Når alarmen går, sender vagtcentralen naboværnet for at være sikker på, at brandbilen kommer frem
Flere frivillige brandværn har store problemer med at stille hold, når alarmen går. Det får brandcheferne til at tage alternative midler i brug.
Det piner brandkaptajn Jørgen Jacobsen og hans bror, Bo Jacobsen.
De er fjerde generation frivillige ved Hørup Frivillige Brandværn, men kan ikke længere garantere, at det snart 90 år gamle frivillige brandværn kan stille hold og køre til brand eller andre redningsopgaver, når alarmen går.
- Vi har måttet smide håndklædet i ringen, siger Bo Jacobsen nøgternt.
Hver anden uge må stationen stå over og lade naboværnet køre, når alarmen går i dagtimerne.
- Vi mangler en holdleder hver anden uge i dagtimerne. Vi har to som arbejder i dagtimerne og en, der arbejder på skiftehold, så han kan kun komme til brand i dagtimerne hver anden uge. Og uden holdleder kan vi ikke bemande en bil korrekt, siger Jørgen Jacobsen.
Han holder en pause og fortsætter:
- Men hvis vi kan stille hold, så kører vi naturligvis!
Jeg bliver helt ked af det, fordi jeg tænker, om det så betyder, at Sønderborg nu vil lukke os, fordi vi ikke har kunnet overholde vores slukningsaftale
Maria Holst, holdleder og røgdykker, Egernsund Frivillige Brandværn
Skal nå ud til borgerne i tide
Hørup er bare en af flere stationer, der har problemer med at stille hold.
I Rinkenæs har det frivillige brandværn meddelt, at de også har brug for hjælp fra nabobrandværnet i dagtimerne, og i Egernsund fortæller holdleder Maria Holst, at Egernsund Frivillige Brandværn for første gang nogensinde har oplevet ikke at kunne stille hold i dagtimerne.
- Jeg bliver helt ked af det, fordi jeg tænker, om det så betyder, at Sønderborg nu vil lukke os, fordi vi ikke har kunnet overholde vores slukningsaftale, siger hun.
Jeg synes, vi er nødt til at overholde loven, og derfor har jeg bedt brandkaptajnerne om at være ærlige og sige til, hvis de på forhånd ved, at de ikke kan stille hold, så vi kan sikre, at vi kommer afsted ud til borgerne i tide
Allan Dalager, beredskabschef, Sønderborg Brand & Redning
Frygten for hvad ”Sønderborg” vil gøre, har de frivillige brandværn, fordi Sønderborg Kommunes nye beredskabschef, Allan Dalager, lægger vægt på, at brandværnene overholder loven om, at brandbiler skal forlade garagen senest fem minutter efter, at brandværnet er alarmeret.
- Jeg synes, vi er nødt til at overholde loven, og derfor har jeg bedt brandkaptajnerne om at være ærlige og sige til, hvis de på forhånd ved, at de ikke kan stille hold, så vi kan sikre, at vi kommer afsted ud til borgerne i tide. Det handler i sidste ende om, at borgerne får den hjælp, de skal have, siger Allan Dalager.
Når det brænder, kører to udrykningstog
Hos Brand & Redning Sønderjylland har flere frivillige brandværn samme udfordring.
Her håndterer man problemet ved, at vagtcentralen, som ligger i Nordjylland, sender to brandværn af sted samtidig, når alarmen går.
Det gør vi for at være sikre på, at der kommer mindst én brandbil frem. Nogle gange betyder det, at der ankommer to brandværn til en mindre brand
Holger Andersen, beredskabschef, Brand & Redning Sønderjylland
Når det brænder i Holbøl Frivillige brandværns område, så sender vagtcentralen Kliplev afsted samtidig med Holbøl.
Det samme gælder i Hoptrup, hvor Løjt kører samtidig med Hoptrup.
Rødekro eller Agerskov kaldes samtidig med Hellevad.
Løgumkloster springer til, når det brænder i Bredebro, og hvis alarmen går på Rømø, så rykker Skærbæk ud samtidig med det lokale brandværn.
- Det gør vi for at være sikre på, at der kommer mindst én brandbil frem. Nogle gange betyder det, at der ankommer to brandværn til en mindre brand, men det accepterer vi, siger beredskabsdirektør ved Brand & Redning Sønderjylland, Holger Andersen.
Ingen arbejdspladser - intet mandskab
Det er både mangel på uddannet mandskab i dagtimerne og kravet om, at førsteudrykningen skal afgå indenfor fem minutter, der gør det svært at stille hold.
Så mange brandmænd skal der til for at brandværnene kan stille hold
Det er kommunerne, der fastsætter reglerne for, hvor mange brandfolk, der skal være ombord på brandbilerne, når de forlader garagen.
I både Sønderborg Brand & Redning og Brand & Redning Sønderjylland er reglerne følgende ved bygningsbrande:
Autosprøjten som typisk rykker først ud skal bemandes med
En chauffør med stort kørekort
En holdleder
To røgdykkere
Den medfølgende tankvogn skal bemandes med:
To røgdykkere
Som udgangspunkt skal hele holdet – holdleder plus fem mand rykke ud.
Hos Brand & Redning Sønderjylland kan indsatslederen efter individuel vurdering sende færre brandfolk afsted – for eksempel til mindre brande i det fri.
- Vores problem er, at der stort set ikke er nogen arbejdspladser i Hørup længere. Folk arbejder på Danfoss og mange andre steder - i Sønderborg eller Aabenraa - så de er som regel kun i stand til at rykke ud i aften- og nattetimerne, forklarer brandkaptajn Jørgen Jacobsen.
Det betyder, at mange af dem, der er hjemme i dagtimerne, enten er oppe i alderen - eller helt unge.
Som vi beskrev på tvsyd.dk i går, så er arbejdspladser dog ingen garanti for, at frivillige får lov til at smide, hvad de har i hænderne og forlade arbejdspladsen for at løbe til brand.
Anbefaling: drop de fem minutter
Reglen om, at første brandbil skal rykke ud af garagen inden der er gået fem minutter, overtrædes gang på gang af både frivillige- og deltidsbrandværn.
I 2014 anbefalede redningsberedskabets strukturkommission, at fem minutters-afgangskravet helt skulle fjernes, fordi det er vigtigere, hvornår en brandbil ankommer på skadestedet, end hvornår den kører ud af garagen.
Reglen er der jo af en grund, men den måtte gerne være for eksempel seks eller syv minutter. Jeg har måttet give afslag til en ansøger, som man målte til at bo fem et halvt minut fra brandstationen
Jørgen Jacobsen, brandkaptajn, Hørup Frivillige Brandværn
Politikerne valgte dog at bevare reglen.
Og den regel plager de frivillige brandværn – af flere grunde.
En grund er, at det ser dårligt ud, når brandværnene ikke kan holde loven. En anden er, at reglen gør det vanskeligere at rekruttere nye frivillige.
39 frivillige brandværn i Sønderjylland søger lige nu frivillige brandfolk.
Regel står i vejen for rekruttering
I Hørup vil Jørgen Jacobsen ikke gå så langt, at han forlanger reglen fjernet helt.
- Reglen er der jo af en grund, men den måtte gerne være for eksempel seks eller syv minutter. Jeg har måttet give afslag til en ansøger, som man målte til at bo fem et halvt minut fra brandstationen – i fuld trafik i dagtimerne, siger Jørgen Jacobsen og slår opgivende ud med armene.
Danske Beredskabers formand, Jarl Vagn Hansen, er enig.
- Reglen betyder, at man reelt kan slå ring rundt om en brandstation med en passer, og så er det indenfor den cirkel, man kan rekruttere, siger han.