I et lille byhus i Belgien hiver de millioner til Danmark

Udgivet

For hver krone, som kommunerne og Region Syddanmark brugte på EU-kontoret i 2023, fik de 15 kroner igen.

Det syner ikke af meget, det syv meter brede byhus på adressen Avenue Palmerston 18 i Bruxelles.

Det ligner dybest set bare en privat bolig eller et advokatfirma.

Men i 2023 skaffede huset og dets medarbejdere 150 millioner kroner hjem til kommuner og virksomheder i Region Syddanmark.

Bag de tykke, men uanseelige stenmure gemmer sig Det syddanske EU-kontor - Southern Denmark European Office, hvor 20 medarbejdere skaffer EU-midler til projekter i Syddanmark. 

Her sidder også et tilsvarende kontor, der skaffer penge til Nordjylland.

De kender EU og ikke mindst det sindrige ansøgningssystem, som kan åbne muligheden for at gennemføre offentlige og private projekter, som EU kan se en fordel i at støtte.

Nederst i artiklen kan du se, hvilke projekter EU-kontoret har været med til at skaffe penge til.

På væggene på Det syddanske EU-kontor hænger der plakater med motiver fra Syddanmark. Foto: Chris Pedersen, TV SYD

Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner betaler hvert år omkring 10 millioner kroner i kontingent til Det syddanske EU-kontor. 

Regionen betaler cirka halvdelen af dét beløb.

Der er et nærhedsprincip i forhold til at forstå, hvordan EU og ansøgningerne virker

Mads Sørensen (V), borgmester i Varde Kommune og fmd. Det syddanske EU-kontor

Til gengæld hjælper medarbejderne med at søge EU-midler til diverse projekter og med at danne bro med virksomheder i resten af EU.

I 2023 ansøgte de om 500 millioner kroner til projekter - 150 millioner af dem endte på den ene eller anden måde med at komme syddanskerne til gode.

Det er den personlige kontakt, der er hammervigtig

Karsten Uno Petersen (S) regionsrådsmedlem, Region Syddanmark og næstfmd., Det syddanske EU-kontor

Med et par dage til EU-valget 9. juni gør formanden og næstformanden status på det arbejde, som EU-kontoret gør for kommuner og Region Syddanmark.

Værdi for pengene

Borgmester i Varde Kommune, Mads Sørensen (V), er også bestyrelsesformand for Det syddanske EU-kontor. 

Han tøver ikke ét sekund på spørgsmålet om, hvorvidt der er værdi for pengene.

- Vi ved alle, at det er en kompleks opgave at lave EU-ansøgninger. Der er et nærhedsprincip i forhold til at forstå, hvordan EU og ansøgningerne virker. Der er jeg glad for, at vi har et kontor, som kan fremme syddanske interesser i Bruxelles, siger Mads Sørensen.

Mads Sørensen (V) er, udover at være borgmester i Varde Kommune, også formand for Det syddanske EU-kontor i Bruxelles. Foto: Helena Culmbach Lund

Og næstformanden for kontoret, Karsten Uno Petersen, stemmer i.

Han er også regionsrådsmedlem i Region Syddanmark for Socialdemokratiet.

- Der er værdi for pengene. Jeg var med til at oprette kontoret i amternes tid, og da satte vi en målsætning om, at for hver krone skulle vi have tre kroner tilbage. Vores resultat sidste år lå på 15 kroner. Det viser, at det er en succes, siger han.

Kommunerne og regionen kunne godt udnytte mulighederne i EU mere

Rasmus Anker-Møller, direktør, Det syddanske EU-kontor

Kunne de penge, I bruger på kontoret ikke bare gå til en medarbejder i regionen, der sidder og søger EU-midler?

- Det kan man ikke gøre herhjemmefra. Det er den personlige kontakt, der er hammervigtig. At kende folk dernede der kan ringe på døren spørge, hvordan det ser ud med programmerne, og hvad der er af krav. Man bliver nødt til at have nogle folk, der er dedikerede og har kendskab til EU-systemet.

Karsten Uno Petersen (Socialdemokratiet) er, udover at være regionsrådsmedlem i Region Syddanmark, også næstformand for Det syddanske EU-kontor i Bruxelles. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Mulighed for mere

Kontoret har de sidste fem år hentet en halv milliard kroner hjem til projekter i Syddanmark.

Og det mener direktør for EU-kontoret, Rasmus Anker-Møller, er en succes, selvom potentialet er endnu større.

Mener I, at kommunerne og regionen burde skyde flere penge efter jer?

- Det ville da være en god idé. Kommunerne og regionen kunne godt udnytte mulighederne i EU mere. Vi mangler ikke arbejde. Det er en åben konkurrence med andre regioner, lande og organisationer. Jo mere man kaster sig ind i det, jo mere får vi ud af det, og vi kunne sikkert godt hente flere EU-midler hjem, siger Rasmus Anker-Møller.

Rasmus Anker-Møller er direktør for Det syddanske EU-kontor. Foto: Det syddanske EU-kontor

Ønskerne går også den anden vej, siger regionsrådspolitiker Karsten Uno Pedersen.  

- Hvis vi nævner EU-kontoret, så tror jeg ikke, at alle i kommuner og regionen kender det. Så vi skal informationsflowet op, så det bliver mere kendt. Hvis flere virksomheder kendte kontoret, så ville det gavne dem men også gavne kommunen. Det er vores ønske for fremtiden, siger han.

Det er særligt til projekter med grøn omstilling, at der er mange penge at hente. Herunder kan du se nogle af de projekter, som EU-kontoret har skaffet penge til.

6 projekter som EU-kontoret har skaffet penge til

58 mio. kr. til naturgenopretning ved Kongeåen

58 mio. kr. til naturgenopretning ved Kongeåen

Frem mod 2030 skal der med hjælp fra en stor EU-pulje på 58 millioner kroner ske en stort naturgenopretning omkring Kongeåen på et 650 hektar stor areal.

Esbjerg Kommune er i spidsen for projektet, hvor der skal skabes et stort naturområde, og hvor Kongeåen skal genslynges, hvilket både vil gavne dyrelivet og mindske risikoen for oversvømmelser i området.

Læs mere om projektet her.

Hudplejefirma fra Esbjerg får 560.000 kr. til forskning i særlig saltplante

Hudplejefirma fra Esbjerg får 560.000 kr. til forskning i særlig saltplante

Det esbjergensiske hudplejefirma Haloderma baserer deres produkter på halofyt-planten, som vokser i kystområder over store dele af verden.

Planten er utrolig hårdfør, fordi den kan leve i saltvand. Den indeholder mange antioxidanter, og så har den bakteriedræbende, antiinflammatoriske og helende egenskaber.

Da Haloderma stadig er i startfasen, ville det være umuligt at forske mere i planten, men med hjælp fra Det syddanske EU-kontor har virksomheden fået 560.000 kroner i støtte fra EU til netop at forske og udvikle produkter.

Læs mere om projektet her.

113 mio. kr. til elfærgen 'Ellen' mellem Als og Ærø

113 mio. kr. til elfærgen 'Ellen' mellem Als og Ærø

Elfærgen 'Ellen' har fra 2019 sejlet mellem Als og Ærø. Ved sin jomfrutur var 'Ellen' verdens kraftigste og største 100 procent eldrevne færge.

Færgen kan sejle 40 km. mellem opladninger, og når den lades med strøm fra de lokale vindmøller, sejler man reelt emissionsfrit.

Færgen har kostet 224 millioner kroner at udvikle og bygge, hvoraf Ærø Kommune har betalt 105 millioner kroner. Det syddanske EU-kontor hjalp Ærø Kommune med at hente 113 millioner kroner fra EU.

Læs mere om projektet her.

Stort EU-projekt med 16 lande skal mindske ulighed i kræftbehandling med telemedicin

Stort EU-projekt med 16 lande skal mindske ulighed i kræftbehandling med telemedicin

Region Syddanmark skal stå i spidsen for Danmarks bidrag til et samarbejde mellem 16 EU-lande. Formålet er at mindske uligheden i kræftbehandlingen på tværs af EU ved hjælp af digitale løsninger. Særligt under coronapandemien blev det tydeligt, hvordan videoopkald med lægen (telemedicin) i visse tilfælde kan gøre det ud for et fysisk møde.

Det er erfaringerne herfra, som projektet skal afdække med henblik på at dele erfaringer på tværs af de 16 EU-lande i projektet og lave en køreplan for, hvordan telemedicin kan blive implemeteret i de forskellige landes sundhedsvæsener.

Ca. 428.000 kr. af projektets budget er øremærket Region Syddanmark.

Læs mere om projektet her.

Fra isfabrik til nyskabende og bæredygtigt økosystem

Fra isfabrik til nyskabende og bæredygtigt økosystem

I en tidligere Hjem Is-fabrik på Esbjerg Havn foregår der lige nu et stort EU-forskningsprojekt, hvor fisk og planter produceres bæredygtigt sammen i et økosystem, hvor ingenting går til spilde.

Virksomheden hedder Alpha Aqua, og den fik i 2019 12,5 mio. kr. til at lave det nyskabende økosystem med pighvar og salturt. Salturten er en gastronomisk specialitet, men den indebærer en del spild, som kan bruges til kosmetik, mejeriprodukter og fiskefoder. Ligeledes kan fiskerester fra produktionen bruges til at nære planterne.

Hele projektet, som tæller Aalborg Universitet Esbjerg og 17 europæiske partnere, er støttet med 75 mio. kr.

Læs mere om projektet her.

Vejle Sygehus i EU-projekt om kræftforebyggelse til 565 mio. kr.

Vejle Sygehus i EU-projekt om kræftforebyggelse til 565 mio. kr.

20 EU-lande er gået sammen om at forske i ikke-smitsomme sygdomme. Fordi kræft er et af de helt store områder, er Sygehus Lillebælt og Vejle Sygehus blevet udpeget til at have en dansk nøglerolle. Hele projektet koster 565 mio. kr. og af dem har EU - med hjælp fra EU-kontoret - investeret 41 mio. kr. i den danske del af projektet.

I Danmark skal man undersøge, hvordan man kan forbedre metoderne til at overvåge og anvende data i hele forløbet - både i forebyggelse, opsporing/diagnosticering, behandling og efterbehandling. Her kommer også kunstig intelligens i spil.

Læs mere om projektet her.

Tema

EU-valg 2024

Formand vil sætte godt eksempel for andre mindretal

Udgivet

Europeada er meget mere end en normal fodboldturnering. Onsdag blev mindretallene fejret til kulturdag i Knivsbjerg.

Fodboldstøvlerne var lagt på hylden til fordel for musik, dans og kulturelle aktiviteter til kulturdagen i forbindelse med Mindretals-EM.

Hele arrangementet skal ifølge Thore Naujeck, leder for Deutcher Jugendverband für Nordschleswig, forbinde mindretallene og få dem til stolt at vise deres traditioner og kultur frem.

- Formålet er networking mellem mindretallene. De får en stand, hvor de kan mødes og snakke sammen, og derfor er det vigtigt for mindretallene, siger han.

Spørger man formanden for det tyske mindretals ungdomsforening i Danmark, er forholdet mellem mindretallet og Danmark rigtig godt.

Sådan har det langt fra altid været.

- Jeg tror, at vi kan være et forbillede for mange mindretal. Og jeg håber, at de tager med, at selvom det måske ikke er godt lige nu, kan det se helt anderledes ud i løbet af 50 år, siger Thore Naujeck.

Formanden vil derfor gerne sætte et godt eksempel for andre mindretal i Europa, som Occeitanien, der er et af mindretallene i Frankrig.

Aymeric Amiel spiller på Occeitaniens fodboldhold i turneringen. Ifølge ham er der et fredeligt forhold mellem det occitanske mindretal og Frankrig. Men det er ikke problemfrit.

- Det eneste problem er, at vi føler, at kampen allerede er tabt, siger han.

Occitansk er nemlig ikke et officielt sprog i Frankrig, og ifølge Aymeric Amiel forbød den franske regering alle minoritetssprog for flere årtier siden.

Men siden 1992 har occitansk været beskyttet i forfatningen og blev opført som mindretalssprog i syv sydfranske regioner i 1999.

- I to generationer har det været forbudt at snakke vores sprog, så nu prøver vi at udbrede det igennem de yngre generationer. Vi håber, at der i fremtiden vil være flere, som kan snakke sproget igen, siger Aymeric Amiel.

Torsdag ruller fodbolden igen i Mindretals-EM. Her spilles kvindernes semifinaler, hvor de sydslesvigske kvinder møder Nordfriesland klokken 19:30.

Mændenes kvartfinaler bliver spillet klokken 17:00, hvor de sydslesvigske mænd møder det serbisktalende mindretal i Kroatien.

Ferie til vands er storfavorit blandt danskere

Udgivet

Danskernes interesse for lystbådeferie er stigende. TV SYD mødte tre familier på lystbådehavnen i Juelsminde.

Det meste af sommeren tilbringer Klaus Jørgensen fra Horsens i sin Beneteau Antenes 30s.

- Når jeg sejler ud på vandet og kaster anker, kobler jeg fuldstændig fra, det er ren afslapning, fortæller Klaus Jørgensen.

Flere og flere danskere vælger ligesom Klaus Jørgensen at holde ferie til søs. Det viser tal fra Foreningen af Lystbådehavne i Danmark (FLID). Under Corona-pandemien eksploderede antallet af overnatninger i danske lystbådehavne og nåede over én million, og selvom tallet er faldet lidt igen, ligger antallet stadig højere end før pandemien.

Klaus Jørgensen valgte en motorbåd, fordi han synes, udsynet til vandet indenfor er bedre i sådan en - og fordi konen ikke ville have en båd med sejl.

Sønderborg Lystbådehavn, Juelsminde Havn og Marina og Kolding Lysebådehavn, som er de største lystbådehavne i Syd- og Sønderjylland, oplever også et stigende antal gæster. I 2014 var der eksempelvis 883 både, der lagde til for natten i Kolding Lystbådehavn, og i 2023 var det tal steget til 1.845.

Et hus på vandet

Det er Klaus Jørgensens fjerde sommer som bådejer. Han købte båd i 2020, da hans forældre solgte deres båd, som han havde sejlet i. Han var ikke i tvivl om, at han måtte have sin egen, og det er også blevet til en del sejlads.

Sidste år sejlede han og hustruen 50 timer og tilbragte 63 nætter om bord på båden. Det ved han helt nøjagtigt, fordi han fører logbog.

- Det er tusind gange dejligere at være her om sommeren end hjemme i vores lejlighed. Når vejret er godt, sejler vi ud, og når det ikke er vejr til det, fungerer vores båd som et fyldende sommerhus, forklarer Klaus Jørgensen.

Skyerne hænger mørke og tunge over lystbådehavnen i Juelsminde, men det afholder ikke sejlere fra at holde ferie i deres båd.

Båden ligger fast i Juelsminde Havn og Marina sammen med godt og vel 550 andre sejlbåde. Det er så mange både, der er plads til i lystbådehavnen, og alle pladserne er udlejet.

- Interessen er så stor, at vi overvejer at udvide havnen med flere bådpladser, fortæller havnefoged på Juelsminde Havn og Marina, Knud Madsen.

Liv på bådene

Selv på en dag, hvor skyerne dækker solen og vinden rusker i masterne på sejlbådene, befinder flere sejlere sig i deres både på Juelsminde Havn og Marina.

Pladsen er knap på en Gibsea, når man er fire mennesker og en hund ombord, men det er en del af charmen, synes familien Kannengaard-Kjær.

Søren Kannengaard og Terese Kjær tilbringer hver sommer et par uger på vandet i deres Gibsea fra 1984 sammen med deres to børn August og Oskar på 12 år. Søren Kannengaard har sejlet hele livet og vil gerne give sine børn de samme oplevelser på vandet, som han selv har fået.

- Det er en helt anden måde at opleve vores land på fra kystsiden, og der er en ro og langsommelighed over det at sejle frem for at køre, som skaber en særlig kvalitetstid for os som familie, fortæller Søren Kannengaard.

Thorkil Møller Hansen har sejlet siden han var ti år. Hvis Hanne Skåning ville være sammen med ham, måtte hun med om bord, og hun nyder også at være på vandet.

I en anden båd sidder ægteparret Hanne Skåning og Thorkil Møller Hansen. Deres Finnsailer 34 fra 1979 er deres båd nummer 16. De sejlede ud fra Randers Havn for to uger siden og vender først hjem igen midt i august.

- Der er mange, der spørger os, hvad vi laver, når vi er på båden. Vi laver ingenting. Vi holder fri på en anden måde, end når vi er derhjemme, fortæller Hanne Skåning.

Den 34 fod lange Finnsailer fra 1979 er Thorkil Møller Hansens 16. bad.

Det hele værd

Om en uge sejler Klaus Jørgensen og hans kone ud fra Juelsminde med kursen mod det sydfynske øhav i fjorten dage. Mens der ikke er nogen krav til sejleren af en sejlbåd under 15 meter, så er det et krav, at føreren af en motorbåd har duelighedsbevis eller speedbådscertifikat. Den del har Klaus Jørgensen for længst i hus.

- Det er ikke specielt vanskeligt at sejle, der er bare meget arbejde ved det, siger Klaus Jørgensen.

Hvert år ligger Søren Kannengaard og Terese Kjær og deres to drenge fra Egelev til i Juelsminde som en del af turen på deres havferie.

Det meste arbejde forud for en rejse foregår i foråret. Her går der syv dages fuldtidsarbejde med at bundmale, polerer, skifte reservedele og se til motorens tilstand. Det meste kan Klaus Jørgensen klare selv, og resten betaler han sig fra.

Det er ikke en helt billig omgang at være bådejer. Klaus Jørgensen vil ikke oplyse de konkrete priser. Men én ting er prisen på båden ved køb, derudover kommer leje af bådplads, reservedele, forsikring og brændstof.

Men oplevelserne på vandet og i de danske havne vil Klaus Jørgensen ikke være foruden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com