Syd- og sønderjyderne bliver forældre senere end resten af landet – særligt to kommuner skiller sig ud
Der er stor forskel på gennemsnitsalderen for førstegangsforældre i landets kommuner. I Syd- og Sønderjylland stikker særligt to kommuner i hver sin retning.
Førstegangsforældre bliver ældre og ældre. Det viser nye tal fra Danmarks Statisktik.
Men i Syd- og Sønderjylland har vi både den højeste og laveste gennemsnitsalder for førstegangsforældre.
Særligt Fanø Kommune stikker ud i statistikken. Her har man på landsplan de ældste førstegangsfædre i 2022 med en gennemsnitsalder på 34,8 år.
Kommunen har også en af de højeste gennemsnitsaldre for førstegangsmødre på 31,2 år i 2022. Det er kun overgået af syv kommuner i hovedstadsområdet. Den højeste gennemsnitsalder for førstegangsfødende kvinder findes i Dragør Kommune med 32,7 år.
Tønder blandt landets yngste
I den anden ende af skalaen ligger Tønder Kommune. Her får kvinder deres første barn som de næstyngste i Danmark med en gennemsnitsalder på 27,6 år. De overgås af Læsø Kommune, hvor kvinder i gennemsnit bliver mor første gang, når de er 26,1 år.
Ser man samlet på de 14 syd- og sønderjyske kommuner ligger landsdelen dog noget over landsgennemsnittet.
Gennemsnitsalderen på en førstegangsmor er i Syd- og Sønderjylland 33,3 år. Det er 2,5 år ældre end landsgennemsnittet på 30,8 år.
Det samme mønster gentager sig hos mændene, som i Syd- og Sønderjylland bliver far første gang, når de er 35,5 år - 2,6 år senere end landsgennemsnittet på 32,9 år.
Herunder kan du se, hvor gamle førstegangsforældre er i gennemsnit i de 14 syd- og sønderjyske kommuner.