Her har hospitalskøkken knækket koden

Jette Forsberg Jensen nyder at blive udfordret i det daglige, når alt skal laves fra bunden. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det har taget mere end ti år, men nu har køkkenet på Regionshospitalet i Horsens modtaget et guldmærke for deres store brug af økologi.

Der bliver lavet mad til flere hundrede mennesker i hospitalskøkkenet på Regionshospitalet i Horsens. Sluttede historien her, ville den måske ikke være så unik. Men der er mere til fortællingen, så vi fortsætter.

Maden i køkkenet består nemlig af 92 procent økologi. Det vil sige, at størstedelen af deres indkøb er økologiske, og det har kunnet lade sig gøre uden at putte flere penge i budgettet.

- Jeg synes, det er kæmpestort, og jeg er megastolt, siger Jette Forsberg Jensen, ernæringsassistent på Regionshospitalet i Horsens.

Hun står ofte i grøntafdelingen, hvor jobbet ikke kun handler om at skære grøntsager, men også om at udvikle nye salater, finde en måde at få flere bælgfrugter på menuen og sylte asier.

Fuld valuta for pengene

Uanset om personalet står i bagerafdelingen, grøntafdelingen eller ved kogegryderne, så bliver alt lavet fra bunden.

- Det, synes jeg, er det sjove. Fordi alle os, der er i køkkenet, er gået den vej, fordi vi kan lide at arbejde og bruge vores hænder, siger Jette Forsberg Jensen.

De er omkring 40 ansatte i køkkenet, og der er nok opgaver at se til. Foto: Regionshospitalet Horsens

Derfor kan de holde omkostningerne nede, når én indkøbt beskæring kan blive til både pålæg, suppe og fond. Men der er flere elementer, de har øje på.

- Det er en stor opgave. Vi har hele tiden fokus på, hvad behovet på afdelingerne er, så vi ikke overproducerer. Linser og bønner er også blevet en stor del af vores hverdag, siger Jane Vase, leder af hospitalskøkkenet.

Jane Vase er stolt af at have fået guldmærket sammen med sine kollegaer. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Guldfest og fejring

Hele hospitalet bakker op om sejren i køkkenet, og mange dukkede op til den planlagte guldfest og fejring.

- Det er rigtig dejligt, og vi har fået så mange lykønskninger. Det er jo det, der gør, at man får lyst til at fortsætte, siger Jane Vase.

Det Økologiske Spisemærke

Fødevarestyrelsen uddeler Det Økologiske Spisemærker til private og offentlige spisesteder. Der findes et bronzemærke, sølvmærke og guldmærke.

Bronzemærket kræver, at 30 til 60 procent af de indkøbte føde- og drikkevarer er økologiske.

Sølvmærket kræver, at 60 til 90 procent af de indkøbte føde- og drikkevarer er økologiske.

Guldmærket kræver at 90 til 100 procent af de indkøbte føde- og drikkevarer er økologiske.

Regionshospitalet Horsens er en del af en samlet målsætning i Region Midtjylland, hvor 90 til 100 procent af råvarerne skal være økologiske inden 2024. Regionshospitalet Randers og Horsens har opnået dette.

Der ér også noget at fejre. For selvom mærket ikke gør en stor forskel i hverdagen, kommer den med en anerkendelse.

- Vi er så stolte, fordi det her er ikke noget, der kommer af sig selv. Det er en kæmpe sejr, og jeg er så stolt af personalet, siger hun.

Guldmærket blev fejret med fest, bobler og kage. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Et opgør med kvaliteten

En hospitalsmenu kan variere, og dårlige madoplevelser på hospitaler har været oppe og vende flere steder i landet.

På Regionshospitalet i Horsens er de glade for at kunne sætte en positiv fortælling i gang om maden.

- Det, synes jeg, er dejligt, og det er vigtigt at være med til at fortælle den gode historie, siger Jette Forsberg Jensen.

Det er ikke kun deres mavefornemmelse, der siger, at maden er god. De får mange positive tilbagemeldinger fra patienter.

- Det betyder alt, for hvis de var ligeglade, blev vi det også. Det skal vi ikke være, vi skal være stolte af det, vi laver, og vi skal gå forrest, siger hun.

Mange mødte op for at fejre personalet i køkkenet. Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

Selvom der ikke er flere mærker at hente, så kræver det stadig hårdt arbejde.

- Vi skal holde fast og udvikle på det, vi allerede er gode til, og så står der også nogle andre mål og venter, siger Jane Vase.

De skal blandt andet nedbringe deres CO2-udledning på mad, minimere deres engangsemballage og fortsætte med at nedbringe madspild.

Men for nu nyder de guldglimmeret.

Unge kastede genstand fra motorvejsbro – politiet håber fortsat på henvendelser

Udgivet

Sydøstjyllands Politi gentager søndag morgen, at de fortsat gerne vil have henvendelser i forbindelse med en episode, hvor en bilist blev ramt af en genstand, der blev kastet fra en motorvejsbro over E20-motorvejen ved Fredericia fredag aften.

Lørdag offentligegjorde politiet, at de har en videooptagelse, hvor to unge mænd ses kaste en genstand fra motorvejsbroen. Politiet opfordrede derfor til, at de unge henvender sig på telefon 1-1-4. Det er dog ikke sket endnu.

- Siden vores opfordring i går, har vi ikke hørt noget. Hverken fra de unge mænd eller andre, der kunne have informationer i sagen, fortæller Søren Liisberg, der er vagtchef ved Sydøstjyllands Politi.

Han fortæller, at der fortsat er efterforskere på sagen. Det betød blandt andet, at dele af E20 lørdag var afspærret.

- Vi tager sagen meget alvorligt og vil derfor igen opfordre til, at de to unge mænd henvender sig til os. Det gælder også alle andre, der kan have brugbare informationer i sagen, fortæller Søren Liisberg.

Ingen personer kom til skade i forbindelse med episoden.

Kommunerobot sendes på værksted

Opkald til Esbjerg Kommune Foto: TV SYD
Udgivet

'Telefondamen' Berta i Esbjerg Kommunes omstilling er fjernet på ubestemt tid efter klager fra borgere og organisationer.

Telefonrobotten Berta, der i mere end halvandet år har besvaret Esbjerg Kommunes omstillingstelefoner, er fjernet fra tjeneste.

Det skriver JydskeVestkysten.

Talerobotten har ifølge mediet været kilde til stor frustration hos kommunens borgere og Handicaprådet, der har fået henvendelser om, at det for mange har været meget svært at kommunikere med robotten.

Chefen for Borgerservice, Jens Erik Mortensen, bekræfter overfor avisen, at Berta er taget ud af drift og skal på værksted.

- Det er korrekt, at vi har valgt at sætte voicebot på pause, og det betyder, at samtalerne bliver styret videre til en medarbejder. Vi kigger nu på, hvad fungerer godt, hvad skal der gøres mere af, udvikles eller helt fjernes. Jeg har ikke en tidshorisont for, hvornår den kommer på igen. Vi bruger den kommende tid til at analysere sammen med leverandøren, hvad der kan og skal gøres. Inden den kommer på igen, bliver ændringer testet af, og det kommer til at ske i samarbejde med et borgerpanel, som etableres, siger Jens Erik Morthensen.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_cbt Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
Chartbeat
_cb Chartbeat
userId tvsyd.dk
_chartbeat4_expires Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
visitedPagesV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
lidc LinkedIn
bscookie LinkedIn
li_gc LinkedIn
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
JSESSIONID LinkedIn
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com