Gymnasium vil ændre kulturen blandt unge: - Jeg tror lidt, at det er ønsketænkning
Efter flere sager forsøger Munkensdam Gymnasium nu at ændre på elevernes adfærd på de sociale medier. Men kulturændringer er både svære og tager tid.
Munkensdam Gymnasium blev i september centrum for hele Danmarks medieopmærksomhed, da det kom frem, at en gruppe 3.g-elever havde rangeret skolens 1.g-piger efter udseende.
Siden har man på skolen haft stor fokus på at ændre kulturen med at dele billeder både med og uden samtykke.
- I kølvandet på den sag vi har været igennem og med de erfaringer, vi har gjort os over de seneste måneder, har vi tænkt os frem til, at vi skulle starte et andet sted. Så det her er meget mere en værdimæssig drøftelse, end det er en konkret regeldrøftelse, fortæller Per Møller, der er rektor på Munkensdam Gymnasium.
Al undervisning taget af skemaet
Det er dog ikke helt nemt at ændre den kultur. Forleden fandt skolen ud af, at elever havde lavet en Instagram-profil, hvor der hver dag blev delt billeder af elever fra skolen som en form for julekalender.
Og det er en sag, der ærgrer rektoren.
- Jamen jeg tænkte bare "øv". Er der et eller andet her, der ikke er gået op for nogen, og det var der, og vi fandt ud af, hvem det var og havde i mandags en god snak med de piger, som faktisk stod bag kalenderen. De kunne jo godt se, at det ikke duede, siger Per Møller.
Tirsdag var al undervisning taget af skemaet på Munkensdam Gymnasium. I stedet var der fokus på de sociale medier.
- Vi havde forskellige dilemmaspil, værdikort og en youtuber, der holdt oplæg. Det var en hel dag, hvor man kunne diskutere skolens værdier i forskellige sammenhænge, forklarer Per Møller.
Kulturændring er ønsketænkning
Men hvad mener eleverne selv om det arbejde, der bliver gjort for ændre kulturen?
Sarah Møller går i 3.g på gymnasiet, og mens hun mener, at tirsdagens trivselsdag var tiltrængt, er hun lidt mere splittet i forhold til kulturen blandt unge.
- Vi er jo unge mennesker, så vi opfører os på en vis måde. Selvfølgelig kan jeg godt se det fra skolens side, og at man måske skal opføre sig lidt mere ordentligt, når man er online, siger hun.
Min grænse kan jo gå længere end andres
Samir Sinanovic, 3.g-elev på Munkensdam Gymnasium
Hun tror dog, at det kan være svært at ændre radikalt ved unges væremåde på de sociale medier.
- Jeg tror lidt, at det er ønsketænkning på en måde. Vi er unge mennesker og forholder os meget til nettet og de sociale medier, siger Sarah Møller.
Samir Sinanovic går ligesom Sarah Møller i 3.g, og han peger på, at trivselsdagen nok har været meget tiltrængt for de elever, der går i 1.g.
Han mener, at det kan være svært at definere, hvornår noget er okay, og hvornår det ikke er.
- Det er jo meget individuelt, hvad der er okay og ikke-okay for den enkelte person, siger han.
Hvordan finder man ud af, hvor grænsen går?
- Det er et meget svært spørgsmål. Min grænse kan jo gå længere end andres. Omvendt kan folk jo blive stødt, hvis de kommer på en nissepigeliste. Eller hvis de ikke gør. Så det er jo det, der er problemet i det, og det er derfor, at det ville være bedst, hvis der overhovedet ikke er nogen liste. Der er jo nogen, der kan blive kede af det, hvis de kommer på, eller hvis de ikke kommer på, siger Samir Sinanovic.