Et skridt i den rigtige retning, siger pårørende om ny plan for Odingård
Botilbuddet Odinsgård skal være selvejende, når det genopstår om lidt. Modtagelsen er blandet blandt de pårørende.
Odinsgård skal være en 100 procent selvejende institution. Det besluttede social- og handicapudvalget i Haderslev Kommune i mandags.
Det har tidligere været på tale, at bostedet skulle deles i to, hvor den ene skulle være privat og den anden kommunalt drevet. Men nu skal det være helt selvstændigt, og det glæder formanden for handicaprådet i Haderslev, Søren Aldal.
- Vi er glade for, at der endeligt kommer en løsning og en afslutning på årelange lidelser, siger formanden.
Odinsgård har fyldt i spaltepladserne i medierne de seneste måneder. En TV2-dokumentar satte i 2023 fokus på mistrivsel i stor stil på det kommunale botilbud i Haderslev Kommune. Nu kommer der private kræfter ind.
- Vi har set andre steder, at det kan hjælpe, at der kommer andre kræfter ind. Jeg tror, at det er sundt, at der kommer en armslængde mellem den bevilgende myndighed og institutionen. (mellem kommunen og bostedet. red). Kommunen har jo ikke magtet at drive institutionen, fortæller Søren Aldal.
Konsulentfirmaet Trap Consulting fra København har hjulpet til med processen, men selve driften skal i udbud på et tidspunkt. Søren Aldal håber, at det bliver dem, der vinder opgaven.
- Vi synes godt om, at Trap. De har mange års erfaring, siger Søren Aldal.
Lis Hansen, hvis søn bor på Odinsgård og var hovedperson i dokumentaren, er mere forbeholden.
- Det er et skridt i den rigtige retning, men vi ved jo ikke endnu, hvem der bliver leder og medarbejdere på det nye Odinsgård, mener Lis Hansen.
- Mener du, det er vigtigere, hvem der arbejder der, end hvem der ejer det?
- Det er nok halvt af hver. Haderslev kan i hvert fald ikke drive det, det har de bevist, siger Lis Hansen.
Lis Hansen mener, at forholdene på Odinsgård for indeværende er så dårlige, at hun har valgt at sove hos sin søn på bostedet hver nat.
- Har i overvejet at flytte jeres søn?
- Ja, men nu har vi kæmpet så længe, så vi bliver og ser, hvad der sker. Det skal også gå stærkt. Min søn mistrives, og det tager det lang tid at rette op på. Det er ikke noget, man gør på to eller tre måneder, siger den hårdt prøvede mor.
Der er også en deadline. Socialtilsyn Syd, der er tilsynsmyndighed, har givet Haderslev Kommune indtil den 7. august til at finde en løsning på balladen om Odinsgård, ellers kan det ende med, at botilbuddet bliver lukket.