Sådan snakker du med par i fertilitetsbehandling

Stine Lykke og Oliver Kielstrup fra TV Syd-programmet "Bliver jeg nogensinde far?" har været i fertilitetsbehandling i to år, og de har oplevet, at forløbet til tider kan være udfordrende for parforholdet. I forbindelse med programmet går de hos parterapeut Ditte Winkel. Foto: Sebastian Gloor, TV SYD
S
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvor gerne du end vil det, kan du ikke fikse din vens sorg over ikke at kunne blive forælder med en velmenende kommentar. Det bliver kun værre, advarer parterapeuten.

”Vi bøvlede altså også med at blive gravide.”

”Det tog os 15 måneder, så det skal nok også ske for jer.”

”I bliver selvfølgelig også forældre på et tidspunkt.”

Det er velmenende ord ment som opmuntring til parret, der har været i fertilitetsbehandling igennem længere tid. Et forsøg på - som den gode ven - at løfte noget af den sorg, venneparret sidder med. Men alle gode intentioner drukner, for det har slet ikke den ønskede effekt, lyder det fra parterapeut og sexolog Ditte Winkel.

Ditte Winkel oplever, at mange par er i en eksistentiel krise, hvis deres fertilitetsbehandling ikke lykkes. "Hvad er meningen overhovedet med min eksistens, hvis jeg ikke kan formere mig?", hører hun ofte par spørge.

Hun medvirker i programserien ” Bliver jeg nogensinde far?”, som kan ses på TV Syd hver søndag kl. 19.30 og lige nu på TV SYD PLAY. Her hjælper hun parret Stine Lykke og Oliver Kielstrup, der har været i fertilitetsbehandling i to år, samt Palle og Sanne Tirsgaard, som har forsøgt at få børn i fem et halvt år.

Meningen med livet forsvinder

Ditte Winkel møder mange par i fertilitetsbehandling i sin praksis i Fredericia. Det par, hun har mødt, som har været længst tid i fertilitetsbehandling, var 11 år, før de indså, at de ikke kunne blive forældre ad den vej.

- Det er en emotionel rutsjebane at være i behandling for ufrivillig barnløshed. Og parrene aner ikke, hvor lang tid turen varer. Det er så mentalt opslidende, siger parterapeuten.

Det er hendes oplevelse, at mange par går fra hinanden under et opslidende fertilitetsforløb. Der findes ikke nye tal for hvor mange, men en stor dansk undersøgelse fra 2014 med 47.000 kvinder viste, at barnløse par har øget risiko for at gå fra hinanden i op til 12 år efter, de går i gang med fertilitetsbehandling.

Det skyldes blandt andet den håbløshed, mange par rammes af, når de er ufrivilligt barnløse, der rammer dem. De kan ikke finde meningen med deres liv. Og derfor er der med parterapeutens øjne en større risiko for, at de velmenende råd lander helt forkert hos parret.

Tårerne pibler frem, da Stine Lykke og Oliver Kielstrup besøger Ditte Winkel, og Oliver sætter ord på, hvorfor han så brændende ønsker at stifte familie med Stine. - Den dag, det lykkes for os at blive forældre, bliver du verdens bedste mor. Og det er derfor, jeg tager kampen sammen med dig. Foto: Sebastian Gloor, TV SYD

- Et par i fertilitetsbehandling står et helt andet sted end et par, der har været det, eller som ”bare” har haft udfordringer med at få børn. For I blev gravide. Og I blev forældre. Og derfor er der en fare for, at det kan virke arrogant at forsøge at inddrage sin egen historie for at støtte og hjælpe, siger Ditte Winkel.

Støtten bliver til akavede ord

Hun mener, at vi som mennesker har en tendens til, at vi vil fikse det, hvis nogen er kede af det. Det gælder ikke kun indenfor fertilitetsbehandling men også i andre af livets svære stunder, som hvis kæresten har slået op, eller man får en kræftdiagnose.

- Så kan vi blive helt akavede i det og sige ting som ”det skal nok gå alt sammen”, ”du skal nok klare det” eller ”det bliver også jeres tur”. Og det er faktisk noget af det værste, man kan sige, for vi kan ikke fikse det. I hvert fald ikke med ord, siger Ditte Winkel.

Ofte er det kvinden, der løber med opmærksomheden i et fertilitetsforløb, fordi det er hende, der lægger krop til. Det har været udfordrende for Palle Tirsgaard, som medvirker i programmet "Bliver jeg nogensinde far?". - Jeg følte mig overset, fordi ingen spurgte mig, hvordan jeg havde det i det her lange forløb, siger han. Foto: Sebastian Gloor, TV SYD

Men vi kan hjælpe. Og det kan gøres ret simpelt, er beskeden fra parterapeuten:

- Spørg!

- Det allervigtigste, man kan gøre over for nogen, der er i fertilitetsbehandling, er at spørge, hvad de har brug for. I stedet for at tro, at man selv har svaret eller med sandheden, lyder det fra Ditte Winkel.

For der er ingen grund til at fylde mere på et par, der i forvejen er fyldt op af skuffelser. De har allerede selv søgt vidt og bredt efter svar på, hvorfor de ikke er lykkedes med at blive forældre. Hverken ad naturens sti eller igennem laboratoriets glas. Der mangler med parterapeutens ord nogle brikker i parrets puslespil, og det giver udfordringer.

- Hvis der ikke er en åbenlys forklaring på, hvorfor parret er ufrivilligt barnløse, kan de blive helt religiøse omkring det. ”Hvorfor sker det her lige for os?” Der kan snige sig en ubegrundet tvivl ind, om det er universet, der prøver at fortælle os, at vores gener eller dna ikke er et godt match, siger parterapeuten.

Når det bliver for udfordrende for forholdet at være i fertilitetsbehandling, er det vigtigt at forsøge at skabe en genromatisering, siger Ditte Winkel. -De har brug for at mærke, at de er i samme båd. Det virker åbenlyst, men det er det ikke altid for par i den her situation. Foto: Sebastian Gloor, TV SYD

Og når først tvivlen har vist sig hos det mentalt udfordrede par, fortsætter kaos-tankerne, fortæller Ditte Winkel. Det selvom hvert 9. barn i Danmark sidste år kom til verden som resultat af fertilitetsbehandling, og at det derfor ikke længere er unormalt at være i behandling for ufrivillig barnløshed.

”Hvad er vi for et par for hinanden, hvis vi ikke kan få børn?”

”Hvad er det for et signal, vi sender til omverdenen, når vi er i behandling?”

”Hvad tænker de andre om os?”

Det er nogle af de vendinger, som Ditte Winkel ofte hører fra de par, som går hos hende og er ufrivilligt barnløse. For med tiden udvikler parrenes stille ønsker om at blive forældre til nærmest af blive ”projekt børn”.

- Der ligger jo så meget symbolværdi og så meget status i et forældreskab. Og det forstærkes, når parret ikke lykkes med at blive forældre. De måler sig op mod omgangskredsen, som måske allerede har et, to eller tre statussymboler, og så bliver det svært, siger Ditte Winkel og slår fast, at det er her, at man som ven eller familie kan gøre en forskel.

Foto: Privatfoto

Og det er faktisk ret simpelt, hvis man spørger parterapeuten:

Nysgerrighed er det allervigtigste. Stil dig til rådighed. Vær et blankt lærred. Kom ikke med en masse gode råd. Bare være der og stå på sidelinjen.

Du kan følge de to par Sanne og Palle samt Stine og Oliver i deres drøm om at blive forældre i programserien ”Bliver jeg nogensinde far?” på TV SYD PLAY.

Tema

Bliver jeg nogensinde far?

Brugsuddeler både elsker og hader pakker - nu kommer han med opfordring

Masser af pakker i Daglig Brugsen Bække Foto: Josephine Maria Møller
Udgivet

Højsæsonen for pakker er over os, og det kan man mærke hos Dagli'Brugsen i Bække, hvor pakkerne giver ekstra travlhed for de ansatte.

Vi køber flere og flere ting på nettet.

Det lægger pres på pakkeafhentningsstederne rundt omkring i landet - et af dem er hos Dagli'Brugsen i Bække.

Her bliver arbejdet med at fylde varer på hylderne ofte afbrudt af en kunde, der skal hente en postpakke.

- Det er lidt et had-kærlighedsforhold. Selvfølgelig er det rart, at kunderne kommer ind og får udleveret en pakke. Det er rigtig godt for os som butik, fortæller brugsuddeler Christian Norsk og fortsætter:

- Hadforholdet består i, at det tager tid for os at lægge op på hylderne. Det tager også tid, når kunden skal stå og finde deres numre, og så har de det ikke klar og skal lede alle deres mails igennem. Allerede der har vi tabt penge på at udlevere.

Masser af pakker i Daglig Brugsen Bække Foto: Josephine Maria Møller

De mange pakker fylder i øjeblikket cirka en tredjedel af butikkens lagerplads. Værst står det til i november, december og ofte også et stykke ind i januar.

Selvom Christian Norsk har sørget for, at der er plads til hver eneste pakke, så har han alligevel en opfordring til deres ejermænd.

- Kom ned og hent den hurtigst muligt, lyder det fra brugsuddeleren, der mener at alle burde have tid til at hente deres pakke den samme dag, de får beskeden om, at den kan hentes.

- Vi har åbent fra 7 til 19.45, så jeg tænker, at man da lige har 5 minutter på et eller andet tidspunkt.

På den positive side glæder Christian Norsk sig over, at byens borgere kan hente deres pakker i byen og ikke skal til nabobyer som Vorbasse eller Vejen.

Mere end tusind bilister har ringet efter vejhjælp

Vinterens første sne torsdag og fredag har givet udfordringer i trafikken, så hos både Falck og Dansk Autohjælp har haft dobbelt så mange tilkald end normalt. Foto: Alex Syrik, TV SYD
Udgivet

Der har i den grad været gang i vejhjælpen de seneste par døgn, efter sneen og frosten har indtaget landsdelen. Flere end 1100 bilister i det syd- og sønderjyske måtte tilkalde hjælp.

Efter sneen og frosten kom torsdag morgen til syd- og sønderjyderne, har telefonerne kimet uafbrudt hos både Dansk Autohjælp og Falck, som har måtte rykke ud mere end 1.100 gange for at hjælpe nødstedte bilister i landsdelen.

Det er mere end dobbelt så mange assistancer, end på dage uden sne og isglatte veje.

- Vi har virkelig haft travlt særligt med fritrækninger og med at give batterierne et boost, fortæller Anette Bjørn Juncher, der er vagtcentralchef hos Dansk Autohjælp.

Dansk Autohjælp har ifølge vagtcentralchefen siden torsdag morgen og frem til fredag eftermiddag haft 780 sager i Syd- og Sønderjylland, hvoraf de 180 har været fritrækninger. Og 25 procent af henvendelserne har drejet sig om starthjælp til flade batterier. Og hun forventer, at der kommer endnu flere opkald.

- Så længe vejret er med frost og sne, så vil vi have travlt.

Falck har måtte hjælpe 50 lastbiler i Syd- og Sønderjylland med at komme fri af sne og frost. Fotoarkiv. Foto: Finn Thorkildsen/Privatfoto

Hos Falck har travlheden også indfundet sig. De har måtte rykke ud til 300 personbiler i Syd- og Sønderjylland, som har haft behov for hjælp, hvoraf de 100 havde brug for at blive trukket fri. Desuden har de haft 50 fritrækninger af sværvogne som lastbiler.

Fritrækninger er sket, hvor bilister er endt i grøften eller ikke har kunnet op op ad en bakke.

- Når den første sne falder, så er der altid nogen, det kommer som en overraskelse for. Vi har haft nogle travle dage, men vi har kunnet følge med, fortæller Robin Henriksen, der er driftsleder hos Falck.

Både Falck og Dansk Autohjælp fortæller, at der altid i begyndelsen af vintersæsonen er særligt travl, så snart den første sne falder og frosten bider.

- Så er der en del, der ikke har nået at få skiftet til vinterdæk, og mange bliver også overraskede over, at batterierne måske er flade i frostvejret, siger Anette Bjørn Juncher.

Ifølge begge vejhjælpsselskaber har de haft al disponibel mandskabe på vejene de sidste to døgn.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com