Ulovlig trend er vokset med eksplosiv fart, og myndighederne er allerede på bagkant

Udgivet

De ulovlige e-cigaretter er for flere blevet en del af ungdomslivet. Langt de fleste indeholder voldsomme mængder af nikotin, men nu har ulovlige stoffer fundet vej ind i de elektriske cigaretter, der smager af slik.

Der er noget særligt ved at være teenager. En risikovillighed og en følelse af at man er usårlig - måske endda udødelig.

Antallet af unge, der ryger de ulovlige e-cigaretter, har aldrig været højere. Og nu er det ikke kun nikotinindholdet, der advares imod.

For cannabis og andre euforiserende stoffer har fundet vej ind de ulovlige e-cigaretter. Og blot en lille stofmængde kan medføre alvorlige forgiftninger og i værste fald dødsfald, advarer Sundhedsstyrelsen.

TV SYD har tidligere fortalt historien om 15-årige Frida Hansen, der kollapsede på Vejle Banegård efter fire sug af en e-cigaret med syntetisk cannabis. Og i Vejles gadebillede er det blandt andet det kriminalitetsforebyggende samarbejde SSP, der holder øje med udviklingen af de ulovlige e-cigaretter.

Helle Brynå og resten SSP-teamet har et tæt samarbejde med Vejle Kommune og Politiet. På den måde kan de holde sig opdateret på udviklingen. Foto: Silas Brandt Lilliecrona

- Det er vokset med eksplosiv fart, og vi er hele tiden på bagkant, siger Helle Brynå, der er leder af SSP-teamet i Vejle.

Hun fortæller, at der hele tiden florerer nye nikotinprodukter, der særligt vækker de unges interesse. Og det er på trods af, at det kommer med en høj risiko.

- De er bare risikovillige. Når man er 13-18 år, så tror man, at man er udødelig. Man vil gerne prøve ting af, og det er faktisk en naturlig del af at være ung, siger Helle Brynå.

SSP-teamet i Vejle er blevet bekendt med tre konkrete tilfælde over sommeren, hvor unge er kommet meget galt afsted efter at have indtaget syntetisk cannabis gennem en e-cigaret.

- De tilfælde vi kender til, har det været en sammenkobling af syntetisk cannabis og voldsomme mængder af nikotin. Den sammenkobling har vist sig at være rigtig giftig.

De ulovlige e-cigaretter

Folketinget vedtog den 4. juni 2024 nye forbud i forbindelse med regeringens forebyggelsesplan målrettet børn og unge. Den nye lovgivning betyder blandt andet, at du ikke længere må købe engangs-e-cigaretter med nikotin og nikotinholdige genopfyldningsbeholdere med kendetegnende aroma af andet end mentol og tobak hjem fra nettet eller få produkterne gratis af en ven, skriver Sikkerhedsstyrelsen.

Og 1. juli 2024 blev det også forbudt både at købe ulovlige e-cigaretter på nettet.

Som forbruger på dansk jord må du dog stadig gerne besidde op til ti enheder af blandt andet engangs-e-cigaretter med nikotin og nikotinvæsker med kendetegnende aroma af andet end mentol og tobak. Men kun finde hvis produkterne er til eget forbrug.

I de senere måneder har de retskemiske afdelinger i Danmark fundet euforiserende stoffer i puff bars og vapes (e-cigaretter). Der er blandt andet tale om syntetiske cannabinoider og semi-syntetiske cannabioider. Bare en lille mængde af stoffer kan medføre alvorlige forgiftninger og i værste tilfælde dødsfald, skriver Sundhedsstyrelsen. 

'De tænker nok, at det ikke er farligere end at drikke'

Lørdag aften var TV SYD med SSP ude nattelivet til Fjordfestival i Vejle. Det er ikke alle unge, vi talte med i løbet af aftenen, der havde lyst til at medvirke, men de fortæller alle en lignende historie.

De ulovlige e-cigaretter ér udbredt blandt dem og deres venner. De er hurtigt vanedannende, bliver købt på sociale medier som Snapchat, og så er hiv nogle, man deler ud af i vennegruppen.

Tema

Farlig Damp

Både dem med nikotin i og det, der er farligere. De nævner blandt andet syntetisk cannabis og fentanyl.

- Det er meget normalt, fortæller 15-årige Ester Bøhrnsen, der deltager i Fjordfestival med sine venner fra klassen.

- De putter tit thc (syntetisk cannabis, red.) i dem. Jeg har et par veninder, der er endt på hospitalet med en overdosis efter det.

- Jeg tror faktisk ikke, at folk tænker sig sådan helt vildt meget om, når de gør det. Jeg tror ikke, at de tænker, det er ekstremt farligt, desværre. De tænker nok, at det ikke er farligere end for eksempel at drikke alkohol.

Foto: Silas Brandt Lilliecrona

Og det er netop den tankegang, der vækker bekymring hos Sydøstjyllands Politi, der netop nu er ved at efterforske to konkrete sager, hvor man har konstateret, at der formentligt er et ulovligt stof i e-cigaretterne.

- Det vækker altid bekymring, når unge mennesker tager narkotiske stoffer, og specielt hvis de bliver meget dårlige. Så derfor gør vi noget ud af at få undersøgt det så hurtigt som muligt, så vi sammen med vores samarbejdspartner i kommune og SSP kan melde ud, at det er noget, man skal holde sig fra, siger Mich Klausen, der er politikommissær ved Sydøstjyllands Politi.

Foto: Silas Brandt Lilliecrona

E-cigaretter lugter ikke

Når man spørger 15-årige Ester, om hun har snakket med sine forældre om faren ved at ryge vapes, puffbars og andre ulovlige e-cigaretter, så fortæller hun, at det ikke nødvendigvis har været det store samtaleemne derhjemme.

- Jeg ved jo godt, at det er farligt og dumt. Men jeg tror aldrig, at de decideret har sagt det til mig, siger Ester Bøhrnsen.

Men når det kommer til den klassiske cigaret, så er sagen en helt anden.

- Folk vælger jo at ryge vapes, fordi de har fået af vide, at de ikke må ryge cigaretter. De er også bare meget nemmere at opdage, end når man vaper, for det lugter ikke sådan af tobak, siger Ester.

Derfor opfordrer SSP og politiet også forældre til at tage en snak med deres børn, for det er den måde, man kan få oplyst om faren ved nikotinprodukterne.

- Det allervigtigste for os er at få kontakt til forældrene, fordi de er de vigtigste i børnenes liv, siger Helle Brynå.

- Men vi har i bund og grund ikke nogen myndighed. Så det vi har brug for er en strammere lovgivning, der går hårdere efter nikotinen. For lige om lidt er det tyggegummi eller vingummier, de her firmaer finder på at lave. Og det er nikotinen, der er det farlige i det her, for det er bare så vanedannende og kan hurtigt ende i det, der er langt farligere.

Pendlere frygter ny grænsekontrols indvirken på hverdagen

Thiemo Koch pendler jævnligt over grænsen med sin virksomhed og frygter, at grænsekontrollen kan betyde tab af kunder. Foto: Thiemo Koch
M
Udgivet

Tyskland indfører mandag og seks måneder frem grænsekontrol til Danmark. Fire pendlere er spændt på omfanget af kontrollen og frygter, at det kommer til at påvirke deres hverdag.

Fra i dag og seks måneder frem indfører Tyskland grænsekontrol til Danmark og alle øvrige nabolande.

Hvor omfattende kontrol der venter, er endnu uvist, men ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi vil den tyske kontrol være stikprøvevis og finde sted ved skiftende grænseovergange.

Ifølge tal fra Region Sønderjylland-Schleswig pendler i omegnen af 14.000 fra Tyskland til Danmark, og de påvirkes altså nu af grænsekontrol i begge retninger.

Udsigten til grænsekontrol til og fra Danmark modtages blandet blandt pendlerne.

Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Sabrina Johansen pendler til Aabenraa, hvor hun arbejder, fra Flensborg.

- Personligt er jeg skuffet over det. Hvis de skal tjekke hver eneste bil, jamen, så tror jeg, at nogle af os giver op på grænsependling.

Sabrina beretter videre, at hun "frygter det værste, men håber på det bedste", og det bedste vil være stikprøvekontrol. Skal alle biler tjekkes, mener hun, at det får stor betydning i hverdagen.

- Det er rigtig skidt for grænseregionen, for det smadrer pendlingen fra begge sider. Vi er bange for ikke at kunne passe vores arbejde og nå at hente børn, hvis vi skal sidde i kø, beretter hun.

Morten Heilmann Sørensen kører til arbejde over Kruså-overgangen. Foto: Morten Heilmann Sørensen

Morten Heilmann Sørensen pendler dagligt til Tinglev Skole, hvor han er skoleleder. Han tror omvendt ikke, at grænsekontrollen bliver så indgribende.

- Jeg tænker ikke, at det bliver et stort problem, hvis bare det bliver som under EM. Langt de fleste gange er det ikke et problem, når det er stikprøver, siger han.

Til gengæld ærgrer det ham, at grænseovergangen øjensynligt ikke er så åben som tidligere.

- Jeg frygter, at det bliver mere permanent, som i Danmark, hvor den forlænges. Jeg synes det er megaærgerligt, at det ikke er så åbent, som før, afslutter Morten Heilmann Sørensen.

Thiemo Koch passere jævnligt grænsen med sit firma. Foto: Thiemo Koch

Thiemo Koch er medlem af den Sydslesvigske Vælgerforening SSW og indehaver af et møbelfirma. Derfor leverer han ofte møbler på begge sider af grænsen.

- Jeg har tyske og danske kunder i mit firma, og hvis jeg får lange transporttider eller måske ikke kan levere grundet grænsekontroller bremser mine spontane ture, kan jeg tabe kunder, siger han.

Han frygter særligt, at køen bliver stor, når weekend- og ferietrafikken rammer. At grænsekontrollen stopper efter de seks annoncerede måneder, forventer Thiemo ikke.

- Som bekendt er det en politisk beslutning. Jeg tror, at de forlænger grænsekontrollen, så de kan sige, at de har gjort, hvad de kunne mod flygtningestrømmen.

Marco Weber arbejder hos Frøslev Træ. Foto: Candofilm

Marco Weber kører dagligt til Frøslev fra Flensborg. Han forventer, at grænsekontrollen kommer til at betyde forlænget rejsetid.

- Turen til og fra arbejdspladsen på kontoret i Danmark tager fra mandag sikkert mere tid. Jeg regner med cirka 45-60 minutter. Jeg frygter, at jeg skal bruge mere end dobbelt så lang tid på arbejde de næste måneder, siger Marco Weber.

Håbet er hos Marco, at grænsekontrollen ind i Danmark, kommer til at minde om den danske til Tyskland.

- Med de danske kontroller har jeg personligt aldrig haft problemer, og de gik hurtigt. Tyskerne er dog ikke særligt rutinerede, hvad angår grænsekontrol, så der opstår hurtigt kø på vejen, forklarer Marco Weber.

Ministre åbner ny skole - den skal støtte den grønne omstilling

Flere unge kan nu tage uddannelser, der retter sig mod den grønne omstilling. For eksempel på Rybners i Esbjerg, hvor fotoet her er taget. Foto: Finn Grahndin, TV SYD
Udgivet

Rybners i Esbjerg, TEC og Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier udpeges af regeringen som de tre nye klimaerhvervsskoler. Skolerne skal arbejde målrettet med omlægning af energisektoren, grøn transport, klimavenligt landbrug og bæredygtigt byggeri.

Så skete det. Efter lang ventetid - og en lige ved og næsten-beslutning, men så kom der et valg - ja, så blev den røde snor klippet. Tre klimaerhvervsskoler i Danmark er nu åbnet. Den ene ligger i Esbjerg.

Det er Rybners, der skal stå for erhvervsklimaskolen for energi.

- Vi har i mere end to år kæmpet for at blive en af de tre nationale klimaerhvervsskoler. Nu er det lykkedes. Vi bliver den største af de tre skoler og glæder os til at komme i gang med opgaven, siger administrerende direktør på Rybners, Olaf Rye.

Olaf Rye, direktør for Rybners: - Vi har arbejdet i over to år på at blive klimaskole. Nu lykkedes det. Vi er meget glade.

Ny energi

Skolen her skal især arbejde med omlægning af energisektoren. Konkret betyder det, at skolen skal "udvikle og tilbyde undervisning i særlige teknologier inden for energiområdet, hvor der hele tiden udvikles ny viden for eksempel inden for vindenergi, varmepumper og solceller", som der står i pressemeddelelse fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Det kommer til at sætte præg på Esbjergs erhvervsliv.

- Med over 200 virksomheder, herunder Esbjerg Havn, der støtter op om vores vision for klimaskolen, har vi vist værdien af at have en erhvervsuddannelsesinstitution, der kan uddanne fremtidens medarbejdere inden for den nyeste energiteknologi. Det er et samarbejde, der vil styrke både erhvervslivet og klimaindsatsen, siger Olaf Rye.

Elbiler og PtX

Rybners blev i dag åbnet af hele to ministre. Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (A), og økonomiminister Stephanie Lose (V). De fik hilst på elever på personvognsmekanikeruddannelsen, som arbejder i værkstedet på elbiler.

Bagefter var de i svejseteknisk afdeling, hvor kursister arbejder med opbygning af energiløsninger. Kursisterne er alle i beskæftigelse og på kursus for at opnå nye certifikater til blandt andet fjernvarmeområdet, vindmølleindustrien samt det industrielle område med fokus på power-to-x.

Mattias Tesfaye, undervisningsminister, Socialdemokratiet Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Samle kræfterne

De to andre skoler er TEC i København og Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier i Herning.

- I mine øjne giver det rigtig god mening at samle kræfterne omkring nogle af de helt store klimaudfordringer i landbrug, byggeri, transport- og energisektoren. De tre skoler får mulighed for at løbe i forvejen og hjælpe andre skoler, så alle skoler ikke skal opfinde den dybe tallerken i forhold til, hvordan erhvervsuddannelserne kan arbejde med nogle af de alvorlige klimaudfordringer, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (A) i pressemeddelelsen fra ministeriet.

Om klimaerhvervsskolerne

Midlerne til klimaerhvervsskolerne er oprindeligt afsat med aftale om finansloven for 2023, hvor der er afsat cirka 100 millioner kroner årligt fra 2023-2028 og cirka 30 millioner kroner årligt fra 2029 og frem. Midlerne i 2023 er udmøntet som et særtilskud til de tekniske erhvervsuddannelser og landbrugsuddannelsen, mens midlerne fra 2024 og frem udmøntes til etablering af tre klimaerhvervsskoler.

Grønne vinkler

De tre skoler skal være med til at udvikle og formidle nye undervisningsforløb, iværksætte forsøg med udvikling og afprøvning af nye erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser og fag. Desuden skal de bidrage til faglig opkvalificering af undervisere, så elever og kursister får nyeste viden inden for nye teknologier og nye arbejdsmetoder inden for grøn omstilling.

For at løfte det formål skal klimaerhvervsskolerne investere markant i grønne og nytænkende fysiske rammer og udstyr, der vil markere dem som uddannelsesinstitutioner med høje ambitioner inden for den grønne omstilling.

Rybners skal derfor til at bygge nyt. Skolen har allerede en grund klar, hvor der skal ligge en ny bygning til netop denne uddannelse.

Rybners er:

  • Teknisk skole

  • Handelsskole (HG)

  • Gymnasium

  • Handelsgymnasium

  • Teknisk gymnasium

  • Kursuscenter

  • Rescue Center Denmark.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com