Undervisere skal blive bedre til at hjælpe ordblinde elever
Der bliver i en ny ordblindepakke, som er indgået mellem regeringen og et bredt flertal i Folketinget, afsat 43 millioner kroner over de kommende fire år til "kompetenceudvikling af undervisere på FGU-institutionerne".
FGU står for forberedende grunduddannelse og henvender sig til unge under 25 år, der ikke har gennemført eller er i gang med en ungdomsuddannelse, og som heller ikke er i beskæftigelse.
- Vi har 43.000 unge, som hverken er i uddannelse eller arbejde, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) til Ritzau.
Han peger på, at FGU-institutionerne spiller en central rolle i forhold til at få flere unge i job eller uddannelse, og at det derfor er vigtigt med et ordblindevenligt miljø.
- Vi har spurgt lærerne, om de selv føler, at de er i stand til at etablere ordblindevenlige miljøer. Det er der desværre ikke særlig mange, der føler, siger ministeren.
Undervisere skal lære om nye hjælpemidler
Underviserne skal derfor lære at undervise i de teknologiske hjælpemidler, som er udviklet de seneste år - for eksempel bestemte programmer til elevernes mobiltelefoner.
I ordblindepakken er der også afsat penge til hjælpemidler, oplyser Mattias Tesfaye (S).
Ordblindepakken indeholder desuden et nyt forsøg, hvor forældre til elever, som testes ordblinde i løbet af folkeskolen, skal have tilbud om en ordblindetest.
Ordblindhed kan nemlig være arveligt.
Samlet set afsættes der i aftalen 30 millioner kroner årligt over de kommende fire år og 15 millioner kroner varigt fra 2028 og frem til ordblindeindsatsen.