Hans arbejde minder ham konstant om det, han så brændende selv ønsker sig
Manden kan let blive overflødig i en fertilitetsproces, men følelsesmæssigt er den lige så hård for manden som for kvinden, siger Oliver Kielstrup.
Klik, klik, klik.
29-årige Oliver Kielstrup står med sit kamera i sit fotostudie, der ligger i en stor, sort industribygning i Vejle.
Linsen er rettet mod et par, der står med deres baby foran et stort, hvidt lærred.
Klik.
De rykker til en ny positur, og så knipser kameraet endnu engang.
Klik.
Parret sætter deres baby ned på det hvide gulv og træder ud af billedet.
Klik.
Med sikre og rutinerede bevægelser foreviger han parrets lille guldklump.
Han tager tit billeder af gravide kvinder, babyer og børnefamilier, og han glæder sig hver eneste gang over den lykke, han ser gennem søgeren på sit kamera, et Nikon spejlreflekskamera.
Men deres babylykke er samtidig et spejl på hans eget liv. For han håber, at det snart er ham og hans kæreste, Stine Lykke, der får et barn.
De har siden oktober 2021 været i fertilitetsbehandling, men det har endnu ikke båret frugt.
- Der er nok mange, der tænker, hvordan jeg kan holde ud at blive mindet om dét, jeg ikke har. Men jeg prøver bare at se frem til, at det en dag bliver mig. At det en dag er mig, der står foran kameraet og kaster mit barn op i luften ude i skoven, mens der er en anden fotograf, der tager billederne, siger Oliver Kielstrup.
Han vil gerne sprede budskabet om, at ufrivillig barnløshed i ligeså høj grad rammer manden som kvinden.
Derfor har han også sagt ja til at være med i TV SYD-serien ’Bliver jeg nogensinde far?’, der kan ses hver søndag kl. 19.30 på TV SYD eller allerede nu på TV SYD PLAY.
Når man har et brændende ønske om det, og universet ikke tillader det, så er det hårdt
Flere og flere må modtage fertilitetsbehandling for at blive gravid. I 2022 var der over 39.000 behandlingsforløb. Det er en stigning på 15 procent i forhold til 2012, hvor der var 34.000.
Det svarer til, at hvert ottende barn i Danmark nu kommer til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling.
Færre og færre danskere
I 2023 fødte danske kvinder i gennemsnit lige under 1,5 barn ifølge Danmarks Statistik.
Hvis en population skal opretholde niveauet, skal dét tal ligge på over 2,1. Sidste gang fødselsraten lå på 2,1 var i 1968.
Lige nu er der knap 6 millioner mennesker i Danmark, men hvis udviklingen fortsætter, vil der i 2050 være 5 million danskere. I 2100 vil der være 2,5 millioner danskere.
- Har du spurgt mig, hvordan jeg har det?
Det er ikke kun fra verdenen uden for hjemmets fire vægge, at han har savnet en forståelse for smerterne ved ikke at kunne få børn.
- Stine var meget ked af det en dag, og jeg sagde, at jeg godt kunne forstå hende. Men så spurgte jeg: "Har du spurgt, hvordan jeg har det?". Det indrømmede hun, at hun ikke havde, og det blev hun ked af, for hun havde nok ikke tænkt på, at det også påvirker mig på samme måde.
I det hele taget fornemmer han, at der er en berøringsangst med emnet - måske fordi folk ikke vil gøre situationen værre ved at spørge ind til det.
Men det ændrer ikke på noget, så de har ikke noget imod at tale om det.
- Jeg har hele tiden sagt til Stine, at jeg ikke kan se mit liv kan være 100 procent fuldendt, hvis ikke jeg får børn. Vi er sat på kloden af en grund, og det er at sætte børn i verden. Når man har et brændende ønske om det, og universet ikke tillader det, så er det hårdt.
Fik beskeden på tredje date
Oliver er kæreste med Stine Lykke Lorentzen.
De mødte hinanden for tre år siden. De faldt hurtigt for hinanden, og på tredje date blomstrede romantikken for alvor.
- Sådan helt gentleman-agtigt spurgte jeg så, om jeg skulle finde et kondom frem. Jeg dræbte stemningen, men til gengæld fik vi en god snak, der varede flere timer. Hun fortalte om sine operationer, så jeg vidste godt, hvad jeg gik ind til.
Som teenager blev Stine Lykke opereret i maven flere gange, og det har givet arvæv på æggelederne.
Meldingen fra gynækologen var, at det kunne gøre det svært for hende at få børn.
Og fordi det føltes rigtigt med Oliver, gjorde Stine Lykke det tidligt klart, at hun ikke ville vente for længe med at prøve at blive gravid.
Det er opslidende. Man får en kæmpe dør i hovedet hele tiden
Oliver Kielstrup, Vejle
I fertilitetsbehandling
Med Stines historik in mente blev de hurtigt godkendt til at komme i fertilitetsbehandling.
Det var i oktober 2021 på sygehuset i Horsens.
Og der går de stadig i dag.
- Der går ikke en dag, hvor jeg ikke bliver mindet om, at vi er i fertilitetsbehandling. Pludselig ser man nogle unge mennesker, der går med et barn, og så bliver vi mindet om, at vi ikke har opnået det store ønske, vi har, siger Oliver Kielstrup.
Det er ikke kun Stine Lykkes krop, der har svært ved at blive gravid.
Oliver Kielstrup har også fundet ud af, at hans koncentration af sædceller er 15 millioner pr. milliliter er, hvilket er i den lave ende.
Det er ikke mig, der skal trække det fysiske læs, men jeg skal også trække det psykiske læs
Oliver Kielstrup, Vejle
Stine Lykke deler ærligt ud af fertilitetsbehandlingen på sin Instagram-profil til sine godt 27.000 følgere.
Flere penge til fertilitetsbehandling
Det offentlige bruger hvert år ca. 175 mio. kroner på fertilitetsbehandling. Regeringen vil afsætte et yderligere trecifret millionbeløb til området, så man også kan få sit andet barn gennem fertilitetsbehandling.
Det har været en kaotisk proces med op- og nedture, hvor det er lykkedes at sætte befrugtede æg op.
- Vi fik at vide, at Stine teknisk set var gravid, og at det så var op til livmoderen, om den vil tage imod det. Men så fik vi en negativ test efter 12 dage, og det er opslidende. Man får en kæmpe dør i hovedet hele tiden, siger han.
- Som mand synes jeg, at det er hårdt at se min kæreste gå igennem så mange ting. At udsætte kroppen for hormoner og ægudtagninger. Man sidder på sidelinjen, men man kan ikke gøre noget, siger Oliver Kielstrup.
I virkeligheden ville han gerne kunne påtage sig alle Stines fysiske smerter ved fertilitetsbehandlingen, men det kan han ikke.
- Det er ikke mig, der skal trække det fysiske læs, men jeg skal også trække det psykiske læs. Der tror jeg faktisk, at jeg nogle gange har haft det værre end Stine, siger han.
Mere klar end nogensinde
Tilbage i fotostudiet i den sydlige del af Vejle tager Oliver Kielstrup af og til imod de samme kunder.
Og særligt én af kunderne har gjort indtryk på ham.
En kvinde, der tidligere havde haft svært ved at blive gravid på naturlig vis, var blevet gravid ved hjælp af fertilitetsbehandling.
- En dag kommer hun tilbage i mit studie, og så kan jeg se, at hun er gravid. Jeg bliver så glad på hendes vegne, og det bekræfter mig i, at fertilitetsbehandlingen virker. Det gjorde mig glad, og jeg håber snart, at det er os. Jeg er mere klar end nogensinde, siger Oliver Kielstrup.
Det er her godt et halvt år efter optagelserne stadig ikke lykkedes for Oliver og Stine at blive gravide, men de holder fast i håbet om.
Se 'Bliver jeg nogensinde far' hver søndag kl. 19.30 på TV SYD eller allerede nu på TV SYD PLAY.