Familiemedlem kan ikke bruge undskyldning til noget

Jane Tirsvad Rasmussen bor i Horsens. Hendes farmors bror kom ind i åndssvageforsorgen som 20-årig og kom først ud 40 år senere. Foto: Privatfoto
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nu er datoen sat. Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil vil 8. maj sige undskyld på regeringens vegne til de borgere, der tidligere har været anbragt i sær- og åndssvageforsorgen. Men det klinger mere end hult hos de pårørende.

Regeringen har nu offentliggjort den officielle dato for undskyldningen til tidligere anbragte i særforsorgen. Men det er en undskyldning, der kommer alt, alt for sent, mener en pårørende.

- Det er alt for sent at give en undskyldning. Jeg kan ikke bruge en undskyldning til noget. Han har været væk i snart 40 år. Han får jo ingen gavn af den, sukker Jane Tirsvad Rasmussen.

Hendes farmors bror tilbragte hele sit voksne liv i åndssvagforsorgen. De havde stemplet ham som moralsk åndssvag.

- Jeg ville ønske, han selv havde været her til at høre den, siger hun.

Giver ikke ro

En undskyldning retter ikke op på fortiden.

- Det giver ikke mig noget. Efter at jeg læste hans historie, er jeg ked, at man har ødelagt hans liv. Jeg tror aldrig, han var rigtig lykkelig. Måske i de sidste år af sit liv, hvor han havde sin frihed, siger hun.

For Jane Tirsvad Rasmussen kommer den heller ikke til at ændre det mindste.

- De skal give dem personligt til dem, som vil have dem. Jeg kan ikke bruge den til noget.

Det bliver social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil, der på vegne af regeringen giver en undskyldning til tidligere anbragte i sær- og åndssvageforsorgen, der har været udsat for svigt og overgreb. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Lære af fortidens fejl

Det er tredje gang i Mette Frederiksens (S) statsministertid, at der bliver undskyldt for overgreb og svigt fra statens side. Det bliver dog ikke statsministeren selv, der skal på talerstolen. Denne gang bliver det Pernille Rosenkrantz-Theil.

- De tidligere anbragte i sær- og åndssvageforsorgen har ventet længe på en undskyldning, som jeg er glad for endelig at kunne give på regeringens vegne. Det er skæbner og historier, som har berørt mig dybt, og som det er vigtigt, vi lytter på og lærer af. Derfor er det eneste rigtige også at give en undskyldning fra statens side til de mennesker, der i statens varetægt blev udsat for horrible overgreb, der også dengang var ulovlige, udtaler Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i en pressemeddelelse.

Og at der tages ved lære af fortidens fejl, er præcis det, Jane Tirsvad Rasmussen håber på.

- Jeg håber, at man kigger på det, og at man kan blive klogere. At det aldrig bliver gentaget. At der læres af de fejl, der er begået.

Undskyldningen bliver markeret med et arrangement på Danmarks Forsorgsmuseum i Svendborg 8. maj klokken 13.00.

Regeringen vil udbygge medicinuddannelsen i Esbjerg

SDU i Esbjerg tilbyder i dag kun muligheden for at tage en kandidat i medicin. Foto: Finn Grahndin, TV SYD
M
Udgivet

I regeringens udspil til en ny sundhedsreform præsenteres planen om at udbygge medicinuddannelsen på SDU i Esbjerg.

Regeringen præsenterede klokken 10:00 udspillet til en ny sundhedsreform, hvori det blev præsenteret, at man fra 2026 vil kunne tage bacheloruddannelsen i medicin på Syddansk Universitet i Esbjerg.

Dermed bliver det muligt at tage hele lægeuddannelsen i byen, altså både en bachelor og kandidat. Oprettelsen af bacheloruddannelsen vil ikke betyde nedskæringer på andre uddannelser på universitet.

- Adgang til en læge er helt centralt i vores velfærdssamfund. Den adgang skal man have, uanset hvor i landet man bor. Derfor foreslår regeringen at øge antallet af pladser på medicinuddannelsen i Aalborg, Esbjerg og Køge – og på den måde styrke muligheden for, at flere læger både uddanner sig og bliver boende i disse dele af landet, siger Christina Egelund, Uddannelses- og Forskningsminister til Ritzau.

Sundhedsreformen lægger op til flere pladser på medicinuddannelsen

Med sundhedsreformen ønsker regeringen at udbyde bedre lægedækning i hele landet.

Derfor lægges der op til, at Aalborg Universitet kan oprette 70 nye bachelorpladser på medicinstudiet, mens Københavns Universitet i Køge opretter 20 og Esbjerg altså 50 på et nyetableret bachelorstudiet.

Derudover vil regeringen sammen med Københavns Universitet sætte gang i initiativer, der skal styrke den brede regionale forankring af medicinuddannelsen på Sjælland og øerne, herunder eksempelvis i Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster.

Kilde: Ritzau

Bacheloruddannelsen i Esbjerg vil rumme 50 pladser, hvilket er samme antal som kandidatgraden, der gik fra 30 til 50 pladser ved landdistriktsudspillet, der blev fremlagt for cirka en måned siden.

Vækker stor glæde i Esbjerg

At man både kan tiltrække studerende, men forhåbentlig beholde disse efter uddannelse og sikre bedre lægedækning, vækker stor begejstring.

- Jeg er virkelig glad for, at regeringen nu foreslår, at der skal komme 50 bachelorpladser på lægeuddannelsen på Syddansk Universitet i Esbjerg. Det er vigtigt, at vi får spredt lægeuddannelsen ud i hele landet, for det er med til at sikre, at der vil være god lægedækning over hele landet. For vi kan se, at mange bliver og bosætter sig i det område, hvor de har taget deres uddannelse, siger Økonomiminister og næstformand i Venstre, Stephanie Lose.

Hos Syddansk Universitet ser man frem til at kunne styrke sit udbud af uddannelser og samtidig styrke den fremtidige lægedækning.

- Jeg er utroligt glad for at få muligheden for at udbyde uddannelsen. Der er et åbenlyst behov for flere læger i praksis, som vi gerne vil være med til at behjælpe og nu kan, siger Jens Ringsmose, rektor på SDU Esbjerg.

Der prioriteres 50 millioner kroner til initiativet i 2025, hvorefter beløbet vil være på 10 millioner kroner årligt.

Ny uddannelse polstrer kommunens fremtidige lægedækning

Jens Ringsmose, rektor Syddansk Universitet Esbjerg, glæder sig stort over at kunne tilbyde den fulde lægeuddannelse fra 2026. Foto: Presse og formidling, Syddansk Universitet
M
Udgivet

Fra 2026 kan Syddansk Universitet i Esbjerg tilbyde den fulde lægeuddannelse, fremfor blot kandidaten. Det kommer hele kommunen til gode i fremtiden.

I regeringens sundhedsreform ønsker man at sikre lægedækning landet over, hvorfor flere læger skal uddannes.

Det kommer Syddansk Universitet i Esbjerg til gode, hvor man fra 2026 vil oprette en bacheloruddannelse i medicin, som tilføres den eksisterende kandidatuddannelse.

- Jeg er utroligt glad for at få muligheden for at udbyde uddannelsen. Der er et åbenlyst behov for flere læger i praksis, som vi gerne vil være med til at behjælpe og nu kan, siger Jens Ringsmose, SDU Esbjerg.

Der kommer i første omgang ikke en jurauddannelse i Esbjerg. Foto: Jacob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Rektoren fortæller videre, at der blandt studerende har været et ønske om at kunne tage hele medicinuddannelsen i Esbjerg, fremfor at skulle tage bachelordelen i Odense, før man kunne tage vestpå.

Der vil fra start udbydes 50 pladser, som ventes at være eftertragtede.

- Jeg føler mig 100% overbevist om, at pladserne rives væk. Der er høje adgangskrav til medicinuddannelsen landet over, hvilket indikerer, at den er efterspurgt. Så jeg er slet ikke i tvivl om, at den bliver fyldt op fra dag et, lyder det fra rektoren.

Booster Esbjerg som by

At kunne tilbyde den fulde medicinuddannelse i Esbjerg er ikke blot glædeligt for de, der har interesse i faget. Det er også en stor ting for byen.

- Lokalt har vi kæmpet for det i mange år. Så det er fantastisk, at man kan tage en fuld lægeuddannelse om lidt, og en total anerkendelse af Esbjerg som studieby, fortæller borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen (V).

Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg Kommune. Foto: TV SYD

Håbet hos borgmesteren er, at man ved at udbyde hele uddannelsen sikrer, at flere dimittender bliver boende i kommunen efter uddannelsen, ligesom det understøtter planen om at sikre bedre lægedækning.

- Vi har ikke været hårdest ramt af mangel på læger, men der har været udfordringer. I det hele taget er det en udfordring, jo længere væk fra lægeuddannelserne man kommer. Så det sikrer også praktiserende læger i lokalsamfundet, lyder det fra borgmesteren.

Hos SDU Esbjerg har man ud over medicinuddannelsen for nyligt offentliggjort nye jura- og psykologiuddannelser. At kunne hjælpe byen med at trække mange nye studerende til, vækker glæde.

- Med de nye pladser er jura-, psykologi- og medicinuddannelsen med til at booste tilstedeværelsen i Esbjerg med 8-900 studerende, når studierne er fuldt indfaset. Vi opfatter os som regionens uddannelsessted, så det er vigtigt for os at bidrage, fortæller Jens Ringsmose.

Ikke et chok

For godt en måned siden kom regeringen med et nyt landdistriktsudspil, hvori antallet af pladser på SDU Esbjergs kandidatuddannelse i medicin forøgedes med 20 pladser. Her kom snakken om bacheloruddannelsen i faget også på bordet, hvorfor det ikke var et chok, at den i dag blev realitet.

- Det er klart, når der kom et landdistriktsudspil en måned inden sundhedsreformen, så havde man lidt troet det ville ske, så det kom ikke som et chok for os, men vi er utroligt glade, siger Jens Ringsmose.

Herfra begynder forberedelser på at kunne rumme de nye studerende fra 2026.

- Vi skal have klargjort en hel masse ting og etableret faciliteter. Når vi laver medicinuddannelsen sker det i samarbejde med Esbjerg Sygehus, som vi skal kommunikere med. Det bliver ikke helt den samme medicinuddannelsen, som den i Odense, der bliver nogle toninger, som er anderledes, afslutter Jens Ringsmose.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com