Fisk tæt på at forpurre redningsplaner for truet landsby
Borgerne i Fole har gennem flere år efterspurgt bedre sikring mod oversvømmelser. Nu er Haderslev Kommune klar med en plan.
Der er godt nyt på vej til Fole, der senest i juni blev ramt af massive oversvømmelser.
Politikerne i Haderslev Kommune har afsat 6.5 millioner kroner, der skal bruges på fem konkrete tiltag, så veje og huse ikke længere bliver oversvømmet.
Det glæder Asger Kristensen fra Fole Landbyråd.
Men han er samtidig bekymret for, at dele af projektet ender med at blive flere år forsinket, eller bliver droppet på grund af lovbestemte hensyn til naturen.
- Det er et seriøst stort problem for os, hvor beskyttelse af naturen kan blive vægtet højere end folks værdier og hverdag, siger Asger Kristensen.
Beskyttet vandløb
En udvidelse af Fole Bæk, som løber gennem byen, er et af de tiltag som Haderslev Kommune gerne vil gennemføre for at forhindre flere oversvømmelser.
Men problemet er, at Fole Bæk er omfattet af en række restriktioner, fordi det er et følsomt naturområde.
Udfordringer omkring Fole Bæk
1. Den er omfattet af Naturbeskyttelseslovens paragraf tre om beskyttet natur.
2. Den er en del af udpegningsgrundlaget for et nærliggende Natura 2000 område.
3. Og så blev der i 2021 registreret de to fiskearter flodlampret og bæklampret i Fole Bæk.
- Det betyder, at vi skal have lov, og så skal der være en forståelse fra Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforbund for, at de tiltag vi vil lave er afbalanceret, så vi ikke bliver slæbt i en klagemyndighed, der kører os rundt i årevis, siger Carsten Leth Schmidt (SP), der er formand for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune.
Håber på en løsning
Ifølge referatet fra det seneste møde i Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune har Miljø- og Fødevareklagenævnet på forhånd gjort det klart, at vandløbsprojekter, der har negativ effekt på Fole Bæk, ikke kan godkendes.
Derfor er Haderslev Kommune nu gået i dialog med Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforening for at se, om der kan findes en løsning.
- Vi håber og tror på, at det nok skal lykkes. Det kan jo vise sig, at vi kan finde frem til en måde, der er en fordel for naturen, siger Udvalgsformand Carsten Leth Schmidt.
Sportsfiskerforbund er kritiske
Men hverken borgerne eller Haderslev Kommune skal forvente, at der bliver givet tilladelse til at gennemføre alle tiltag.
Det fortæller Lars Brinch Thygesen, der er natur- og miljøkonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund.
Her er de fem tiltag mod oversvømmelse i Fole
Der laves en kapacitetsudvidelse ved Stampemøllevej. Det sker ved at etablere nyt overløb og større rørledninger.
Broen over Fole Bæk ved Fole Vandværk bliver udskiftet, og der kommer et større rør i broen, så der løber mere vand igennem.
Der etableres et vådområde nord for Fole. Det skal forsinke afstrømningen til Fole Bæk.
Diget i den nordlige ende af Fole bliver hævet med en halv meter. Samtidig bliver det forlænget.
Det femte tiltag er udvidelse og uddybning af Fole Bæk. Den er ønsket af borgerne, men naturbeskyttelse kan altså gøre det vanskeligt.
Kilde: Haderslev Kommune.
Han har tidligere, sammen med embedsfolk fra Haderslev Kommune, været ude og se på forholdene i Fole.
- Det med at gøre bækken bredere og dybere, det er et no-go fra vores side. Man skal ikke forringe det liv, der er i bækken og det gør man, hvis man bare gør det større.
- Fole bæk har stor betydning for Ribe Å, fordi der også er store mængder ørred og lakseyngel i bækken, fortæller Lars Brinch Thygesen.
Men det er jo borgerne i Fole, det går ud over, når der er oversvømmelse?
- Ja, men man skal passe meget på med at ændre på biologien. Vandet skal løbe et sted hen, og det kan komme til at gå ud over andre områder, hvor der er større værdier på spil end i Fole, siger Lars Brinch Thygesen.
Tålmodigheden er tyndslidt
Ifølge Asger Kristensen har borgerne i byen siden 2021 ventet på, at der kom en plan, og tålmodigheden den er ved at være væk.
- Vi skal kunne finde en løsning sammen, og det tror jeg godt, vi kan. Men der skal ske noget her og nu. Vi har brug for handling, og det skal gå hurtigt, siger han.