De er ulovlige at købe, men smuthul i ny lovgivning gør det alligevel muligt
Det er lovligt at have op til 10 styk ulovlige e-cigaretter på sig, og det vækker stor bekymring ved SSP-teamet i Vejle.
Vapes, e-cigaretter og puffbars, der ofte er forklædt i farverig indpakning og smager som slik. De kan indeholde meget store nikotinmængder, som er sundhedsskadelige og derfor ulovlige at sælge i Danmark.
Men de er stadig populære blandt børn og unge, og derfor stemte et bredt flertal i folketinget 'ja' til en ny lovgivning på området.
Men selvom mange af produkterne, der særligt er populære blandt unge, nu er ulovlige at sælge og købe, så er der visse undtagelse, der gør, at man kan dampe helt lovligt.
De vil aldrig rende rundt med mere end én eller to på sig, så på den måde, rammer lovgivningen slet ikke de unge mennesker, den gerne skulle ramme.
Helle Brynå, SSP
Du må nemlig gerne indføre op til 10 styks fra udlandet og bruge dem i Danmark, hvis det er til eget forbrug.
Og det er netop dét, der vækker bekymring hos Det kriminalitetsforebyggende samarbejde SSP.
Det er kyniske kriminelle, der udnytter børn og unge.
Indenrigs- og Sundhedsminister, Sophie Løhde
- En puffbar koster mellem 75 og 100 kroner, og hvis du har 10 af dem på dig, så er det lige pludselig en mængde penge, som teenagere ikke nødvendigvis har. De vil aldrig rende rundt med mere end én eller to på sig, så på den måde, rammer lovgivningen slet ikke de unge mennesker, den gerne skulle ramme, siger Helle Brynå, der er leder af SSP-teamet i Vejle Kommune.
Forstå lovgivning om e-cigaretter
Det har siden 2016 været ulovligt at markedsføre produkter med en nikotinvæske på mere en 20mg/ml til en dansk forbruger. Og siden 2023 har det været ulovligt at markedsføre e-cigaretter og genopfyldningsbeholdere dertil med anden smag end mentol eller tobak.
Fra 1. juli 2024 er det så blevet ulovligt at indføre, købe, udlevere, modtage, fremstille, forarbejde eller besidde elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere med nikotin, hvis de har for højt nikotinindhold eller kendetegnende aroma. Men her kommer krøllen: Du må gerne indføre op til 10 styks fra udlandet, hvis det er til eget forbrug, men videresalg er ulovligt.
Kilde: Sikkerhedsstyrelsen, Lov om ændring af lov om tobaksvarer
Lovgivningen, der trådte i kraft den 1. juli 2024, havde til formål at stramme reglerne og give myndighederne bedre mulighed for at træde ind overfor de ulovlige e-cigaretter.
- Jeg vil på det kraftigste opfordre til, at man holder sig fra de ulovlige puff bars, der udover at indeholde store mængder nikotin kan være proppet med andre farlige stoffer. Det er kyniske kriminelle, der udnytter børn og unge, og vi skal slå hårdt ned på det ulovlige salg. Derfor har vi også for nylig strammet reglerne på området og gjort det både ulovligt at indføre, købe og besidde puff bars, samtidig med at vi har givet myndighederne flere muskler til at føre kontrol på området, siger Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde (V) i et skrifteligt svar til TV SYD.
Men det gælder kun ved indførsel til salg. Ikke til privat forbrug.
Men det er ikke nok, mener SSP-Helle Brynå.
- Det, vi har brug for, er en endnu strammere lovgivning, der går hårdere efter nikotinen. For lige om lidt er det tyggegummi eller vingummier, de her firmaer finder på at lave. Og det er nikotinen, der er det farlige i det her, for det er bare så vanedannende og kan hurtigt ende i det, der er langt farligere, siger Helle Brynå.
Ekstra beføjelser til at beslaglægge
Som en del af den lovændring på tobaksområdet, som der trådte i kraft den 1. juli 2024, var der også øgede beføjelser til, at Sikkerhedsstyrelsen kan beslaglægge ulovlige tobaks- og nikotinprodukter uden først at skulle involvere politiet.
Men i et skrifteligt svar til TV SYD oplyser styrelsen, at de ikke kan udtale sig om, 'hvorvidt der bliver stoppet mere eller mindre end før forbuddet trådte i kraft, da Sikkerhedsstyrelsen ikke havde beføjelse til at beslaglægge nogen produkter inden dette tidspunkt.'
Men Sikkerhedsstyrelsen oplyser, at man siden den 1. juli 2024 har modtaget otte henvendelser i alt fra Toldstyrelsen og Skattestyrelsen med henblik på at beslaglægge ulovlige tobaks- og nikotinprodukter.
Ud af dem har de kunne handle på syv af sagerne, der har ført til fund af 1.306 engangs-e-cigaretter med nikotin, 140 e-cigaretter med nikotin, 20 genopfyldningsbeholdere med nikotin.