Politiet ser ingen sammenhæng mellem svindelsager mod ældre
Ældre borgere i Syd- og Sønderjylland har på det seneste været udsat for forsøg på Dankort-svindel. Dog ser politiet ikke sammenhæng mellem sagerne.
Flere ældre borgere har på det seneste oplevet, at en person, der udgiver sig for at komme fra deres bank, har forsøgt at få udleveret den ældres pin-kode til sit Dankort. Alt i mens dukker endnu en person fysisk op hos den ældre for at hente Dankortet.
Sådan en situation fik Mai-Britt Christensen reddet sin nabo fra forleden, da hendes 83-årige nabo havde en svindler i røret.
Forleden blev to mænd anholdt for Dankort-svindel af samme karakter, men sidenhen løsladt. Om dette har sammenhæng med de svindlere, som Mai-Britt Christensen fik afvist, tyder det ikke på.
- Vi har ikke nogen indikationer på, at der er en sammenhæng mellem de to sager, siger Henning Marcussen, vicepolitiinspektør hos Syd- og Sønderjyllands Politi.
Med tanke på, at svindlen lige nu opleves flere steder i regionen, forstår vicepolitiinspektøren godt, at utrygheden breder sig.
- Jeg kan godt forstå, at folk bliver utrygge med de bedragerisager, der har været på det seneste. Det er en meget utryghedsskabende form for kriminalitet, som vi ser på med stor alvor.
Henning Marcussen fastslår, at man aldrig vil opleve, at banken eller myndigheder ringer for at bede om pin-koder eller Mit-ID.
Derudover sender han store roser til Mai-Britt Christensen.
- Vi kan lære af Mai-Britts indsats, at vi skal passe på vores ældre medborgere. Vi skal sørge for at italesætte igen og igen, at de skal være på vagt for svindlere. Man skal hellere smække røret på én gang for meget, afslutter Henning Marcussen.
Politi ser stigning i svindelsager
Hos Sydøstjyllands Politi fortæller man i en pressemeddelelse, at der opleves en stigning i antallet af svindelsager mod borgere over 60 år.
- Bare inden for det seneste døgn har vi modtaget tre anmeldelser, lyder det fra Sydøstjyllands Politi i pressemeddelesen.
Sådan sikrer du dig mod svindel
Politiet har sammen med landets banker, Det Kriminalpræventive Råd og Ældre Sagen udviklet tre enkle råd, der mindsker risikoen for at blive svindlet:
1. Vær på vagt – det er svindel, hvis nogen ringer og beder dig overføre penge
2. Smæk røret på – hellere et nej for meget!
3. Hvis du er i tvivl, så ring til banken, politiet (på 114) eller en nærtstående.
(Kilde: Politiet)
Politiet mistænker, at ofrene og deres kontaktoplysninger bliver gravet frem via sociale medier, hvorfor de opfordrer pårørende til at hjælpe med at gøre disse mindre tilgængelige.
Dette deler Sydøstjyllands Politi tips til, hvordan man kan gøre under dette link.