Den grønne fremtid var omdrejningspunkt i paneldebat
Om få uger skal krydset til Europa-Parlamentsvalget sættes. Den grønne omstilling og klimaet optager mange vælgere, og tirsdag eftermiddag var seks af valgets kandidater inviteret til debat i Sønderborg.
Søndag den 9. juni skal vi stemme om, hvilke 15 politikere der de kommende fem år skal repræsentere Danmark i Europaparlamentet.
Et af de temaer, som optager mange vælgere ved dette valg, er den grønne omstilling og klima.
Intet land er stærkt nok til at klare det her selv. Udledning kender jo ingen grænse. Det gør forurening i vandet heller ikke
Villy Søvndal, EP-kandidat, SF
I Syd- og Sønderjylland arbejder mange virksomheder netop med grøn energi - en af dem er Danfoss, som havde inviteret seks EP-kandidater forbi for at vise nogle af virksomhedens grønne initiativer.
På rundturen kom kandidaterne blandt andet forbi et datacenter, der næsten ikke udleder noget CO2, og et supermarked og varmepumper, der genanvender store mængder energi.
Arrangementet sluttede på Alsik Hotel i Sønderborg. Her havde Danfoss og interesseorganisationen Synergi arrangeret en debat, hvor 80 vælgere var samlet for at høre kandidaterne debattere grøn omstilling.
En af kandidaterne var Villy Søvndal, som for første gang stiller op til Europa- Parlamentsvalget.
- Intet land er stærkt nok til at klare det her selv. Udledning kender jo ingen grænse. Det gør forurening i vandet heller ikke, siger Villy Søvndal, EP-kandidat, SF.
Virkelighedstjek
Også et andet sted i landsdelen var den grønne omstilling på dagsordenen. På det spritnye Power-To-X anlæg i Kassø nær Aabenraa, var fire EP-kandidater inviteret forbi for at se, hvordan anlægget fungerer.
- Mere og mere af den regulering, som vi lever med som elproducenter og i energisektoren i det hele taget, kommer fra EU. Derfor er det helt centralt at de politikere, som vedtager de regulatoriske bestemmelser og krav på området, forstår, hvad der foregår ude i virkeligheden, siger Erik Andersen, adm. direktør, European Energy.
Anlægget skal blandt andet producere grøn brændstof til transportmidler, og ved åbningen senere på året vil det have verdens største kapacitet af e-methanol.
Det imponerede gæsterne.
- Det er et ambitiøst anlæg, der leverer energi til mange steder - både her i Danmark, men også ude i verden. Vi skal have endnu mere af det, for det er en rigtig god løsning i den grønne omstilling, siger Selma Bolø, EP-kandidat, Enhedslisten.
- Selvom det er et af verdens største anlæg af sin slags, så er det jo kun startskuddet på et kæmpe eventyr, hvor jeg tror Danmark - og også Sønderjylland - kommer til at spille en utrolig vigtig rolle i det her, siger Bergur Løkke Rasmussen, EP-kandidat, Moderaterne.
Selma Bolø er født og opvokset i Broager, og hun ser også, at de grønne initiativer har en positiv effekt på lokalområderne.
- Projektet er et eksempel på, hvordan vi skaber fjernvarme til lokalområderne, hvordan vi skaber jobs i lokalområderne, samtidig med at vi skaber energi til resten af verden. Så det er et godt eksempel på, hvordan EU både kan ramme lokalområderne, men også nå ud i hele verden, siger hun.