Truet vadehavsfugl skal reddes med kunstige øer

Her ses en af redeflåderne, som Nationalpark Vadehavet allerede har sat ud for at bevare og forøge bestanden af sortterner. Foto: John Frikke, Nationalpark Vadehavet
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sortternen er gennem længere tid gået markant tilbage, men et nyt projekt skal sikre den sjældne fugls overlevelse i Danmark.

Engang var sortternen et almindeligt syn ved søer, moser og vandhuller i Jylland, men i dag er fuglen næsten forsvundet i Danmark.

Det skal et nyt projekt lave om på. Fuglen, der i dag næsten udelukkende yngler ved Vadehavet, skal have bedre forhold.

Det er jo helt fantastisk! Nu kan vi virkelig gøre en langt mere grundig indsats for sortternen.

John Frikke, naturkonsulent, Nationalpark Vadehavet

Søndag aften blev projektet præsenteret som en gave i form af en særligt indsats for den truede danske natur til kronprinsesse Mary i forbindelse med kronprinsessens 50-års fødselsdagsfejring på TV 2.

- Vores præsident, H.K.H. Kronprinsesse Mary, er lige fyldt 50 år. Det fejrer vi med en naturgave til danskerne, der dækker over fire store naturprojekter, der genopretter ødelagte naturområder og hjælper en række sårbare danske dyrearter, skriver Verdensnaturfonden, WWF, i en pressemeddelelse.

Et af projekterne er at udlægge 40 små og 20 store redeflåder, der skal gøre det nemmere for sortternen at ruge i fred. Redeflåderne består af små platforme, der flyder i de moser og søer, hvor sortternen yngler. Flåderne bliver sat ud i de sydøstlige dele af Nationalpark Vadehavet og i Magisterkogen og Hasberg Sø.

- Sortternen er ekstrem sjælden, og det handler simpelthen om dens overlevelse i Danmark, siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF i Danmark.

Sortternen laver i naturen sine reder på blandt andet åkander. Foto: Peter Bundgaard

Sjælden fugl

Den nye indsats for sortternen vækker begejstring hos John Frikke, der er naturkonsulent i Nationalpark Vadehavet.

- Det er jo helt fantastisk! Nu kan vi virkelig gøre en langt mere grundig indsats for sortternen, siger han. 

Det er et langt, sejt træk.

John Frikke, naturkonsulent, Nationalpark Vadehavet

I 1800-tallet var der i Danmark sortterner i tusindvis. Men nu er der ifølge Miljøstyrelsen kun omkring 30-40 par tilbage.

I 2019 kom sortternen på rødlisten over truede dyrearter i Danmark, og derfor er det også værd at gøre en særlig indsats.

- Sortternen er så sjælden, at den kun yngler tre steder i dag. Før i tiden var sortternen i rigtig mange moser og hedemose i hele Jylland og enkelte steder på Fyn, siger han.

Her er de fire projekter

I alt starter WWF Verdensnaturfonden fire projekter i Danmark i forbindelse med kronprinsesse Marys 50 års fødselsdag. 

Redningsflåder til sortternen i Vadehavet

Kunstige redeflåder bliver udsat i Vadehavet for at give sortternen mulighed for at ruge uden at vind, skiftende vandstande og gedder og odde kan blive farlige for dem.

Nye vandhuller til fredede løvfrøer 

Den kun fire centimeter stor løvfrø er Danmarks mindste frø og er fredet. Med støtte fra Holch Povlsen Foundation vil WWF opdrætter og genudsætte løvfrøerne i helt nye vandhuller i Geding-Kasted Mose nord for Aarhus. 

Unikt landskab og arter 

Som den største bidragsyder er A.P. Møller Fonden med til at tinglyse ti hektar skov på Knudshoved Odde til vild natur for al fremtid, og der bliver opdrættet og udsat flere truede sommerfugle- og billearter. 

Fiskebørnehave til havets truede fisk

I havnene er levestederne for de helt små fisk forsvundet. I Spodsbjerg havn vil WWF installere såkaldte Biohuts, der giver de små fisk mulighed for at finde føde og gemme sig for deres fjender. 

Kilde: Verdensnaturfonden, WWF.

Siden 2015 har man udsat redeflåder i Vadehavet, hvor over halvdelen af Danmarks bestand af sortterner lever, og indtil videre har projektet været en succes med flere ynglende par, fortæller John Frikke.

Som en fuglekasse i haven

Redeflåderne består af en plade, som forsøger at efterligne de åkander, som sortternen laver reder på i naturen. 

- Det kan virke kunstigt, men det er ligesom at sætte en fuglekasse op i haven til blåmejsen, og her har vi med en af Danmarks allermest sjældne fugle at gøre, så det gælder om at passe på hver eneste unge, siger John Frikke.

Med det nye projekt har Nationalpark Vadehavet i samarbejde med Naturstyrelsen og Tønder Kommune udviklet nye redeflåder, som bedre kan forhindre rovdyr i at komme til sortternens unger.

 - Redeflåderne kan beskytte ungerne mod vind, oversvømmelser og rovdyr, så de unger, der kommer, har større chancer for at overleve, siger John Frikke.

Rederne sejles ud og placeres, hvor sortternen har gode forhold til at yngle. Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet

Resultaterne kan først ses om flere år

Der kommer dog ikke til at være flokkevis af sortterner lige med det samme. Sortternen får nemlig kun få unger, og der går flere år, inden de begynder at yngle. 

- Det er et langt, sejt træk. Ungerne lever meget længe, men det tager flere år, inden ungerne vender tilbage for at yngle, så der går også lang tid, inden man kan se resultaterne. Til gengæld er de meget stedtro og vender altid tilbage til der, de selv er ruget ud, siger John Frikke.

I alt er der afsat ti millioner kroner til de fire projekter, og i Verdensnaturfonden er man overbevist om, at projekterne kommer til at sætte et aftryk i eftertiden. 

Også ved Vadehavet håber John Frikke på, at projektet bliver en langsigtet hjælp til at få sortternen genetableret i Danmark.

 - På længere sigt vil vi gerne sørge for nye levesteder ved at udsætte redeflåder og renovere moser og søer til at kunne huse dem, for det er en sårbar situation, når der kun yngles tre steder, siger han.

Projektet forventes at begynde i 2022 og slutte i løbet af 2024.

Erfarne spillere går forrest i krisesituation

Anders K. Jacobsen skiftede til Vejle på en permanent aftale i sommer efter et halvt års leje fra Horsens. Yeni Ngbakoto kom til Nørreskoven fra australske WS Wanderes i 2023. Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen
Udgivet

Vejle Boldklub har leveret gode præstationer i løbet af sæsonen ifølge to af klubbens alderspræsidenter. Det mener de er vigtigt at minde hinanden om for at bevare troen på overlevelse.

Der følger typisk et ansvar, jo ældre dåbsattesten bliver.

Sådan virker det også til at være for Anders K. Jacobsen og Yeni Ngbakoto, der med sine 34 og 32 år er to af de mest erfarne spillere i Vejle Boldklub.

Yeni Ngbakoto er optimistisk om Vejles muligheder forud for næste kamp mod Sønderjyske.

Erfaring er der brug for i Vejles nuværende situation med et hurtigt farvel til pokalturneringen og nul point efter otte kampe i landets bedste række. VBs congolesiske angriber føler da også et ansvar, når det kommer til at bevare kampgejsten.

- Jeg er, som en af de ældre spillere, en af dem, der er nødt til at bringe energi til resten af truppen. Det er også i hårde situationer, at jeg altid skal være positiv og opmuntre de andre, siger Yeni Ngbakoto.

Det er grundet Vejle Boldklubs krisesituation, at klubben sender de to angribere til interview efter torsdagens træning.

Anders K. Jacobsen føler dog ikke, at han skal steppe ekstra op i forhold til de andre, når holdet ikke har vundet en officiel kamp siden maj.

- Det er ikke noget, man skal overtænke. Jeg tror bare, du skal være på den måde, du nu engang er på. Det kan godt være, at jeg skal fremstå lidt mere robust, men ellers skal jeg indgå i gruppen og hjælpe, hvis der er noget, man kan hjælpe med. Det er de samme ting, som de unge spillere også skal gøre, siger han.

- Vores ansvar at sige, vi er gode

Anders K. Jacobsen rykkede i 2023 ned fra landets bedste række med AC Horsens. Nedrykningen skete på trods af et forspring på 14 point i løbet af sæsonen.

Derfor mener han ikke, at man skal dømme hans nuværende arbejdsgiver ude på forhånd efter otte kampe. Han mener også, at de har niveau til at spille i Superligaen.

- Vi ved, at vi har det i os. Det er helt naturligt i sport, at det nogle gange gør ekstra ondt, og det gør det for os lige for tiden. Men det er vores ansvar at fortælle hinanden, at vi stadig er gode, for der er ikke nogen andre, der kommer til at hjælpe os med den del, siger Anders K. Jacobsen.

Anders K. Jacobsen har tidligere repræsenteret blandt andre Sønderjyske, OB og AaB. Han har startet inde for VB i de sidste to superligakampe. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det mindset gennemsyrer også hele truppen ifølge Yeni Ngbakoto.

- Vi har meget potentiale i truppen, og alle gør sit bedste hver dag til træning. Det skal nu ses på banen, siger den 32-årige angriber.

Yeni Ngbakoto ser næste kamp mod Sønderjyske som særdeles vigtig, da sønderjyderne sammen med Lyngby indtil videre i sæsonen ligner konkurrenterne om at overleve i Superligaen.

Kampen kan ses på TV 2 Sport X og TV 2 Play søndag klokken 14.

Fisk tæt på at forpurre redningsplaner for truet landsby

Udgivet

Borgerne i Fole har gennem flere år efterspurgt bedre sikring mod oversvømmelser. Nu er Haderslev Kommune klar med en plan.

Der er godt nyt på vej til Fole, der senest i juni blev ramt af massive oversvømmelser.

Politikerne i Haderslev Kommune har afsat 6.5 millioner kroner, der skal bruges på fem konkrete tiltag, så veje og huse ikke længere bliver oversvømmet.

Det glæder Asger Kristensen fra Fole Landbyråd.

Men han er samtidig bekymret for, at dele af projektet ender med at blive flere år forsinket, eller bliver droppet på grund af lovbestemte hensyn til naturen.

- Det er et seriøst stort problem for os, hvor beskyttelse af naturen kan blive vægtet højere end folks værdier og hverdag, siger Asger Kristensen.

Asger Kristensen håber at der snart kommer en løsning i Fole. Foto: Ole Møller, TV SYD

Beskyttet vandløb

En udvidelse af Fole Bæk, som løber gennem byen, er et af de tiltag som Haderslev Kommune gerne vil gennemføre for at forhindre flere oversvømmelser.

Men problemet er, at Fole Bæk er omfattet af en række restriktioner, fordi det er et følsomt naturområde.

Udfordringer omkring Fole Bæk

1. Den er omfattet af Naturbeskyttelseslovens paragraf tre om beskyttet natur.

2. Den er en del af udpegningsgrundlaget for et nærliggende Natura 2000 område.

3. Og så blev der i 2021 registreret de to fiskearter flodlampret og bæklampret i Fole Bæk.

- Det betyder, at vi skal have lov, og så skal der være en forståelse fra Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforbund for, at de tiltag vi vil lave er afbalanceret, så vi ikke bliver slæbt i en klagemyndighed, der kører os rundt i årevis, siger Carsten Leth Schmidt (SP), der er formand for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune.

Carsten Leth Schmidt er formand for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune. Foto: Ole Møller, TV SYD

Håber på en løsning

Ifølge referatet fra det seneste møde i Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune har Miljø- og Fødevareklagenævnet på forhånd gjort det klart, at vandløbsprojekter, der har negativ effekt på Fole Bæk, ikke kan godkendes.

Derfor er Haderslev Kommune nu gået i dialog med Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforening for at se, om der kan findes en løsning.

- Vi håber og tror på, at det nok skal lykkes. Det kan jo vise sig, at vi kan finde frem til en måde, der er en fordel for naturen, siger Udvalgsformand Carsten Leth Schmidt.

Nogle af rørføringerne i bækken skal udvides, så mere vand kan strømme igennem. Foto: Ole Møller, TV SYD

Sportsfiskerforbund er kritiske

Men hverken borgerne eller Haderslev Kommune skal forvente, at der bliver givet tilladelse til at gennemføre alle tiltag.

Det fortæller Lars Brinch Thygesen, der er natur- og miljøkonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Her er de fem tiltag mod oversvømmelse i Fole

  • Der laves en kapacitetsudvidelse ved Stampemøllevej. Der sker ved at etablere nyt overløb og større rørledninger.

  • Broen over Fole Bæk ved Fole Vandværk bliver udskiftet, og der kommer et større rør i broen, så der løber mere vand igennem.

  • Der etableres et vådområde nord for Fole. Det skal forsinke afstrømningen til Fole Bæk.

  • Diget i den nordlige ende af Fole bliver hævet med en halv meter. Samtidig bliver det forlænget.

  • Det femte tiltag er udvidelse og uddybning af Fole Bæk. Den er ønsket af borgerne, men naturbeskyttelse kan altså gøre det vanskeligt.

Kilde: Haderslev Kommune.

Han har tidligere, sammen med embedsfolk fra Haderslev Kommune, været ude og se på forholdene i Fole.

- Det med at gøre bækken bredere og dybere, det er et no-go fra vores side. Man skal ikke forringe det liv, der er i bækken og det gør man, hvis man bare gør det større.

Natur- og miljøkonsulent Lars Brinch Thygesen fra Danmarks Sportsfiskerforbund er kritisk overfor planer om at udvide Fole bæk. Foto: Ole Møller

- Fole bæk har stor betydning for Ribe Å, fordi der også er store mængder ørred og lakseyngel i bækken, fortæller Lars Brinch Thygesen.

Men det er jo borgerne i Fole, det går ud over, når der er oversvømmelse ?

- Ja, men man skal passe meget på med at ændre på biologien. Vandet skal løbe et sted hen og det kan komme til at gå ud over andre områder, hvor der er større værdier på spil end i Fole, siger Lars Brinch Thygesen.

Tålmodigheden er tyndslidt

Ifølge Asger Kristensen har borgerne i byen siden 2021 ventet på, at der kom en plan, og tålmodigheden den er ved at være væk.

- Vi skal kunne finde en løsning sammen, og det tror jeg godt, vi kan. Men der skal ske noget her og nu. Vi har brug for handling, og det skal gå hurtigt, siger han.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com