Børn ved, at cigaretter er farlige, men forældre får ikke advaret om nikotinprodukter
Det er ikke kun en særlig gruppe af grænsesøgende unge, der møder de stærkt vanedannende nikotinprodukter. Derfor opfordrer Kræftens Bekæmpelse forældre til at tage en snak med deres børn om nikotinprodukter - og ikke kun cigaretter.
De smager af slik og kommer i farverige indpakninger. Puffbars, vapes og ulovlige e-cigaretter har efterhånden nået langt ud til de danske unge. Faktisk har der aldrig før været så mange unge, der har stiftet bekendtskab med dem, og nogle børn starter allerede i 5.-6. klasse ifølge Kræftens Bekæmpelse.
Men det er ikke altid forældre har taget snakken med deres børn om faren ved de nikotinholdige produkter.
- De unge fortæller, at de godt ved, hvorfor cigaretter er farlige. Det har de fået at vide af deres forældre. Men de oplever også, at deres forældre har et begrænset kendskab til andre nikotinprodukter som snus og vapes og konsekvenserne ved at bruge dem, siger Marie Bergmann, der er seniorprojektleder ved Kræftens Bekæmpelse.
Her er Marie Bergmann med til at lave en forundersøgelse blandt omkring 40 unge i alderen 13-21 år. Og den undersøgelse viser blandt andet også, at forældres holdning har betydning for de unges brug af nikotinprodukter.
- Det er vigtigt, at man som forældre viser sin holdning, for den betyder meget, siger Marie Bergmann.
- Men desværre er det ikke almen viden blandt forældre, at de her nikotinprodukter er så udbredt blandt de unge. Og der er ikke kun tale om særligt udsatte, det rammer en bred befolkningsgruppe.
De ulovlige e-cigaretter
Folketinget vedtog den 4. juni 2024 nye forbud i forbindelse med regeringens forebyggelsesplan målrettet børn og unge. Den nye lovgivning betyder blandt andet, at du ikke længere må købe engangs-e-cigaretter med nikotin og nikotinholdige genopfyldningsbeholdere med kendetegnende aroma af andet end mentol og tobak hjem fra nettet eller få produkterne gratis af en ven, skriver Sikkerhedsstyrelsen.
Og 1. juli 2024 blev det også forbudt både at købe ulovlige e-cigaretter på nettet.
Som forbruger på dansk jord må du dog stadig gerne besidde op til ti enheder af blandt andet engangs-e-cigaretter med nikotin og nikotinvæsker med kendetegnende aroma af andet end mentol og tobak. Men kun finde hvis produkterne er til eget forbrug.
I de senere måneder har de retskemiske afdelinger i Danmark fundet euforiserende stoffer i puff bars og vapes (e-cigaretter). Der er blandt andet tale om syntetiske cannabinoider og semi-syntetiske cannabioider. Bare en lille mængde af stoffer kan medføre alvorlige forgiftninger og i værste tilfælde dødsfald, skriver Sundhedsstyrelsen.
Snak om konsekvenserne
Derfor opfordrer Marie Bergmann til, at man som forælder netop skal sætte sig ind i de nye nikotinprodukter og konsekvenserne ved dem.
- Tag snakken med de unge. Gør det gerne i 7. klasse eller tidligere. Der har en stor del af de unge stiftet bekendtskab med nikotinprodukterne.
Det handler først og fremmest om at skabe en tryg og rolig snak.
Sådan skader nikotin børn og unge
Nikotin er stærkt afhængighedsskabende. Som barn og ung er man særligt sårbar, fordi hjernen er under udvikling.
Jo tidligere man begynder at bruge nikotin, jo sværere er det at holde op.
Forskning peger derudover på, at nikotin:
kan øge børn og unges risiko for dårligt mentalt helbred
kan påvirke indlæring og koncentrationsevne negativt
kan øge unges risiko for at eksperimentere med andre rusmidler fx cigaretter, hash og alkohol.
Snus kan desuden give skader på tandkødet.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
- Du kan åbne snakken med at spørge ind til, om dit barn kender nogen, der tager det. Vores undersøgelser viser, at det har stor betydning for de unge, hvad deres vennegruppe gør. Spørg også gerne ind til, om dit barn har følt sig presset til at prøve det, siger Marie Bergmann.
Og så handler det om at tale ind i konsekvenserne, der påvirker barnets livsverden lige nu og her. For selvom de sundhedsmæssige konsekvenser i fremtiden kan være store, så er det ikke nødvendigvis det, der betyder noget, når man er teenager.
Farlig Damp
- Og så er det er bedre at tale om fordele og ulemper, end at lave et direkte forbud. Hvis man laver for strikse forbud, så lytter de unge måske ikke. Lyt hellere til, hvad de unge fortæller, så er det mere sandsynligt, at de også lytter til dig, siger Marie Bergmann.
Har dit barn brug for hjælp til at slippe nikotinen?
Stoplinien tilbyder gratis og anonym telefonisk rådgivning til dig, der er tæt på en teenager, som bruger nikotin
Send en sms med teksten ”Rygestop” eller ”Snusfri” til 1231. Så bliver du ringet op af en rådgiver i løbet af 1-3 hverdage. Du kan også ringe direkte på 80 31 31 31