Trods corona: Lars Larsens imperium tjener milliarder

Jysks centrallager ligger i Uldum. Foto: Michael Nielsen, TV SYD
Af Ritzau
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lars Larsen Group, der blandt andet står bag Jysk, har i seneste regnskabsår tjent 6,5 milliarder før skat.

Selv om der har været restriktioner for at inddæmme corona i samfundet, har det seneste regnskabsår været forrygende rent indtjeningsmæssigt for Lars Larsen Group, hvis centrallager ligger i Uldum i Hedensted Kommune.

Selskabet, der blandt andet står bag Jysk, har i det skæve regnskabsår 2020/21 tjent 6,5 milliarder kroner før skat.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse torsdag.

Det er ifølge topchef Jesper Lund et resultat, som alle medarbejdere i selskabet kan være stolte over at have opnået.

- Det seneste regnskabsår har været en dynamisk periode, hvor det for os har været afgørende at holde fokus på at kunne omstille os hurtigt uden at miste fokus på målet om at skabe værdi på lang sigt, siger han i meddelelsen.

Den største del af overskuddet kommer fra Jysk, som Lars Larsen åbnede den første butik af i 1979. Det gælder 4,5 milliarder kroner.

Men også investeringer har vist sig givtige for koncernen. Overskuddet herfra er steget fra 449 millioner kroner til 1,6 milliarder kroner.

Det skyldes, at børsnoterede aktier generelt har klaret sig godt i det seneste regnskabsår ifølge Jesper Lund.

- Men jeg vil også fremhæve indsatsen fra vores godt 37.000 medarbejdere i Lars Larsen Group.

- Det er i høj grad deres fortjeneste, at det er gået så godt under usædvanlige arbejdsbetingelser.

- Derfor er jeg glad for, at vi har været i stand til at øge antallet af medarbejdere med cirka 2.000 i løbet af det seneste regnskabsår, siger han.

Erhvervsmanden, der også er kendt som dynekongen, døde i 2019. Lars Larsen Group er nu ejet og kontrolleret af hans familie.

Foruden Jysk er også virksomheder som Bolia, Sengespecialisten og Letz Sushi ejet af koncernen. I regnskabsåret er også Sofacompany tilføjet til porteføljen.

Der er i alt investeret 2,6 milliarder kroner i driften af de øvrige virksomheder i koncernen.

- Det er en grundværdi i Lars Larsen Group, at vi ønsker at skabe vækst og udvikling i samfundet. Derfor har vi heller ikke sparet os til et større overskud.

- Tværtimod har vi investeret mere end nogensinde før til gavn for både Lars Larsen Group og det omgivende samfund, lyder det fra direktøren.

Ulovlig trend er vokset med eksplosiv fart, og myndighederne er allerede på bagkant

Udgivet

De ulovlige e-cigaretter er for flere blevet en del af ungdomslivet. Langt de fleste indeholder voldsomme mængder af nikotin, men nu har ulovlige stoffer fundet vej ind i de elektriske cigaretter, der smager af slik.

Der er noget særligt ved at være teenager. En risikovillighed og en følelse af at man er usårlig - måske endda udødelig.

Antallet af unge, der ryger de ulovlige e-cigaretter, har aldrig været højere. Og nu er det ikke kun nikotinindholdet, der advares imod.

For cannabis og andre euforiserende stoffer har fundet vej ind de ulovlige e-cigaretter. Og blot en lille stofmængde kan medføre alvorlige forgiftninger og i værste fald dødsfald, advarer Sundhedsstyrelsen.

TV SYD har tidligere fortalt historien om 15-årige Frida Hansen, der kollapsede på Vejle Banegård efter fire sug af en e-cigaret med syntetisk cannabis. Og i Vejles gadebillede er det blandt andet det kriminalitetsforebyggende samarbejde SSP, der holder øje med udviklingen af de ulovlige e-cigaretter.

Helle Brynå og resten SSP-teamet har et tæt samarbejde med Vejle Kommune og Politiet. På den måde kan de holde sig opdateret på udviklingen. Foto: Silas Brandt Lilliecrona

- Det er vokset med eksplosiv fart, og vi er hele tiden på bagkant, siger Helle Brynå, der er leder af SSP-teamet i Vejle.

Hun fortæller, at der hele tiden florerer nye nikotinprodukter, der særligt vækker de unges interesse. Og det er på trods af, at det kommer med en høj risiko.

- De er bare risikovillige. Når man er 13-18 år, så tror man, at man er udødelig. Man vil gerne prøve ting af, og det er faktisk en naturlig del af at være ung, siger Helle Brynå.

Du kan se hele historien om Frida, og hvordan e-cigaretter og andre nikotinprodukter, er blevet en del af ungdomslivet på TVSYD PLAY.

SSP-teamet i Vejle er blevet bekendt med tre konkrete tilfælde over sommeren, hvor unge er kommet meget galt afsted efter at have indtaget syntetisk cannabis gennem en e-cigaret.

- De tilfælde vi kender til, har det været en sammenkobling af syntetisk cannabis og voldsomme mængder af nikotin. Den sammenkobling har vist sig at være rigtig giftig.

De ulovlige e-cigaretter

Folketinget vedtog den 4. juni 2024 nye forbud i forbindelse med regeringens forebyggelsesplan målrettet børn og unge. Den nye lovgivning betyder blandt andet, at du ikke længere må købe engangs-e-cigaretter med nikotin og nikotinholdige genopfyldningsbeholdere med kendetegnende aroma af andet end mentol og tobak hjem fra nettet eller få produkterne gratis af en ven, skriver Sikkerhedsstyrelsen.

Og 1. juli 2024 blev det også forbudt både at købe ulovlige e-cigaretter på nettet.

Som forbruger på dansk jord må du dog stadig gerne besidde op til ti enheder af blandt andet engangs-e-cigaretter med nikotin og nikotinvæsker med kendetegnende aroma af andet end mentol og tobak. Men kun finde hvis produkterne er til eget forbrug.

I de senere måneder har de retskemiske afdelinger i Danmark fundet euforiserende stoffer i puff bars og vapes (e-cigaretter). Der er blandt andet tale om syntetiske cannabinoider og semi-syntetiske cannabioider. Bare en lille mængde af stoffer kan medføre alvorlige forgiftninger og i værste tilfælde dødsfald, skriver Sundhedsstyrelsen. 

'De tænker nok, at det ikke er farligere end at drikke'

Lørdag aften var TV SYD med SSP ude nattelivet til Fjordfestival i Vejle. Det er ikke alle unge, vi talte med i løbet af aftenen, der havde lyst til at medvirke, men de fortæller alle en lignende historie.

De ulovlige e-cigaretter ér udbredt blandt dem og deres venner. De er hurtigt vanedannende, bliver købt på sociale medier som Snapchat, og så er hiv nogle, man deler ud af i vennegruppen.

Tema

Farlig Damp

Både dem med nikotin i og det, der er farligere. De nævner blandt andet syntetisk cannabis og fentanyl.

- Det er meget normalt, fortæller 15-årige Ester Bøhrnsen, der deltager i Fjordfestival med sine venner fra klassen.

- De putter tit thc (syntetisk cannabis, red.) i dem. Jeg har et par veninder, der er endt på hospitalet med en overdosis efter det.

- Jeg tror faktisk ikke, at folk tænker sig sådan helt vildt meget om, når de gør det. Jeg tror ikke, at de tænker, det er ekstremt farligt, desværre. De tænker nok, at det ikke er farligere end for eksempel at drikke alkohol.

Foto: Silas Brandt Lilliecrona

Og det er netop den tankegang, der vækker bekymring hos Sydøstjyllands Politi, der netop nu er ved at efterforske to konkrete sager, hvor man har konstateret, at der formentligt er et ulovligt stof i e-cigaretterne.

- Det vækker altid bekymring, når unge mennesker tager narkotiske stoffer, og specielt hvis de bliver meget dårlige. Så derfor gør vi noget ud af at få undersøgt det så hurtigt som muligt, så vi sammen med vores samarbejdspartner i kommune og SSP kan melde ud, at det er noget, man skal holde sig fra, siger Mich Klausen, der er politikommissær ved Sydøstjyllands Politi.

Foto: Silas Brandt Lilliecrona

E-cigaretter lugter ikke

Når man spørger 15-årige Ester, om hun har snakket med sine forældre om faren ved at ryge vapes, puffbars og andre ulovlige e-cigaretter, så fortæller hun, at det ikke nødvendigvis har været det store samtaleemne derhjemme.

- Jeg ved jo godt, at det er farligt og dumt. Men jeg tror aldrig, at de decideret har sagt det til mig, siger Ester Bøhrnsen.

Men når det kommer til den klassiske cigaret, så er sagen en helt anden.

- Folk vælger jo at ryge vapes, fordi de har fået af vide, at de ikke må ryge cigaretter. De er også bare meget nemmere at opdage, end når man vaper, for det lugter ikke sådan af tobak, siger Ester.

Derfor opfordrer SSP og politiet også forældre til at tage en snak med deres børn, for det er den måde, man kan få oplyst om faren ved nikotinprodukterne.

- Det allervigtigste for os er at få kontakt til forældrene, fordi de er de vigtigste i børnenes liv, siger Helle Brynå.

- Men vi har i bund og grund ikke nogen myndighed. Så det vi har brug for er en strammere lovgivning, der går hårdere efter nikotinen. For lige om lidt er det tyggegummi eller vingummier, de her firmaer finder på at lave. Og det er nikotinen, der er det farlige i det her, for det er bare så vanedannende og kan hurtigt ende i det, der er langt farligere.

Han græd i flere dage efter at flere måneders forberedelser var spildt

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Udgivet

Paradressur-rytteren Tobias Thorning Jørgensen havde glædet sig til at forsvare sine guldmedaljer ved de paralympiske lege. Sådan kom det dog ikke til at gå.

Han var fyldt med håb og drømme forud for det, der skulle ske den kommende tid, da han som den ene af Danmarks fanebærere gik ud til åbningsceremonien ved de paralympiske lege i Paris.

Dressurrytter Tobias Thorning Jørgensen fra Hejls syd for Kolding og hesten Jolene skulle forsvare to guldmedaljer fra de seneste lege i Tokyo.

Få dage senere bristede den drøm.

Tydeligt utilpas

Hesten Jolene havde i forbindelse med rejsen til Paris fået transportsyge.

- I første omgang kom det til udtryk ved feber. Men så var det bare en generel utilpashed ved hende og hendes krop. Vi kender hende så godt, at vi udmærket ved, hvordan hun plejer at være, og hun var bare tydeligt utilpas, fortæller Tobias Thorning Jørgensen.

Det stod hurtigt klart, at Jolene ikke blev klar til at konkurrere ved de paralympiske lege.

Og da konkurrenceheste ikke må udskiftes ved PL, betød det samtidig, at dressurrytteren fra Hejls måtte vinke farvel til sit titelforsvar.

Jeg har grædt så meget og haft det hårdt de dage

Tobias Thorning Jørgensen, dressurrytter

En beslutning, som han var "træt af og ked af", men som han samtidig anså som værende nødvendig.

- Det er et meget, meget specielt stævne, men jeg ved også, at det var det rigtige at gøre, for hun var tydeligt utilpas, siger han. Hestens ve og vel skal altid komme før vores ambitioner og drømme, siger han.

Tobias Thorning Jørgensen var sammen med Katrine Kristensen fanebærer ved åbningsceremonien. Foto: Umit Bektas/Reuters/Ritzau Scanpix

Forberedelserne til PL begyndte allerede i 2021, hvor særligt det sidste halve år op til har været intensivt.

Derfor var det særligt frustrerende for ham, at han måtte trække sig på grund af det, som han kalder "sort uheld".

Hesten Jolene er nemlig ikke ved tidligere tilfælde blevet syg i forbindelse med transport til og fra stævner.

- Det er pisseirriterende, men det er også bare sådan, det er. Jeg har grædt så meget og haft det hårdt de dage, men jeg har hele tiden sagt til mig selv, at det var den rigtige beslutning, siger han.

Hjemtur med flere pauser

Tobias Thorning Jørgensen har brugt de seneste dage på at sunde sig, passe Jolene og bakke op om nogle af de andre danske PL-atleter.

- Den første konkurrencedag var også rigtig hård, for det var jo det, man havde set frem til, men jeg har det bedre nu. Det var nogle hårde dage hvor hun var syg.

Efter planen rejser han fredag hjem sammen med Jolene i lastbilen. Denne gang bliver det dog en tur med lidt flere stop og pauser for at undgå endnu en omgang transportsyge.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com