Bisse droppede tømrergerningen for at blive prof i Vejle

Tobias Lauritsen fik rødt kort i sin første kamp for Vejle Boldklubs førstehold, men det er ikke derfor, at han kaldes for Bisse. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd
Udgivet

Tobias Lauritsen var godt på vej mod et svendebrev på tømreruddannelsen i Vejle, men sagde stop for at gå all in på en drøm, mange drenge går efter.

20-årige Tobias Lauritsen er en fast del af Vejle Boldklubs superligahold, og fodbold er hans fuldtidsbeskæftigelse.

Sådan var det ikke for tre år siden, da han som U-17-spiller i klubben blev færdig med at gå på byens idrætsefterskole. Derfor skulle han lave noget andet udover at sparke til en bold.

Han vidste, at han ville gå en anden vej end sine venner og holdkammerater.

- Skolen var ikke det sjoveste for mig, og jeg havde ikke en interesse for alle fagene. Jeg ville gerne noget, hvor jeg kunne bruge hænderne og være aktiv i dagligdagen i stedet for at sidde på en stol og lytte på en lærer, siger Tobias Lauritsen.

Der er noget vigtigt, du skal vide om Tobias. For det er kun hans familie, der kalder ham det.

Han er født i Randers, men flyttede som seksårig med familien til først Trekroner og siden Himmelev nær Roskilde. Det var i fødebyen, han fik kælenavnet Bissen. Navnet udviklede sig på efterskolen i Vejle til Bisse. Det bliver han også kaldt flere gange i artiklen.

Tobias Lauritsen fortæller om, hvorfor han bliver kaldt Bisse. Det er næsten kun familien, der kalder ham Tobias.

I klubikons fodspor

Holdkammeraterne på Vejle Boldklubs akademi begyndte på gymnasiale uddannelser rundt omkring i byen, mens Bisse gik i gang med en uddannelse som tømrer.

En, der også valgte at gå tømrervejen i begyndelsen af fodboldkarrieren, var klubbens transitions- og assistenttræner Steffen Kielstrup. Han mener, at akademispillerne giver sig selv en gave ved at tage en uddannelse, før fodboldkarrieren går i gang for alvor.

- Der bliver stillet større krav om fodbolden, men selvom det er hårdt at kombinere det med en uddannelse, så er det vigtigt for de unge drenge, at de har noget at falde tilbage på bagefter, siger han.

Steffen Kielstrup har kendt Bisse i knap fem år. Han trænede ham først på U-19-holdet, og de har siden arbejdet tæt sammen på Vejles superligahold. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd

Den tidligere anfører for Vejle Boldklub nåede dog kun at være lærling i tre måneder, før han måtte kvitte tømrergerningen.

- Det var noget, man skulle prøve, men jeg fandt også ud af, at det var rigtig hårdt ved siden af fodbolden, siger han.

Bisse fandt også ud af, hvorfor der ikke var mange andre, der traf samme karrierevalg uden for kridtstregerne som ham.

To gange fysisk arbejde var ikke en god cocktail

Bisse kom efter grundforløbet på tømreruddannelsen i lærer som tømrer hos Bo-To i Vejle.

Det var godt for den unge knægt, der ikke kunne sidde stille, at arbejde med voksne i en tidlig alder.

Men glæden ved det håndværksmæssige arbejde holdte ikke hele vejen til et svendebrev.

- Du kan dælme godt mærke, at du har båret gipsplader på skulderen op ad 20 trapper, når du kommer til træning, siger han.

Tobias Lauritsen fuldførte to grundforløb. Han ville gerne gennemføre uddannelsen, men hans største drøm var at blive professionel fodboldspiller.

Tobias Lauritsen var en ud af seks tidligere akademispillere, som startede inde Vejle i seneste superligakamp. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Derfor besluttede Bisse efter samtale med de fysiske trænere på Vejle Boldklubs akademi og sin far at sætte uddannelsen på pause på ubestemt tid.

- Jeg var alt for træt, da jeg kom til træning og fik også småskader. Jeg kunne heller ikke præstere på det niveau, som jeg burde præstere på. Jeg var egentlig nået et godt stykke af vejen i forhold til at få det svendebrev, og det var også derfor, det endte med en pause og ikke stoppe fuldstændigt, siger han.

Bisse har ellers fået at vide fra flere, at det er en god ide at have fuldført en uddannelse, så han har noget at gå i gang med, når fodboldstøvlerne lægges på hylden.

- Jeg har selvfølgelig tænkt over det, men nu er jeg stadig ny i 'gamet', så det er ikke fordi, at mine tanker køre på, at jeg skal tage en uddannelse i morgen. Det er ren fodbold i mit hoved lige nu, siger Bisse.

'Svendebrev' som fodboldspiller

Tobias Lauritsen fik sin drøm om at blive professionel fodboldspiller opfyldt, da han skrev under på sin første kontrakt med Vejle Boldklub i 2022. Den blev i marts forlænget, så Bisse i hvert fald kan leve af sin drøm frem til sommeren 2027.

Bisse fik sidste år debut for ungdomslandsholdene, da han fik sin første af hidtil fire kampe på U-20-landsholdet. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Et svendebrev fra tømrerskolen må derfor vente lidt endnu, da mere vil have mere, som man siger.

- Jeg føler slet ikke, at jeg er, hvor jeg skal være endnu som fodboldspiller. Jeg vil selvfølgelig gøre alt for den her klub og arbejder hver dag så hårdt som muligt for at nå det næste step. Det ved jeg så ikke, hvad er, for man ved aldrig, hvad der sker i fodbold, siger Bisse.

Han gjorde i hvert fald positivt opmærksom på sig selv, da han scorede i søndagens 2-0-sejr mod Lyngby. Præstationen blev også belønnet med kåringen som kampens spiller.

Bisse og resten af Vejle-mandskabet skal i aktion igen på søndag mod AaB i Aalborg. Kampen vises på TV3 Sport og Viaplay.

Danmarks største logistikcenter vil føre 600 arbejdspladser med sig

Taulov Dry Port. Foto: ADP A/S
Udgivet

Når det 200.000 kvadratmeter store lager- og logistikcenter åbner ved Taulov i senest 2035, vil det være Danmarks største af sin slags.

Det skriver Taulov Dry Port, der er under havneselskabet ADP A/S, der driver havnene i Fredericia og Nyborg og understøtter 9.000 arbejdspladser.

Men dét tal vil altså stige med 600, når det store center udvider med 200.000 kvadratmeter i tillæg til de allerede 300.000 kvadratmeter faciliteter i Hertugens Kvarter ved Taulov.

Når centret står færdigt vil der dermed være 500.000 kvadratmeter under samme tag svarende til 70 fodboldbaner.

– (...) Taulov Dry Port er placeret i Trekantområdet med en mangfoldig infrastruktur. (...) TDP er ligeledes knyttet direkte op på E45, E20 og har to jernbaneterminaler koblet sammen med havnen samt er i direkte relation til Billund Lufthavn, Rune D. Rasmussen, adm. direktør ADP A/S.

Et sæt strikkepinde skal få børn og unge til at finde indre ro

Udgivet

Strikkefestival har fået 1,2 millioner kroner, der skal bruges til at skabe nye projekter til en målgruppe, som er svær at få fat på.

Et helt nyt område med det knap så sønderjyske navn "Knitters Space" blev her i weekenden præsenteret på strikkefestivallen Masker i Marsken, der foregår i Højer og Ballum.

Bag navnet gemmer der sig et ungeunivers, som initiativtagerne til festivallen gerne vil have flere børn og unge til at bruge.

- Vi vil rigtig gerne være med til at vise, hvad håndarbejde kan gøre for dem, fortæller Kirsten Von Wildenradt, der er projektleder ved Masker i Marsken.

Festivalen blev i år besøgt at 3000 gæster. De 100 af dem var børn og unge. Foto: Ole Møller, TV SYD

Hjernen finder ro

Strikkefestivallen blev i år afholdt for tredje gang og vil fremover gerne forsøge at skabe bedre trivsel blandt unge op til 25 år ved at give dem et stykke strikketøj i hånden.

- Når man sidder med strikketøj, kan man ikke gøre så meget andet, og det gør, at ens hjerne slår lidt fra og man får en indre ro, som er sund, siger Kirsten Von Wildenradt.

Festivalen har fået 1,2 millioner kroner i støtte fra Landdistriktspuljen, og pengene de skal bruges til at øge trivsel og skabe flere fællesskaber, hvor det ikke gælder om at præstere.

Sofie Corydon har strikket i mange år. Foto: Ole Møller, TV SYD

Unge får mange indtryk

Blandt de godt 100 børn og unge, der her i weekenden tog i mod tilbuddet om gratis adgang til festivalen, var Sofie Corydon, der kommer fra Løgumkloster.

Hun har strikket i mange år og kan godt genkende hvad strikketøj kan gøre.

- Hvis man sidder ved telefonen, er der hele tiden nye indtryk, men her sidder man med et stykke snor og en pind. Det tvinger hjernen til at slappe af og komme ned i gear, fortæller Sofie Corydon.

Svært at fange de unge

Siden tiden med corona er flere begyndt at strikke og hækle. Men det har hidtil været lidt svært at få fat på de unge.

Det håber festivalen kan lykkes nu, og pengene de skal også bruges i den periode, hvor der ikke er festival.

Foreningen bag vil også iværksætte en række samarbejder med pædagoguddannelser, gymnasier, folkeskoler og børnehaver i lokalområdet.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.