Multihandicappet beboer råbte og græd i 74 minutter før nattevagt reagerede
Ifølge eksperter er der tale om forrået kultur, ledelsessvigt og et menneskesyn, som minder om tiden med åndssvageforsorgen.
Omsorgssvigt. Voldsomme overgreb. Psykisk vold.
Det er nogle af de udtryk, som to eksperter bruger om den behandling af mennesker med handicap, som TV2 dokumenterer i den nye dokumentar ‘Operation X – Nødråb i natten’.
Det minder om det, vi havde i 60'erne og 30'erne. På det mentale sygehus – eller åndssvageforsorgen
Bo Hejlskov Elvén, psykolog
TV 2 har optaget lyd fra botilbuddet Odinsgård i Vojens og haft en journalist ansat som muldvarp på botilbuddet Lynghuset i København, som har filmet med skjult kamera.
Begge botilbud er sat i verden for at hjælpe og understøtte voksne med handicap. Men optagelserne dokumenterer en lang række svigt af nogle af landets mest udsatte og plejekrævende borgere.
- Det værste er forråelsen. Den kultur, der er, som medfører omsorgssvigt, siger Ida Marie Mundt, lektor ved Københavns Professionshøjskole, der har set og hørt TV 2s optagelser.
Optagelserne viser, at omsorgen for voksne med handicap i flere tilfælde ligner ren opbevaring. Det mener psykolog med speciale i håndtering af personer med særlige behov og problemadfærd, Bo Hejlskov Elvén, som også har set optagelserne.
- Det minder jo om det, vi havde i 60'erne og 30'erne. På det mentale sygehus – eller åndssvageforsorgen. Hvor man ikke havde nogen særlig holdning til menneskers værdi, for man anså faktisk ikke, de havde højere værdi, siger Bo Hejlskov Elvén.
Timelangt nødråb i Haderslev
På Odinsgård i Haderslev satte TV 2 en skjult mikrofon op i fire dage i 19-årige Mathias Hansens lejlighed. Mathias er multihandicappet, og hans mor, Lis Hansen, kontaktede TV 2, efter at hun adskillige gange havde råbt op om sin søns situation over for personalet og ledelsen på Odinsgård og over for kommunens sagsbehandler.
Lis Hansen er bekymret for, at hendes søn er i mistrivsel, og at han ikke får hjælp om natten. Haderslev Kommune har svaret hende, at Mathias ikke er i mistrivsel. De har også svaret, at personalet kommer, hvis Mathias kalder om natten.
Men på lydoptagelserne kan man høre, at Mathias ikke får hjælp til helt basale behov – som at få noget at drikke, at komme på toilettet eller at få en ren ble.
Sådan gjorde TV2
I december sidste år modtog ‘Operation X’ flere tip om omsorgs- og ledelsessvigt på bostedet Lynghuset i København. Derfor fik redaktionen en journalist ansat på bostedet i februar 2023. I løbet af de følgende måneder havde hun 20 vagter og filmede med skjult kamera.
I løbet af foråret fik redaktionen tip om lignende svigt på Odinsgård i Vojens i Haderslev Kommune. Efter aftale med familien satte TV 2 en skjult mikrofon op i fire døgn på 19-årige Mathias Hansens værelse.
Vi har afspillet uddrag af optagelserne for lektor Ida Marie Mundt og psykolog Bo Hejlskov Elvén, som har speciale i håndtering af personer med særlige behov og problemadfærd. Eksperterne vurderer, at der er tale om alvorlige omsorgssvigt, og redaktionen har derfor kontaktet de pårørende og ledelsen på bostederne samt de relevante kommuner – Haderslev og København.
Flere af de situationer, som TV2s mikrofon dokumenterer, karakteriserer psykolog Bo Hejlskov Elvén og lektor i specialpædagogik Ida Marie Mundt som omsorgssvigt, overgreb og psykisk vold.
Eksempelvis svarede en medarbejder en nat, hvor Mathias kaldte efter hjælp: ”Nu stopper du. Nu bliver jeg sur på dig. Forstået? Er det forstået Mathias? Jeg gider ikke mere. Så stop. Nu. Du er ikke den eneste her. Du er ikke hjemme”.
- Det er jo et omsorgssvigt, men det er faktisk værre. Vi vil kalde det en form for psykisk vold i situationen, siger Bo Hejlskov Elvén.
Sandheden er
Samme medarbejder instruerede også Mathias i at lyve, når han skulle tale med sin mor.
En nat hvor Mathias havde været vågen flere gange og bedt om noget at drikke uden at få det, ville han gerne tale med sin mor. Men inden medarbejderen ringede op, havde han en besked til Mathias.
- Jeg vil gerne have, at du ikke lyver til din mor. At du ikke kommer med en masse historier. Sig bare sandheden. Og sandheden er, at du har sovet godt, at du har sovet hele natten, at du har været rolig, at du har følt dig tryg. Dét er sandheden, siger medarbejderen til Mathias, inden han ringer op.
Lektor Ida Marie Mundt er rystet over medarbejderens ageren.
- Det er en uhyggelig situation. Især fordi magtforholdet i sådan en situation er så skævt, siger hun med henvisning til, at Mathias er afhængig af medarbejderens hjælp.
En anden nat var Mathias utryg og ked af det. I en time og 14 minutter råbte han efter hjælp og græd – uden at der kom nogen ind til ham.
Et klart omsorgssvigt, vurderer eksperterne.
- Mathias har et funktionsniveau som et lille barn, så den oplevelse han har, vil være den samme, som et lille barn vil have. Der er vel ikke ret mange forældre, der vil lade en treårig ligge og skrige på den måde en nat og så bare ignorere det, siger Bo Hejlskov Elvén og konkluderer:
- Så det er helt klart et omsorgssvigt. Der er ikke nogen undskyldning.
Løgne til pårørende
TV 2 kan også dokumentere, at en ansat lyver over for Lis Hansen, mor til Mathias Hansen.
Efter at have råbt efter hjælp i en time og 14 minutter, kom en medarbejder ind til Mathias. Hun kunne høre, at Mathias var oprevet, og Mathias fortalte, at han var ked af det.
Der lyver medarbejderen helt klart over for moren. Det er jo selvfølgelig voldsomt problematisk
Bo Hejlskov Elvén, psykolog
I samme øjeblik ringede Mathias’ mor. Hun spurgte medarbejderen, om Mathias havde været ked af det, og medarbejderen svarede “nej, det har han ikke”, selvom Mathias altså havde grædt og råbt efter hjælp i mere end en time.
- Der lyver medarbejderen helt klart over for moren. Det er jo selvfølgelig voldsomt problematisk, siger Bo Hejlskov Elvén.
Vil ikke forsvare det
TV 2 har afspillet lydklippene fra Mathias' lejlighed for Rolf Dalsgaard Johansen, direktøren for Social og Sundhed i Haderslev Kommune.
- Jeg vil ikke sidde her og forsvare nogle af de klip, der er blevet præsenteret her. Der er ikke noget af det, som jeg synes, er ordentlig opførsel. Vi er bekendt med, at der på Odinsgård er mange udfordringer, så vi er langt fra i mål. Det er der slet ikke nogen tvivl om, siger han.
Så hvornår kan Mathias så forvente, at der sker nogle ændringer, som han kan mærke?
- Jeg håber, vi kan se de små, gode ændringer hver evig eneste dag, svarer direktøren.
Men kan du være sikker på, at Mathias ikke i nat ligger og skriger og kalder på hjælp i en time og 14 minutter, før der kommer nogen?
- Jeg håber det, svarer Rolf Dalsgaard Johansen.
Eksisterer stadig
Haderslev Kommune har på baggrund af TV 2s optagelser lavet en advokatundersøgelse.
I denne forklarer nattevagten, at "ledelsen havde meldt ud, at de (medarbejderne red.) kun skulle gå ind til Mathias tre gange om natten, selvom Mathias græd."
Medarbejderen forklarer videre, at Mathias dermed ifølge ledelsen kunne ”være nødt til at græde i en time, og at det var ærgerligt, men sådan var det."
Rolf Dalsgaard Johansen kan hverken be- eller afkræfte den forklaring.
- Helt konkret har vi undersøgt, hvorvidt der er blevet givet en ordre som den, der beskrives, og det har ikke været muligt hverken at be- eller afkræfte det konkrete tilfælde, som medarbejderen her nævner, skriver Rolf Dalgaard Johansen i en mail til TV2 og uddyber:
- Det, vi kan sige, er, at det er Haderslev Kommunes tilgang at have rutiner og arbejdsgange, der er tilpasset den enkelte borger. Det kan der være konkrete udfordringer med, som I allerede har dokumenteret, men det er det, vi arbejder for, skriver han.
I september besluttede politikerne i Haderslev Kommune, at Odinsgård skal lukke. Det skal erstattes af et nyt botilbud på samme adresse med et nyt navn og "nye værdier".
Men ifølge TV SYDs oplysninger bor beboerne fortsat på Odinsgård. På Haderslev Kommunes hjemmeside fremgår Odinsgård stadig som et muligt botilbud.
Se 'Operation X – Nødråb i natten' på TV2 onsdag klokken 20.00 eller på TV 2 PLAY nu.