Mindretallet får mindre statsstøtte: - Vi ser det som en hjælp
At Sydslesvigudvalget med Benny Engelbrecht (S), i front bevilger færre penge til mindretallet end ønsket, er ikke nødvendigvis en dårlig ting, lyder det.
Nyheden om væsentligt færre penge i statsstøtte bliver ikke nødvendigvis taget dårligt imod syd for grænsen.
Det siger Gitte Hougaard-Werner, formand for Sydslesvigsk Forening (SSF), som er det danske mindretals kulturelle hovedorganisation.
- Vi har haft en højere inflation i Tyskland end i Danmark. At det nu altid bliver mere og mere, vi beder om, kan jeg godt se. Men det er ikke urealistiske krav. Så må vi finde ud af, hvor vi kan spare. Men det bliver hele tiden dyrere at lave kultur. Derfor giver det også god mening at spare mere - det er vi indstillet på, siger formand for SSF.
Baggrunden er, at Sydslesvigudvalget under Folketinget har valgt at tildele væsentligt færre skattekroner til mindretallenes organisationer og foreninger, end ønskerne lød på.
Fredag offentliggjorde Sydslesvigudvalget, hvordan de 542,1 millioner skal fordeles syd for grænsen i 2025.
En af de helt store overraskelser var, at Dansk Skoleforening for Sydslesvig i 2025 vil modtage 396,7 millioner kroner - 30 millioner kroner mindre, end de havde søgt om.
Skoleforeningen driver 40 danske skoler og 55 daginstitutioner med omkring 8.000 børn syd for grænsen.
At der nu skal spares, det er sådan landet ligger. Jeg føler det som en hjælp
Gitte Hougaard-Werner, formand, Sydslesvigsk Forening (SSF)
Nyheden var ledsaget af meldingen fra udvalgets formand, Benny Engelbrecht (S), om "usædvanligt høje bevillingsønsker".
Føler du, at der er kommet kurrer på tråden mellem politikerne og mindretallet?
- Sådan ser jeg det ikke. Udvalget tager det ansvar, der ligger på dem. Det giver god mening, og der er ingen "bad feelings" mellem os. Det er der heller ikke mellem foreningerne. At der nu skal spares, det er sådan landet ligger. Jeg føler det som en hjælp. Udvalget er ikke ude på at skabe krise, siger Gitte Hougaard-Werner.
Sådan fordeles driftstilskuddet i 2025
Der var afsat 557,7 millioner kroner på finansloven til netop kulturelle anliggender i Sydslesvig, og heraf har Sydslesvigudvalget altså valgt at bruge 542,1 millioner kroner.
Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig: 32.166.111 kroner
Dansk Skoleforening for Sydslesvig: 396.763.721 kroner
Flensborg Avis: 31.899.743 kroner
Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger: 41.161.154 kroner
Sydslesvigsk Forening: 31.132.666 kroner
Sydslesvigsk Vælgerforening: 4.120.082 kroner
Grænseforeningen: 4.630.326 kroner
Federal Union of European Nationalities: 225.426 kroner
I alt: 542.099.228 kroner
Engelbrecht meldte 5. december ud, at Sydslesvigudvalget indefryser anlægstilskuddet til mindretallet på grund af samarbejdsvanskeligheder syd for grænsen.
Benny Engelbrecht har sagt, at der er "personfnidder" - kan du genkende det?
- Der har været en masse skriverier i Flensborg Avis og andre steder, og der har garanteret også være tider, hvor det ikke har været helt i top. Men vi er nået derhen, hvor vi virkelig samarbejder. Vi hjælper hinanden, men der har selvfølgelig været nogle kurer på tråden (mindretallet imellem, red.), siger hun.
Sætter gang i udredning
I forbindelse med udmeldingen om fordelingen af pengene fredag, oplyste Sydslesvigudvalget også, at der skal sættes gang i en udredning af, om der kan effektiveres hos mindretallenes organisationer og foreninger.
- Det er ekstraordinære tiltag Sydslesvigudvalget har taget med dette års bevillinger, udløst af en ekstraordinær situation med usædvanligt høje bevillingsønsker fra Sydslesvig. Jeg vil især fremhæve den udredning, som udvalget nu igangsætter, som et vigtigt redskab for en fremtidssikring af det danske mindretals fremtid, siger Benny Engelbrecht (S), formand for Sydslesvigudvalget, i en pressemeddelelse.
- Bevillingerne har jeg været med til at afgøre, og dermed bevilge igennem mange år, og som regel med stor glæde. I år har det dog været anderledes. Ansøgningernes størrelse har nemlig nu nødvendiggjort, at der skal ske noget. Derfor har vi i udvalget taget et nyt og særligt skridt. Vi igangsætter en udredning. Og vi håber at udredningen i sidste ende, vil være med til at sikre det danske mindretal – også i fremtiden, siger Venstres medlem af Sydslesvigudvalget Anni Matthiesen.
Og det er SSF indstillet på.
- Fra vores side har vi hele tiden sagt, at vi skal have en uvildig udredning. Nu får vi det, og det er vi helt indstillede på, siger Gitte Hougaard-Werner.
Hun oplyser, at SSF vil undersøge muligheden for at blive lagt sammen med Dansk Skoleforening for Sydslesvig.
I Sydslesvigudvalget sidder desuden: Henrik Dam Kristensen (S), Henrik Frandsen (Moderaterne), Patrick Culmsee Bryhl Madsen (Danmarkdemokraternes Ungdom), Frederik Bloch Münster (K) og Christian Juhl (Enhedslisten).