Jan stod i en støvsky af asbest: Nu frygter han at få kræft
Asbest er en langsom dræber, men efter mange års kamp ser det ud til at gå den rigtige vej. Derfor er det afgørende, at folk fortsat beskytter sig.
Når Jan Hyldgaard Christensen hoster – og det gør han tit – melder bekymringen sig.
- Der er jo rigtig mange af os, der har arbejdet med asbest, der går til årlig kontrol. Jeg hoster meget og er bange for, at det udløser sig, for der kan gå så mange år, siger han.
Som lærling i 70’erne var han med til at bygge Lyngby Storcenter, og her skulle der skæres asbestplader til.
- Min læresvend stod jo og skar med rundsaven, og støvet væltede ud i ansigtet på mig, for jeg skulle holde den her plade. Det støvede helt forfærdeligt, fortæller Jan Hyldgaard Christensen.
Gammel sag fylder stadig
Han har siden viet sit liv til arbejdet med at sikre håndværkeres sikkerhed – blandt andet i forhold til asbest, og han underviser fortsat i brug af værnemidler på Learnmark Horsens.
Nu tyder det på, at arbejdet med sikkerhed og den lovgivning, der er vedtaget på området gennem årene, begynder at have effekt. Hidtil er cirka 150 danskere blevet diagnosticeret med lungehindekræft årligt, men det er så småt ved at ændre sig.
Det fortæller Johnni Hansen, der er seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse.
- Kurven for lungehindekræft er knækket i fire ud af de fem Regioner. Men stigningen i Region Nord, hvor eternitfabrikken lå, er forsat så stor, at det oppebærer en samlet stigning for hele Danmark, oplyser han.
På Dansk Eternit Fabrik i Aalborg producerede man tagplader med asbest frem til 1988. Og da der kan gå over 40 år, fra man bliver udsat for asbest, til sygdommen viser sig, fylder de personer, der bliver syge af produktionen i Aalborg, stadig i statistikkerne.
121 påbud i 2024
I resten af landet går det dog altså den rigtig vej, og for at sikre at den positive udvikling fortsætter, er det afgørende, at håndværkerne fortsat er ordentligt beskyttet.
Som TV2 Østjylland fortalte i går, kniber det imidlertid med sikkerheden. I 2024 har Arbejdstilsynet således udstedt 121 strakspåbud til firmaer rundt om i Østjylland i forbindelse med asbestarbejde.
De mange påbud kommer ikke bag på Marthias Christensen, der er faglig konsulent i Tømrer og Bygningssnedkernes Brancheklub under 3F i Aarhus.
Han er hver uge på besøg på byggepladser rundt om i Østjylland, og her kan han gang på gang konstatere, at det kniber med sikkerheden.
- Det er samme bemærkning året rundt: Vi skal lige lære det. Om det betyder, at de ikke kan læse, eller hvad det betyder, det ved jeg ikke, men det er altid den samme bemærkning: Vi skal lige lære det, siger han.
Reglerne på området er ellers ikke nye, når det kommer til brug af værnemidler. Det nye er, at reglerne nu også omfatter udendørs asbestarbejde.
Men når Marthias Christensens medlemmer gør mester opmærksom på, at de skal have udleveret værnemidler, kan det skabe dårlig stemning.
- Der er nogle arbejdsgivere, der lige skal forstå, at det har de ansatte faktisk krav på. Så starter det: Vil du køre hårdt mod hårdt, skal du finde et nyt arbejde? Sådan nogle standardbemærkninger, der flyver rundt i byggebranchen i stedet for at sige, at selvfølgelig skal du ikke blive syg af at gå på arbejde.
Penge eller liv
TV2 Østjylland har kontaktet flere af de firmaer, der har fået strakspåbud af Arbejdstilsynet. De ønsker ikke at stille op til interview, men flere fortæller, at de synes regler og krav er omfattende, og de forventer, at det vil blive markant dyrere for kunder, der for eksempel skal have skiftet et tag.
Det mærker Jan Hyldgaard Christensen også, når han underviser i brug af værnemidler.
- Der går ikke ret længe, så spørger de, hvad det koster, og det koster måske 10.000 – 11.000 kroner (pr. mand, red.). De synes, det er alt for dyrt. Men det er jo vores liv og sikkerhed, vi snakker om, siger han og påpeger, at udstyret kan bruges i mange år, hvis man sørger for at vedlige holde det.
Marthias Christensen påpeger, at det i sidste ende handler om menneskeliv.
- Tømrerne er jo trætte af at dø af asbest. Det er ligesom det, vi skal have igennem. Så er det jo ikke særlig dyrt. Hvis man skal tage et samfundsansvar i forhold til ens håndværkere, så må man også sørge for deres sundhed. Du skal jo se det i forhold til menneskeliv. De dør jo af det, siger han.
- Han er altså død nu
Jan Hyldgaard Christensen er indtil videre gået fri ved de årlige kontroller på hospitalet, men i omgangskredsen blandt de tidligere kollegaer, er det ikke alle, der er lige så heldige.
- Jeg hører flere og flere fortælle, at en fik det, og han er altså død nu, og det er nogle af dem, der har gået og arbejdet med asbest, ligesom jeg gjorde i 70’erne og 80’erne, fortæller han.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse dør der cirka 300 danskere om året af asbestrelaterede sygdomme. Også Marthias Christensen hører om de triste skæbner, når de pensionerede tømrere ind imellem mødes i Tømrer og Bygningssnedkernes Brancheklub.
- Jamen, Kalle er lige død, og sidst så var det Jan, og så var det Alex. De dør af det.