En afskaffelse af brandvæsnet afgangstidskrav bliver nu udskudt
Flere steder i landet har brandvæsnet haft svært ved at overholde det krav, der er, om at den første brandbil skal forlade garagen, inden der er gået fem minutter. Men en afskaffelse af det krav bliver nu forsinket, lyder det fra minister.
Brandvæsnet skal rykke ud, inden der er gået fem minutter, efter at alarmen har lydt. Det er et krav.
Efter planen skulle det krav have været afskaffet ved årsskiftet, men ifølge beredskabsinfo.dk kommer det ikke til at ske.
De fortæller, at beredskabsminister Torsten Schack Pedersen (V) vil drøfte afgangskravet med de politiske partier. Og det kan først blive aktuelt, når man er færdig med de igangværende forhandlinger om en beredskabsaftale.
TV SYD har tidligere berettet om, hvordan de frivillige brandværn i Syd- og Sønderjylland ikke overholder loven om afgangstidskravet.
Også på brandstationen i Aabenraa har man haft den udfordring, og det skyldes ifølge brandkaptajn Kim Christensen flere ting, når man har med frivillige at gøre, som skal afbryde de dagligdagsting, som de nu har gang i, når alarmen lyder.
Mandskabet skal have lov til at løbe fra deres arbejdsplads i dagtimerne. Stationen ligger i en stor by med meget trafik og i en del af byen, hvor der ikke er så mange boliger.
- Jeg vil ikke sige, at vi har givet op. Men vi kan jo ikke ændre på det faktum, at arbejdspladserne er, som de er, og mandskabet møder, når de kan. Vi er jo frivillige og får ikke løn for det, vi laver. Det betyder, at der er nogen, der ikke kan løbe, som de har lyst til i dagtimerne, og det må man respektere, forklarede Kim Christensen dengang.
Sådan er reglerne
Afgangstid:
Ifølge loven skal ”førsteudrykningen til et skadested afgå snarest, dog senest 5 minutter efter redningsberedskabets modtagelse af alarmen fra alarmcentralen”. Under en udrykning afgår der ofte mere end ét køretøj. Førsteudrykningen er det første køretøj, der forlader garagen. Det er typisk autosprøjten.
Responstid/ankomsttid:
Der findes ingen lov for, hvor hurtigt brandbiler skal være fremme ved en brand eller en ulykke. Reglerne fastlægges ifølge loven af de kommunale beredskabskommissioner i den lovpligtige ”risikobaserede dimensionering”. Den risikobaserede dimensionering beskriver blandt andet hvilke risici, beredskabet skal kunne håndtere. Den beskriver også, hvor hurtigt beredskabet skal være fremme ved brande, ulykker, forureninger og lignende.
Beredskabsstyrelsens tommelfingerregel siger, at brandbiler skal være fremme indenfor 10 minutter i tæt bebyggede områder (byområder), inden for 15 minutter i spredt bebyggede områder og indenfor 20 minutter i tyndt befolkede områder.
I begyndelsen af oktober måtte Rinkenæs Frivillige Brandværn i Sønderborg Kommune lukke og slukke efter 134 år, fordi det gennem en årrække havde været svært at leve op til kravene om afgangstider og uddannelse af de frivillige brandfolk.
Derfor blev kontrakten med Beredskab Sønderborg ophævet, og i stedet overtog Gråsten Frivillige Brandvæsen opgaven med at rykke ud til brand i Rinkenæs.