Familie til demensramt accepterer "den værst tænkelige dom"
Selvom afgørelsen er alt det, de havde gruet for, har familien til en 75-årig demensramt mand valgt ikke at anke den dom, han fik for at være skyld i en 99-årig kvindes død.
Opdateret 13. november kl. 8.20 med svar fra Sydøstjyllands Politi.
- Vi har besluttet ikke at anke dommen.
Sådan lyder det fra familien til en 75-årig mand, der 29. oktober blev dømt for legemsangreb med døden til følge.
Med den nuværende lovgivning vil far aldrig kunne findes uskyldig
Familien til den 75-årige
Den 9. december sidste år forvildede han sig ind i lejligheden til en 99-årig kvinde på plejehjemmet Kongebrocentret, hvor de begge to boede på det tidspunkt.
Manden lider af demens og troede formentligt, at han var i sin egen bolig. I hvert fald blev han irriteret over, at kvinden ville have ham ud af sit hjem, så da hun bad ham om at gå, skubbede han hende omkuld.
Kvinden brækkede hoften og næsen, en skulder gik af led, og hun blev senere samme dag opereret for sine skader.
Dagen efter blev hun fundet død på Kolding Sygehus.
Loven vil aldrig frikende ham
På grund af hans demenssygdom kan den 75-årige mand ikke straffes. Mandens forsvarer Anja Hedegaard Nielsen mente derfor, at han skulle anbringes på et demensplejehjem, hvis han blev kendt skyldig, mens anklagemyndigheden mente, at han skulle på en psykiatrisk afdeling.
Det på trods af at fagfolk med forstand på demens har kritiseret netop den løsning.
Den 75-årige har været varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling siden december sidste år, men her mener flere af lægerne ikke, at det er det rigtige sted for demensramte borgere at være over længere tid.
Alligevel vurderede Retslægerådet, at det var det rigtige sted at anbringe den 75-årige ved dom, og det lænede retten sig op ad.
- Det er det værst tænkelige udfald. Det er, hvad vi havde frygtet allermest, lød det fra familien efter dommen den 29. oktober.
Samtidig er loven skruet sådan sammen, at retten i sin vurdering af skyldsspørgsmålet helt skal tage ud af ligningen, om en tiltalt er utilregnelig i gerningsøjeblikket og lider af for eksempel demens, selv om sygdommen er hele årsagen til, at han havnede i den 99-årige kvindes lejlighed og reagerede, som han gjorde.
Derfor ser familien ingen grund til at anke dommen.
- Med den nuværende lovgivning vil far aldrig kunne findes uskyldig, da demenssygdommen ikke må tages i betragtning i afgørelsen af skyldsspørgsmålet. At anke sagen vil derfor føre til, at far blot fastholdes i den nuværende varetægt og rammer, hvorefter han igen vil blive kendt skyldig, skriver familien i en mail til TV SYD.
Sydøstjyllands Politi oplyser til TV SYD, at dommen heller ikke ankes fra anklagemyndighedens side.