Frivillige brandværn bryder loven igen og igen – og ingen kan finde ud af at standse det

Foto: Pia Thordsen
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Gang på gang bryder de frivillige brandværn i Sønderjylland loven, når de rykker ud af garagen med brandbilerne. De er slet og ret langsommere til at komme ud ad døren, end loven tillader.

Der må gå fem minutter fra alarmen lyder, og til første brandbil skal være ude af garagen. Det siger loven.

Men hvis brandmændene hos de frivillige brandværn skulle tage paragraf 7 i ”Bekendtgørelse om risikobaseret dimensionering af det kommunale redningsberedskab” alt for bogstaveligt, så ville mange af dem være nødt til at droppe arbejdet som frivillig.

Nogle steder er det nemlig meget tæt på at være reglen mere end undtagelsen, at de frivillige kommer for sent af sted, når alarmen går, og løsningen på problemet er svær at få øje på.

Det er jo lidt specielt, for vi er stand by, når vi kan være det. Jeg arbejder primært hjemmefra, så jeg kan være temmelig meget stand by

Allan Kellmann, vicebrandkaptajn, Aabenraa Frivillige Brandværn

Ikke alle bor lige om hjørnet

Det tager vicebrandkaptajn ved Aabenraa Frivillige Brandværn, Allan Kellmann, mindre end to minutter at nå frem til brandstationen, hvis han er hjemme, når der kaldes til brand eller andre beredskabsopgaver – som for eksempel trafikulykker eller forureninger.

Foto: Pia Thordsen

Da han flyttede til Aabenraa fra Tinglev, købte han med vilje hus tæt på brandstationen. Hans far har været brandmand. Hans bror er det,  og han ved derfor alt om, at brandbilerne skal hurtigt ud ad døren. For hurtig hjælp er dobbelt hjælp.

- Det er jo lidt specielt, for vi er stand by, når vi kan være det. Jeg arbejder primært hjemmefra, så jeg kan være temmelig meget stand by. Men hvis jeg sidder i møde, må jeg melde fra. Så kan jeg ikke møde frem, siger Allan Kellmann.

Men i virkelighedens verden, så kommer brandbilerne ofte for sent af sted i Sønderjylland.

Sådan er reglerne

Afgangstid:

Ifølge loven skal ”førsteudrykningen til et skadested afgå snarest, dog senest 5 minutter efter redningsberedskabets modtagelse af alarmen fra alarmcentralen”. Under en udrykning afgår der ofte mere end ét køretøj. Førsteudrykningen er det første køretøj, der forlader garagen. Det er typisk autosprøjten.

 Responstid/ankomsttid:

Der findes ingen lov for, hvor hurtigt brandbiler skal være fremme ved en brand eller en ulykke. Reglerne fastlægges ifølge loven af de kommunale beredskabskommissioner i den lovpligtige ”risikobaserede dimensionering”. Den risikobaserede dimensionering beskriver blandt andet hvilke risici, beredskabet skal kunne håndtere. Den beskriver også, hvor hurtigt beredskabet skal være fremme ved brande, ulykker, forureninger og lignende.

Beredskabsstyrelsens tommelfingerregel siger, at brandbiler skal være fremme indenfor 10 minutter i tæt bebyggede områder (byområder), inden for 15 minutter i spredt bebyggede områder og indenfor 20 minutter i tyndt befolkede områder.


Det er nemlig ikke alle frivillige, der bor lige om hjørnet. De skal overholde færdselsreglerne på vej til brandstationen, når alarmen er gået, og det er ikke alle arbejdspladser, der kan eller vil lade de frivillige løbe fra arbejdet, når det brænder.

Brød loven 113 gange på to år

Aabenraa Frivillige Brandværn er et af de værn, der i særlig grad har svært ved at komme af sted i tide.

40 procent af alle førsteudrykninger afgår for sent fra Aabenraa Brandstation.

Det viser en analyse, TV SYD har lavet af de afvigerapporter, som beredskabsdirektøren i Brand & Redning Sønderjylland leverer til beredskabskommissionen for Aabenraa, Tønder og Haderslev kommuner hvert halve år.

Indberetningerne viser, at 113 af 274 udrykninger afgik for sent fra Aabenraa Brandstation i perioden fra 1. juli 2020 til 30. juni 2022.

Det svarer til 41 procent af alle udrykninger.

Analysen viser også, at Aabenraa langt fra er det eneste frivillige brandværn, der har problemer med at stille hold i tide.

Samlet set er hver femte udrykning i Brand & Redning Sønderjyllands område afgået for sent i perioden.

Jeg vil ikke sige, vi har givet op. Men vi kan jo ikke ændre på det faktum, at arbejdspladserne er, som de er, og mandskabet møder, når de kan. Vi er jo frivillige og får ikke løn for det, vi laver

Kim Christensen, brandkaptajn, Aabenraa Frivillige Brandværn

Arbejdsgiver vil ikke altid lade folk løbe til brand

På Brandstationen i Aabenraa er det brandkaptajn Kim Christensens ansvar at sørge for, at brandbilerne kan bemandes med frivillige holdledere, røgdykkere og chauffører 24/7 365 dage om året.

Han har 30 mand i værnet til at klare opgaven.

- Og medmindre vi er på ferie, så er vi jo altid stand by, konstaterer han.

Stand by er de frivillige både, når de er på arbejde, når de spiser aftensmad, læser lektier med børnene eller er gået i seng.

Men når de har svært ved at nå frem til brandstationen og afgå med blå blink indenfor fem minutter, skyldes det mange ting, forklarer Kim Christensen.

- For det første skal mandskabet have lov til at løbe fra arbejdspladsen i dagtimerne. Dernæst ligger stationen i en stor by, hvor der er meget trafik – og for det tredje ligger den i den ene ende af byen, hvor der ikke er så mange boliger.

Brandkaptajn Kim Christensen, Aabenraa Frivillige Brandværn, er ansvarlig for at kunne stille hold til tiden, når alarmen går. Det er en udfordring. Foto: Pia Thordsen

Svært at gøre noget ved forsinkelser

Det er et kinderæg af benspænd, der gør det svært at sikre rettidig afgang med brandbilerne.

Kim Christensens forklaring kunne tolkes som om, at han har opgivet at overholde fem-minutters reglen. Men det afviser han:

- Jeg vil ikke sige, vi har givet op. Men vi kan jo ikke ændre på det faktum, at arbejdspladserne er, som de er, og mandskabet møder, når de kan. Vi er jo frivillige og får ikke løn for det, vi laver. Det betyder, at der er nogen, der ikke kan løbe, som de har lyst til i dagtimerne, og det må man respektere, siger han.

Men vi ankommer næsten altid til tiden

Hos Brand & Redning Sønderjylland er beredskabsdirektør, Holger Andersen, godt klar over, at de frivillige brandværn har svært ved at rykke ud til tiden.

Vores gennemsnitlige responstid sidste år var under 10 minutter, og det synes jeg faktisk er meget flot

Holger Andersen, beredskabsdirektør, Brand & Redning Sønderjylland

Men han trøster sig – lige som Kim Christensen – med, at det går bedre, når det gælder om at komme frem til tiden.

- Vores gennemsnitlige responstid sidste år (den tid det tager fra alarmen går og til brandbilen er fremme på skadestedet, red.) var under 10 minutter, og det synes jeg faktisk er meget flot. Det kan også kun lade sig gøre, fordi vi har så mange brandstationer, forklarer han.

Brand & Redning Sønderjylland har 32 brandstationer under sig. Fire af dem drives af Falck, mens de resterende 28 er drevet af frivillige.

Hvem holder øje

Hver gang, en brandbil afgår for sent, skal afvigelsen registreres i redningsberedskabets online dataregistrerings- og indberetningssystem, ODIN, så kommunerne kan holde øje med, om reglerne overholdes.

Både kommuner og beredskabsstyrelsen er derfor vidende om, at fem-minutters-reglen brydes igen og igen.

Ifølge beredskabsstyrelsen fører styrelsen tilsyn med afgangstiderne, og styrelsen tager overskridelserne op i forbindelse med tilsynsbesøg og midtvejsdialogmøder samt i forbindelse med behandlingen af den risikobaserede dimensionering, som kommunerne og beredskaberne er forpligtet til at revidere i hver valgperiode.

Men indtil videre er det ikke lykkedes at få bugt med overskridelserne.

Sønderjyder venter to minutter længere på brandbilerne

Det tætte netværk af brandstationer i Sønderjylland betyder, at en sen afgang ikke nødvendigvis medfører, at brandbilerne kommer for sent frem i forhold til den kommunalt fastsatte målsætning om ankomsttider.

Men ser man på de gennemsnitlige tider for brandbilernes afgang fra brandstationen og deres ankomst på skadestedet, så er der en direkte sammenhæng mellem sen afgang og sen ankomst.

I 2021 var den gennemsnitlige ankomsttid på landsplan otte minutter ifølge Beredskabsstyrelsens seneste årlige opgørelse ”Redningsberedskabet i tal 2021”, mens de frivillige brandværn i Brand- og Redning Sønderjylland havde en gennemsnitlig ankomsttid, der var mere end to minutter langsommere end landsgennemsnittet i samme periode.

Hvad betyder nogle minutter fra eller til?

Det er ikke ligegyldigt, om brandbiler kommer frem nogle minutter før eller senere. 

- Det er klart, at jo længere tid man tager om at rykke ud, jo længere bliver responstiden, så der er jo en sammenhæng mellem afgangs- og ankomsttid, erkender formand for Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen.

Det kan være afgørende, hvis der skal reddes mennesker ud af brændende bygninger, og en glød i en sofa kan på ganske få minutter udvikle sig fra en brand, der kan slukkes med begrænsede skader, til en brand, der kræver en større indsats.

TrygFonden har lavet et eksperiment, der viser, hvor hurtigt, en brand i en sofa kan udvikle sig.

Løsningen er svær at se

Ifølge beredskabsdirektør Holger Andersen, Brand & Redning Sønderjylland, har beredskabet fokus på at få brandbilerne bemandet og ud af garagen indenfor de fem minutter, som loven kræver.

Beredskabsdirektør Holger Andersen, Brand & Redning Sønderjylland, har endnu ikke fundet løsningen på de sene afgange. Foto: Pia Thordsen

- Men vi har steder, hvor det er svært for virksomhederne at lade medarbejderne gå i arbejdstiden, og det respekterer vi fuldt ud, siger Holger Andersen.

I Sønderborg kommune lukkede Vester Sottrup Frivillige Brandværn ned i december 2022 i erkendelse af, at de ikke kunne stille hold og køre til tiden.

Men nedlukning af frivillige brandværn, som ikke kan overholde loven, er ikke løsningen ifølge Holger Andersen:

- Hvis du lukker en station ned, og det brænder i den pågældende by, så skal brandbilen komme fra nabobyen, og så vil du forlænge responstiden, siger han.

Derfor har Sønderjylland frivillige brandværn

I Sønderjylland er der tradition for, at det er frivillige, ulønnede brandmænd, der rykker ud og slukker ildebrande.

Traditionen stammer fra Tyskland, og mens Sønderjylland var under tysk herredømme fra 1864 til 1920 begyndte frivillige brandværn at skyde op i Nordslesvig – i Danmark kendt som Sønderjylland. Der er i alt 48 frivillige brandværn i Sønderjylland, men frem til kommunalreformen i 2007 var der endnu flere.

De frivillige brandmænd nyder stor respekt blandt de lokale. Brandværnene er frivillige foreninger, som ofte spiller en central rolle for sammenhængskraften i de små lokalsamfund. Ud over at løse en bred vifte af redningsopgaver – herunder brand – er det ofte de frivillige brandværn, der arrangerer byfester og andre sociale arrangementer.

De frivillige kan bedst sammenlignes med deltidsbrandmænd. Begge grupper har typisk fuldtidsjobs ved siden af. Men mens de deltidsansatte får løn, når alarmen går og de rykker ud, så gør de frivillige brandmænd det gratis.

Narkopåvirket bilist flygtede fra politiet og påkørte to biler

Arkivfoto. Foto: Jeppe Vestergaard Jensen, TV SYD
Udgivet

Politiet jagtede lørdag aften en bilist i en stjålen bil gennem det centrale Horsens. En 26-årig mand har nu fået flere sigtelser.

En af politiets patruljevogne kom fredag på noget af en opgave i Horsens.

Lidt efter klokken 17 kørte betjentene forbi en "mistænkelig" hvid Honda i Amaliegade, oplyser vagtchef ved Sydøstjyllands Politi, Thomas Kjær.

Betjentene vendte bilen og fulgte efter den hvide Honda.

Kort efter tændte de udrykningssignalerne for at vise, at de ville have bilen til at stoppe. Herfra gik det stærkt.

Den hvide Honda standsede ikke og kørte i stedet videre i det centrale Horsens, hvor den kort efter påkørte en anden hvid personbil i krydset ved Gersdorffsgade og Slotsgade.

Men det sluttede ikke her.

Føreren af den Hvide Honda kørte efter påkørslen videre, indtil han ikke lang tid efter kørte ind i en parkeret grå Peugeot.

Her fik flugten fra politiet en ende.

- Patruljen kører op på siden af hondaen og blokerer den således at personerne ikke kan stikke af, fortæller vagtchef Thomas Kjær.

Der var flere personer i bilen, og føreren - en 26-årig mand - blev anholdt og sigtet for kørsel i narkopåvirket tilstand og for tyveri af den hvide Honda.

Ifølge politiet var der ingen personer, der kom til skade i forbindelse med politijagten og de to påkørsler.

To personer anholdt efter toårigs død - nægter sig skyldige

Udgivet / Opdateret

To personer er nu anholdt efter, at en toårig lørdag mistede livet. Ifølge anklageren døde barnet af kraniebrud og blødninger i hovedet.

Der er tale om en 52-årig kvinde og en 28-årig mand fra Varde, som lørdag morgen fremstilles i grundlovsforhør ved Retten i Esbjerg. De er sigtet for kvalificeret vold med døden til følge.

Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Barnet blev natten til lørdag indlagt på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg og sidenhen overført til Odense Universitetshospital, hvor barnet døde kort før klokken 16.

- Vi indledte lørdag en undersøgelse af dødsfaldet for at få afklaret de nærmere omstændigheder og har nu sigtet de to personer. Sagen efterforskes fortsat, og vi har af hensyn til efterforskningen ikke yderligere oplysninger om sagen i øjeblikket, siger vicepolitiinspektør Brian Skovrup Christensen fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Politiet var lørdag til stede på en adresse i Varde Kommune. De undersøgelser er ifølge politiet afsluttet.

Ifølge JydskeVestkysten, som er til stede ved søndagens grundlovsforhør, har anklageren fortalt, at barnet fik et slag til hovedet med et ukendt redskab, og at det efterfølgende døde af kraniebrud og blødninger i hovedet.

Både den 52-årige og den 28-årige nægter sig skyldige.

Der er lukkede døre ved grundlovsforhøret, det vil sige, at der ikke er adgang for tilhørere og presse.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com