.
Varde Kommunes borgmester glæder sig over hybridværket, der passer godt ind i den kommende 'Wadden Tide'-udstilling på Blåvandshuk Strand.
- Det er en del af fortællingen via Simon Starlings værk at binde forskellige kulturer og byggeteknikker sammen, og det er det, der sker i Ho, siger Varde Kommunes borgmester, Mads Sørensen (Venstre).
Familien Esteban driver museet og håndværkscentret 'Museo de Balsas de Totora' på breden af Titicacasøen i Bolivia. Man kan læse mere om familiens arbejde her.
Tidsplan
Husbåd til Ho bygges ved byskiltet i Ho, hvor den efterfølgende udstilles på en nærtliggende mark. Derfor kan interesserede dagligt følge med i opbygningen i perioden den 14. august til den 29. september:
14. august til 5. september: Sivbåden bygges af fire bolivianske sivbådebyggere.
11. september til 15. september: Tagkonstruktionen bygges og dør og vinduer isættes.
18. september til 29. september: Tækkerne lægger stråtaget.
Datoen for indvielsen af Husbåd til Ho offentliggøres senere.