Året der gik: Her er de største politiske begivenheder i 2021

Fotos: Ritzau Scanpix. Grafik: Benjamin Nielsen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kommunalvalgsdramaer, fusk og en ny minister fra vores landsdel var noget af det, som 2021 bød på på den politiske front.

Fusk, glæde og mistillid.

Dette er blot få ord, som har kendetegnet det politiske år 2021.

Der har nemlig være store dramaer og følelser på spil i hele landsdelen over de sidste tolv måneder, og derfor kan vi nu se tilbage på nogle af de største øjeblikke sammen med JydskeVestkystens nyhedschef, Rikke Baltzer Knudsen.

"Præsidentopgøret" i Kolding

Kommunalvalget har været én af de helt store politiske begivenheder i år - hvis ikke den største.

Der var i forvejen udpeget flere kommuner, hvor det var ekstra spænding om, hvem der kunne trække borgmesterkæden over hovedet.

Ét af de steder var Kolding Kommune, hvor den afgående borgmester, Jørn Pedersen (V), skulle give stafetten videre til enten Villy Søvndal (SF) eller partikollegaen Eva Kjer Hansen (V) - troede de fleste.

Sådan gik det som bekendt ikke.

Det var derimod en helt tredje kandidat i form af Konservatives Knud Erik Langhoff, som overhalede de to forhåndskandidater indenom og snuppede guldet.

- Sjældent har der været så stor opmærksomhed omkring Kolding som ved kommunalvalget i 2021. Men det er også sjældent - hvis ikke første gang nogensinde - at to tidligere ministre dyster om borgmesterkæden i den samme kommune, sådan som det var tilfældet her.

- Villy Søvndal (SF) og Eva Kjer Hansen (V) gik dog begge – meget overraskende – forgæves, idet kæden endte om halsen på Konservatives Knud Erik Langhoff, siger Rikke Baltzer Knudsen.

Konservative Knud Erik Langhoff bliver Kolding Kommunes borgmester ved årsskiftet. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Det var ikke kun i Kolding, at Konservative gik frem. Det gjorde de mange steder i landet, men særligt i det syd- og sønderjyske fik Konservative godt fat i borgmesterkæderne i Kolding, Vejen og Aabenraa Kommuner.

- Det var en bevidst strategi fra partiets top at tage så mange poster som muligt. Det bliver spændende at følge, om det skaber endnu flere gnidninger i forholdet mellem Konservative og Venstre på landsplan, der ellers har en fælles mission om at skubbe statsminister Mette Frederiksen (A) af pinden, lyder det fra JydskeVestkystens nyhedschef, Rikke Baltzer Knudsen.

Dramaet i Tønder

Vi bliver ved kommunalvalget og drager vestpå, for i Tønder Kommune var der også smæk for skillingen.

Her blev det som bekendt Jørgen Popp Petersen fra Slesvigsk Parti, der kunne udråbe sig selv som vinder af valget. Det er dermed første gang i 75 år, at kommunen får en borgmester fra det tyske mindretals parti, hvilket kommer på baggrund af intern splid i Venstre.

Slesvigsk Partis Jørgen Popp Petersen tog fusen på alle.

- Det er sket på et bagtæppe af intern splid i Venstre, der for alvor startede, da afgående borgmester Henrik Frandsen blev vraget som spidskandidat af sine egne til fordel for rivalen Martin Iversen. Frandsen brød ud, hev en håndfuld partikammerater med sig, stiftede Tønder Listen og fik kæmpe opbakning ved valget.

- På valgnatten blev Frandsen dog sendt uden for døren, og frem tonede Popp Petersen altså som nyslået borgmester, hvilket de færreste havde set. Det bliver spændende at følge byrådet de næste fire år, for stemningen risikerer at blive noget betændt, siger Rikke Baltzer Knudsen.

Den siddende borgmester Steen Wrist (A) fortsætter som kommunens borgmester.

Nyhedschefen fortæller, at det er anden gang på tre byrådsperioder, at Fredericia Kommune rammes af en borgmesterskandale, og denne gang er nu forhenværende borgmester Jacob Bjerregaard (A) hovedperson.

Der er nemlig blevet brugt seks millioner kroner i skrivende stund på advokatbistand i sagen, og foruden Bjerregaard har den kostet kommunaldirektøren, økonomichefen samt stabschefen for kommunikation jobbet.

- Sidste kapitel er ikke skrevet, for der kører lige nu både en politisag og en faglig voldgiftssag.

De spegede sager med den tidligere socialdemokratiske borgmester ændrede dog ikke ved, at partiet forbliver borgmesterparti i Fredericia Kommune, da borgerne gik til valgurnerne i november.

En lokal ministerpost

Den 16. august 2021 vil nok stå som en meget speciel dag for socialdemokraten Jesper Petersen.

Det var nemlig dagen, hvor politikeren fra Haderslev blev præsenteret som ny uddannelses- og forskningsminister. Det skete, efter at den forhenværende kulturminister Joy Mogensen trak sig og forhenværende uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen overtog hendes embede.

Jesper Petersen (A) fra Haderslev skiftede posten som politisk ordfører ud med posten som landets uddannelses- og forskningsminister. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dermed nåede Socialdemokratiets politiske ordfører, som Petersen var inden udnævnelsen, at sidde i Folketinget i 14 år, før han fik en ministerpost.

Med udnævnelsen af Jesper Petersen fik Syd- og Sønderjylland også sin anden minister, og det kan være betydningsfuldt for landsdelen, fortæller Rikke Baltzer Knudsen.

- Det er en fordel for aktører i et lokalområde og en landsdel at have direkte kontakt ind i regeringen, idet det kan skabe opmærksomhed om og fremme visse ønsker og udfordringer, siger hun.

Formandsopgøret i Dansk Folkeparti

Vi slutter ved en sag, der fortsætter ind i det kommende år - men som også peger tilbage i tiden.

Dansk Folkeparti har i en årrække haft problemer, og med et dårligt kommunalvalg meddelte Kristian Thulesen Dahl, at han trækker sig som partiets formand den 23. januar næste år, hvor afløseren skal findes ved et ekstraordinært årsmøde.

Kristian Thulesen Dahl (DF) fra Thyregod stopper som formand for partiet til januar 2022. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Det kommer ikke bag på JydskeVestkystens nyhedschef, at formanden fra Thyregod takker af, men det er derimod timingen, der gør indtryk på hende.

- Det er overraskende, at han kort efter kommunalvalget meddelte sin exit uden at have en oplagt arvtager på plads. Det ligner ikke Dansk Folkeparti - måske lige med undtagelse af det seneste år - at vise sårbarhed og lade offentligheden være vidne til intern kaos og uvished, siger hun.

Det kan dog fortsat være en politiker fra landsdelen, der skal være en del af formandsskabet i DF.

- Det er endnu et åbent spørgsmål om Inger Støjberg, Morten Messerschmidt eller en helt tredje med eller uden plettet straffeattest tager roret. Interessant i Syd- og Sønderjylland er det, om Peter Kofod fra Haderslev, der efter seneste Folketingsvalg blev sendt i eksil i EU, får en fremtrædende rolle, siger Rikke Baltzer Knudsen.

Tema

Året der gik 2021

Nu kommer varmefront

Arkivfoto Foto: Henning Bagger/Henningbagger/Ritzau Scanpix
Udgivet

Ifølge DMI, så er en varmfront er på vej ind over Danmark med både regn og stigende temperaturer.

De forventer, at temperaturen fortsætter med at stige, så det hen mod aften vil være mellem 8 og 13 graders varme. Dertil vil det regne, i store dele af regionen, op af eftermiddagen bliver det mest tørt, hvor det kommer først i de sydvestlige egne.

Det kan virke atypisk varmt med 13 graders varme i en vintermåned, men det er alligevel et stykke til hidtige rekorder for november måneder.

Den varmeste novemberdag blev målt af DMI den 2. november 1968 ved Præstø, hvor der var 18,5 grads varme. Den koldeste novemberdag var den 30. 1973, hvor det ved Ringkøbing blev målt -21,3 grader.

Siden 1991 til 2020 har den såkaldte klimanormal været 3,9 grader i gennemsnit henover vintermånederne.

Thomas Nørgaard lever i dag af det gode råd, han fik for 25 år siden

Thomas Nørgaard var ungdomsspiller i Brøndby IF, men klarede ikke vejen til professionel fodbold. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd
Udgivet

Sønderjyske og Thomas Nørgaard møder søndag Brøndby IF i efterårets sidste hjemmekamp. Modstanderne spiller en stor rolle i fortællingen om sønderjydernes cheftræner.

Da Thomas Nørgaard var 17 år stod han på tærsklen af et liv som professionel fodboldspiller.

Han var på kontrakt i Brøndby IF og trænede i år 2000 med Vestegnens superligahold under den tidligere danske landstræner Åge Hareide.

Ingen kender dog dagen, før den er omme. Thomas Nørgaard fik aldrig debut for førsteholdet.

Thomas Nørgaard på træningsbanen i Haderslev. Det var den tidligere Brøndby-træner Tom Køhlert, der opfordrede ham til at gå den karrierevej.

Til gengæld sagde Brøndbys tidligere mestertræner Tom Køhlert noget til ham en dag på træningsanlægget i hovedstadsområdet. Det satte tankerne i gang.

- Hvis du ikke klarer den som spiller, synes jeg, du skal være fodboldtræner. Du har et godt hoved, og dine holdninger er mange, husker Sønderjyskes cheftræner Thomas Nørgaard ordene fra den i dag pensionerede fodboldtræner.

- Det var nok der, jeg for alvor begyndte at overveje, om det kunne være det, jeg skulle lande i, siger han.

Var du enig i den analyse af dig?

- Jeg var en central midtbanespiller, som bildte mig selv ind, at jeg havde svarene på de fleste ting. Det delte jeg da ud af til holdkammerater og trænere. Jeg tror, at temperamentet og ikke mindst nysgerrigheden på spillet og holdningerne til, hvad der var rigtigt og forkert, havde Tom Køhlert fuldstændig ret i, siger Thomas Nørgaard.

Tom Køhlert var den første træner til at vinde danmarksmesterskabet med Brøndby. Derudover har han vikarieret i cheftrænerstolen af flere omgange - senest fra 2007-2008. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Drømmen om at diktere spillet fra sidelinjen voksede sig også større end selv at stå i manegen, som dagene gik.

Thomas Nørgaard blev dog også tvunget til at tænke sådan for at være en del af fodboldens elite i dag.

Talentet rakte ikke til Superligaen

Thomas Nørgaard bar anførerbindet på U-17 og U-19-ligaholdet i Brøndby IF, men da ungdomsårene var forbi, blev konkurrencen for stor.

Klubben havde flere dygtige spillere på samme position. Derudover bød yngre kræfter som eksempelvis de senere landsholdsspillere Thomas Kahlenberg og Michael Krohn-Dehli sig også til.

Thomas Nørgaard var manden, der bragte Sønderjyske tilbage i Superligaen i sommer. Han forlængede i april sin kontrakt med klubben frem til 2027. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Ungdomsanføreren så skriften på væggen. Han stoppede derfor ifølge ham selv på eget initiativ i Brøndby i 2001 til fordel for barndomsklubben Herlev IF, der spillede i Danmarksserien.

- Jeg havde ikke nogen intentioner om at blive ved med at jage noget. Jeg kunne sagtens se, at der kom nogle dygtigere spillere op. Der er jeg den type, der tænker, at det er nemmere, at jeg trækker stikket og finder på noget nyt at lave, siger Thomas Nørgaard.

Udover manglende talent satte to skader også de sidste søm i en brast spillerkarriere. Den ene skade var i håndleddet, som han fik i tiden i Brøndby. Den anden skavank præger ham stadig i dag.

Kan ikke have fodboldstøvler på

Thomas Nørgaard har modsat sine kolleger i Sønderjyskes trænerstab ikke fodboldstøvler på, når han træner superligatruppen i Haderslev.

Det kan han nemlig ikke.

Thomas Nørgaard er født med slidgigt i den ene storetå, og derfor bliver smerterne for store, når han har en tætsiddende fodboldstøvle på.

Han render i stedet rundt i et par kondisko med plads til tæerne.

Thomas Nørgaards skovalg på fodboldbanen ligegyldigt vejrforhold. Foto: Daniel Just Schram, Tv Syd

Skotøjet påvirker ikke hans evner som fodboldtræner, men skaden var medårsag til, at han stoppede med at spille fodbold som 26-årig.

Farvellet skete dog ikke med ærgerlige miner.

- Jeg fik opereret en misdannelse væk, da jeg var midt i tyverne. Det kom jeg aldrig helt tilbage fra, og det er også grunden til, at jeg ikke kan have fodboldstøvler på i dag. Jeg brugte til gengæld fem år på at finde ud af, at det var fantastisk at arbejde med unge mennesker, siger Thomas Nørgaard.

Thomas Nørgaard var sideløbende tiden som spiller i Herlev også træner for nogle af ungdomsholdene. Derudover uddannede han sig også til folkeskolelærer.

Thomas Nørgaard kan stadig trække på sine pædagogiske egenskaber fra klasselokalet i folkeskolen til fodboldbanen. Han underviste i dansk, idræt og engelsk. Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

Et farvel som fodboldspiller skete dog også for at se, hvad trænerpotentialet kunne føre til.

Virkeligheden viste, at det ikke var tomme ord, som Tom Køhlert gav Thomas Nørgaard for knap for 25 år siden.

Cheftræner som 31-årig

Den daværende 1. divisionsklub AB havde i 2009 snøren efter Thomas Nørgaard. Han blev i første omgang træner for hovedstadsklubbens U-17 hold. Fire år senere tilbød klubben ham hvervet som cheftræner i en alder af 31 år.

Thomas Nørgaard fra tiden som cheftræner i Lyngby Boldklub. Den dengang 35-årige superligatræner blev fyret efter nedrykning fra Superligaen i 2018. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Siden har han været forbi klubberne Lyngby, B.93 og den tjekkiske topklub Sparta Prag som enten chef- eller assistenttræner, inden han i januar 2023 kom til Sønderjyske.

CV: Thomas Nørgaard

2023-nu: Cheftræner, Sønderjyske Fodbold

2022-2023: Assistenttræner under Brian Priske, Sparta Prag

2020-2022: Cheftræner, B.93

2017-2018: Cheftræner, Lyngby Boldklub

2015-2017: Assistenttræner under David Nielsen, Lyngby Boldklub

2013-2015: Cheftræner, AB

2012-2013: Assistenttræner under Henrik Lehm, AB

2009-2012: Cheftræner, AB U-17

Dyrker ikke tidligere bekendtskaber

42-årige Thomas Nørgaard står søndag overfor netop Brøndby IF. Han respekterer klubben, men han tænker ikke meget på Vestegnstiden i dag.

Thomas Nørgaard var manden, der bragte Sønderjyske tilbage i Superligaen i sommer. Han forlængede i april sin kontrakt med klubben frem til 2027. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

- Nu har jeg været sammen med min kone i rigtigt mange år, og jeg har aldrig været typen, der dyrkede tidligere bekendtskaber. Når noget sluttede, bevægede jeg mig videre.

- Mine minder fra Brøndby vil altid bestå, og de har formet en stor del af den fodboldmand og det menneske, jeg er i dag. Men ellers har jeg ikke dyrket Brøndby synderligt, så der er mange gode minder men ikke mere end det, siger Thomas Nørgaard.

Hvilket nyt minde, Thomas Nørgaard får om Brøndby, ses søndag klokken 16. Opgøret vises på TV 2 Sport X og TV 2 Play.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com