Frivillige bruger dage på byens nye center: - Det er nemt at finde hjælp her
I Toftlund er der hjælp at hente. Tilsammen har mere end 40 mennesker denne weekend og sidste frivilligt valgt at bruge deres kræfter på at forberede byen til et nyt idrætscenter.
Fra marts begynder byggeriet af et 5.000 kvadratmeter splinternyt Toftlund Sport & Fritidscenter. Blot én enkelt hal fra det eksisterende byggeri får lov at overleve, når nedrivning begynder i januar.
Derfor skal al inventar ryddes, og her har 40 frivillige valgt at bruge sidste weekend samt den kommende på at gøre byens hal klar.
- Det er jo et kæmpe arbejde. Alle depot- og lagerrum skal tømmes, mål, bander og fitnesscenter pakkes ned. Jeg tør ikke tænke på, hvad det ville koste, hvis vi skulle hyre folk til det, fortæller Toftlund Sport & Fritidscenters formand, Jan Fogh.
Selvom arbejdet kan lyde hårdt og der er mange ting at se til i julemåneden, så overrasker det ikke, at mange stiller sine timer og kræfter til rådighed.
- Det er nemt at finde folk, der vil hjælpe i Toftlund. Jeg tror, det er fordi, folk altid er glade når man kommer, de er glade bagefter og man føler sig værdsat, fortæller Laif Slothuus, der er blandt de frivillige.
For 70-årige Laif Slothuus er det naturligt at bidrage. Han har i over 40 år dyrket idræt i og omkring det eksisterende center. At der nu er udsigt til et nyt og moderne center motiverer ham til at hjælpe.
- Jeg har lyst til at hjælpe, fordi vi får noget nyt hernede. Den gamle hal har tidligere været lukket ned grundet skader, så det bliver rigtig godt, lyder det fra Laif, der er pensionist.
Under sidste weekends arbejde måtte Jan Fogh flytte intet mindre end fem fulde laster i sin lastbil, som han bruger til sit daglige virke, mens personbiler med trailere kørte i pendulfart.
Frivilligheden kan blive gevinst
At Toftlund har udsigt til et nyt idrætscenter, hvilket har været et samtalepunkt i op mod otte år, er blevet en realitet, fordi byen har udvist stor interesse for netop centret.
- Man har i Toftlund lavet en udviklingsplan, der skulle fastlægge, hvilke projekter der skulle til for at sikre, at Toftlund står et godt sted i fremtiden. Her var centret i top over, hvad borgerne ønskede skulle forbedres, fortæller vicekommunaldirektør i Tønder Kommune, Keld Hansen.
Derfor blev investeringen, der samlet løber op i omkring 80 millioner kroner, fastlagt. Det er den næststørste investering i kommunen foruden Skærbæk Skole.
Vicekommunaldirektøren glæder sig over det store frivillige engagement og mener, at det faktisk kan blive en fordel politisk i fremtiden.
- Jeg tænker også det spiller ind, når kommunalbestyrelsen træffer beslutninger. At de kan mærke, at fællesskabet driver tingene og at der er et lokalt engagement, fortæller Keld Hansen.
Dertil fremhæver Keld Hansen, at det, at centret bliver fuldt handicapvenligt, altså niveaufrit og med gode adgangsmuligheder for handicappede betyder, at centret bliver et knudepunkt for alle i området.
Stadig stort arbejde i vente
I det nuværende center har man valgt at lukke ned allerede den 14. december fremfor 1. januar, da arbejdsbyrden er stor. Men opbakningen gør, at Jan Fogh tror på, at de når i mål.
- Vi mangler stadig en del, men vi skal nok nå det. Med så mange frivillige tager det mindre tid. Det er uvurderlig hjælp, fortæller Jan Fogh.
I samme ombæring understreger han også, at det hele langt fra er hårdt arbejde; faktisk tværtimod.
- Det er jo en afslappende dag, hvor vi har det sjovt samtidig med vi knokler. Folk hjælper med det de er bedst til og så meget de kan. Det giver et fantastisk sammenhold, lyder det fra Fogh.
Hallen ventes at stå klar ved sommeren 2026.