Ingen afgørelse på hvem der får 2.000 studiepladser - men borgmestre er optimistiske
Torsdag kom en længe ventet redegørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, som skulle undersøge, om der behov for flere ingeniører i Trekantområdet. Det er der. Men det er stadig uvist, om de skal uddannes i Kolding eller Vejle.
Torsdag sluttede mere end et års ventetid for Kolding-borgmester Knud Erik Langhoff (K) og Vejle-borgmester Jens Ejner Christensen (V).
I de to kommuner har man i en længere periode kæmpet om at få 2.000 nye it- og ingeniør-studiepladser fra Syddansk Universitet.
Siden marts sidste år har Uddannelses- og Forsknings-ministeret været i gang med udarbejdelsen af en rapport, der kortlægger behovet for STEM/IT-uddannelser i Trekantområdet.
Hvad er STEM-uddannelser?
Når der refereres til STEM-uddannelser (Science, Technology, Engineering and Mathematics), er der tale om uddannelser, der tager udgangspunkt i det naturvidenskabelige fakultet.
Kilde: Naturvidenskabernes Hus
Torsdag blev redegørelsen offentliggjort, og selvom den ikke peger på en bestemt by, er der tilfredshed i begge lejre.
- Jeg er tilfreds. Den bekræfter, at der er et behov for de her uddannelser i Trekantområdet, og så viser den, at der er et behov fra erhvervslivet, som ønsker kompetencerne styrket, fortæller borgmester i Vejle Kommune, Jens Ejner Christensen.
Eksisterende eller nyt
Også borgmesteren i Kolding Kommune vender tomlen op.
- Jeg er grundlæggende godt tilfreds. Den lægger op til at etablere noget, hvor der i forvejen er faciliteter, siger Knud Erik Langhoff med henvisning til, at man i Kolding allerede har en række videregående uddannelser.
Og de bygninger kan komme i spil. I en pressemeddelelse fra kommunen fortæller han nemlig, hvad Kolding kan tilbyde.
- Vi er klar til at skyde op til 150 millioner kroner i et samarbejde eventuelt inklusiv en bygning på campus, hvor nye it- og ingeniørstuderende kan flytte ind og hurtigt gå i gang med at uddanne sig, siger Koldings borgmester i pressemeddelelsen.
I Vejle Kommune har man i halvandet år arbejdet med planerne om et nyt universitet i Vejle.
I december 2021 underskrev Vejle Kommune, SDU og Dandy Business Park en hensigtserklæring om at bygge et nyt universitet.
Vejle-borgmesteren påpeger, at der dermed ikke var nogen overraskelser i ministeriets kortlægning.
- Det værste ville jo være, hvis man på forhånd havde peget på, at det ikke måtte være Vejle. Så havde vi haft et problem, men vi føler, at vi kan arbejde videre med vores planer, siger Jens Ejner Christensen.
Venter på næste skridt
Koldings borgmester Knud Erik Langhoff venter nu spændt på, hvad det næste skridt bliver fra Christiansborg.
Forhåbningen om flere studiepladser i Kolding er stadig velbevaret.
- Jeg synes, at vi har grund til at være optimistiske, fordi vi har opbakning fra erhvervslivet. Det ville være vanvittigt at bygge noget nyt op, siger han.
Et flertal i Folketinget besluttede i marts 2022 at afsætte 20 millioner kroner til oprettelse af studiepladser i Trekantområdet. En af de 20 millioner gik dog til udarbejdelsen af den redegørelse, der udkom torsdag.
Det skete i forbindelse med den politiske aftale om udflytning af videregående uddannelser.