Året der gik: Her er de største sportslige begivenheder i landsdelen

Grafik: Benjamin René Klint Nielsen
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

OL-medaljer, PL-medaljer og store sejre i udlandet var noget af det, der fyldte i den syd- og sønderjyske sportsverden i 2021.

Med OL og EM på dansk grund var der lagt op til et specielt sportsår i 2021.

Forventningerne blev indfriet, og store følelser fik frit løb blandt atleterne og danskerne.

I vores landsdel kunne man også mærke glæden ved de store sejre - men også skuffelsen over nederlag.

Derfor ser vi tilbage på nogle af de største højdepunkter, som sportsåret 2021 har givet os sammen med tidligere sportsredaktør på Horsens Folkeblad, Tommy Poulsen, og forfatter og tidligere sportsjournalist på JydskeVestkysten, Kurt Lassen.

Anne-Marie Rindom

Én af de atleter, der kan se tilbage på et flot år, er Anne-Marie Rindom fra Horsens.

Et sandt drama udspillede sig, da hun vandt OL-guld i laser radial-disciplinen, hvilket satte en streg under, at hun kunne leve op til den favoritværdighed, som hun var blevet givet inden OL.

Før næstsidste race førte Anne-Marie Rindom og kunne tage guldet allerede her, men sådan gik det ikke for Rindom, der blev diskvalificeret.

- Det var dybt fascinerende, hvordan det lignede, hun tabte det hele, men hun lykkedes med at vende det hele tilbage til sin fordel og tage guldet til sidst. Jeg glemmer aldrig den dag, siger Tommy Poulsen, tidligere sportsjournalist på Horsens Folkeblad.

Den flotte præstation fik også hele Danmarks opmærksomhed, hvorfor horsensianeren var på de flestes læber - særligt i hjembyen.

Der var nemlig mødt 3.000 mennesker op i Horsens for at fejre hende.

- Anne-Marie Rindom er den største sportsudøver, vi har haft i Horsens, siden Thyge Petersen i 1924. Vi har ikke nogen og har aldrig haft nogen sportsudøver i Horsens, der er lige så seriøs som Anne-Marie Rindom. Hun ofrer hele sit liv til sejlsporten, siger Tommy Poulsen.

Rindom var også den eneste fra landsdelen, der lykkedes med at tage en medalje af karaten guld i Tokyo.

Derfor er hun også blevet nomineret til Årets Sportsnavn mellem 14 andre atleter. De er sidenhen blevet kortet ned til tre. Vinderen bliver fundet den 8. januar 2022.

Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

Tobias Thorning Jørgensen

Parasport er sjældent den del af sportens verden, der får mest opmærksomhed.

Ikke desto mindre fik Tobias Thorning Jørgensen fra Christiansfeld en hel del opmærksomhed til de Paraolympiske Lege.

Det lykkedes nemlig dressurrytteren sammen med sin hest Jolene at vinde hele to PL-guldmedaljer i disciplinerne individuel dressur og kür - og så som debutant i PL-regi.

Det er sjældent set at en debutant sætter et så markant aftryk på et PL. 

- Med al repekt for andre store præstationer så skal Tobias Thorning Jørgensen være med på denne liste. Det kan der ikke være tvivl om. To gange PL-guld er jo kæmpe stort, og så som debutant, siger sportsforfatteren Kurt Lassen.

21-årige Tobias Thorning Jørgensen red første guldmedaljer hjem i individuel dressur i Grad III, eftersom han har muskelsvind.

Anden medalje blev sikret få dage efter i disciplinen kür, hvor han sammen med sin hest var i særklasse. Han satte sågar personlig rekord på 84,347 procent.

De to guldmedaljer betyder også, at Tobias Thorning Jørgensen topper verdensranglisten, er regerende europamester og er guldvinder ved de paralympiske lege.

Derfor blev hans også nomineret til Årets Sportsnavn, men er sidenhen blevet skåret fra, da feltet skulle barberes ned til tre kandidater.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Simon Kjær og de danske fodboldherrer

EM-semifinale, Christians Eriksens fald og første slutrunde på hjemmebane i Parken.

De danske fodboldherrer måtte igennem hele følelsesregistret i løbet af sommerens EM-slutrunde.

Med på holdet var flere spillere fra vores landsdel i form af Frederik Rønnow (Horsens), Jonas Lössl (Kolding), Martin Braithwaite (Esbjerg) og Simon Kjær (Lund).

Særligt sidstnævnte spillede en helt særlig figur i 2021, hvor han ikke kun er blevet hædret for sine fodboldpræstationer, men også for hans person og måde at gå forrest på.

- Hvis man skal pege én ud på landsholdet, så må det være Simon Kjær. Han har spillet en stor sæson og haft et kanon-år, hvor han har været et fundament for både AC Milan og det danske herrelandshold. Han har været en af de bedste forsvarsspillere i den italienske Serie A, så han er en topspiller, siger Kurt Lassen.

Et vidnesbyrd, på at den blonde forsvarsspiller har stået ud fra mængden, ses ved, at han først blev nomineret til Ballon D'or - fodboldens fineste individuelle pris. Den blev vundet af verdensstjernen Lionel Messi, mens Simon Kjær kom ind på en 18. plads.

Til prisuddelingen fik Simon Kjær også en hæderbevisning for sin måde at håndtere Christian Eriksens fald på. Inden da og lige siden har verden også sendt roser i retning af midtjyden.

Om landsholdsanførerens 2022 bliver lige så godt som 2021, må tiden vise, men Kjær starter året ud med at sidde på tribunerne. 

Han er nemlig blevet langtidsskadet og meldes ude resten af sæsonen af italienske medier, hvilket vil sige, at han er skadet til tidligst sommer.

Kjær kunne have trøstet sig med at blive Årets Sportsnavn, da han sammen med resten af landsholdet var nomineret til prisen, men de blev dog blev vejet for lette, da feltet skulle skæres til.

Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix

Kasper Asgreen

Hvis den gængse cykelfan ikke havde Kasper Asgreen på radaren, så fik de det i 2021.

Særligt den 4. april fik koldingenseren slået sit navn fast, da han snød alt og alle ved endagsklassikeren Flandern Rundt, som regnes som en af cykelsportens største endagsløb - et såkaldt monument.

- Det er en enestående præstation i cykelverdenen at vinde Flandern Rundt. At vinde store endagsløb i Belgien, som er cyklingens moderland så at sige, er det største, siger Kurt Lassen.

- At vinde Flandern er på linje med at vinde VM, Paris-Roubaix og andre store endagsløb i hårdhed og prestige. Der skal virkelig en motor til at vinde, og det har Asgreen. Det kan ikke lovprises nok. Heller ikke hans position og rolle hos Deceuninck-QuickStep. Han er en fænomenal cykelrytter, siger Kurt Lassen.

Kasper Asgreen kørte ind på opløbsstrækningen sammen med den hollandske mester og storfavorit Mathieu van der Poel, men det virkede ikke til at skræmme koldingenseren.

Knap 300 meter fra målstregen åbnede Asgreen sin spurt, og passerede målstregen først efter at have kørt 254,3 kilometer.

Det er første gang, at en dansker vinder endagsløbet, siden Rolf Sørensen gjorde det i 1997, hvilket også gør Asgreen til den anden danske nogensinde til at vinde Flandern Rundt. Det var dog ikke kun i udlandet, at Asgreen triumferede i 2021.

Asgreen kronede nemlig sæsonen af med at blive dansk mester i enkeltstart for tredje gang i karrieren.

Foto: Dirk Waem/AFP/Ritzau Scanpix

Henrik Møllgaard er ligesom vinen. Han bliver bedre og bedre med alderen.

Kurt Lassen, tidligere sportsjournalist, JydskeVestkysten

Håndboldherrerne

- Det er jo svært at se bort fra håndboldherrerne, når man både vinder VM-guld og får OL-sølv.

Så kort konstaterer tidligere sportsjournalist ved JydskeVestkysten, Kurt Lassen, det, når det kommer til de danske håndboldherrer.

Holdet har i mange år været en del af verdenstoppen, og 2021 blev et succesfyldt år med flere lokale spillere og profiler på holdet.

Med til at vinde både VM-guld og OL-sølv var Kevin Møller (Løgumkloster), Henrik Møllgaard (Gredstedbro) og Jacob Holm (Esbjerg).

Alle havde de en vigtig rolle at spille og en vigtig del i hæderen.

- Henrik Møllgaard er ligesom vinen. Han bliver bedre og bedre med alderen. Han er først og fremmest forsvarsgenerel for herrelandsholdet, og så han er sikkerheden selv. Han har det fulde overblik, så han er vigtig for landsholdet. Det er ikke kun i forsvaret, han er god, for han er en gennemført fantastisk håndboldspiller, siger Kurt Lassen.

I forsvarsenden kan man også finde målmanden Kevin Møller, der ikke altid nyder den spilletid, som han talent ellers tilsiger, at han burde få.

- Der er ingen tvivl om, at Nicklas Landin er førstemålmand, men Kevin Møller er en fantastisk andenmålmand at kunne sætte ind, hvis det ikke kører for Landin. Møller har en evne til at kunne nappe straffekast på stribe, hvis det skal være, siger Kurt Lassen.

I angrebsenden er der også et regionalt islæt at finde. Her huserer Jacob Holm, der for få sæsoner siden drog til Tyskland.

- Hvis man skulle give en traditionel pris til den spiller på landsholdspiller, der har udviklet sig mest, så ville den blive givet til Jacob Holm. Han har temposkift, gennembrudskraft, kreativitet, en god duelspiller og er bare en fantastisk playmaker og back. Han har stadig noget at bygge på, men der er ingen tvivl om, at han er fremtidens mand, siger Kurt Lassen.

Håndboldherrerne var - ligesom mange andre på denne liste - med på den oprindelige liste over kandidater til at vinde Årets Sportsnavn, men er også blevet skåret fra efterfølgende.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Tema

Året der gik 2021

Trusler og udskamning på chatgruppe fik mor til at advare andre forældre

Snapchat-gruppen 'Største sladder i 6100' var et chok for Rikke Grønhøj, men der findes værre eksempler på krænkelser i de såkaldte sladdergrupper. Foto: Jonatan Dybro | Grafik: Lasse Lund Hansen
Udgivet

Digitale krænkelser findes overalt på nettet. Rikke Grønhøj blev vidende om en gruppe i Haderslev, som spredte trusler og rygter.

- 'Jeg kommer og smadrer dig'. 'Du er ingenting'. 'Du skal bare fucking dø'. Det var virkelig voldsomt, siger Rikke Grønhøj.

Det var nogle af beskederne, hun så, da hun fik lov til at se ind i en gruppechat, som hendes 14-årige datter var del af på Snapchat.

Inden for de sidste par år har vi set nogle ret vilde grupper, hvor det eksempelvis handler om at udskamme navngivne piger

Jonas Ravn, seniorkonsulent, Center for Digital Pædagogik

Datteren skrev ikke selv noget i gruppen, men kiggede passivt med i den såkaldte sladdergruppe.

Ligesom så mange andre.

Trusler, udskamning og deling af billeder er nogle af de digitale krænkelser, som er en del af landskabet på sociale medier. Også de steder hvor børn begår sig.

Sladdergrupperne kan være svære at finde, hvis man ikke ved, hvor man skal lede. De bliver ofte slettet, og en ny gruppe bliver hurtigt lavet.

Et lukket land

Fænomenet med grupper, hvor navngivne unge hænges ud, er desværre ikke noget nyt.

- Sladdergrupper har vi set adskillige gange de sidste 15 år. Nogle kan måske også huske Arto, hvor der også blev sladret helt enormt, siger Jonas Ravn.

Han er seniorkonsulent med speciale i unges digitale trivsel hos Center for Digital Pædagogik, hvor man blandt andet arbejder med at klæde unge på til at begå sig på de sociale medier.

Jonas Ravn er seniorkonsulent med speciale i unges digitale trivsel ved Center for Digital Pædagogik, og han har efterhånden set en del sladdergrupper. Foto: Jonatan Dybro

Han ved også, hvor svært det er at komme grupperne til livs.

For selvom det, der foregår, kan være ulovligt, så er det svært at føre opsyn med eller bevise.

69 procent af børn unge oplever digitale krænkelser

I en undersøgelse lavet af Epinion for Trygfonden og Red Barnet fra september i år, svarer 69 procent af unge mellem 9 og 17 år, at de har oplevet digitale krænkelser på nettet.

25 procent har oplevet, at der er blevet taget billeder eller screenshots af dem, uden de selv ville have det.

Og 12 procent har oplevet, at der bliver spredt rygter om dem på nettet.

- Man skal inviteres ind i mange af de her grupper, der er helt eller delvist lukkede. Det er utroligt svært som forælder eller skole at følge med i, for det sker på alle tider af døgnet, og meget af det, der bliver lagt op, er i 'stories', der forsvinder igen, så bevismaterialet er meget svært, siger Jonas Ravn.

Ved du noget?

Har du prøvet at blive hængt ud digitalt?

Så hører TV SYD gerne fra dig. Skriv til Jonatan Dybro på jody@tvsyd.dk

Det er helt uforpligtende, og vi behandler dit tip fortroligt.

Videoer og ondsindede rygter på kant med loven

Indholdet i sladdergrupperne kan dog være langt voldsommere end trusler.

Videoer, hvor folk bliver banket, ydmyget til en fest eller intime billeder, der deles uden samtykke, fylder også i grupperne, fortæller Jonas Ravn.

- Inden for de sidste par år har vi set nogle ret vilde grupper, hvor det eksempelvis handler om at udskamme navngivne piger. At man siger nogen er billige eller har gjort noget til en fest og andre ting, som hører til privatlivet, siger Jonas Ravn.

Når fælleschatten handler om trusler, afpresning eller krænkelser, er det ulovligt og strafbart.

- Vi er ude i noget, der er krænkende og ulovligt i forhold til personernes privatliv, siger Jonas Ravn.

En advarsel til andre

Efter Rikke Grønhøj havde set gruppen på datterens telefon, valgte hun at tage affære.

- Vi blev enige om, at hun skulle ud af den gruppe, siger Rikke Grønhøj.

Derefter delte Rikke Grønhøj et opslag på Facebook, hvor hun gjorde andre forældre i Haderslev opmærksomme på gruppen.

Når vi forældre hjælper hinanden ved at gøre hinanden opmærksomme, så kan vi også styrke vores børn og unge til en bedre fremtid

Rikke Grønhøj, forælder

Sladdergruppen 'Største sladder i 6100' er lukket i dag, og nøjagtigt hvad, der er foregået i den pågældende grupper, ved vi ikke.

Haderslev Kommunes SSP-konsulenter er bekendte med gruppen, men kender ikke til nogen lovovertrædelser i forbindelse med gruppen.

Telefonen er vigtig for børn og unge. Ikke mindst på grund af de sociale medier. Foto: Troels Sørensen

Rikke Grønhøj håber, at flere forældre til tage snakken med deres barn om, hvilke fællesskaber, de er del af på de sociale medier, og hvordan man behandler hinanden.

- Jeg kan godt være lidt bekymret for fremtiden, men når vi forældre hjælper hinanden ved at gøre hinanden opmærksomme, så kan vi også styrke vores børn og unge til en bedre fremtid i den digitale verden, siger Rikke Grønhøj.

TV SYD har kontaktet Snap Inc., der står bag mediet Snapchat, og forholdt dem til gruppen og øvrige sladdergrupper.

Snap Inc. skriver til os, at de ikke har kendskab til den pågældende gruppe fra Haderslev, men at de har en nultolerancer overfor mobning på deres platform og holder øje med anmeldelser om mobning på deres app hele døgnet rundt.

17 organisationer presser ny minister for større kvælstofindsats

Af Ritzau
Udgivet

Flere grønne organisationer sender åbent brev til trepartsminister med opråb om ambitiøs kvælstofindsats.

Den danske landbrugspolitik har i årevis forværret forholdene i fjorde og kystvande, når den i stedet burde have forbedret havmiljøet.

Derfor er regeringen nødt til at vælge den mest ambitiøse model for kvælstofreduktion i den grønne trepart, som forhandles med Folketingets partier i disse uger.

Sådan lyder opfordringen fra 17 grønne organisationer, samlet i Det Grønne Kontaktudvalg, der fredag sender et åbent brev til Jeppe Bruus (S), minister for grøn trepart.

- En bevidst underestimering af den påkrævede kvælstofindsats vil være et utilgiveligt politisk svigt, overfor havnaturen og overfor vore efterkommere, lyder det i brevet.

Dybt kritisabelt

I forhandlingerne om trepartens indførelse indgår der tre forskellige modeller for kvælstofindsatsen.

Den første model vil kræve en reduktion på 14.100 ton kvælstof, model to vil kræve 13.600 ton kvælstof reduceret og model tre 12.900 ton.

Lækkede dokumenter fra forhandlingerne har ifølge medier vist, at regeringen overvejer at vælge den model med lavest kvælstofreduktion – model 3.

Det vil være dybt kritisabelt, for reduktionsniveauet er i denne model lavere end det, der blev fastlagt i landbrugsaftalen fra 2021, lyder det fra organisationerne.

De fremhæver, at alle modeller undtagen den mest ambitiøse reelt vil sænke kvælstofreduktionen i eksempelvis Vejle Fjord, ”og dermed reelt gøre det umuligt at bringe livet tilbage i fjorden”.

- Den eneste reelle vej til målopfyldelse af Vandrammedirektivet er indsatsbehovet beskrevet i scenarie 1, som kræver væsentlige kvælstofreduktioner, skriver organisationerne i brevet, der er underskrevet af Sebastian Jonshøj, formand for Det Grønne Kontaktudvalg og vicepræsident i Danmarks Naturfredningsforening.

De 17 organisationer tæller blandt andet Danmarks Naturfredningsforening, Greenpeace, Verdens Skove og Dyrenes Beskyttelse.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com