Frivillige brandfolk er langt bagud med lovpligtige øvelser

Foto: Pia Thordsen
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

En top-uddannet brandmand kan gøre en livreddende forskel ved brande og ulykker. Men mange frivillige brandfolk får ikke taget alle de lovpligtige øvelser, som skal klæde dem på til de situationer, som de møder, når alarmen går.

Der går Darth Vader i lydbilledet, når 20-årige Kevin Kjemtrup spænder iltmasken på.

Han er ved at gøre klar til at øve én af de situationer, han ikke møder så tit ude i virkeligheden som frivillig brandmand: et kemikalieudslip som skal begrænses og standses, uden at hans egen og andres sikkerhed sættes på spil.

Med hvæsende åndedræt løber han op og ned ad trapper, identificerer kemikalietyper og blokerer et hul i en kemikaliedunk.

- Det handler om, at brandfolkene skal have pulsen op. De skal kunne samarbejde, selvom de er forpustede, siger instruktør Søren Christensen, som er ansvarlig for øvelsen.

En dag der skal afholdes

Kevin Kjemtrup er – højlydt hvæsende inde i masken – i gang med sin årlige heldagsøvelse på Beredskabsstyrelsens uddannelsescenter i Tinglev sammen med en stor gruppe frivillige brandfolk fra hele Sønderjylland.

Jeg gør det for at få genopfrisket det hele en gang til – alt det, vi er uddannet til. For det er jo et job, hvor man ikke rigtig ved, hvad man kommer ud for.

Kevin Kjemtrup, frivillig brandmand, Aabenraa

Øvelsen gør det ud for fire af de i alt tolv obligatoriske vedligeholdelsesøvelser, som frivillige brandfolk skal igennem hvert år,

Brand & Redning Sønderjylland, gentager uddannelsesdagen 24 gange hvert år, så alle frivillige brandfolk kan komme til at deltage. Det har de nemlig pligt til, hvis de skal køre med på brandbilerne.

Det er Beredskabsstyrelsen der afgør, hvad der skal fokuseres på.

I år er det røgdykning i et højhus, personfrigørelse og to CBRN-øvelser – øvelser som kan omfatte håndtering af kemiske, biologiske, radiologiske og nukleare stoffer.

Kevin Kjemtrup mener, de 12 årlige øvelser er vigtige. Det er dem, man har med i bagagen, når det brænder på ude i virkeligheden. Foto: Pia Thordsen

Elsker øvelserne

De årlige vedligeholdelsesøvelser er noget, Kevin Kjemtrup lægger stor vægt på.

- Jeg gør det for at få genopfrisket det hele en gang til – alt det, vi er uddannet til. For det er jo et job, hvor man ikke rigtig ved, hvad man kommer ud for. Uddannelsen betyder, at man ude i virkeligheden kan trække det, man har lært, frem fra bagagen, så man kan yde den bedst mulige indsats derude, siger han.

Kevin Kjemtrup kommer selv fra en brandmandsfamilie på Rømø, og har øvet sig med brandslangerne, siden han var barn. Han er også på pletten, så snart der er øvelser hjemme på stationen i Aabenraa.

- Jeg nyder hver gang, jeg kommer på brandstationen. Det er mit andet hjem, siger han og smiler stort.

Men det er langt fra alle frivillige brandfolk, der får taget de øvelser, som de skal.

Minus 10.000 timer

Tallene taler deres eget tydelige sprog:

I Sønderborg kommune er de cirka 350 frivillige brandfolk fra 2019 til og med 2022 kommet bagud med cirka 10.000 uddannelsestimer – svarende til 5.000 øvelser – som de har pligt til at deltage i. De frivillige mangler dermed som samlet gruppe at afholde godt 30 procent af de lovpligtige uddannelsestimer.

Det viser en aktindsigt, TV SYD har fået hos Brand & Redning Sønderborg.

Især i 2020 er de frivillige i Sønderborg Kommune kommet bagud med øvelserne, da de under Covid-19-nedlukningerne ikke måtte samles til øvelser. Men det fratager ikke de frivillige fra pligten til at gennemføre den lovpligtige uddannelse. Beredskabsstyrelsen har givet de kommunale beredskaber lov til at fordele de manglende øvelser i 2020 over årene 2021-2023.

I et svar til TV SYD skriver Beredskabsstyrelsen at:

”De kommunale redningsberedskaber, der ikke kunne nå at afvikle de manglende timer i 2020, blev anmodet om at fremsende reviderede læringsplaner for 2020 samt for de år, timerne fordeles over. Læringsplanerne skulle fremsendes til Beredskabsstyrelsen inden udgangen af 2020. Styrelsen har ikke modtaget reviderede læringsplaner, der er begrundet i ovenstående.”

Det er øvelser, som er svære at gennemføre på den enkelte brandstation, der er på skoleskemaet i Tinglev. Her er det en "person" der er kommet ind under en bus, som skal frigøres. Foto: Pia Thordsen

Uklare tal

Hos Brand & Redning Sønderjylland er det mere uklart, hvor mange øvelser de frivillige mangler.

TV SYD bad om aktindsigt i øvelseslisterne den 10. februar 2023, men på to måneder er det kun lykkedes ledelsen at fremskaffe øvelsestal fra 15 af de 28 frivillige brandværn.

Det er uklart, om det skyldes, at brandkaptajnerne ikke er i besiddelse af dokumentationen.

Akterne viser, at brandfolk på samtlige frivillige stationer mangler at gennemføre dele af de lovpligtige vedligeholdelsesøvelser, men da listerne er opgjort på 15 forskellige måder, er det ikke muligt på baggrund af aktindsigterne at fastslå, hvor stor en del af vedligeholdelsesøvelserne, de frivillige reelt mangler at afholde.

Nogle stationer mangler ifølge øvelsesoversigterne at afholde 10-20-30-40 procent af øvelserne. Andre har afholdt flere end 100 procent, hvilket skyldes, at nogle brandværn afholder flere end det lovpligtige antal øvelser.

Vi har ikke haft begrundet mistanke om, at der ikke skulle være styr på det lokalt.

Holger Andersen, beredskabsdirektør, Brand & Redning Sønderjylland

Maria Holst - frivillig brandmand i Egernsund - oplever, at der stilles skrappere og skrappere krav til uddannelse - og måske giver det ikke altid mening for den enkelte. Foto: Pia Thordsen

Man kan også vende historien om

Hvis man gør det, så er det her historien om, at mindst 70 procent af alle frivillige brandmænd faktisk bruger store dele af deres fritid på at uddanne sig, så de er top-tunede til at hjælpe folk i nød. Og de gør det uden at få en krone for det.

Maria Holst er en af dem.

Jeg tror, jeg var ude fem gange sidste år, så det er meget lidt. Rigtig meget lidt. Så det er de her øvelser, der gør, at jeg opretholder mine kompetencer

Maria Holst, frivillig brandmand, Egernsund

Redning og røgdykning i et højhus er på det obligatoriske skema, når de frivillige deltager i årets heldagsøvelse i Tinglev. Foto: Pia Thordsen

Men det er heller ikke hver dag, Maria Holst er med ude at slukke brand i det hele taget.

- Jeg tror, jeg var ude fem gange sidste år, så det er meget lidt. Rigtig meget lidt. Så det er de her øvelser, der gør, at jeg opretholder mine kompetencer, siger hun.

Det er langt fra unormalt, at der kan gå lang tid mellem, at de små brandværn kommer i aktion. Mange har omkring 40 udrykninger på årsbasis, og da en udrykning typisk afgår med de seks mand, der kommer først frem på stationen, og brandværn har mellem 20 og 30 medlemmer, så er det ikke alle, der kommer med, hver gang alarmen lyder.

Måske skulle man fokusere mere på, om man har de rette kompetencer, end om man har deltaget i 12 øvelser

Maria Holst, frivillig brandmand, Egernsund

Krav til frivillige vokser

Men når det er sagt, så er kravene til uddannelse begyndt at tynge hos Maria Holst.

Hun oplever, at kravene til de frivilliges øvelses-program er skærpet sammenlignet med tidligere.

- Det, der gør det sværere for os, er, at nu er det lige pludselig ikke kun 12 årlige øvelser, vi skal deltage i. Nu er det lige præcis de rigtige 12 årlige øvelser, fortæller hun.

Udfordringen ved det er, at hun skal kunne sætte sit privatliv til side – ikke bare når alarmen går, men også når en bestemt, påkrævet, øvelse kører på stationen:

- Det er kun to gange om året, vi hos mit brandværn har lige netop de øvelser, jeg skal have, og hvis jeg misser de to aftener, hvor en af de øvelser holdes, så hænger jeg på den. Så er jeg nødt til at få øvelsen hos et andet brandværn for få den, og det kræver rigtig meget af mig – ud over alt det andet, siger hun.

Hun efterlyser mere fleksible regler, der er tilpasset moderne mennesker med fuldtidsjob, familie og fritidsinteresser.

- Måske skulle man fokusere mere på, om den enkelte er uddannet til netop de opgaver, han eller hun skal løse – altså fokusere mere på, om man har de rette kompetencer, end om man har deltaget i 12 øvelser, siger hun.

Mission accomplished. Dukke reddet ud. Brand under kontrol. Øvelse gennemført. Foto: Pia Thordsen

Derfor har Sønderjylland frivillige brandværn

I Sønderjylland er der tradition for, at det er frivillige, ulønnede brandmænd, der rykker ud og slukker ildebrande.

Traditionen stammer fra Tyskland, og mens Sønderjylland var under tysk herredømme fra 1864 til 1920 begyndte frivillige brandværn at skyde op i Nordslesvig – i Danmark kendt som Sønderjylland. Der er i alt 48 frivillige brandværn i Sønderjylland, men frem til kommunalreformen i 2007 var der endnu flere.

De frivillige brandmænd nyder stor respekt blandt de lokale. Brandværnene er frivillige foreninger, som ofte spiller en central rolle for sammenhængskraften i de små lokalsamfund. Ud over at løse en bred vifte af redningsopgaver – herunder brand – er det ofte de frivillige brandværn, der arrangerer byfester og andre sociale arrangementer.

De frivillige kan bedst sammenlignes med deltidsbrandmænd. Begge grupper har typisk fuldtidsjobs ved siden af. Men mens de deltidsansatte får løn, når alarmen går og de rykker ud, så gør de frivillige brandmænd det gratis.

Fisk tæt på at forpurre redningsplaner for truet landsby

Udgivet

Borgerne i Fole har gennem flere år efterspurgt bedre sikring mod oversvømmelser. Nu er Haderslev Kommune klar med en plan.

Der er godt nyt på vej til Fole, der senest i juni blev ramt af massive oversvømmelser.

Politikerne i Haderslev Kommune har afsat 6.5 millioner kroner, der skal bruges på fem konkrete tiltag, så veje og huse ikke længere bliver oversvømmet.

Det glæder Asger Kristensen fra Fole Landbyråd.

Men han er samtidig bekymret for, at dele af projektet ender med at blive flere år forsinket, eller bliver droppet på grund af lovbestemte hensyn til naturen.

- Det er et seriøst stort problem for os, hvor beskyttelse af naturen kan blive vægtet højere end folks værdier og hverdag, siger Asger Kristensen.

Asger Kristensen håber at der snart kommer en løsning i Fole. Foto: Ole Møller, TV SYD

Beskyttet vandløb

En udvidelse af Fole Bæk, som løber gennem byen, er et af de tiltag som Haderslev Kommune gerne vil gennemføre for at forhindre flere oversvømmelser.

Men problemet er, at Fole Bæk er omfattet af en række restriktioner, fordi det er et følsomt naturområde.

Udfordringer omkring Fole Bæk

1. Den er omfattet af Naturbeskyttelseslovens paragraf tre om beskyttet natur.

2. Den er en del af udpegningsgrundlaget for et nærliggende Natura 2000 område.

3. Og så blev der i 2021 registreret de to fiskearter flodlampret og bæklampret i Fole Bæk.

- Det betyder, at vi skal have lov, og så skal der være en forståelse fra Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforbund for, at de tiltag vi vil lave er afbalanceret, så vi ikke bliver slæbt i en klagemyndighed, der kører os rundt i årevis, siger Carsten Leth Schmidt (SP), der er formand for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune.

Carsten Leth Schmidt er formand for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune. Foto: Ole Møller, TV SYD

Håber på en løsning

Ifølge referatet fra det seneste møde i Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune har Miljø- og Fødevareklagenævnet på forhånd gjort det klart, at vandløbsprojekter, der har negativ effekt på Fole Bæk, ikke kan godkendes.

Derfor er Haderslev Kommune nu gået i dialog med Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforening for at se, om der kan findes en løsning.

- Vi håber og tror på, at det nok skal lykkes. Hvis vi får lov til at gøre Fole Bæk bredere og dybere, kan det jo vise sig at være en fordel for naturen, siger Udvalgsformand Carsten Leth Schmidt.

Nogle af rørføringerne i bækken skal udvides, så mere vand kan strømme igennem. Foto: Ole Møller, TV SYD

Sportsfiskerforbund er kritiske

Men hverken borgerne eller Haderslev Kommune skal forvente, at der bliver givet tilladelse til at gennemføre alle tiltag.

Det fortæller Lars Brinch Thygesen, der er natur- og miljøkonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund.

Her er de fem tiltag mod oversvømmelse i Fole

  • Der laves en kapacitetsudvidelse ved Stampemøllevej. Der sker ved at etablere nyt overløb og større rørledninger.

  • Broen over Fole Bæk ved Fole Vandværk bliver udskiftet, og der kommer et større rør i broen, så der løber mere vand igennem.

  • Der etableres et vådområde nord for Fole. Det skal forsinke afstrømningen til Fole Bæk.

  • Diget i den nordlige ende af Fole bliver hævet med en halv meter. Samtidig bliver det forlænget.

  • Det femte tiltag er udvidelse og uddybning af Fole Bæk. Den er ønsket af borgerne, men naturbeskyttelse kan altså gøre det vanskeligt.

Kilde: Haderslev Kommune.

Han har tidligere, sammen med embedsfolk fra Haderslev Kommune, været ude og se på forholdene i Fole.

- Det med at gøre bækken bredere og dybere, det er et no-go fra vores side. Man skal ikke forringe det liv, der er i bækken og det gør man, hvis man bare gør det større.

Natur- og miljøkonsulent Lars Brinch Thygesen fra Danmarks Sportsfiskerforbund er kritisk overfor planer om at udvide Fole bæk. Foto: Ole Møller

- Fole bæk har stor betydning for Ribe Å, fordi der også er store mængder ørred og lakseyngel i bækken, fortæller Lars Brinch Thygesen.

Men det er jo borgerne i Fole, det går ud over, når der er oversvømmelse ?

- Ja, men man skal passe meget på med at ændre på biologien. Vandet skal løbe et sted hen og det kan komme til at gå ud over andre områder, hvor der er større værdier på spil end i Fole, siger Lars Brinch Thygesen.

Tålmodigheden er tyndslidt

Ifølge Asger Kristensen har borgerne i byen siden 2021 ventet på, at der kom en plan, og tålmodigheden den er ved at være væk.

- Vi skal kunne finde en løsning sammen, og det tror jeg godt, vi kan. Men der skal ske noget her og nu. Vi har brug for handling, og det skal gå hurtigt, siger han.

14-årig død efter påkørsel af flugtbilist

brug ikke Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udgivet

14-årig dreng er død efter at være blevet påkørt onsdag aften. 75-årig bilist meldte sig selv til politiet efter midnat.

Den 14-årige dreng fra Grindsted, der onsdag aften blev påkørt af en bil, er afgået ved døden, bekræfter skolelederen fra drengens tidligere skole over for JydskeVestkysten.

Søren Rahbek, der er skoleleder på Lynghedeskolen, som drengen netop havde skiftet til, bekræfter dødsfaldet overfor TV SYD.

- Det er ubærligt, uforståeligt og hjerteskærende det, der er sket. Vores dybeste medfølelse går til de pårørende. Vi har igangsat et kriseberedskab til eleverne fra den pågældende årgang, ligesom vi sørger for, at der bliver talt med eleverne i alle klasser. Derudover har vi opfordret alle forældrene på skolen til at gå i dialog med deres børn, som kan være meget påvirkede, udtaler Birgitte Edens, skoleleder på Vestre Skole og Søren Rahbek, skoleleder på Lynghedeskolen. 

Flugtbilist meldte sig selv

Bilisten er en 75-årig mand fra Grindsted. Han meldte sig selv til politiet efter midnat, fortæller politikredsen torsdag formiddag.

Ulykken skete på Nollundvej kort efter klokken 20. To 14-årige drenge gik på vejen, og den ene blev påkørt, men bilisten kørte væk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få dagens vigtigste nyheder direkte i din indbakke

2/2

Nu skal vi blot bruge dit navn og dit samtykke

Stage 3

Derfor efterlyste politiet onsdag aften offentligt føreren af bilen, en sølvfarvet VW. Det ene sidespejl var ødelagt, og også noget af frontgitteret var beskadiget.

Derimod har politiet ikke mistanke om, at den 75-årige var påvirket.

- Vi har på nuværende tidspunkt ingen grund til at tro, at der er tale om andet end en tragisk ulykke, siger vicepolitiinspektør Stig Simonsen ifølge politikredsens opslag på X.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com