Person dræbt af flymotor i fly mod Billund

Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Af Matilde Teut Petersen og Daniel Just Schram
Udgivet / Opdateret
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV 2 Nyheder

Det er endnu uklart, om der er tale om en passager eller en ansat. Billund Lufthavn fortæller til TV SYD, at det er muligt at tale med en krisepsykolog, når flyet forventes at lande senere på aftenen.

En person onsdag er død, efter vedkommende "faldt eller løb" ind i en kørende flymotor.

Det bekræfter en talsmand fra Det Kongelige Militærpoliti (KMAR) i Holland ifølge det hollandske medie De Telegraaf.

Flyet, som var et KLM-passagerfly, skulle efter planen afgå fra Amsterdam onsdag klokken 14.25 og lande i Billund klokken 15.30. Flyet blev aflyst efter hændelsen.

Det vides endnu ikke, om der er tale om en passager eller en medarbejder. Det er også uklart, hvordan hændelsen kunne ske, skriver mediet.

Pressechef i Billund Lufthavn, Dan Prangsgaard, fortæller til TV SYD, at det vil være muligt for passagererne at tale med en krisepsykolog, når de lander i Billund.

- Vi udtrykker den største medfølelse til den familie, som har mistet et familiemedlem og dem, som var vidner til hændelsen. Når flyet lander i Billund har man mulighed for at tale krisepsykolog, siger han.

Det aflyste fly har ikke ifølge Dan Prangsgaard ikke resulteret i yderligere aflysninger. Han tilføjer, at flyet fra Amsterdam forventes at lande mellem 21:30 og 22. Det er dog ikke endeligt bekræftet, understreger han.

Skete under sikkerhedstjek

Ifølge talsmanden fra KMAR tyder den kørende motor på, at det er sket, da flyet skulle til at lette.

Amsterdam Airport Schiphol bekræfter også hændelsen og kalder den forfærdelig:

- Vores tanker går til de pårørende, og vi bekymrer os om de passagerer og kolleger, der så dette, skriver de på X.

En medarbejder har ifølge De Telegraaf fortalt, at hændelsen skete, da sikkerhedsproceduren var gennemført.

Medarbejderen beskriver larm efterfulgt af røg.

Flere reagerer

KMAR melder, at passagerne forlod flyet efter hændelsen og at der er blevet taget hånd om dem.

Uheldet har endnu ikke påvirket den resterende flytrafik til og fra lufthaven, fortæller Air Traffic Control Holland (LVNL) til De Telegraaf.

Flere har reageret efter hændelsen.

Blandt andet har Hollands minister for infrastruktur udtrykt medfølelse på X.

- Mine kondolencer går til de pårørende til ofret og de personer, der var vidner til ulykken, skriver han.

Også piloternes fagforening VNV har skrevet om hændelsen på X.

- Vi er ikke bekendt med nogen detaljer på nuværende tidspunkt. Vores første bekymring og tanker går til de involverede og deres pårørende.

Pige på hospitalet efter vred bilist bremsede op foran studentervogn

M
Udgivet

En gårdejer blev onsdag sur over larmen fra en studentervogn, der skræmte hans heste. Derfor tog han sagen i egen hånd.

Stemningen var i top på studentervognen, hvor 30 elever fra Grindsted Gymnasiums 3.A. onsdag eftermiddag befandt sig. På anden og sidste studenterkørsel, resterede kun få stop. Men midt i dansen bemærkede Liv Søkilde Bendixen en sølvgrå Citroën overhale dem.

- Bilen kommer i høj fart op på siden af studentervognen. Jeg tænkte, det var mærkeligt i et sving på en lille vej. Næste sekund ligger vi alle ned, fortæller den 20-årige student til TV SYD.

Studentervognen var på vej ud af Hovborg ad Høllundvej, da personbilen overhalede. Herfra kørte den direkte ind foran vognen, for dernæst at lave en hård opbremsning, hvilket studentervognen derfor også gjorde. Sådan beretter både Liv Søkilde Bendixen og chaufføren fra Eventtrucks ApS, Søren Therkildsen.

Liv Søkilde Bendixen i midten af billedet. Foto: Liv Søkilde Bendixen

Ifølge Søren Therkildsen var han uden mulighed for at nå at bremse. Det resulterede i, at studentervognen ramte bilen med omkring 35 kilometer i timen.

På ladet af studentervognen væltede alle studenterne rundt, hvilket betød, at flere slog hovederne. Én passager slog sig så meget, at hun måtte bringes til hospitalet.

- Alle i vognen falder rundt, efter de lige havde stået og danset. En af mine klassekammerater besvimer. Da vi træder vi ud af lastbilen, er der mange der græder og er chokerede, fortæller Liv Søkilde Bendixen.

Studenten der besvimede blev efterfølgende bragt til Esbjerg Sygehus, hvor hun senere på aftenen blev udskrevet. Hun fik en kraftig hjernerystelse og er mærket af slag på kroppen.

Ambulancen ankommet i Hovborg for at bringe en student til Esbjerg Sygehus.

Ud af den sølvgrå Citroën trådte en mand, der, ifølge Søren Therkildsen og Liv Søkilde Bendixen, i en hård tone skældte studentervognens passagerer ud:

- Det her kan I lære, fordi I er kørt forbi mine heste og gjorde dem bange med jeres fløjter og larm.

Det hændelsesforløb er chaufføren af personbilen dog ikke enig i.

"Har ikke ondt af føreren af studentervognen"

Manden i bilen var Morten Nielsen, og han fortæller, at tingene er foregået anderledes end fremlagt.

Han var i færd med at vaske en hest med sine to børn på gården mellem Hovborg og Glejbjerg, da han i det fjerne hørte musikken fra en studentervogn. Da den passerede, trak chaufføren, ifølge ham, i hornet. Noget han ser som en del af en generel problematisk adfærd.

- De kører for hurtigt og larmende forbi børn og dyr, og det er mangel på respekt, som jeg reagerer på, siger Morten Nielsen til TV SYD.

Herefter kørte han efter studentervognen. Han overhaler lastbilen i et 'normalt tempo', og da han var 100 meter foran den tændte han katastrofeblinket. Derefter lod han bilen sænke tempo i frigear, men pludseligt rammer studentervognen bilen, til stort chok for Morten Nielsen. Han mener ikke, at Søren Therkildsen var opmærksom.

Både Citroën og studentervogn led skader efter sammenstødet. Foto: Liv Søkilde Bendixen

Da de begge steg ud, forklarede Morten Nielsen, sin utilfredshed med Søren Therkildsens ageren, da han passerede gården.

- Jeg har ikke ondt af chaufføren (red. Søren Therkildsen), som han har ageret. Jeg har det dog meget skidt med, at der er en der har slået sig, og er meget glad for, at hun ikke er kommet slemmere til skade, forklarer Morten Nielsen.

Må studentervogne ikke larme?

- Jeg siger ikke, at de ikke må larme, men de var ikke inde i byen. De må gerne have en fest, men dyr og børn bliver bange for lyde, de ikke er vant til, siger Morten Nielsen.

Søren Therkildsen genkender ikke fremlægningen om hverken at have brugt hornet ved forbikørslen, eller at Morten Nielsen bremsede, som han gjorde.

Har du trukket i hornet eller kørt ekstra langsomt forbi gården?

- Nej, han kørte lige ind foran og bremsede hårdt op. Jeg har ikke trukket i hornet, det er kun noget jeg gør inde i byen. Jeg bruger generelt ikke hornet i nærheden af børn eller dyr.

Har I larmet eller opført jer ekstra provokerende, da I kørte forbi gården og hesten?

- Nej, overhovedet ikke. Ingen larmede mere end normalt på turen, og det tog maksimalt 10 sekunder at passere dem, fortæller Liv Søkilde Bendixen.

Efterforskning venter

Syd- og Sønderjyllands Politi modtog anmeldelsen onsdag kl. 15:31. Der venter fortsat videre efterforskning, hvorfor ingen personer er sigtet i skrivende stund, fortæller Søren Rønnov, Vicepolitiinspektør hos Syd- og Sønderjyllands Politi.

Efterforskningen skal fastlægge, om der er tale om en forsætlig eller 'uheldig' opbremsning samt tale med vidner.

Straffen for forseelsen er uvis, forklarer Søren Rønnov, da der kan være tale om både en færdselsforseelse, hvilket kan munde ud i bøde og/eller betinget eller ubetinget frakendelse af kørekortet. Dog kan der også blive tale om en straffelovsovertrædelse, hvis mennesker er bragt i fare. Her kan potentielt straffes med fængselsstraf. Dette er dog for tidligt at konstatere endnu, lyder det fra vicepolitiinspektøren.

Hos både Søren Therkildsen og kvinden, der måtte forbi sygehuset, Biak Tha Hnem Bawi Tlung, ønskes en straf for, hvad de mener var overlagt.

- Jeg håber, at han bliver straffet hårdt. Han har ikke kun skabt skader, men også berøvet os oplevelsen af den sidste studenterkørsel. Det var traumatisk for alle, og det er ikke fair, siger hun.

Søren Therkildsen (th.), har kørt studentervogne i to år. Foto: Søren Therkildsen

Søren Therkildsen mener også, at det var en strafbar handling.

- Det var vanvidskørsel, han kunne bare have stoppet os på en anden måde.

Studenterkørslen kunne ikke reddes

Da situationen havde lagt sig, kørte cirka halvdelen af studenterne videre, trods smerter og flad stemning.

- Vi havde omkring syv stop tilbage. 14 af os tager med videre til det næste stop, hvor vi får isposer på. Vi prøvede, men festen var død, og flere sprang fra, siger Liv Søkilde Bendixen.

Torsdag har klassekammeraterne kommunikeret på besked, hvor flere fortæller, at de fortsat er chokerede og uforstående over for reaktionen.

Chikane mod studenterkørsler er dog en sjælden hændelse. Ifølge Claus Wilson Jørgensen, ejer af Eventtrucks ApS, der kørte studenterkørslen, opleves primært god stemning. Det er første gang, i de seks år han har ejet virksomheden, at sådan noget sker.

Vicepolitiinspektør Søren Rønnov stemmer i.

- Som leder af politiet husker jeg ikke, at der har været chikane mod studenterkørsler. Når det sker her, ser vi dog på det med stor alvor.

Delte meninger om stormflodspulje blandt borgmestre

Udgivet

Holdningerne til stormflodspuljen deler vandene i de syd- og sønderjyske kommuner.

Undring, tilfredshed og frustration.

Når det kommer til regeringens og aftalepartiernes ekstraordinære stormflodspulje på 125 millioner kroner, er holdningerne delte blandt de berørte kommuner i det syd- og sønderjyske.

Puljen kommer i kølevandet på den stormflod, der ramte Danmark tilbage i oktober 2023.

Gennem stormflodspuljen får kommunerne dækket 25 procent af udgifterne til konkrete genopretningsprojekter i indeværende år. Det betyder, at pengene fra puljen skal bruges i 2024.

Herudover er der også oprettet en lånepulje yderligere 375 millioner, som skal hjælpe kommuner med en lavere likviditet med at finansiere deres projekter.

I tabellen nedenfor kan du se, hvor meget de sydjyske kommuner får udbetalt fra puljen.

Kommune Tilskudsberettiget beløb Tilkendt beløb (25 procent)
Aabenraa 6.019.426,28 1.504.856,57
Haderslev 1.430.877,25 357.719,31
Kolding 5.838.710,16 1.459.677,54
Sønderborg 60.234.950 15.058.737,50

Både Kolding, Haderslev, Aabenraa og Sønderborg Kommune kan se frem til en stormflods-håndsrækning, men håndsrækningen er tilstrækkelig, ja. Det kommer an på, hvilken borgmester du taler med.

Det siger de syd- og sønderjyske borgmestre

Aabenraa Kommune

Aabenraa Kommune

Jan Riber Jakobsen (C), borgmester, Aabenraa Kommune.

- Dagen efter stormfloden, fik jeg den opfattelse, at vi bare skulle se at komme i gang med at udbedre skaderne. Så ville vi få hjælp fra Christiansborg til økonomien efterfølgende. Derfor undrer det mig, at ordningen er lavet udelukkende til projekter, der bliver gennemført i 2024.

- Vi er ikke så hårdt ramt i Aabenraa Kommune. Det er klart, at vi bliver nødt til at tage pengene fra noget andet til at dække de her udgifter, men vi er slet ikke så hårdt ramte, som de er i Sønderborg. Jeg kan godt forstå, de synes, det er en rigtig træls situation.

Kolding Kommune

Kolding Kommune

Knud Erik Langhoff (C), borgmester, Kolding Kommune

- Det vil være forkert at sige, at vi ikke gerne vil have haft mere. Vi har fået det, som var tiltænkt. Vi er tilfredse med det, vi har fået.

- Jeg gad godt, at vi også kunne søge midlerne til andre ting. Vi har mange broer, og der kunne jeg godt have set, at vi kunne have fået noget mere hjælp.

Haderslev Kommune

Haderslev Kommune

Mads Skau (V), borgmester, Haderslev Kommune.

- Det ville have været svært, hvis vi havde stået i samme situation, som de gør i Sønderborg. Normalt når man får en forsikringsdækning, er man ikke begrænset af, at den skal bruges med det samme. Det, synes jeg, er utilfredsstillende.

- Det, vi primært skal beskæftige os med, er velfærd, og hvis man som kommune pludseligt skal hive 50 millioner op af kommunekassen, så er der ting, man ikke kan.

Sønderborg Kommune

Sønderborg Kommune

Erik Lauritzen (S), borgmester, Sønderborg Kommune

- Jeg tror, at de fleste kan forestille sig, hvor lang tid det tager, at bygge en ny dæmning. Det er umuligt og fuldstændig urimeligt at stille sådan nogle krav op.

- Jeg tror, der en en administration i staten, som har fulgt en eller anden køreplan uden at tænke på, hvad det egentlig betyder ude i landet. Der er der nogle politikere, som er nødt til at gå ind og sige: Det her, det er en ommer.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com