Erstatning i kølvandet af statens undskyldning
En officiel undskyldning fra staten udløser ikke automatisk en erstatning til dem der blev svigtet.
Statens undskyldning til dem, der blev svigtet i sær- og åndssvageforsorgen mellem 1933 og 1980 er ikke den første i rækken af undskyldninger fra staten.
I 2019 gav statsminister Mette Frederiksen (S) en officiel undskyldning til Godhavnsdrengene, der som børn blev udsat for vanrøgt på drengehjemmet Godhavn i Tisvildeleje i Nordsjælland.
Siden fulgte statsministeren i december 2020 op med en undskyldning til de grønlandske børn, der som led i et socialt eksperiment blev fjernet fra deres hjem og tvangsflyttet til Danmark for 70 år siden.
I de to forgangne undskyldninger har staten udbetalt økonomisk godtgørelse.
De seks nulevende grønlandske eksperimentbørn indgik to år efter den officielle undskyldning et forlig med staten, og blev tilkendt 250.000 kroner hver i kompensation. De 28 tidligere Godhavnsdrenge indgik ligeledes to år efter undskyldningen et forlig og fik en godtgørelse på 300.000 kroner hver.
De tidligere anbragte i sær- og åndssvageforsorgen fik deres officielle undskyldning mandag den 11. September på Comwell i Horsens. De svigtede i sær- og åndssvageforsorgen har samme mulighed for at lægge sag an mod staten, og dermed modtage en erstatning.
En officiel undskyldning fra staten udløser ikke automatisk en erstatning. Forurettede skal lægge sag an mod staten, og så er det op til domstolen at afgøre, hvorvidt der skal udbetales en erstatning eller ej.
Når staten siger 'undskyld' så anerkender de et ansvar, derfor bør det være lettere at få en erstatning
Rasmus Kjeldahl.
Hos Børns Vilkår, der følger området tæt og rådgiver personer i lignende sager, mener, at det bør være nemmere at få økonomisk erstatning, når der er givet en officiel undskyldning fra staten.
- Jeg synes vi skal kigge mod Norge. Her har man besluttet at forurettede "bare" skal bevise at de har været anbragt. Det er nok til at få erstatning, fordi staten vurderer at det traumatisk nok at have været anbragt i de omgivelser, siger Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl, og fortsætter:
- Når staten siger 'undskyld' så anerkender de et ansvar, derfor bør det være lettere at få en erstatning.
For Rasmus Kjeldahl handler det nødvendigvis ikke om kroner og øre.
- De mennesker har allerede oplevet så meget svigt fra staten, og endelig får de en undskyldning, men skal efterfølgende igennem en hård proces med at få den erstatning de er berettiget, siger Rasmus Kjeldahl.