Her har hospitalskøkken knækket koden
Det har taget mere end ti år, men nu har køkkenet på Regionshospitalet i Horsens modtaget et guldmærke for deres store brug af økologi.
Der bliver lavet mad til flere hundrede mennesker i hospitalskøkkenet på Regionshospitalet i Horsens. Sluttede historien her, ville den måske ikke være så unik. Men der er mere til fortællingen, så vi fortsætter.
Maden i køkkenet består nemlig af 92 procent økologi. Det vil sige, at størstedelen af deres indkøb er økologiske, og det har kunnet lade sig gøre uden at putte flere penge i budgettet.
- Jeg synes, det er kæmpestort, og jeg er megastolt, siger Jette Forsberg Jensen, ernæringsassistent på Regionshospitalet i Horsens.
Hun står ofte i grøntafdelingen, hvor jobbet ikke kun handler om at skære grøntsager, men også om at udvikle nye salater, finde en måde at få flere bælgfrugter på menuen og sylte asier.
Fuld valuta for pengene
Uanset om personalet står i bagerafdelingen, grøntafdelingen eller ved kogegryderne, så bliver alt lavet fra bunden.
- Det, synes jeg, er det sjove. Fordi alle os, der er i køkkenet, er gået den vej, fordi vi kan lide at arbejde og bruge vores hænder, siger Jette Forsberg Jensen.
Derfor kan de holde omkostningerne nede, når én indkøbt beskæring kan blive til både pålæg, suppe og fond. Men der er flere elementer, de har øje på.
- Det er en stor opgave. Vi har hele tiden fokus på, hvad behovet på afdelingerne er, så vi ikke overproducerer. Linser og bønner er også blevet en stor del af vores hverdag, siger Jane Vase, leder af hospitalskøkkenet.
Guldfest og fejring
Hele hospitalet bakker op om sejren i køkkenet, og mange dukkede op til den planlagte guldfest og fejring.
- Det er rigtig dejligt, og vi har fået så mange lykønskninger. Det er jo det, der gør, at man får lyst til at fortsætte, siger Jane Vase.
Det Økologiske Spisemærke
Fødevarestyrelsen uddeler Det Økologiske Spisemærker til private og offentlige spisesteder. Der findes et bronzemærke, sølvmærke og guldmærke.
Bronzemærket kræver, at 30 til 60 procent af de indkøbte føde- og drikkevarer er økologiske.
Sølvmærket kræver, at 60 til 90 procent af de indkøbte føde- og drikkevarer er økologiske.
Guldmærket kræver at 90 til 100 procent af de indkøbte føde- og drikkevarer er økologiske.
Regionshospitalet Horsens er en del af en samlet målsætning i Region Midtjylland, hvor 90 til 100 procent af råvarerne skal være økologiske inden 2024. Regionshospitalet Randers og Horsens har opnået dette.
Der ér også noget at fejre. For selvom mærket ikke gør en stor forskel i hverdagen, kommer den med en anerkendelse.
- Vi er så stolte, fordi det her er ikke noget, der kommer af sig selv. Det er en kæmpe sejr, og jeg er så stolt af personalet, siger hun.
Et opgør med kvaliteten
En hospitalsmenu kan variere, og dårlige madoplevelser på hospitaler har været oppe og vende flere steder i landet.
På Regionshospitalet i Horsens er de glade for at kunne sætte en positiv fortælling i gang om maden.
- Det, synes jeg, er dejligt, og det er vigtigt at være med til at fortælle den gode historie, siger Jette Forsberg Jensen.
Det er ikke kun deres mavefornemmelse, der siger, at maden er god. De får mange positive tilbagemeldinger fra patienter.
- Det betyder alt, for hvis de var ligeglade, blev vi det også. Det skal vi ikke være, vi skal være stolte af det, vi laver, og vi skal gå forrest, siger hun.
Selvom der ikke er flere mærker at hente, så kræver det stadig hårdt arbejde.
- Vi skal holde fast og udvikle på det, vi allerede er gode til, og så står der også nogle andre mål og venter, siger Jane Vase.
De skal blandt andet nedbringe deres CO2-udledning på mad, minimere deres engangsemballage og fortsætte med at nedbringe madspild.
Men for nu nyder de guldglimmeret.