2021 bliver et stort storkeår: En mur af 50 reder langs grænsen skal lokke flere storkepar til Danmark
Hos foreningen Storkene.dk har de knoklet i flere måneder med at klargøre nye og gamle reder. En pæn del af dem står i et 'storkebælte' ved åer og vandløb langs grænsen.
Siden Bonnie, Clyde, deres unge Ronja og hunstorken Annika forlod Smedager og omegn i det tidlige efterår for at flyve til deres vinterhi i Afrika eller Sydspanien, har folkene bag foreningen Storkene.dk ikke ligget på den lade side.
Med en stor og voksende bestand af storke i Tyskland er forventningen nemlig, at det vil 'presse' en del storke til at søge længere nordpå i år.
- Vi arbejder benhårdt for, at der slår sig tre til fire storkepar ned i Sønderjylland i år. Det, mener vi, er realistisk med de mange storke, der er lige syd for grænsen.
- Derfor har vi brugt tiden på at gøre rigtig mange reder indflytningsklare, fortæller Mogens Lange, der er ekspert hos Storkene.dk.
Tyske storke banker på
I Slesvig Holsten syd for den danske grænse var der sidste år 50 par nye storke, som bragte det samlede antal storkepar op på 420. I 1988 var tallet blot 183. I Nedersaksen, hvor man i 2001 havde 361 par ynglende storke, er tallet nu oppe på 1.350.
Det er den fremgang i den tyske bestand af storke, som foreningen vil 'udnytte'.
- Vi så en del storke slå et slag ind i Danmark sidste år, så de er der, og nu hjælper vi dem på vej, siger Mogens Lange.
En mur af reder langs grænsen byder storkene velkommen
Området langs den dansk-tyske grænse er særligt interessant for den hvide stork, og derfor har folkene bag Storkene.dk besluttet at hjælpe deres bosættelse på vej.
I september sidste år drog de på flere rekognosceringsture langs grænsen for at se på egnede levesteder, og her opdagede de, at der er egnede bosteder for nye storkepar, hvor der boede storke for 50 år og længere tid siden.
Vi kørte langs den gamle Flensborgvej på tværs af landet, og vi så, at de steder, hvor storken slog sig ned for nu mange år siden, stadig er meget egnet til ynglende storke. De ligger nemlig mellem åer og større vandløb, så storkene dermed let kan finde føde, forklarer Mogens Lange.
Det særligt storkevenlige område løber på tværs af Jylland ved grænsen langs Gammelå, Sønderå, Læsbæk og Skelbæk samt mindre vandløb fra Sæd i vest og til Tinglev og Kruså mod øst.
Derfor har folkene fra Storkene.dk nu brugt måneder på at istandsætte gamle reder og sætte nye op på strækningen, men også langt op i Sønderjylland er der flere reder klar til brug, hvis et storkepar skulle finde den vej.
Drømmer om at se mindst tre storkepar i Syd- og Sønderjylland
Da storke stort set altid vender tilbage til der, hvor de én gang har ynglet, så er det Mogens Langes og formand hos Storkene.dk, Jess Frederiksens, forventning, at vi også vil se det unge par, der i nogle uger i den tidlige sommer sidste år slog sig ned i Broderup syd for Tinglev, igen i år.
Parret nåede at lægge et æg, som de siden forlod.
- Hvis alle drømme og forventninger bliver indfriet, så kan vi se mindst tre storkepar i Syd- og Sønderjylland i år. Og meget gerne et par mere, siger Jess Frederiksen.