Næbhvals dødsårsag stadig uvis: - Der har været noget helt galt
Virus, bakterier eller alder kan være dødsårsagen, når hvaler forvilder sig ind i danske fjorde, men der er endnu ingen endelig årsag til, hvorfor næbhvalen døde i Kolding Fjord.
Det var et sjældent syn, der viste sig i Kolding fjord midt i sidste uge.
En næbhval havde forvildet sig ind i på det lave vand og døde få dage efter. Nu er den obduceret, men der er forsat ingen tydelige dødsårsag.
- Den endelige rapport er endnu ikke færdig, og der viste sig ikke nogen umiddelbar dødsårsag under obduktionen, siger museumsinspektør ved Fiskeri- og Søfartsmuseet, Charlotte Bie Thøstesen.
- Noget har været meget galt
Hvalen var en nordlig døgling, som hører ind under næbhvalfamilien, og den lever normalvis i Atlanterhavet. Her lever den normalt på omkring en kilometers dybde, og derfor var det også noget af en overraskelse, at hvalen var i fjorden.
- Den var grundigt på afveje, derfor tyder det også på, at der har været noget meget galt, siger Charlotte Bie Thøstesen.
Hvad, der var galt, er dog endnu ikke tydeligt, og selvom man kan komme med umiddelbare gisninger, er det ikke altid det rigtige svar, fortæller Charlotte Bie Thøstesen.
- Der er mange forskellige årsager til, hvorfor hvaler dør her. Det kan være virus eller bakterier, der har drevet dem ind, men det kan også være en hval, som er usandsynligt gammel, som vi så med finhvalen i Vejle Fjord, siger hun.
Hovedet skal scannes og skelettet på museum
Det er ikke første gang, en nordlig døgling er svømmet ind i dansk farvand og tæt på kysten. Sidste gang var i år 2000, og næbhvalen blev første gang registreret i Danmark i 1600-tallet.
Det er dog ikke helt forgæves, når hvaler dør nær kysten.
- Døde hvaler er en rigtig god mulighed for at blive klogere på dyrene, som er svære at studerede i deres naturlige miljøer, siger Charlotte Bie Thøstesen.
Udover vævsprøver for at fastslå dødsårsagen har forskere også sendt hvalens hoved til scanning på Aarhus Universitet, og hjertet er kommet til Skejby Universitetshospital, for at man forske nærmede i kredsløbet hos dybhavsdyr.
Til sidst kommer det afrensede skelet til at indgå i samlingen på Statens Naturhistoriske Museum i København.
Den endelige obduktionsrapport for at fastslå hvalens dødsårsag kan tage flere måneder af færdiggøre.