Sæl knytter særligt bånd til unge i "fantastisk" video

Af Palle Herløv
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV2 Østjylland

Det var ifølge Lone Vinther lidt af et trækplaster, da de to sælers runde hoveder dukkede op over vandspejlet.

Hun havde set en sæl før, mens hun stod dér på sin altan ved honnørkajen med udkig over havnen i Horsens.

Men to sæler på én gang - det var alligevel nyt.

Lone Vinther skyndte sig at dokumentere det sælsomme syn med sin telefon, men det viste sig, at hun slet ikke havde travlt, for dyrene blev hængende i en rum tid, og på et tidspunkt ligner det umiskendeligt, at de giver hinanden et vådt kys.

- Det var fantastisk at se. Jeg føler mig altid så privilegeret, når naturen giver mig sådan nogle unikke oplevelser, siger Lone Vinther til TV2 Østjylland her nogle dage efter oplevelsen.

Hun har ikke set de to sæler siden. Kun den ene har været oppe at vende, men måske gemmer den anden sig et sted i vandet.

Det er en gave, og jeg bliver lige betaget hver gang

Lone Vinther, Horsens

Det var ifølge Lone Vinther lidt af et trækplaster, da de to sælers runde hoveder dukkede op over vandspejlet, og de var helt henne ved kajen, hvor flere mennesker betragtede dem.

- Jeg flyttede herned i november 2022 uden at vide, at der er sæler i Horsens Havn. Siden har jeg en enkelt gang set fire-fem sæler på én gang og desuden et par marsvin, som nok har været på jagt efter sild. Det er en gave, og jeg bliver lige betaget hver gang, siger Lone Vinther.

Ungerne dier som regel to gange i døgnet, hvorefter den er alene i mange timer, mens moderen er ude efter føde. Foto: TV 2 Østjylland

Får hvisket et navn i øret

TV2 Østjylland har vist videooptagelsen af de to sæler til Rune Kristiansen, som er marinbiolog i Kattegatcentret i Grenaa.

Han vurderer, at der er tale om en mor og en unge, der nusser, for det er netop nu yngletid for spættede sæler, som sammen med gråsælen er den mest almindelige art herhjemme.

- Det ser ud til, at de er ude på én af ungens første svømmeture, hvor den ikke kan bunde. Man kan se, at moderen hele tiden er tæt og understøtter ungen for at hjælpe den med at holde hovedet oppe, siger Rune Kristiansen.

Kysser de ligefrem?

- Jeg tror nærmere, at de knytter bånd gennem lyde eller en form for vokalisering. Vi kender det fra fugle, som faktisk får et unikt kaldenavn "hvisket" ind i ørene af deres mor, i timerne efter de er kommet til verden. De har på den måde individuelle navne, og det samme gælder for en række havpattedyr som sæler, marsvin og tandhvaler, forklarer Rune Kristiansen.

Sæler kommunikerer desuden med lufferne, som særligt hannerne godt kan lide at slå sig selv på maven med for at udvise dominans.

De spættede sæler yngler i maj og juni, hvorefter ungerne er sammen med deres mor i op til fire uger. Herefter går dyrene igen i brunst og parrer sig i august. Foto: TV 2 Østjylland


Helt normalt med en fraværende mor

Mange steder, hvor sælerne holder til, kan man for tiden møde en unge, der ligger på stranden for sig selv, mens dens mor er ude efter føde.

Det er nødvendigt med nok at spise, så moderen kan producere den fede mælk, ungen er afhængig af de første tre-fire uger.

De tilbringer således ikke så meget tid sammen, da ungen kan få sit mælkeindtag dækket ved at die et par gange i døgnet. Den kan altså godt klare sig alene.

Oftest er ungen hverken forladt eller nødlidende

Rune Kristiansen, marinbiolog, Kattegatcentret

Kattegatcentret modtager generelt en del henvendelser fra folk, der søger råd omkring sæler, som de er bekymrede for.

Rune Kristiansen har i den forbindelse en klar opfordring til alle, der måtte spotte sådan en unge, som nok ser efterladt ud, og som måske endda hyler.

- Oftest er ungen hverken forladt eller nødlidende, når den ligger selv på stranden, for det er skam meningen og helt naturligt. Man bør derfor holde afstand til dem i den her tid, så man ikke forstyrrer de vilde dyr unødvendigt, siger Rune Kristiansen.

I værste fald risikerer man at skræmme moderen væk, for de bryder sig ikke om for meget trafik.

Gode råd om sælunger

  • Spættede sæler føder deres unger midt på sommeren, og det er normalt, at unger ofte ligger alene på strandbredden og hyler, hvorfor efterladte sælunger også kaldes for "hylere".

  • Det betyder ikke, at de er blevet efterladt. Moren er sandsynligvis svømmet ud for at finde føde, og ungen kan være ladt alene i flere timer.

  • Menneskers færden i nærheden af ungen kan forhindre, at moderen vender tilbage, og derfor er det vigtigt, at man lader ungen være i fred.

  • Hvis man ser en sælunge, der er ilde tilredt, har sygdomstegn eller er alvorligt skadet, kan man ringe til Dyrenes vagtcentral på 1812 eller til Naturstyrelsen.

Kilde: Kattegatcentret

Kirkens fyr skal have den sidste olie

Kirkegængere og medarbejdere har frosset i Underup Kirke, fordi oliefyret ikke kunne varme kirken ordentlig op. Derfor har menighedsrådsformand Helle Tiphede Snedker og kirkeværge Keld Illemann længe arbejdet for at udskifte olie med el og dermed også spare penge og CO2. Foto: Troels Sørensen
Udgivet

Mange kirker og præstegårde varmes op med olie, og det er besværligt at udskifte med grønnere varmekilder. Der kan spares store mængder af CO2 med udskiftningen.

Du har sikkert prøvet at sidde på en bænk i kirken og fryse. Helt ind i knoglerne.

Men Guds Hus kan blive varmere - og grønnere. Sådan bliver det fra årsskiftet i Underup Kirke ved Brædstrup, hvor oliefyret nu udskiftes med elvarme.

Vores præst har haft kolde tæer i kirken

Helle Tiphede Snedker, formand for Nim- Underups Sogns menighedsråd.

- Vi har haft 16 grader i kirken og i de rigtigt hårde vintre helt ned til 11 grader. Så har folk jo ikke lyst til at komme i kirke, og det går også ud over medarbejderne. Vores organist har ikke kunnet holde varmen, når han skulle sidde og spille, og vores præst har haft kolde tæer i kirken, siger Helle Tiphede Snedker, som er formand for Nim- Underups Sogns menighedsråd.

9900 tons CO2

Nu kommer der varme i sæderne, og samtidig sparer menighedsrådet penge og tjekker ind i klimakampen.

Andre må meget gerne følge Underup Kirkes eksempel ifølge Jesper Rønn Kristiansen, der er projektleder fra Folkekirkens Grønne Omstilling.

- Der står mellem 500 og 600 oliefyr i danske kirker og præstegårde med mere, og der kan spares 9900 tons CO2 om året, hvis man skifter dem alle sammen ud med grønnere energikilder. Samtidig tjener investeringerne sig hjem på længere sigt. Desuden håber vi, at hvis den lokale kirke foretager de ændringer, så kan det inspirere borgerne til at gøre det samme, siger Jesper Rønn Kristiansen.

App giver varmen

Kirken holdes lukket indtil nytår, for skiftet fra olie til el er meget omfattende. Men hvor man hidtil har skullet tænde oliefyret en dag før, hvis der skulle være bryllup eller begravelse i kirken, så bliver det meget mere fleksibelt med el.

Så det lønner sig, også hvis man kigger ind i fremtiden, mener Keld Illemann, som er kirkeværge i Nim- Underups Sogns menighedsråd.

- Graveren vil have en app, hvor hun kan lægge gudstjenester ind. Hun skal bare trykke på nogle knapper, og så kommer der varme på. Udskiftningen betyder jo også, at kirken bliver tørret lidt mere ud, og så holder den forhåbentlig i længere tid, siger Keld Illemann.

Plant en skov

Menighedsrådet vil også gerne være grønnere på andre områder.

- Vi har blandt andet talt om at plante noget skov på vores jord for at spare CO2 og bidrage til biodiversiteten. På vores kirkegårde kan vi plante stauder i stedet for at købe afskårne blomster fra Afrika, og vi kan måske droppe pyntegran, siger Helle Tiphede Snedker.

Grøn omstilling er en forholdsvis ny opgave for menighedsrådene. Det er også et tema op til menighedsrådsvalget tirsdag den 17. september.

Hvis man vil bidrage til grøn omstilling, så er menighedsrådene et godt sted

Helle Tiphede Snedker, formand for Nim- Underups Sogns menighedsråd.

- Jeg tænker da, at hvis man gerne vil bidrage til grøn omstilling, så er menighedsrådene et godt sted at gøre det, siger Helle Tiphede Snedker.

13-årig pige ramt af skud fra softgunpistol ved asylcenter

Foto: Finn Grahndin
Udgivet

I søndags foregik to voldsepisoder ved AsylSyd i Skærbæk, hvor flere personer var til stede.

Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Det drejer sig om to voldsepisoder ved asylcentret i Skærbæk, hvor flere beboere søndag aften blev udsat for skud med plastikkugler fra en softgunpistol.

En 13-årig pige, der bor på AsylSyd, blev ramt af kuglerne, men er ikke kommet alvorligt til skade.

Fuldstændig uacceptabelt

Niels Bøgskov Frederiksen, der er asylchef for asylcenteret i Skærbæk, fortæller, at pigen stod ude foran asylcenteret sammen med andre beboere, da hændelsen fandt sted.

- Det her er mennesker, som kommer fra et krigshærget land. Så de er selvfølgelig alle sammen blevet tilbudt hjælp af medarbejderne og krisehjælp, siger han.

Han er rystet over hændelsen og kalder den fuldstændig uacceptabel.

Det skaber utryghed og usikkerhed både blandt beboerne og blandt medarbejderne.

- Jeg er enormt trist over, at sådan nogle ting kan ske. Og at man på den måde, uanset hvad der er gået forud af hændelser i Skærbæk, kan finde på med våben at lave sådan noget over for beboerne på et flygtningecenter, siger Niels Bøgskov Frederiksen.

Han vil dog ikke spekulere i, om hændelsen er en reaktion på tidligere problemer omkring asylcenteret.

Vicepolitiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politi, Henning Marcussen, oplyser, at de tidligere problemer er med i politiets overvejelser i efterforskningen.

Politiet efterlyser gerningsmænd

Politiet har endnu ikke fundet frem til gerningsmændene, men leder efter to yngre mænd, der under episoden var iklædt mørkt tøj på en rød knallert.

Dog kan politiet ikke udelukke, at der kan være tale om flere gerningsmænd.

Derfor eftersøger politiet vidner i forbindelse med sagen.

- Vi tager sagen meget alvorligt og efterforsker nu for at finde frem til gerningsmændene. Derudover samarbejder vi med Tønder Kommune og Asyl Syd om at sikre trygheden for beboerne på centeret, siger vicepolitiinspektør Henning Marcussen.

Politiet har øget patruljering i byen og vil være til stede med den mobile politistation ved krydset Storegade/Kirkevej i Skærbæk torsdag fra klokken 14 til 16 og igen fredag fra klokken 13 til 16.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com