Mistede fingre, forbrændinger og alvorlige øjenskader - så mange fyrværkeriskader har sygehusene behandlet

Der var i alt 27 fyrværkeriskader i Syd- og Sønderjylland ved nytåret 2024-2025. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udgivet

Akutmodtagelserne på de fem store sygehuse i Syd- og Sønderjylland har haft en travl nytårsaften og nat.

27 personer i Syd- og Sønderjylland er nytårsaften kommet til skade med fyrværkeri. Tre af dem så alvorligt, at de måtte overflyttes til Odense Universitetshospital (OUH). Det oplyser vagthavende overlæge i Odense til TV SYD.

Værst gik det ud over en person i Kolding, som fik en alvorlig tredjegradsforbrænding.

- Vedkommende havde fået noget fyrværkeri på kroppen og fik en forbrænding, der var så stor, at vedkommende blev overført til OUH til videre behandling. Personen er dog ikke i kritisk tilstand, fortæller Morten Schultz Larsen, vagthavende overlæge og klinisk lektor ved Forskningsenhed for Ortopædkirurgi på OUH.

Også i Horsens og Esbjerg oplevede akutmodtagelserne skader, som ikke kunne behandles færdig på stedet og derfor måtte videre til OUH. På Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg var der tale om en alvorlig øjenskade, mens det på Regionshospitalet Horsens drejede sig om en alvorlig håndskade.

Flest i Esbjerg

På Sygehus Lillebælt i Kolding blev i alt syv personer behandlet for fyrværkerirelaterede skader. Lidt længere mod nord i Vejle blev kun en enkelt person behandlet og afsluttet på stedet.

I Esbjerg var der i alt ni fyrværkeriskader, mens der i Horsens var seks. På den fælles akutmodtagelse ved Sygehus Sønderjylland i Aabenraa kom fire personer ind med mindre fyrværkeriskader, som alle kunne behandles på stedet. 

27 fyrværkeriskader i Syd- og Sønderjylland

Sygehus Sønderjylland i Aabenraa: Fire fyrværkeriskader.

Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg: Ni fyrværkeriskader.

Sygehus Lillebælt i Kolding: Syv fyrværkeriskader.

Sygehus Lillebælt i Vejle: Én fyrværkeriskade.

Regionshospitalet i Horsens: Seks fyrværkeriskader.

Der er endnu ingen meldinger fra skadeklinikkerne i Tønder og Sønderborg.

Dødsulykke i Odense

Ifølge overlæge Morten Schultz Larsen fra OUH er omfanget af fyrværkerirelaterede skader i den jyske del af Region Syddanmark på linje med tidligere år. Men på Fyn forholder det sig modsat.

En 24-årig mand afgik ved døden på grund af en ulykke med fyrværkeri ved Nyborgvej i Odense. Manden blev bragt på hospitalet i kritisk tilstand, men overlevede ikke.

De foreløbige undersøgelser tyder på, at manden har antændt noget fyrværkeri, som er eksploderet tæt på hans ansigt.

Samtidig kom to unge mænd under 18 år så alvorligt til skade, at de formentlig kommer til at miste en eller flere fingre.

Her er ni store begivenheder, du kan glæde dig til i år

Udgivet

Der er både arrangementer, hvor du selv kan få sved på panden og se andre have det. Fra Horsens i nord til Sydslesvig i syd er der store arrangementer i 2025. Vi har samlet et overblik over nogle af dem her.

2025 bliver næppe et kedeligt år.

Også i år kommer der store arrangementer, som kan trække hundredvis, tusindvis af gæster til landsdelen. Vi har samlet et udpluk af nogle af de store arrangementer i år, som du kan opleve i en række af de 14 kommuner, som tvSyd dækker.

Arrangementerne er listet i kronologisk orden.

Store begivenheder i landsdelen i 2025

1

EM i badminton i Horsens 8. - 13. april

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

En lang række af Europas bedste badminton-spillere kommer til Horsens til foråret.

Omkring 250 deltagere fra mellem 40 og 50 lande forventes at kæmpe om guldet, når byen til maj er vært for EM i badminton.

Senest Danmark var vært for badminton-EM var det også her i landsdelen, da Kolding var vært 2017.

Tager man de rød-hvide briller på er der højst sandsynligt en del at glæde sig til. Danskerne har nemlig tradition for at hive medaljer hjem ved Europamesterskabet. Ved EM i 2024 var der guld til Anders Antonsen og bronze til Viktor Axelsen i herresingle, mens Julie Dawall tog en bronzemedalje på kvindesiden.

Indenfor herredouble gjorde danskerne rent bord. Det blev guld til Kim Astrup og Anders Skaarup, sølv til Jesper Toft og Andreas Søndergaard og bronze til Rasmus Kjær og Frederik Søgaard. I mixeddouble var der også dansk sølv og bronze.

2

100 års jubilæumsårsmøde for mindretallet i Sydslesvig 23. - 25. maj

Foto: Sydslesvigsk Forening

De Danske Årsmøder i Sydslesvig bliver i 2025 holdt for 100. gang. Det er Sydslesvigsk Forening (SSF), der står bag arrangementerne, der finder sted i dagene 23. til 25. maj.

Her i jubilæumsåret bliver årsmøderne afholdt under mottoet ”Mindretallet længe leve”.

- Årsmøderne er et udtryk for, at der et spillevende mindretal i Sydslesvig. Man kan nærmest sige, at det er vores grundlovsdag eller nationaldag, fortæller generalsekretær for Sydslesvigsk Forening Jens A. Christiansen.

3

DM i halvmarathon i Kolding 1. juni

Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

På årets første sommerdag - i hvert fald i følge kalenderen - skal danmarksmestrene i halvmarathon findes i Kolding, når der afholdes Kolding Half.

Dermed kan byen se frem til at få besøg af nogle af landets bedste løbere.

Det er første gang, at Kolding Half skal være værter for DM.

- At få danmarksmesterskabet er meget, meget stort, og denne bedrift havde vi slet ikke turde at håbe på endnu. Kolding Half har trods alt kun to afviklingsår på bagen, men har allerede etableret sig på den danske motionsløbscene, fortalte løbsleder for Kolding Half, Kristina Schou Madsen, sidste år.

4

Royal Run i Ribe og Horsens 9. juni

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Royal Run kommer ikke kun forbi et men to steder her i landsdelen i år til juni.

Både Danmarks ældste by, Ribe, og eventbyen Horsens får besøg af et eller flere medlemmer af den royale familie samt tusindvis af løbere klædt i kongeblå.

Det skal dog sige, at der allerede er udsolgt, hvis man vil løbe ruterne i de to pågældende byer. Hvis du ikke har billet, har du dog stadig mulighed for at overvære arrangementet langs ruten.

Nogle af dem som skal løbe er en familie på tværs af fire generationer. Fra 67-årige Sonja Burkal til sit 3-årige oldebarn er 22 familiemedlemmer tilmeldt Royal Run i Ribe 2025.

5

DGI's landsstævne i Vejle 3. til 6. juli

Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Det er vist ingen tvivl om, at landsstævnet i Vejle i 2025 bliver et af årets helt store begivenheder.

Arrangørerne forventer mellem 20.000 og 25.000 deltagere og lige så mange tilskuere, når Vejle fra 3. til 6. juli skal være vært for fire døgn i drættens tegn.

I løbet af ugen vil man, foruden det store åbningsshow, kunne opleve mere end 30 sportsgrene såsom gymnastik, beachvolley, e-sport, kørestolsbasket, padel og svømning.

Om aftenen vil der være musikalsk underholdning med en lang række kunstnere såsom Pil, Mumle, Birthe Kjær og Østkyst Hustlers.

Årets landsstævnesang "Se Op" er skrevet af brødrene Martin og David Sommer. På studieversionen er det X Factor-vinder Helene Frank fra det danske mindretal, der synger. Den sang kan du høre i artiklen her.

Når festlighederne slutter 6. juli sendes stafetten videre til Sønderborg Kommune, som skal være vært for landsstævnet næste gang det afholdes, som er i 2029.

6

Tall Ships Races Esbjerg 6. - 9- august

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Til august lægger en lang række imponerende skuder igen til ved kajkanten i Esbjerg Havn i forbindelse med Tall Ships Races.

Det er langtfra første gang, at byen ved havet er vært for arrangementet, der første gang var forbi i 1993. Siden har byen været vært i 2001, 2014, 2018 og senest i 2022.

7

Verdensmesteren i speedway skal findes i Vojens 13. september

Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Mere end 15.000 tilskuere var på plads på Vojens Speedway Center, da polakken Bartosz Zmarzlik blev verdensmester tilbage i september.

Igen i år huser Vojens en afdeling af FIM Speedway Grand Prix - denne gang er det årets sidste, så verdensmesteren kommer igen i år til at blive hyldet i Vojens.

8

EU-formandskabet kommer til Horsens 6.-25. oktober 2025

Foto: Arkiv

Når Danmark i det sidste halvår af 2025 skal varetage det roterende formandskab for EU's ministerråd, er det Horsens, der skal danne ramme for EU-formandskabet.

Fra 6. til 25. oktober skal kommunen huse hundredvis af politikere, embedsfolk og journalister, der skal afholde en lang række minister- og embedsmøder.

EU-formandsskabet blev også afholdt i Horsens, da Danmark senest havde det tilbage i 2012.

9

Kommunal- og regionsrådsvalg 18. november

Vi kan heller ikke komme uden om valget til november, hvor vi igen skal i stemmeboksen og sætte vores kryds.

Der skal vælges nye medlemmer til byrådene og regionsrådene, og allerede nu tegner det til at blive spændende flere steder.

Som tvSyds Rikke Baltzer skriver i denne analyse, så har der aldrig været et større momentum for, at magten i regionsrådet i Region Syddanmark kan tippe, end nu.

Derudover tegner det også til at blive spændende rundt omkring i de forskellige kommuner. Vi ved allerede nu med sikkerhed, at man i både Varde og Kolding kommuner skal have nye borgmestre, da Mads Sørensen (V) og Knud Erik Langhoff (K) ikke genopstiller som borgmesterkandidater.

Hvad der ellers kommer til at ske, må tiden vise, når kalenderen viser 18. november.

Sure billister fyldte Ingrids indkørsel med skrald - nu har sagen taget ny drejning

I 22 dage slap Ingrid Marie Lorentzen for at få kastet skrald i sin indkørsel. Foto: Silas Brandt Lilliecrona, TV SYD
Udgivet

Forbipasserende billister kaster skrald ind til Ingrid Marie Lorentzen som straf for, at hun lod en fotovogn parkere i hendes indkørsel.

I et halvt år har billister smidt dåser, plastikemballage, mælkekartoner og meget andet ind på Ingrid Marie Lorentzens grund på Varde Hovedvej ved Bramming.

Det er en straf for, at hun tilbage i juli sidste år sagde ja til at lade en af Syd- og Sønderjyllands Politis fotovogne parkere på hendes grund.

Men siden den vestjyske pensionist i midten af december kom med et opråb, har chikanen endelig holdt op.

- Jeg tænkte bare 'arhhh', det er dejligt ikke at være utryg igen.

Desværre skulle hun kun to dage ind i det nye år, før den var gal igen.

- Så ser jeg pludselig, at der er to-tre sølvpapirskugler ude foran, da jeg er oppe ved min postkasse. Det har jeg ikke oplevet, siden jeg anmeldte det. Indtil i går gik alt efter bogen. Nu tænker jeg bare, at det aldrig stopper.

Tomme ketchupflasker, dåser og plastikemballage fra færdigretter er bare nogle af de ting, billisterne kaster. Foto: Silas Brandt Lilliecrona, TV SYD

Kameraer skal fange gerningsmændene

Efter Ingrid Marie Lorentzen anmeldte chikanen til Syd- og Sønderjyllands Politi, har hun fået sat to kameraer op.

- Der kom en tekniker den 23. december og satte dem op. Der hænger et op ad en gammel svinestald og så en skråt op ad indkørslen. Det er ikke vildtkameraer, men de er meget professionelle, og der er trukket forlængerledninger ind til huset.

Det er et kamera fra en fotovogn som dette, Ingrid Marie Lorentzen har haft stående på sin grund. Foto: Silas Brandt Lilliecrona, TV SYD

De to kameraer er første skridt i kampen om at fange de billister, der i mange måneder har målrettet deres affald Ingrid Marie Lorentzens indkørsel.

- Nu har jeg det sådan lidt igen, at jeg er utryg, for jeg havde håbet, at de havde hørt, at der var overvågning. Jeg kan godt leve med lidt sølvpapirskugler, men det er ikke i orden.

Mange støttende beskeder

Rigtig mange mennesker har læst om Ingrid Marie Lorentzens oplevelser, og udover anerkendelser i det lokale supermarked, så er flere beskeder også tikket ind på telefonen.

- Jeg har fået en masse beskeder fra fremmede på Messenger, hvor folk skriver ''stærkt Ingrid Marie'', ''kom igen'', ''godt gået'' og ''hvor er du sej!''. Jeg føler mig virkelig bakket op.

Men nu er virkeligheden, at sølvpapirskuglerne igen ligger i hendes indkørsel. Nøjagtigt som for 22 dage siden. Og det får den vestjyske pensionist til at sidde tilbage med en følelse af afmagt.

- Jeg tænker bare, det her er endeløst. Måske skal jeg bare lære at leve med det?

TV Syd har forsøgt at få en kommentar fra Syd- og Sønderjyllands Politi omkring sagens udvikling, men det har endnu ikke været muligt.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com