I et lille byhus i Belgien hiver de millioner til Danmark

Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

For hver krone, som kommunerne og Region Syddanmark brugte på EU-kontoret i 2023, fik de 15 kroner igen.

Det syner ikke af meget, det syv meter brede byhus på adressen Avenue Palmerston 18 i Bruxelles.

Det ligner dybest set bare en privat bolig eller et advokatfirma.

Men i 2023 skaffede huset og dets medarbejdere 150 millioner kroner hjem til kommuner og virksomheder i Region Syddanmark.

Bag de tykke, men uanseelige stenmure gemmer sig Det syddanske EU-kontor - Southern Denmark European Office, hvor 20 medarbejdere skaffer EU-midler til projekter i Syddanmark. 

Her sidder også et tilsvarende kontor, der skaffer penge til Nordjylland.

De kender EU og ikke mindst det sindrige ansøgningssystem, som kan åbne muligheden for at gennemføre offentlige og private projekter, som EU kan se en fordel i at støtte.

Nederst i artiklen kan du se, hvilke projekter EU-kontoret har været med til at skaffe penge til.

På væggene på Det syddanske EU-kontor hænger der plakater med motiver fra Syddanmark. Foto: Chris Pedersen, TV SYD

Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner betaler hvert år omkring 10 millioner kroner i kontingent til Det syddanske EU-kontor. 

Regionen betaler cirka halvdelen af dét beløb.

Der er et nærhedsprincip i forhold til at forstå, hvordan EU og ansøgningerne virker

Mads Sørensen (V), borgmester i Varde Kommune og fmd. Det syddanske EU-kontor

Til gengæld hjælper medarbejderne med at søge EU-midler til diverse projekter og med at danne bro med virksomheder i resten af EU.

I 2023 ansøgte de om 500 millioner kroner til projekter - 150 millioner af dem endte på den ene eller anden måde med at komme syddanskerne til gode.

Det er den personlige kontakt, der er hammervigtig

Karsten Uno Petersen (S) regionsrådsmedlem, Region Syddanmark og næstfmd., Det syddanske EU-kontor

Med et par dage til EU-valget 9. juni gør formanden og næstformanden status på det arbejde, som EU-kontoret gør for kommuner og Region Syddanmark.

Værdi for pengene

Borgmester i Varde Kommune, Mads Sørensen (V), er også bestyrelsesformand for Det syddanske EU-kontor. 

Han tøver ikke ét sekund på spørgsmålet om, hvorvidt der er værdi for pengene.

- Vi ved alle, at det er en kompleks opgave at lave EU-ansøgninger. Der er et nærhedsprincip i forhold til at forstå, hvordan EU og ansøgningerne virker. Der er jeg glad for, at vi har et kontor, som kan fremme syddanske interesser i Bruxelles, siger Mads Sørensen.

Mads Sørensen (V) er, udover at være borgmester i Varde Kommune, også formand for Det syddanske EU-kontor i Bruxelles. Foto: Helena Culmbach Lund

Og næstformanden for kontoret, Karsten Uno Petersen, stemmer i.

Han er også regionsrådsmedlem i Region Syddanmark for Socialdemokratiet.

- Der er værdi for pengene. Jeg var med til at oprette kontoret i amternes tid, og da satte vi en målsætning om, at for hver krone skulle vi have tre kroner tilbage. Vores resultat sidste år lå på 15 kroner. Det viser, at det er en succes, siger han.

Kommunerne og regionen kunne godt udnytte mulighederne i EU mere

Rasmus Anker-Møller, direktør, Det syddanske EU-kontor

Kunne de penge, I bruger på kontoret ikke bare gå til en medarbejder i regionen, der sidder og søger EU-midler?

- Det kan man ikke gøre herhjemmefra. Det er den personlige kontakt, der er hammervigtig. At kende folk dernede der kan ringe på døren spørge, hvordan det ser ud med programmerne, og hvad der er af krav. Man bliver nødt til at have nogle folk, der er dedikerede og har kendskab til EU-systemet.

Karsten Uno Petersen (Socialdemokratiet) er, udover at være regionsrådsmedlem i Region Syddanmark, også næstformand for Det syddanske EU-kontor i Bruxelles. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Mulighed for mere

Kontoret har de sidste fem år hentet en halv milliard kroner hjem til projekter i Syddanmark.

Og det mener direktør for EU-kontoret, Rasmus Anker-Møller, er en succes, selvom potentialet er endnu større.

Mener I, at kommunerne og regionen burde skyde flere penge efter jer?

- Det ville da være en god idé. Kommunerne og regionen kunne godt udnytte mulighederne i EU mere. Vi mangler ikke arbejde. Det er en åben konkurrence med andre regioner, lande og organisationer. Jo mere man kaster sig ind i det, jo mere får vi ud af det, og vi kunne sikkert godt hente flere EU-midler hjem, siger Rasmus Anker-Møller.

Rasmus Anker-Møller er direktør for Det syddanske EU-kontor. Foto: Det syddanske EU-kontor

Ønskerne går også den anden vej, siger regionsrådspolitiker Karsten Uno Pedersen.  

- Hvis vi nævner EU-kontoret, så tror jeg ikke, at alle i kommuner og regionen kender det. Så vi skal informationsflowet op, så det bliver mere kendt. Hvis flere virksomheder kendte kontoret, så ville det gavne dem men også gavne kommunen. Det er vores ønske for fremtiden, siger han.

Det er særligt til projekter med grøn omstilling, at der er mange penge at hente. Herunder kan du se nogle af de projekter, som EU-kontoret har skaffet penge til.

6 projekter som EU-kontoret har skaffet penge til

58 mio. kr. til naturgenopretning ved Kongeåen

58 mio. kr. til naturgenopretning ved Kongeåen

Frem mod 2030 skal der med hjælp fra en stor EU-pulje på 58 millioner kroner ske en stort naturgenopretning omkring Kongeåen på et 650 hektar stor areal.

Esbjerg Kommune er i spidsen for projektet, hvor der skal skabes et stort naturområde, og hvor Kongeåen skal genslynges, hvilket både vil gavne dyrelivet og mindske risikoen for oversvømmelser i området.

Læs mere om projektet her.

Hudplejefirma fra Esbjerg får 560.000 kr. til forskning i særlig saltplante

Hudplejefirma fra Esbjerg får 560.000 kr. til forskning i særlig saltplante

Det esbjergensiske hudplejefirma Haloderma baserer deres produkter på halofyt-planten, som vokser i kystområder over store dele af verden.

Planten er utrolig hårdfør, fordi den kan leve i saltvand. Den indeholder mange antioxidanter, og så har den bakteriedræbende, antiinflammatoriske og helende egenskaber.

Da Haloderma stadig er i startfasen, ville det være umuligt at forske mere i planten, men med hjælp fra Det syddanske EU-kontor har virksomheden fået 560.000 kroner i støtte fra EU til netop at forske og udvikle produkter.

Læs mere om projektet her.

113 mio. kr. til elfærgen 'Ellen' mellem Als og Ærø

113 mio. kr. til elfærgen 'Ellen' mellem Als og Ærø

Elfærgen 'Ellen' har fra 2019 sejlet mellem Als og Ærø. Ved sin jomfrutur var 'Ellen' verdens kraftigste og største 100 procent eldrevne færge.

Færgen kan sejle 40 km. mellem opladninger, og når den lades med strøm fra de lokale vindmøller, sejler man reelt emissionsfrit.

Færgen har kostet 224 millioner kroner at udvikle og bygge, hvoraf Ærø Kommune har betalt 105 millioner kroner. Det syddanske EU-kontor hjalp Ærø Kommune med at hente 113 millioner kroner fra EU.

Læs mere om projektet her.

Stort EU-projekt med 16 lande skal mindske ulighed i kræftbehandling med telemedicin

Stort EU-projekt med 16 lande skal mindske ulighed i kræftbehandling med telemedicin

Region Syddanmark skal stå i spidsen for Danmarks bidrag til et samarbejde mellem 16 EU-lande. Formålet er at mindske uligheden i kræftbehandlingen på tværs af EU ved hjælp af digitale løsninger. Særligt under coronapandemien blev det tydeligt, hvordan videoopkald med lægen (telemedicin) i visse tilfælde kan gøre det ud for et fysisk møde.

Det er erfaringerne herfra, som projektet skal afdække med henblik på at dele erfaringer på tværs af de 16 EU-lande i projektet og lave en køreplan for, hvordan telemedicin kan blive implemeteret i de forskellige landes sundhedsvæsener.

Ca. 428.000 kr. af projektets budget er øremærket Region Syddanmark.

Læs mere om projektet her.

Fra isfabrik til nyskabende og bæredygtigt økosystem

Fra isfabrik til nyskabende og bæredygtigt økosystem

I en tidligere Hjem Is-fabrik på Esbjerg Havn foregår der lige nu et stort EU-forskningsprojekt, hvor fisk og planter produceres bæredygtigt sammen i et økosystem, hvor ingenting går til spilde.

Virksomheden hedder Alpha Aqua, og den fik i 2019 12,5 mio. kr. til at lave det nyskabende økosystem med pighvar og salturt. Salturten er en gastronomisk specialitet, men den indebærer en del spild, som kan bruges til kosmetik, mejeriprodukter og fiskefoder. Ligeledes kan fiskerester fra produktionen bruges til at nære planterne.

Hele projektet, som tæller Aalborg Universitet Esbjerg og 17 europæiske partnere, er støttet med 75 mio. kr.

Læs mere om projektet her.

Vejle Sygehus i EU-projekt om kræftforebyggelse til 565 mio. kr.

Vejle Sygehus i EU-projekt om kræftforebyggelse til 565 mio. kr.

20 EU-lande er gået sammen om at forske i ikke-smitsomme sygdomme. Fordi kræft er et af de helt store områder, er Sygehus Lillebælt og Vejle Sygehus blevet udpeget til at have en dansk nøglerolle. Hele projektet koster 565 mio. kr. og af dem har EU - med hjælp fra EU-kontoret - investeret 41 mio. kr. i den danske del af projektet.

I Danmark skal man undersøge, hvordan man kan forbedre metoderne til at overvåge og anvende data i hele forløbet - både i forebyggelse, opsporing/diagnosticering, behandling og efterbehandling. Her kommer også kunstig intelligens i spil.

Læs mere om projektet her.

Tema

EU-valg 2024

Mindretallet får mindre statsstøtte: - Vi ser det som en hjælp

Gitte Hougaard-Werner er formand for Sydslesvigsk Forening (SSF). Foto: Tim Riediger, SSF
Udgivet

At Sydslesvigudvalget med Benny Engelbrecht (S), i front bevilger færre penge til mindretallet end ønsket, er ikke nødvendigvis en dårlig ting, lyder det.

Nyheden om væsentligt færre penge i statsstøtte bliver ikke nødvendigvis taget dårligt imod syd for grænsen.

Det siger Gitte Hougaard-Werner, formand for Sydslesvigsk Forening (SSF), som er det danske mindretals kulturelle hovedorganisation.

- Vi har haft en højere inflation i Tyskland end i Danmark. At det nu altid bliver mere og mere, vi beder om, kan jeg godt se. Men det er ikke urealistiske krav. Så må vi finde ud af, hvor vi kan spare. Men det bliver hele tiden dyrere at lave kultur. Derfor giver det også god mening at spare mere - det er vi indstillet på, siger formand for SSF.

Baggrunden er, at Sydslesvigudvalget under Folketinget har valgt at tildele væsentligt færre skattekroner til mindretallenes organisationer og foreninger, end ønskerne lød på.

Fredag offentliggjorde Sydslesvigudvalget, hvordan de 542,1 millioner skal fordeles syd for grænsen i 2025.

En af de helt store overraskelser var, at Dansk Skoleforening for Sydslesvig i 2025 vil modtage 396,7 millioner kroner - 30 millioner kroner mindre, end de havde søgt om.

Skoleforeningen driver 40 danske skoler og 55 daginstitutioner med omkring 8.000 børn syd for grænsen.

At der nu skal spares, det er sådan landet ligger. Jeg føler det som en hjælp

Gitte Hougaard-Werner, formand, Sydslesvigsk Forening (SSF)

Nyheden var ledsaget af meldingen fra udvalgets formand, Benny Engelbrecht (S), om "usædvanligt høje bevillingsønsker".

Føler du, at der er kommet kurrer på tråden mellem politikerne og mindretallet?

- Sådan ser jeg det ikke. Udvalget tager det ansvar, der ligger på dem. Det giver god mening, og der er ingen "bad feelings" mellem os. Det er der heller ikke mellem foreningerne. At der nu skal spares, det er sådan landet ligger. Jeg føler det som en hjælp. Udvalget er ikke ude på at skabe krise, siger Gitte Hougaard-Werner.

Sådan fordeles driftstilskuddet i 2025

Der var afsat 557,7 millioner kroner på finansloven til netop kulturelle anliggender i Sydslesvig, og heraf har Sydslesvigudvalget altså valgt at bruge 542,1 millioner kroner.

Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig: 32.166.111 kroner

Dansk Skoleforening for Sydslesvig: 396.763.721 kroner

Flensborg Avis: 31.899.743 kroner

Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger: 41.161.154 kroner

Sydslesvigsk Forening: 31.132.666 kroner

Sydslesvigsk Vælgerforening: 4.120.082 kroner

Grænseforeningen: 4.630.326 kroner

Federal Union of European Nationalities: 225.426 kroner

I alt: 542.099.228 kroner

Engelbrecht meldte 5. december ud, at Sydslesvigudvalget indefryser anlægstilskuddet til mindretallet på grund af samarbejdsvanskeligheder syd for grænsen.

Benny Engelbrecht har sagt, at der er "personfnidder" - kan du genkende det?

- Der har været en masse skriverier i Flensborg Avis og andre steder, og der har garanteret også være tider, hvor det ikke har været helt i top. Men vi er nået derhen, hvor vi virkelig samarbejder. Vi hjælper hinanden, men der har selvfølgelig været nogle kurer på tråden (mindretallet imellem, red.), siger hun.

Sætter gang i udredning

I forbindelse med udmeldingen om fordelingen af pengene fredag, oplyste Sydslesvigudvalget også, at der skal sættes gang i en udredning af, om der kan effektiveres hos mindretallenes organisationer og foreninger.

- Det er ekstraordinære tiltag Sydslesvigudvalget har taget med dette års bevillinger, udløst af en ekstraordinær situation med usædvanligt høje bevillingsønsker fra Sydslesvig. Jeg vil især fremhæve den udredning, som udvalget nu igangsætter, som et vigtigt redskab for en fremtidssikring af det danske mindretals fremtid, siger Benny Engelbrecht (S), formand for Sydslesvigudvalget, i en pressemeddelelse.

- Bevillingerne har jeg været med til at afgøre, og dermed bevilge igennem mange år, og som regel med stor glæde. I år har det dog været anderledes. Ansøgningernes størrelse har nemlig nu nødvendiggjort, at der skal ske noget. Derfor har vi i udvalget taget et nyt og særligt skridt. Vi igangsætter en udredning. Og vi håber at udredningen i sidste ende, vil være med til at sikre det danske mindretal – også i fremtiden, siger Venstres medlem af Sydslesvigudvalget Anni Matthiesen.

Og det er SSF indstillet på.

- Fra vores side har vi hele tiden sagt, at vi skal have en uvildig udredning. Nu får vi det, og det er vi helt indstillede på, siger Gitte Hougaard-Werner.

Hun oplyser, at SSF vil undersøge muligheden for at blive lagt sammen med Dansk Skoleforening for Sydslesvig.

I Sydslesvigudvalget sidder desuden: Henrik Dam Kristensen (S), Henrik Frandsen (Moderaterne), Patrick Culmsee Bryhl Madsen (Danmarkdemokraternes Ungdom), Frederik Bloch Münster (K) og Christian Juhl (Enhedslisten).

76-årig kvinde hårdt kvæstet i ulykke

Ulykken skete i en rundkørsel mellem Tørring og Ølholm. Foto: Presse-fotos.dk
Udgivet

En 76-årig kvinde fra Sønderborg er søndag blevet hårdt kvæstet efter at være kørt ind i en rundkørsel i et solouheld.

Det oplyser vagtchef ved Sydøstjyllands Politi, Torben Wind, til TV SYD.

- Vi formoder, at hun har fået et ildebefindende. Hun er hårdt kvæstet, men hun var ikke i livsfare, da hun blev hentet med lægehelikopteren, siger Torben Wind.

Kvinden blev efter uheldet fløjet til Skejby Sygehus.

De pårørende er underrettet.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com